Gönderen Konu: otomatik anten tuner nasıl yapılır  (Okunma sayısı 2189 defa)

Çevrimdışı TA1JA

Ynt: otomatik anten tuner nasıl yapılır
« Yanıtla #60 : 16 Ocak 2016, 13:46:36 »
Lütfü Bey,
Yukarıda paylaştığım konuda, SWR köprü şeması var, analog olarak SWR değerini alabilir ve işleyebilirsiniz.
Yine faz ölçümü için de bir devre (AD8302) mevcut. İlk denememde başarılı olamadım, girişine bir opamp ekleyip denemek gerekiyor.
Faz, frekans ve SWR ölçmek yeterli olur diye düşünüyorum, tabi empedans da ölçülebilse fena olmaz.

Yalnız bu işte 4017'in çok uygun olduğunu düşünmüyorum. Bunun yerine binary sayabileceğiniz başka bir entegre veya bir mikrokontrolcü kullanmak
işleri kolaylaştırır kanaatindeyim.

73

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #61 : 16 Ocak 2016, 15:10:46 »
Murat Bey siz epey ilerlemişsiniz bu konuda.Projenizi görmüş ve videolarını izlemiştim. Lakin işin içinde software olunca çoğumuza zor geliyor.
Sanırım artık herkes hf amatörlüğünde esas sorunun geniş bantlı vertical anten olduğunun farkında ve çözüm auto att. (Mümkünse outdoor)
Sizin devrenin  yazılım desteği de var. Ama ben işi yazılım desteği ile değilde,  daha çok en fazla cmos logic komponentler ile daha basit yoldan halletmek istiyorum.
Maalesef işimiz genelde hardware olunca, software  yönümüz çok zayıf kalıyor.
SWR analog sinyalini,  dijital bir kontrol ünitesi ile röleleri sürmek yönünde (yazılım olmadan) çok değerli önerilerinizi varsa ki  mutlaka lazım.Paylaşırsanız çok  sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederken,
Size de  projenizde başarılar dilerim.

Not;
Bana hitaben yazdığınız linkte
swr sinyalini dijitale aktaran    software olmayan bir cevap bulamadım.Acaba ben mi göremedim?
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2016, 15:14:02 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #62 : 16 Ocak 2016, 20:10:59 »
Lütfü bey, haklisiniz, paylastigim linkte dijital bir cozum yok. Giden ve donen voltajlari paralel ADC ile dijitale cevirebilirsiniz. Ama bu isin nispeten kolay kismi sanirim. lojik kapilarla bu isi yapmak keyifli oldugu kadar da zor. (Bana gore tabi)
2 ay kadar bilgisayarim ve calisma ortamim olmayacagindan paralel adc konusunda daha detayli yazamiyorum, baska bir projede benzer birsey yapmistim. Dokumanlarima ulastigimda paylasirim. Bu arada yazilim (mikrokontrolcü) konusuna giris yapmayi düşünün derim. Bu ve benzer islerde size buyuk kolaylik ve zaman saglayacaktir.

73

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #63 : 16 Ocak 2016, 21:11:35 »
Yazılım işi bizden basic ile başlayıp delphi ile bitti.Yaş mevzu bu konuda yoğunlaşmayı zorlaştırıyor.Her yeri android sarmış.rs232 li bilgisayar kalmamış.Bu yaştan sonra soket yada plc programı yazma ve  ultraviyole vs,  işi uzun iş.
Zamanında 25 ttl çip ile 30 mhz 6 digit led display frekansmetre yaparken, 10$ a kibrit kutusu büyüklüğünde 1 ghz frekansmetre satılır olmuş.Benden önceki abiler nixie tüpü uzmanı olmuşlardı.Bildiğimiz yoldan gidelim en iyisi.

İki Op amp ile swr çıkışlarını  mukayese edip, bunun çıktılarını  kararlı bir şekilde dijitale çevirebilsek bu iş tamam.
73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #64 : 16 Ocak 2016, 21:18:15 »
Arkadaşlar biraz sakin olun  yemeğede ortak çıkmayın sakın :).   Önce beni bir bekleyin  73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #65 : 17 Ocak 2016, 12:59:20 »
Bu devrede  10k bir direnç var bu direnci yerinden sökünce devre saymayı kesiyor  tekrar yerine takınca kaldığı yerden devam ediyor   .  devre  13579 97531  şeklinde sayıyor, sırasıyla ledleri yakıyor   sayma hızını yanındaki pot tan siz ayarlayabiliyorsunuz  .
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2016, 13:01:16 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #66 : 20 Ocak 2016, 20:20:14 »
Piyasada kırmızı troid   kalmamış malesef sarı ile   deneyeceğiz    aslınsa sarı için 10  ila 50mhz arası deniyor ben 7 mhz de kullanıyorum   ama istisna olarak asıl olan kırmızı 2 ila 30 arası calışıyor   neyse elimizde olanı bir deneyelim zaten  otomatik kısmı  bize lazım olan yer.
 tune işini bir şekilde hallediyoruz bakalım, bu gun sarı troidlerde  geldi yarın  plaket ve diğer 4017 ler gelecek hafta sonu  uğraşacağız    73

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #67 : 21 Ocak 2016, 05:54:56 »
Mesut bey günaydın.
Çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Kolay gelsin.
Şu (http://toroids.info) sitede sarı toroid'ler için 3-40MHz; kırmızılar için de 250KHz-10MHz çalışma aralığı verilmiş. 160 metreyi saymazsak, sarı toroid'ler sanki hf geneli için daha uygun gibi. Ne dersiniz?

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #68 : 21 Ocak 2016, 09:50:33 »
Allah kolaylık versin,Bildiğim bir husus var o da şudur, hatırlatayım ,Emin kardeşim aynı benim gibi yemekte doymak konusunda biraz  müşkülatlıdır.
73 de TA2BN

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #69 : 21 Ocak 2016, 10:25:54 »
Değerli Radyo amatörü arkdaşlarım..

Bildiğimiz gibi veya bilmemiz gerektiği gibi.

Kullandığımız toroidler "Iron core" ve "Ferrit core" diye ikiye ayrılır.

"Balun"larda, şok bobinlerinde genellikle Ferrit yapı kullanılır. sanırım kullandığınız toroidlerin hepsi Iron yapıda.

Amacınıza ve kullanılacak frekans ve güce göre iyice değerlendirdikten sonra uygulamaya koymakta fayda vardır.
yoksa ürettiğiniz RF gücü ısıya dönüşür veya çalışma frekansına göre kayıplar artar.
bilgi içindir.
saygılarımla
yasar gocet
TA3D

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #70 : 21 Ocak 2016, 19:36:18 »
Elimizde olan ve bula bildiklerimize merak gidermek amaclı denemeye devam :)   yan yana  iki kara şimşek devresini denedim  birisinin ayarını sonuna kadar actım birini kıstım ayar 1 led yandığında diğer devre tum ledleri gezecek şekilde ayarladım yani bir bobini denerken diğer kondansatörleri te tek deniyor   bakalım teori ve yarı pratik tamam sonunda nasıl olacak  .73
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2016, 19:37:35 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #71 : 21 Ocak 2016, 19:39:30 »
röleleri sürecek transistörleri kara şimşek  üzerine kaktım calışırsa  bazı değişikler var onları ayrıntılı yazacağım

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #72 : 22 Ocak 2016, 19:56:49 »
röleleri sıra ile tarıyor   tıkır tıkır çalıştı    swr mi   ...   :)  henuz    swr sine  sıra gelmedi  hafta sonu  herhalde  bir netice alacağım 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #73 : 23 Ocak 2016, 12:01:01 »
14 mhz delta lop anteni   7  14 18 21 28 de    1.5   1.2 .1.5 .2. 2    gibi tun etti   Bu arada bu cihazın  oldu demek için neyi tun etmesi lazım   aklım biraz karışık    neyse kurcaklamaya devam .
İşin otomatik seçici  kısmını halen yapmadım  zira önce swr yi düzeltmesi gerekiyor swr düzeldiğine göre otomatik kısmıyla uğraşmaya başlaya biliriz   Bu arada bir sıkıntı çıktı fm mod da yüksek güçte röleler kendiliğinden açmaya başladı ama bir kaç kondansatör ile çözdüm   çalışırsa hepsini paylaşacağım   şimdi swr yi ölcüp  2 ve üzerinde çıkışı 1 yapacak  altında çıkışı 0 yapacak bir  devre kurmalıyım .
 Aklına bir şey gelen olursa esirgemeyeceğinden  eminim ama içerisinde şu sözcükler lütfen olmasın işlemci pik puk ardunyo   bakkaldan alınacak parçaların olmasına özen gösterirseniz  her kes  bu oyuncak denebilecek tuneri yapabilecektir  ustalar zaten daha güzellerini yapıyor ve yapacaklar  bizim  çabamız herkesin yapabilmesi için calışma yapmak    Bu gün güc ile ilgili sıkıntı var mı diye 2 de contes yapalım bakalım sonuç nasıl   73
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2016, 12:10:42 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #74 : 23 Ocak 2016, 13:38:48 »
Swr koprusu + opamp. Fark amplifikatoru + and kapisi bu isi yapabilir.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #75 : 23 Ocak 2016, 13:53:35 »
Swr köprüsü swr metre  opamp  ok  fark amplifikatörünü pek fark edemedim  :)  and kapısı  1 transistör ile  neyse biraz daha sonraya bıraktım  ama  bu hafta sonu bitirmeye çalışacağım .73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #76 : 23 Ocak 2016, 20:08:45 »
Orjinal bir anten tuner  hiç kullanmadım şimdi ne yapmam gerekiyor kafam biraz karışık bu tuner ile  neyi tun edersem  başarılı sayılacak bu çalışma   galiba önce orjinal  bir tuner kullanıp neyi yapıyor neyi yapamıyor bilmek lazım :( 73

Çevrimdışı TA4HQ

« Yanıtla #77 : 23 Ocak 2016, 23:34:49 »
mesut abi  çıkışa değişken direnç bağlayıp 10 ohm dan başlayıp 5ooo ohm a kadar deneyebilrisin gibi bir dusuncem var tabi yanlışda düşünüyor olabilirim.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #78 : 23 Ocak 2016, 23:39:23 »
Orjinal  olanı denemek lazım önce 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #79 : 25 Ocak 2016, 11:55:54 »
Otomatik kısmı ile ilgili bir ustaya danıştım .