Gönderen Konu: otomatik anten tuner nasıl yapılır  (Okunma sayısı 1868 defa)

Çevrimiçi TA1JA

Ynt: otomatik anten tuner nasıl yapılır
« Yanıtla #80 : 26 Ocak 2016, 10:19:37 »
"Usta" ne dedi peki?

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #81 : 26 Ocak 2016, 14:38:29 »
görüşmeler devam ediyor :)

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #82 : 26 Ocak 2016, 15:39:51 »
Konunun başından beri olan yazışmaları takip ettiğimden o da "yapamazsın" demiş olabilir :)

73
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #83 : 26 Ocak 2016, 16:13:23 »
pic puk  dedi ama ben  yazılım olmadan yapmanın peşindeyim  :)

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #84 : 26 Ocak 2016, 17:25:34 »
Mesut Bey,

Hakan Bey'de belirtmişti, ustada söylemiş :) PIC veya benzeri bir mikro-kontrolcü kullanmak size büyük kolaylık sağlar.

Malum mikro-kontrolcüler bir çok devrenin ve özellikle de dijital devrelerin tek bir çip ve çok az sayıda devre elemanı ile gerçekleştirilmesini sağlıyor. Kara şimşek benzeri sayıcı bir devre çok kolaylıkla yapılabileceği gibi seçilen LC elemanlarına göre swr ve empedans ölçülüp tam kontrol de sağlanabilir.

Biraz zaman bulsam projenize bu yönde katkıda bulunmak isterim ama şu an biraz yoğunluğum var. Hatta basit bir programlama dili seçip PIC, ATMEL ve ARM işlemcilerle örnek projeler hazırlasak bir çok amatör arkadaşımın özgün projeler gerçekleştireceğine inanıyorum. İsteğimiz var ama çoğumuz gündelik işlerimizden amatör çalışmalara fazla zaman ayıramıyoruz sanırım...

Bütün bunların yanında sadece temel elemanları ve entegrelerini kullanarak projeyi gerçekleştirmeye çalışmanızı da takdirle karşılıyorum. Sonuçta başardığınızda sistemin tüm çalışma mantığını kavramış olacaksınız. Belki ondan sonra devreyi daha basitleştirmek veya ekstra özellikler (LCD ekran v.s.) kazandırmak için mikro-kontrolcü kullanırsınız.

Ben icom ah-4 dış ortam otomatik tuner kullanıyorum. Yaklaşık 21m uzunlukta delta loopa bağlı. Uzunluğuna yakın bantlarda çok iyi tune ederken 40m'de swr biraz, 80m'de hatırı sayılı derecede yüksek ama düşük güçlerde kullanabiliyorum. yardımcı olabileceğim bir şey olursa paylaşırım. İsterseniz açıp fotoğraflarını çeker ve devre şemasını bulabilirim işinize yararsa.

Çalışmanızı ilgiyle izliyorum, inşaallah başarılı olacaksınız.

73
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #85 : 26 Ocak 2016, 18:14:06 »
Şadan hocam  ilginiz için teşekkür ederim şu an   
10 mhz ve üzerinde  tuneri otomatik sectirmek üzereyim ama 10mhz altında başka sıkıntılar çıkıyor     en azından  şöyle söyleyeyim 10mhz  ve üzerinde swr yuksek iken 1 ledi yakıyor swr düştüğünde söndürüyorum ama   7 mhzde led yanmıyor   neden,de cihaz   yuksek swrde  watı kısıyor geri dönen azalın ca led yanmıyor ama bu iş için  bir kac transistör  kullanıp sonrada opto kuplör ile  devreyi sürmeye calışacağım   tun etme işinde sıkıntım yok  manuel elle acıp kapattığımda  tun işi gayet başarılı   bakalım nasıl olacak  eğer becerebilirde bitirir isem kendime  guzel bir yemek ısmarlayacağım :)  73

Çevrimiçi TA1JA

« Yanıtla #86 : 27 Ocak 2016, 12:10:39 »
Ledi nasıl yakıyorsunuz? Sadece dönen dalga voltajını alarak mı?
Sadece lojik olarak swr yüksek veya düşük şeklinde tetikleme aldığınızda, ve röleleri bu şekilde sürerek ayar yaptığınızda ileride şöyle bir sorun olacak.

SWR 1.5 ve küçük olduğunda led yanıyor (veya sönüyor) diyelim. Yeri gelecek SWR 1.6'nın altına düşmeyecek ve led hiç yanmayacak.
Bu durumda siz belki 1.6 SWR yakalamış olacaksınız, bu yeterli olacak ama cihaz bunu bilemeyecek ve sürekli taramaya devam edecek. 

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #87 : 27 Ocak 2016, 20:58:48 »
Tunerin taramayı durdur kısmı 2.5 swr ve altında olacak , şuanda  elimdeki antenleri tun ettiği  makul bir aralık var  otomatik secici kısmını  yapabilirsem   tekrardan geriye dönüp swr yi daha iyi tun etmesi için bobinler ve kondansatörlerle oynayacağım ama  şuan dene için tuner kısmı bence yeterli   swr yi ölcüyor  ibrenin sapmasını algılayacak bir  devre yapmaya çalışıyorum  . kolay bir devre değil ama kolay yapılabilir olması için elimden gelen ne varsa deniyorum ya kolay yapılan bir devre yapacağım yada hic yapmayacağım ama içerisinde  program olan profesyonel yaklaşımlı bir cihaz yapmayacağım sağolsun programı yazıp yollayayacak arkadaşlar var  hepsine teşekkür ederim ama benim amacım yapmak isteyen
 arkadaşlar olursa  bir bakışta anlaşılıp bakkkaldan alınacak parcalarla otomatik tuner yapabilmesi   inşallah  becerebilirim  ilgilendiğiniz için teşekkür ederim 73