Merhaba Arkadaşlar,
Şu günlerde dinlenme ve boş durmamak niyetiyle hf profesyonel cihazlara ait s.metrelerle ilgileniyorum. İki veya üç devre denedim. Son denediğim daha başarılı ancak yine de istediğim gibi çalışmıyor. Nasıl derseniz?
1-Audio girişli devrelerde qrn atmoferik parazitlerde diğerine göre ayarlıyorum ama qso olunca ibre geri çalışıyor. Bu durumu 1n4148 ille (yani sinyali doğrultularak) biraz çözdüm. Ama yine de istediğim gibi olmadı.
2-Diğer bir sorun da moülasyona göre ibreyi ayarlıyorsun. Herşey normal. Ama Konuşmadan tün yapan ama konuşmayan bir sinyal geldiğindeyse 5/9 +40 'ı göstermesi gerekirken ibre modülasyon olarak algılayamadığı için geri düşüyor.
Profesyonel radyoların s.metrelerinde bu sorunlar tabiki yok. Bir de profesyonellerde iki trimpot kullanılıyor. Birisi "zero" analogu kalibre etmek için kullanılıyor. Diğeri de sinyal giriş seviyesini kalibre etmek için trimpot kullanılıyor. Ben de çalışmalarımda çift trimpotla çalıştım.
Elimde şema bazında bayağı devre var ama denenmiş olana bir şema lazım. Yapan ve başarılı sonuç alan varsa bu bilgileri paylaşırlarsa çok sevinirim.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim. 73...
www.ta3en.com ta3enkaragoz@hotmail.com