Gönderen Konu: HF ANALOG S.METRE YAPAN VAR MI?  (Okunma sayısı 272 defa)

Çevrimdışı TA3EN

HF ANALOG S.METRE YAPAN VAR MI?
« : 12 Mart 2013, 01:01:24 »
        Merhaba Arkadaşlar,
        Şu günlerde dinlenme ve boş durmamak niyetiyle hf profesyonel cihazlara ait s.metrelerle ilgileniyorum. İki veya üç devre denedim. Son denediğim daha başarılı ancak yine de istediğim gibi çalışmıyor. Nasıl derseniz?
1-Audio girişli devrelerde qrn atmoferik parazitlerde diğerine göre ayarlıyorum ama qso olunca ibre geri çalışıyor. Bu durumu 1n4148 ille (yani sinyali doğrultularak) biraz çözdüm. Ama yine de istediğim gibi olmadı.
2-Diğer  bir sorun da moülasyona göre ibreyi ayarlıyorsun. Herşey normal. Ama Konuşmadan tün yapan ama konuşmayan bir sinyal geldiğindeyse 5/9 +40 'ı göstermesi gerekirken ibre modülasyon olarak algılayamadığı için geri düşüyor.
     Profesyonel radyoların s.metrelerinde bu sorunlar tabiki yok. Bir de profesyonellerde iki trimpot kullanılıyor. Birisi "zero" analogu kalibre etmek için kullanılıyor. Diğeri de sinyal giriş seviyesini kalibre etmek için trimpot kullanılıyor.  Ben de çalışmalarımda çift trimpotla çalıştım.
     Elimde şema bazında bayağı devre var ama denenmiş olana bir şema lazım. Yapan ve başarılı sonuç alan varsa bu bilgileri paylaşırlarsa çok sevinirim.
     Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.   73...  www.ta3en.com    ta3enkaragoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA5AGC

Ynt: HF ANALOG S.METRE YAPAN VAR MI?
« Yanıtla #1 : 12 Mart 2013, 02:34:42 »
Hüseyin hocam, s-metreyi yapacağınız cihaz hangi modülasyon türünde çalışıyor ?
s-metrenin çalışma şekli doğrudan modulasyon türü ile ilgili...
Örneğin, taşıyıcısı bastırılmamış genlik modulasyonunda -CB-,  ibre sapar ve sese göre belli aralıkta hareket eder.
SSB de sıfır ile belli değer arasında hareket eder. SSB de taşıyıcı bastırılmıştır, ses -modulasyon- yoksa
antenden güç çıkmaz yani alıcıdaki s-metre sapmaz.
73.
H.Gültekin Çakar.  TA5AGC

Çevrimiçi TA8A

« Yanıtla #2 : 12 Mart 2013, 10:27:11 »
Hüseyin Hocam,

Yaptığınız S metre devresine ölçüm için, alıcının AGC hattından giriş aldığınızda sorun çözülecektir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : 12 Mart 2013, 11:14:47 »
       Gültekin Bey ve Bilal Bey,
       Cevaplar için teşekkür ederim. Tabiki SSB modunda çalışacak bir s. metre üzerine çalışıyorum. AM ve FM bazlı olsaydı çok sorun değildi ama SSB de sizin de dediğiniz gibi durum biraz değişik. Önce bir
 transistörlü transistörle sinyali alıyorum. Sonra bir kapasitif elemanla sinyali trimpottan (gain- seviye) geçiriyorum. Tekrar kapasitif elemanla + ve - arasındaki direnç ve trimpottan (zero) geçrip, sinyali 1n4148 ler ile doğrultuyorum. Buraya kadar yapılan iş (AGC) olmuş oluyor. Buradan değişken voltaja dönüşen sinyali bc337 ye giriyorum. Emiteri şaseli şekilde collektörden uygun bir dirençle analog uA ye oradan da + ya ulaştırıyorum. Çalışmasına çaşlışıyor ama pek memnun olmadım. Ana hatlarıyla devre böyle.
      Bilgi ve tecrübeleri  paylaşmak dileğiyle. Kolay gelsin.    73...

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #4 : 12 Mart 2013, 12:53:49 »
aşağıdaki devreyi yapabilirsiniz .Bu devreler lineer çalışır, logaritmik değildir. Logaritmik çıkış istiyorsanız AD8307 gibi birşey kullanmalısınız.

Çevrimdışı TA3AG

« Yanıtla #5 : 12 Mart 2013, 13:29:05 »
Hüseyin Bey , Bilal Beyinde söylediği gibi ,  Sadece AGC devresinden ölçüm için referans alın, diğer uğraşılar vaktinizi boşa harcamak olacaktır. Selamlar Kolay Gelsin.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 12 Mart 2013, 20:55:16 »
Bilal abi  agc  den sinyal alın demişsiniz   biraz acıklayabilirmisiniz      ben yanılmıyorsam alıcının hoparlor cıkısından  yada anfi katının cıkışından s metre sinyali alınmaz daha önce bir yerden almak gerekiyor arafrekansın cıkışından yada agc devresinden yani bir agc yapmak değil cihazın agc sinden sinyal almak gerekiyor  sanıyorum . ama nerden ?     selamlar

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #7 : 12 Mart 2013, 23:24:22 »
Sanırım ekteki resim (IC-725'in Blok Şeması) S-Metre'nin bağlanma yeri hakkında bir bilgi verecektir.

S-Metre Kırmızı Kare içine alınmıştır.

73,
Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimiçi TA8A

« Yanıtla #8 : 12 Mart 2013, 23:25:57 »
AGC şurasıdır diye ezbere söyleyemem. Her cihazdaki AGC yeri farklıdır. Fakat AGC hattından alınan sinyali transistörle kuvvetlendireceksek unutmamamız gereken şey, hiç sinyal yok iken, transistörü henüz iletime geçirecek kadar bir bias akımının beyze uygulanması gerekir. Böylece bu transistörün çıkışındaki S metre daha anlamlı hareket eder. Bu bias akımını ayarlayarak S metrenin başlangıcı ayarlanır. AGC hattından gelen sinyale seri olarak koyacağımız bir trimpot ile de maksimum seviye ayarlanır. Bu sinyalin logaritmik olarak S metrede okunması da ayrı bir konu. Zannederim Hüseyin bey bias işini halletmediği için S metrenin oynamasında gariplik hissediyor. AGC hattından aldığımız sinyal DC olduğundan bu hatta kondansatör koymamamız lazım. Eğer AGC hattındaki sinyali kondansatör ile alıyorsak bu durumda yine şaşırmış oluruz. S metre çalışır fakat garip bir şekilde çalışır.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #9 : 12 Mart 2013, 23:35:46 »
Yukarıda Blok şemasını verdiğim IC-725 cihazın AGC, Squelch,S-Meter ilişkisini aşağıdaki şema biraz daha detaylı gösteriyor.

73,
Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M