Gönderen Konu: otomatik anten tuner nasıl yapılır  (Okunma sayısı 2179 defa)

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: otomatik anten tuner nasıl yapılır
« Yanıtla #20 : 06 Ağustos 2013, 08:28:00 »
Adamların yorum yaptığı saate bakarmısınız. Gece yarısı uyku tutmadı galiba  ben cihazı 1ay önce yaptım  ama .gerisini öğlenden sonra yazacağım sizin gibi sabırsızlar biraz. Merak etsin :)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #21 : 06 Ağustos 2013, 10:32:47 »
otomatik anten tuner

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #22 : 06 Ağustos 2013, 10:33:37 »
2 band

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #23 : 06 Ağustos 2013, 10:34:39 »
 swr ölcüp eger yüksekse  röleyi cekiyor

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #24 : 06 Ağustos 2013, 10:35:47 »
aslında 7 14 21  katlarıda sayarsak 2 banddan fazla

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #25 : 06 Ağustos 2013, 10:49:48 »
cihazın calışma prensibi kısaca şöyle anten tunerde  iki adet varyabl kondansatör var bunlardan biri bir bandı ayarlıyor diğeri  diğer bandı  arada röle ile bu kondansatörleri devreye alıp cıkarıyorsunuz birinci röle swr metrenin cıkışından gelen enerji ile enerjilenip cekiyor   röle kontaklarına bağlı olan ve cekili değilken  bir ucu artıda dolan kondansatörü diğer asıl varyabilleri secen röleye veriyor kondansatör süresi kadar  röle kapalı kalıyor  ilgili varyabl devreye giriyor swr düşüyor  eğer swr düşük bir bandda ise röle cekmiyor  buda bize düşük bir swr ve yemek kazandırıyor  :)    73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #26 : 06 Ağustos 2013, 10:55:43 »
işin aması nerde derseniz ilk yaptığımda  röle swrye göre değil frekansa göre cekiyordu  14mhzde swr düşük bile olsa cekiyor   7de swr yüksek bile olsa cekmiyordu nasıl olduğunu pek anlamadım sonradan bu devreyi yaptım . Emin bey ile cihazı bitir son vidasına kadar  topla  paylaş demişti gör mek istediğinde bir vidasını sökeceğim dolayısı ile yemekler benden olacak . şimdi yaşlı başlı adamı üzmek olmaz ( aman duymasın  aramızda ).

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #27 : 06 Ağustos 2013, 11:02:53 »
Bir düzeltme  röle deki kondansatör swr yüksekken bir anlık rölenin cekmesiyle  atlı ile buluşup enejileniyor röle cekili değilken  ucu boşta .

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #28 : 06 Ağustos 2013, 11:49:42 »
Sevgili Mesut Kardeşim,

Tabiki sabahın o vaktinde yazacağız. Sahuru yapmışız aklımızda yemek kalmış bizde anılarımızı canlı tutmaya çalışıyoruz.

Evet burnuma yemek kokuları geliyor. Ama ne taraftan belli değil .

Alet nasıl olacak demiştik ?

Alet nasıl olacak ?
2 frekans için geçerli sen cihazdan band değiştiriyorsun  SWR yükseliyor. SWR yükselmesini ölçüp ona göre senin anten tuner band ve tune noktasını değiştiriyor.

Evet senin alet için ellerine sağlık kesinlikle kabul ederim . Çünkü emek var .

Yanlız bu alet için SWR ölçmene gerek yoktu . Niye dersen sen sadece bandın değiştiğini cihaz çıkışından  röleye  aktarsa idin aynı alet olacaktı. Bu bize neyi gösteriyor ?.
1 - SWR ölçmeye gerek yok .
2 - Anten sadece bir nokta için tune olabilecek durumda.

Yani aynı band içinde frekansı değiştirir isen Tune etme işlevi yok. Sadece bir nokta da tune var.

Dolayısı ile durmuş bir saat bile günde 2 kez  doğru zamanı gösterir.

Peki bunun yerine ben iki bandlı bir anten kullansan bu özelliği sağlarmıyım ?. Kesinlikle evet .
Üstüne üstlük aradaki fazla bağlantı ve kayıplardan kurtulurum .
Çünkü yapmış olduğun devrede kullandığın röleler 12 v DC röle . Bu röleler ile çalıştığın zaman SWR lerin nereye gideceği belli olmaz . Bizim yaptığımız özellikle giriş çıkış olan yerlerde vakum röle tercih etmek gerekir  ki güç kaybetmeyelim ve SWR  uçup gitmesin.

Peki bu bize yemek kazanadırır mı ?

Tabiki hayır sadece dostluk kazandırır. Ben yaşlı bir amatör olarak " GENÇ" amatörlere yemek ısmarlamaktan mutluluk duyarım .

Tamam bu kadar çabaya yemek benden . Tarih ve zamanı bildir fotograf makinamı alıp geleyim . O güzel yemeği fotoraflar ile ölümsüzleştirelim .
Tekrar iyi bayramlar dilerim .

Saygı ve sevgilerimle

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #29 : 06 Ağustos 2013, 12:36:32 »
Yorum yok sustum. Herşey ortada, dostluk kazandı.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3CB

« Yanıtla #30 : 06 Ağustos 2013, 20:13:47 »
Sabırla takip ettim.Çok güzel olmuş vede dostluk kazanmış.Ellerinize sağlık.73.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #31 : 06 Ağustos 2013, 20:32:39 »
Abiler dostluğumuzda zaten bir sıkıntı yoktuki  biz zaman zaman    arkadaşlarla bazen abiler banzen de kardeşlerlede tartışıyoruz ama biliyoruz ki herşey amatörlük adına alınma gücenme yok  zaten bu iştede atışma bile yoktu bu arada bir konuya acıklık getirmek istiyorum biz hep nasıl röle yi cektiriz diye düşündük burda atlamamız  gereken  anten tuner kısmı bandın bir kısmında değil buyuk bir bölümünde ayar istemeden swryi düzeltiyor şimdi yaptığımı Emin abimin dediği şeklilde  modifiye edeceğim swr ölcmeden telsizin cıkışından bir sinyal alıp  röle yi cektireceğim  birden fazla röle oluncada 2 band değil bol bandlı olacak ama bu sefer iddaya girmek yok . 73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #32 : 07 Ağustos 2013, 13:49:52 »
Mesut kardeş, sen bize usta diyorsun ama asıl ustalık sende; takdir ediyorum. Tebrikler Usta..73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #33 : 07 Ağustos 2013, 17:48:28 »
Hulusi usta sizin yanınızda bizim ustalığımızın  lafı olmaz .teşekkür ederim iltifat etmişsin

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #34 : 08 Ağustos 2013, 19:22:42 »

Mesut bey, Kolay gelsin,
Asagidaki link içinde IC-AT120  olan veya AT-130  olana tıklarsanız, ICOM firmasının imalati otomatik anten tuner manualleri var
Bu konu kolay bir iş olsa idi dünyada 10 imalatçi firmadan daha çok firma bu işi yapardi diye düsünürüm,
Size fikir versin diye linki gonderdim.İyi bayramlar.
http://www.marcucci.it/e_download_s.htm
73de TA2BN

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #35 : 08 Ağustos 2013, 21:49:07 »
icom ah-4 en düşük swr'yi ayarlamak için 8 bit mikro işlemci LC devrelerini  1.040.000 farklı kombinasyonda röleleri çektirmek suretiyle sağlıyor. Bu işlemi yapabilmek için daha öncesindeki dedektörlerin algılayıp yaptığı işlemi takip etmek bile güçken bu otomatik anten tuner imalatı yapmak zor olduğundan  Rebi beyinde dediği gibi yıllardır birçok firma bu iş için imalat yapardı. Zaten tune ettiğimizi sandığımız anteni bilinçli bir şekilde analizörle test ettiğimizde nelerin yanlış olduğunu anlıyoruz.
Uzun zamandır icom at 130 tuneri takip ederken 3-4 gün önce Malatya'da bir ağabeyimde gördüm ve detaylı inceleme fırsatını yakınen bulmuş oldum. İcom gerçekten işçilik ve elektronik devrelerdeki kaliteli malzeme kullanımı ile çok beğendiğim ürün. Bu yakın inceleme fırsatı bana birde  icom AT-130E istasyonuma kazandırmayı kafama koydu. Her nekadar marine anten tuner olsada icom amatör telsizlerlede standart 4 pin konnektöre bağlantı ile kullanılabiliyor.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #36 : 08 Ağustos 2013, 22:00:23 »
Arkadaşlar.  Galiba benim anten Tunere. Laf atıyorsunuz   kendine  ekipmanına. Bilgisine tecrübesine güvenen varsa hodri meydan bu cihaz. Bir kenarda durmak şartı ile. Başka bir anten tuner yapacağım
 Kendinize güveniyorsanız yapacağım anten Tümer'i test edin işe yaramadığını. Kanıtlayın.   Ödül  para ödülü bize ayıp olur ama güzel bir dualband. Telsiz. Olabilir  . Buyrun    73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #37 : 08 Ağustos 2013, 22:26:05 »
Hocam seninle iddia olurmu. Sonra kalkar bu seferde 4 röle 4 transistörle birşey yapıp önümüze koyarsın iddiayı kazanırsın :)
Yanlış anlama çok zamanın olduğunu bildiğimden seni bu dediğin tunere  hırslandırıyorum. Gördün işte 7mhz teleskopik antenin bile analizör ile ölçüm sonucu test değerlerinden  geçememişken bu dediğin otomatik anten tuneri işi bizim işimiz değil kabul et.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #38 : 08 Ağustos 2013, 22:32:45 »
Onur anten konusunda. Da sen haklı değildin  ben tatildeyim bayramdan sonra bu konuları konuşalım . Ama emin ol. Düşündüğün gibi değil bu işler .

Çevrimdışı TA3TA

« Yanıtla #39 : 08 Ağustos 2013, 22:41:20 »
kavga etmeyin ayırmam iyi tatiller iyi bayramlar
Hayal  Edebildiğiniz Herşey Gerçektir