Gönderen Konu: otomatik anten tuner nasıl yapılır  (Okunma sayısı 2182 defa)

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: otomatik anten tuner nasıl yapılır
« Yanıtla #40 : 08 Ağustos 2013, 23:17:43 »
Ali bayramın kutlu olsun kavga yok bilimsel tartışma var   Selamlar 73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #41 : 08 Ağustos 2013, 23:36:51 »
Mesut hocam telefondada sana dediğim gibi seninde ısrarın üzerine buradanda diyeyim. Ben bu tunere otomatik anten tuner demiyorum. Bu tür tuneri çok zorda bile olsam hiçbir cihaza bağlamam ve hiçbir tekniğede uymaz. Önceleri beğendiğim ve kullandığım kendi yaptığım ruslan yagi antenimi bile taki işi tekniğine göre birilerinden ölçerek öğrenmeye başladığımda  kaldırdım attım. Telsizin istediğin kadar iyi olsun antenin tekniğine uygun empedansı, swr'si düzgün olmasın muhabere yapıyor olsada cihazın kapasitesinin çok altında çalışacağından ve kendini bir şekilde koruyarak çalışacağından kabul edilemez.
Unutma bu sözler bana ait sana sözlü olarak söyledim ama senin ısrarın ile yazıyorum. Bu konuda ben çok şey bilmiyorum ama azda olsa büyüklerimden ve internetten çeşitli kaynaklardan okuduklarımı söylüyorum. OLMAZZZ, YANLIŞŞ..
Yanlışlarıda sana sözlü olarak söyledim. Yazık kutu ağlamış:)
Ali hocam ayırma kavga çıktı,  pardon bilimsel tartışma:)
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #42 : 08 Ağustos 2013, 23:47:16 »
Onur bu günedek. Bu sitede yapılan tüm projelere güzel olsun olmasın eleştirmeden güzel dedik ama aslında senin söylediklerin doğruları barındırdığı için paylaş manı istedim  beyenmediğimiz yerleri söyleyip uyarmalıyızki  doğruyu bulalım.    Ama yine söylüyorum.  Son sözümü dönünce. Yazacağım . Selamlar teşekkürler  ilgileniyor olman beni sevindiriyor .

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #43 : 10 Ağustos 2013, 17:01:54 »
evet arkadaşlar  eve döndüm ve son sözümü söylüyorum Bilal bey lütfen bu konuyu kaldırırmısınız

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #44 : 11 Ağustos 2013, 09:19:31 »
Ne oldu Mesut bişiler çıktı galiba ortaya?
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #45 : 11 Ağustos 2013, 11:21:49 »
Ahmet abi konuyu uzatıp Bergamadaki evimden olmak istemiyorum anten Tuner in canı cehennem e
73 .

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #46 : 11 Ağustos 2013, 12:46:37 »
Abi ben küsmem sana sadece yanlış yada doğru kendi düşüncemi söyledim. Zaten bu otomatik anten tuner konusunuda pek bilmem. Sadece iki yıl önce teknik ingilizcesi ve elektronik bilgisine güvendiğim TA8E Şevket hocamla icom ah-4'ün service manueli üzerine oturup iki gün analiz yapmıştık. Oradan aklımdan kaldığı ile olmaz diye yorum yaptım.

Anlaşılan sen bana küsmüşsün. Biliyorsun bayramlarda küslükler biter.

Sen yöneticiden konuyu kaldırmasını isteyince bende eyvah yeni bir konu altında dediği tuneri yapıp paylaşacak galiba demiştim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #47 : 11 Ağustos 2013, 14:01:03 »
Sevgili mesut
Açtığın konu sayesinde herkes kendi çapında bişiler öğrendi sen birşeyleri yapıp meydana getirme çabası içerisinde iken diğer yandanda teknik olarak bilgiye sahip olan arkadaşlarımız konuya dahil oldular. Burada herşey amatörce fakat zaman zaman profosyonelce müdehalelerde olmazsa sorun çözülmüyor. Tabiiki burada otomatik tuneri yapabilmek çok zor bir olay teknik olarak alet ve adavat olmadan bu işin olabilmesi çok zor yani milyonun üzerindeki fiyatlara sahip cihazların olması gerekiyor ama burada senin yaptığın paylaşım amatörce taktir etmek gerek.
Zaman zaman hep yaşadığımız anten imalatı konudada geçti yok yagi yok ruslan yok iki tane cubuk yanyana dual anten dedik tartıştık konulara profosyonel gözle baktığımız zaman çubukları kes meç yap rg 213 bağla çalışsın anten cihaz , çalışmazmı çalışır niye çalışmasın işte burada şu var profosyonel gözle bakıyoruz ne lazım anten analayzer ölçüldümü ee yok ne oldu amatörce yapılmış bir çalışma olacak elbette öğrenilecek biryerlerden başlanması gerekiyor. Vatandaş balun yapıyor şu çapta tel, ferit malum  tur malum, sardık oldu. Profosyonel gözle bakıyoruz analayzerle ölçüm yapıldımı yok olmaz gerçekten olması için ölçümllerinin yapılıp değerlerinin alınması gerekir amaa amatörce yapılan çalışmalarda olmaz diye birşey yok olur amatörce yapılan çalışmalarda yapılan amatör çalışma o kişi için en iyi verim en iyi iştir. Bununlada gurur duyarak yapmıştır birşeyler meydana gelmiştir  vede en ucuz bir şekilde yapmıştır bunlar güzel şeylerdir.
Geçmişte konuları iyi takip eden arkadaşlarımız hatırlarlar değerli hocalarımız ve arkadaşlarımızın paylaşımlarıyla ant analayzer lar yapıldı balunlar yapıldı antenler yapıldı bunlar hep tartışılarak ve değerlendirmeler yapılarak  sayfalarda konu oldu birşey olur yada olmaz değerlendirmek tartışmak paylaşmak  güzel şey.

Galiba tüm bunları geçmişte yaşadığım için yazdım.  Saygılar
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #48 : 11 Ağustos 2013, 19:02:31 »
sevgili  onur seninle tartıştığımız konunun bir kac önemli noktası var bunlar kısaca şöyle
anten tunerlerin hepsinde mantık aynı  telsizin cıkışı ile anten arasına kullanılan frekansa göre ceşitli bobin ve kondansatörler ile  uygunlaştırma yapılıyor bunun mucidi bendeğilim
manuel anten tunerlerde varyabil kondansatör ile varyabl böbin var varyabil bobin yerine ben troid sardım  ama mantık hepsinde aynı  ve hatta ilk paylaşımımda şaşırtan  performans diye paylaşmıştım
daha sonraları aynı  devreye başka bantlarda varyabilin değerini cevirmek yerine  başka bir varyabili röle ile devre ye sokup cıkartmak aklıma geldi   otomatik anten tunerlerde aynı şeyi yapmıyormu yapıyor
işin secicilik kısmınıda bana helal olsun swryi ölcerek yaptım  bunda yanlış hiçbir uygulama yok  seninle telefonda ikimiz karşılıklı bu konuda anlaşamayacağımızdan burda paylaşki işi bilen abilerimiz  bu anten tuner hakkında doğruyu söylesinler idi .bu işi yuzlerce amatör böyle yapmış onalrınki olmuşta benimkimi olmamış biraz bu işte yanlışın  var gibime geliyor .varyabıl bobin bulmak zor  ama troid  bolca var aynı işi yaparken
neden zoru ve pahalıyı seceyim .benim yaptığımı orjinal cihazlarla karşılaştırman hem iyi hem kötü neden biliyormusun beni ıcom veya yaesuya  eş değer görmen beni sevindiriyor .ama herkez anynı şeyi anlamaz
aman ben bir şey yapar payşlaşırsam benimle dalga gecerler diye bitlikte paylaşmaya cekinir  bu konuda sana karşı hak vermiyorum ve yaptığın yorumun benim üzerimde değil ama başka arkadaşlar üzerinde kötü
etki yapacağına inanıyorum okadar cok amatör varki buralarda bırak yaptığını paylaşmayı bana bişeyler söylerlerd iyerek yazılan yaızlara yorum bile yapmıyorlar gerci kim ne yazarsa yazsın bana ters etki yapmıyor ama herkez bir değil .işin cok acı bir yanıda var telsiz cıkışını bir lamba ile  ayarlarken herkez  kullanmadım diyen varsa  gelsin bilelim kimdir  eline bir cihaz geciren  vay spektrum olmazsa cihaz ayarlanmaz harmonikleri göremezsin yok elinde anten anliezerin yoksa  olmaz bilmem ne si tutmamış  sor kendide bilmez karşı cıktığı değerin ne olduğunu  eline bir cihaz geciren karşısındakini ezmeye calışıyor  bu yanlış senin için söylemiyorum  sen zaten beni ezmezsin   2m anten yapacağım kes 49.5 cm orta uc  aynı aynı boyda 3 tane radyal  uygun boyda kablo  alsana 2m anten  cok pipirikleniyorsan swryi ölc herkez bunu bugunedek böyle yaptı  kimde analiezer vardı yada var  yada gerek var .aslında dediklerinin hepsi doğru  yanlış yok ama profesyonel  isen satıcı isen oda neden rakipler senin cihazını pazarda yenmek için incık cıncık ederler mecbursun  hertürlü ölcmeye  ama biz amatörüz  para için bişey yapmıyoruz  bu konuda sen haksızsın   işin tekniğine gelince
bir telsiz cihazının hayatı zaten empedans uydurmakla geciyor vericide frekansı üretirken secerken yükseltirken heryerde bir empedans uygunlaştırma evet  sürücü transistör  cıkış katına uyabilmek için biraz kendi vatından feragat ediyor ama cıkışta yüksek güc almak için uyugunlaştırılırken buna katlanıyor sürücü katı cıkış katı biraz kendini kısıyor neden yukarda antende balun var balunda mecbur  cıkıştaki anteni aşşağıdaki cıkış katına uydurmaya calışıyor  en  ideali mono band anten ama cok bandlı calışmak istiyorsun bu sefer sende mec bur kalıyorsun  uygun laştırma sonunda vatından ödünvermeye ama cok bantta konuşacaksın napacan .
benim anten tunerde giriş vatı ile cıkış vat arasında wat metrede kayıp olmuyor  görünüyor  swrde düşük dinlemedede sıkıntı yok göndermedede napayım şimdi butun dünya yapıyor oluyorda benimkimi olmuyor
yok işlemci lazım yok bilmem ne lazım ben  yeni bişey icat etmedim sadece yanyana iki kondansatörü röle ile cektirdim  bumu yanlış olan  herkez pahalı ekipman ister ama amatörlük para ile yapılmaz akıl ile yapılır
hazır cihazlarla konuşmak kolay param yok birader senin gibi ıcom tunerim yok napacam ben . sonra birde italyan  forty yapmış ayar kısmında analizör ilemi ayarlayın diyor bir sormak lazım Şadan hoca cevirmişti
Hulusi USTA   sürü ile forty yaptı silivirden manisaya konuştuk  analizörlemi ayarladı  hepsini arkadaşlar amatörlük için bir  fener ampulu yeterli sen beceremiyorsan ben napayım  insanları zora sokmayın koylaylaştırın  herkez bişeyler yapsın paylaşsın onur  ağlayan kutudan ve   zorda kalsamda cihazıma takmam sözlerlinden dolayı senden bir şahsıma özür bekliyorum  gerci ben hep bekliyorum  dileyen hic olmadı ama yapacak bir şey yok . bu anten tuner iyidir yapın kullanın arkadaşlar hayırlı uğurlu olsun camiamıza .......

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #49 : 11 Ağustos 2013, 19:51:53 »
Özür dilemeyenler ve benim adımada kısaca özür beklediğin herkes adına özür diliyorum. Senin bildiğin ve yaptığın doğru, hiç yanlış demedikki. Sadece olması gerekenle mukayese etmeye çalıştık ve kendimce değerlendirdim. Nekadar doğru tabiki tartışılır.

Tuner olmuş ama otomatikmi olmuş yoksa çıkışına bağlı iki frekansı belirlenmiş antenmi olmuş orası tartışılır. Sadece bu mantığınla röleleri ve çıkıştaki bobin kondansatörleri artırarak yapamayacağımızdan bahsettim, tabi sende alındın.
Başta senin bahsin bu idi bizde haliyle olmaz dedik.
Biz kutu bulamazken sende bukadar geniş bir kutuya yapınca haliyle ağlamış dedik :)
Ben senin yerinde olsaydım bu yaptığın iki bandın LC devresi yerine iki ayrı bandda çatıya dipol anten gererdim ve bunları aşağıda bir swich'de toplayarak kontrol ederdim. Kayıplardanda bir nevi kurtulurdum.
Eleştirilerede hiç bir zaman kızma, kendi doğru bildiğini uygula.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #50 : 11 Ağustos 2013, 20:03:21 »
 gene tattlıya bağladık işi  ama  hala tunerin yerine catıya anten tak diyorsun catıda zaten 5 bant  kedi bıyığı var bu tuner olmadan swr cok düşük değil bu tunerle  3 bandda  swr  düşüyor vede elimi sürmeden sadece bandı telsizden değiştirerek şimdi bunun adı ne oluyor manuel anten tunermi . bu amatör calışmayı  profesyonel cihazlarla mukayese etmeye gerek yok . yeterince konuştuk   yapmak isteyen yapar istemeyen yapmaz  ismi otomatik anten tuner dediğime taktıysan  adını değiştirelim  benim yaptığım anten tuner değelim otomatik değil  manuel olsun onur senimi kırayım .
ama senin dediğin antenden yapmaya niyetim var sadece dijital calışmalar için mono bant anten  yapacağım sana hayırlı yolculuklar .amatör demek  yolda bile  cepten bitlikte yazılanlara cevap verebilmektir  aynı benim gibi  73.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #51 : 11 Ağustos 2013, 20:34:11 »
tamam haklısın bak şimdi fb gs maçı başladı onu izleyelim. 73
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #52 : 15 Ocak 2016, 22:23:10 »
Onur maçın sonucunu yazmadın hala bekliyorum  :)  konunun başında    4017 ile anten tuner  yapmayı düşünürken    İşin içine    TA2FE   Emin  beyin  yemek iddiası girince (  hic yiyemediğimiz )  alel acele bir proje çıkmıştı ortaya   bu sevda  halen içimde  var  kışta geldi çok şükür işlerde  yok demekki  başta bahsettiğim 4017 ile sürülecek anten tuneri yapmanın   zamanı gelmiş  hem ramazanada çok var    belki bu sefer   şu meşhur yemeği yeriz   Onur   tekrardan başlıyorum malzeme  toplamaya takip et projeyi   sen ok verirsen  anca bu iş tamam diyeceğim   tuner  bitince   denemen için sana yollayacağım tabiki yanında   birde telsiz   zira sen benim  yaptığım  tuneri hicbir cihazına bağlamazsın bilirim    .  :)      73

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #53 : 16 Ocak 2016, 03:44:19 »
Mesut bey
Geçen ay saygıdeğer meslektaşım TA5CVN  ile görüşüp,  bu başlıktan habersiz ben de 4017 ile başlayıp, TA5V tavsiyesi ile  binary sayaçla tasarıma devam ettim. Bobin takımını hallettim ve Yarım kaldı.

Sebebi ise 4017 nin sadece ileriye sayması idi ve bunun yerine binary ileri ve geriyede sayan bir sistem zorunluğu idi.
Çünkü cihazın girişinde swr yi ölçme olayı var. Bobin ler seri olarak röle ile sürülürken, kondansatörleri toprağa tek tek bağlıyor emsal auto att ler.
Bundan yola çıkarak, swr düşer ve tekrar dipten  yükselmeye başladığı anda geri saymanın gerektiğini düşündüm.
Ayrıca sırf swr ölçümü de yetmiyor bu işlerde. Çünkü çıkış gücünün yüksek ve swr nin  düşük olduğu orantıyı bir dedektör ile karşılaştırıp işi sayaca bağlamak gerekir.
Mekanik auto att lerde bu faz dedektörü var.Şemasıda var ama tasarıma uyarlayamayınca (çok uğraştım)  orada tıkandım.İşler yoğunlaştı ve tasarım   rafa kalktı  derken bu başlığı gördüm.
4017 ile de evet olmaz değil güzel fikir. Geriye saymasa ne olur ki, ufak bir ayrıntı.
 Ama çözüme ayrı ayrı gerçekten  çok yaklaşmışız. Bir adım daha atabilmek gerek ve bencede çok zor değil.
Ve gece uzadı.Buradan veya özelden,  Net bir tasarım şeması paylaşırsanız bende raftan indirir,  bir koldan da ben  kaldığım yerden devam edip sonuçları sizinle paylaşırım.
Başarılar
Saygılarımla 73...

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #54 : 16 Ocak 2016, 09:41:40 »
Mesut abi maçın sonucunu sorarak konuyu tekrardan açıp gündeme getirmişsin ama benim için asıl maç şimdi başlıyor. Önümüzdeki zaman diliminde uzun süreli bir görev nedeni ile şimdi apar topar odamı topluyorum. Anlayacağın 2016 sonuna kadar LOG defterimi kapattım. Bugünlerde gsm hattım açık önümüzdeki dönem oda olmayacak.
Bu çalışmanı belkide takip dahi edebilecek imkanlarım olmayacak  ama bende TA2FE Emin hocam gibi hala olmaz diyip yemek iddiasıyla seni hırslandırayım. Geldiğimde borcunu Emin hocamla bana beraber ödersin :) Sana başarılar dilerim ikimizinde işi zor gibi görünüyor :)
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #55 : 16 Ocak 2016, 09:50:31 »
Onur dualarımız seninle gelişini dört gözle bekleyeceğim Allah yardımcın olsun 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #56 : 16 Ocak 2016, 12:31:47 »
Lütfi bey  merhaba   konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim .
Elimde hazır bir şema yok  ama çalışma mantığı  aşağı  yukarı şöyle olamalı diye düşünüyorum :
  swr nin yüksek olduğu yerde önce bobin değerini değiştirecek   ve  sonra  kondansatör değerini sıra ile  deneyecek tabiki bunlar  rölelerle olacak   peki ama nasıl .
Eski telsizlerde swr yüksek olunca yanan bir awb  diye lamba vardı maxon  30 cb telsizde var   buna benzer bir swr ölçerin  swr yüksek iken bir ledi yakmasını sağlayacağız   ilk şart bu  örneğin swr 2 olunca yansın 2den küçük olunca sönsün .
Bu led ile 4017 leri süreceğiz 
 40 17lerde   sırası ile 1. bobin rölesi çektiğinde çekili kalacak sayma işlemi bir aralık duracak   2. kondansatörleri deneyen 4017 saymaya başlayacak değişik kondansatörleri  deneyecek   tabi ki swr lambası söner ise sistem kilitli duracak taki tekrardan swr lambası siz frekans değiştirip yanana dek . 

swr lambası yandı   1 nolu röleyi çek anten hattına 10mh ekle   swr lambası söndü mü  söndü ise sistemi durdur   sönmedi ise   kondansatör grubunun 1 nolu rölesini cek  swr lambası sönmedi ise 2 nolu  kondansatör rölesini cek  şeklinde  devam edecek taki swr lambası sönene dek    2 adet 4017 ve bol röleler ile   deneyeceğim ( bakalım  bu sefer aç karnımızı doyurabilecek miyiz ).   73

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #57 : 16 Ocak 2016, 13:10:08 »
2 adet 4017 evet
1. nin son çıkış ucu ikincinin girişini sürecek.
1. 4017 bobin rölelerini,
2. 4017 kondansatör rölelerini,

Tüm Mesele analog swr bilgisinin, digital kontrolünü kararlı bir şekilde sağlamak.
Lambalıyı unutun derim. Watsın köprüsü kullanır onlar.İşlemden sonra köprüyü devre dışı bırakacak olan komütatör ayrı bir sinyal kaybı yaratır.
Hem zaten auto att lerde üzerinde  swr meter şart.(ister ibreli isterse gizli, ama şart)
SWR metrede ki Giden ve dönen dalga oranının,  en düşük seviyesi logic yani sayısal veriye çevririr isek olay orada biter.
Ben burada tıkandım ve kaldım.
Hatta güneş pili panelerindeki  fotoselli güneş izlemesi için kullanılan  motor kumanda devrelerine bile baktım.Zaten analog auto att ler in motor kumandaları ile benziyor ve aynı mantık.Ama biz step motor sürmüyoruz çünkü dijital bir sistem düşünüyoruz.Buradaki faz dedektöründeki ufak  bir değişiklik mutlak işe yarayacak.
Ama;
Bu tür step motorlarda ve sürücülerinde  hiç Tecrübem olmadığından burasıda kaldı.
73...

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #58 : 16 Ocak 2016, 13:35:32 »
Mesut Bey merhaba,

Çalışma mantığı, her bant için aynı olmuyor. Anten empedansına ve banda göre, kondansatör grubunu, bobin öncesi veya bobin sonrasına bağlamak gerekiyor.
(L tipi network kullandığınızı düşünürsek) En azından faz ölçmek buna karar vermeyi sağlayabilir.
Adres değişikliği nedeniyle, tuner projeme bir süre ara vermek zorunda kaldım. (http://www.telsizciler.org/index.php/topic,33457.0.html)
Faz ölçme konusunda da henüz ilerleyemedim. Ancak konunuzu takip ediyorum.
Röle tarama mantığını çözerseniz benim de işime yarayacak :)

Ben en son, her band için bir başlangıç değeri çıkartıp, band değiştikçe, taramaya oradan başlamaya karar vermiştim. Bu biraz antene özel uygulama oluyor tabi ama
hiç yoktan iyidir.

Kolay gelsin, 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #59 : 16 Ocak 2016, 13:41:54 »
Teşekkürler  bu sefer guzel bir  proje olacak inşallah .   Lamba mantığı  swr metre ile yapacağım   sadece ibre yerine swr 2 olunca  cıkışı 1 yapacak o kadar  bakalım hayırlısı    73