Gönderen Konu: SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(  (Okunma sayısı 1213 defa)

Çevrimdışı TA3IWS

SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(
« : 17 Temmuz 2015, 11:11:00 »
Merhaba,
Öncelikle herkese iyi ve mutlu bayramlar dilerim.

2 gün önce apartmanımın çatısına Sirio 827 anten kurdum. 6 saat süren kurulum aşamasından sonra yöneticiden daha önce izin almış olmama rağmen apartman sakinlerinin tepkisiyle karşılaştım. neyse, bu konuyu forumun başka bir bölümünde zaten  etraflıca anlatmayı düşünüyorum. bu konudan hariç olarak, karşılaştığım can sıkıcı QRM problemini çözmek için yardımınıza ihtiyacım var. zannedersem çatıdaki antenimin ömrü komşular nedeniyle fazla uzun değil. bu süre zarfında en azından cihaz ve anten kullanımı konusunda tecrübe edinmeyi düşünüyorum.

anten kurulumunu yaptıktan sonra 30 metrelik RG-213 kablo ile oturduğum 1.kata ulaştım. cihazım president lincoln. güç kaynağı olarak ise switch'li tabir edilen genellikle led aydınlatma sistemlerinde kullanılan 12V ve 20 amperlik bir cihaz kullandım. cihazı açtığımda FM modunda yaklaşık 9 ve USB modunda ise 5 şiddetinde bir parazit vardı. hava şartlarındandır diye önemsemedim. SWR ayarına geçtim. cihazım 27.215 frekansında 1.2 - 1.3 gibi bir SWR değeri verdi ki bence gayet iyi sayılır. yoğun parazit nedeniyle bir istasyon ile görüşüp deneme yapamadım.

bugün cihazı tekrar denemek istedim. o parazit yine devam ediyordu. 26 Mhz civarına gelince azalıyordu fakat frekansı yükselttikçe USB modunda parazit tekrar 5 seviyelerine geliyordu. sadece çok kuvvetli yurtdışı istasyonları seçilebiliyordu ve ben sesimi duyurup duyuramadığımı bile bilmiyordum. sorunun neden kaynaklandığını bilmediğim için deneme yanılma metodunu kullanmaktan başka şansım yoktu. güç kaynağını değiştirmeye karar verdim. çarşıya çıkıp bir elektronikçiye uğradım. oradan eski tip trafolu Doğan marka 12 volt 7 amperlik bir güç kaynağı aldım. Eve gelip cihaza taktım. parazit yine devam ediyordu. Cihazın SWR değerini tekrar kontrol etmek istedim. o da ne?!! cihazın SWR değeri tavana vurmuştu. çok moralim bozuldu. sorun neydi acaba diye sinirlenip durdum. acaba anteni mi kurcalamışlardı? bağlantıları değiştirirken konnektör mü yerinden oynamıştı? diye düşünürken cihazı alıp aracıma gittim. oradaki mobil antene bağlayıp denedim. SWR normaldi. parazit de yoktu. sinirli sinirli tekrar eve döndüm.

eve döndüğümde tekrar 20 amperlik güç kaynağını takıp denedim. evet. SWR tekrar normale dönmüştü. ne olduğunu bir türlü anlayamadım. 7 amperlik eski tip güç kaynağını taktığımda SWR çok yükseliyor, 20 amperlik switch'li güç kaynağını kullandığımda ise SWR normale dönüyordu fakat o sinir bozucu parazit her ikisinde bir türlü kesilmiyordu.

Sorun sizce nerede? Ne yapmalıyım? zaten kurduğum anteni muhtemelen apartman yönetim kurulu toplantısı sonrası söktürecekler. bu süre zarfında en azından sorunlarımı teşhis etmeyi istiyorum ki ileride alacağım HF cihazlarda benzer problemleri yaşamayayım. zaten şevkim kırılmış durumda. yardım ederseniz sevinirim.
73.

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(
« Yanıtla #1 : 17 Temmuz 2015, 11:45:53 »
Merhaba.
Öncelikle yapacagınız şudur.cihazın sesini biraz açın ve gürültü yü iyice duyun o sırada güç kaynagının fişini 220v kaynagından çekin.gürültü yü takip edin. Fişi çektiginiz andan az sonra cihaz susacak.ama siz o kısa zaman içinde gürültü kesiliyormu diye bakacaksınız.böylece gurultu kaynağı güç kaynagındanmı yoksa dış sebeblerdenmi anlamış olacaksınız.eger sebeb güç kaynagıysa kolay ama eğer benim gibi 50metre yakınınızda bir GSM BAZ istasyonu veya led tabela trafik lambası gibi şeyler varsa benim gibi şehit içinde amatör faaliyetlete son vermek zorunda kalacaksınız
Vhf/uhf den devam edersiniz.adaptorler arasındaki swr olayına aklım ermedi.
Bu arada bayramınız mübarek olsun
73
De ta7bb
mer Yenigün

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 17 Temmuz 2015, 12:09:16 »
Besleme den gelen parazit şüpheniz var ise en doğru yöntem bir akü ile denemektir .
Swr ölçümü ile olan sorun swr metrenin ve anten konnektörlerini  değiştirin.  Fiziki hareket. Kabloda kısa devre olmasına sebeb oluyordur bağlantıları yenileyin. Besleme değişimi swr yi etkilememeli .  73

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #3 : 17 Temmuz 2015, 12:40:10 »
Sayın Ömer bey ve Mesut bey cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu vesile ile bayramınızı tekrar kutlarım.

Karşılaştığım durum çok tuhaf olduğu için burada paylaşma ihtiyacı duydum. Bahsettiğiniz yöntemi denedim. Güç kaynağının fişini çektiğimde kaynağın içindeki enerji 1 saniye kadar cihazı çalıştırmaya yetiyor. bu kısa süre içinde parazitte bir değişme olmadı. aracım evin hemen önünde. aracımdaki mobil anten ile denediğimde paraziti duymuyorum. belki dediğiniz gibi enterferens yaratan şey anten büyük olduğu için sabit istasyonda daha belirgin hale geliyor olabilir. son seçenek evden akü ile denemem olacak.

Güç kaynağı ile SWR değişimi olayı ise bence en tuhaf olanı. SWR ölçerken lincoln cihazının kendi SWR metresini kullandım. Güç kaynağını değiştirince SWR değişiyor.

Çok teşekkür ederim. Başka önerileriniz olursa dinlemeye hazırım.
73.

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #4 : 17 Temmuz 2015, 13:43:09 »
Merhaba.
Akü ile kullanmak çözüm olmayacağı anlaşılıyor.
Vertikal antenler zaten çok prazit alıyor.deltalop.dipol.katlanmış dipol gibi anten kullanmak sorunu biraz çözebilir.ama benim gibi yer probleminşz varmış.arabada prazitin az olması normaldir.çünkü yerde ve anten kısa. Mecburen katlanmak gerek.
Bu yaz aylarında fazla prazit oluyor.anteni kışa kadar çatıda tutabilirseniz kışın atmosferik şartlar daha iyi oluyor.o zamanlarda güzel qso lar yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
73 de ta7bb

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 17 Temmuz 2015, 13:52:00 »
swr ölcümünü bir swr metre ile yapabilirseniz sonucu paylaşırsanız  bizde tam olarak swr değişiyormu  emin oluruz   .
Cihazın üzerindeki swr metre şaşırıyor dur yoksa antenin fiziki bir değişikliğe uğramadığına göre   swr neden değişsin   cihazın watı beslemeye oranla artıp azalabilir ama swr yinede değişmez   pek guvenemedim sizin linkolne    .73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #6 : 17 Temmuz 2015, 14:18:15 »
gürültü ve QRM antenden cihaza giriyor,yakınınzdaki uydu anteni beslemesi,asansör,veya komşunuzdaki kalitesiz bir smps,veya bulunduğunuz yere fazla uzak olmayan bir sistemden kaynaklanan enterferans tam cihaza kadar sirayet ediyor son iki aydır bende aynı konuda şikayetim vardı
anteni değiştirdim olmadı antenin yerini değiştirdim olmadı 7150 khz de makinalı tüfek gibi bir enterferans tam 7150 den başlıyor 7156 kadar  kuvvetli bir şekilde sırayet ediyordu son 10 gündür 7146 yerleşti oradan sabit şekilde geliyor şimdilik 7150 yi enterfere etmiyor geçen mahallede elektrikler kesildi tam fırsat diyerek cihazı aküye bağladım hiç bir frekansta enterferans kalmamıştı. buda benim çevremde olan bir yerden SMPS den gürültü geldiğini kesinleştirdi. zaman zaman değişik frekanslara gitmesine rağmen şimdilik çalışma yaptığım frekans sakin yapacak bir şey yok
bu gürültülerin hepsi dış kaynaklı sizin sisteminizde bir şey olduğunu zannetmiyorum,bir de şunu deneyebilirsiniz bir hf cihazla hangi frekanslar temiz hangi frekanslar gürültülü bu yapılabilir bahsettiğiniz 27 28 mhz lerde var diğer frekanslarda yoksa 40 metre bandı gibi o zaman yapılması gereken hf kurup gürültünün olmadığı frekanslarda çalışmak gerekir. SWR konusuna gelince tam olarak ne olduğunu bilmemekle beraber eğer normalde kurmuş olduğunuz sistem de swr yoksa çalışabilirsiniz tabi bunu harici bir SWR metre ile tespit etmek en doğru olanı cihazın swr metre si ile harici swr metreyi karşılaştırırsınız hata nereden kaynaklanıyor öğrenebilirsiniz belki de swr yok cihaz öyle gösteriyor en sağlıklısı araya harici bir swr metre koyup incelemektir. kolay gelsin hayırlı bayramlar dilerim   

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #7 : 17 Temmuz 2015, 15:11:49 »
Önerileriniz ve paylaşımlarınız için çok teşekür ederim.

Harici SWR metre ile yeniden test yaptım. iki farklı güç kaynağını değiştirerek ayrı ayrı ölçtüm. 20 amperlik switch'li güç kaynağını bağladığımda 27.215 FM bandında SWR değeri 1.1, 7 amperlik güç kaynağını bağladığımda ise SWR değerini 2.2 olarak ölçtüm. harici SWR-power metre cihazım sıfır. radioshack marka. ilk ben kullandım.

bu arada ilginç olan bir diğer nokta ise lincoln cihazın çıkış gücü 60-70 watt civarında idi. zannedersem cihazın çıkışlarıyla oynanmış ve yükseltilmiş. 7 amperlik güç kaynağı acaba bu cihaza düşük geldiği için mi SWR değeri yüksek çıkıyor? çünkü aracımdaki akü 70 amper ve telsiz direkt olarak aküye bağlı.

QRM konusunda ben de yavaş yavaş enterferans dan şüphelenmeye başladım. demek ki yaşadığım yerde bir istasyon kurmak şimdilik mümkün değil gibi görünüyor. dediğiniz gibi  7.000 civarı frekanslarda belki çalışılabilir ama işin ucunda masraf edip cihaz kurup hüsrana uğramak da var. iyi ki aracımdaki CB cihazı sabit istasyon haline getirip deneme yapmışım. yoksa bu ders bana daha pahalıya da patlayabilirdi. ://

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #8 : 17 Temmuz 2015, 15:45:16 »
7 amperlik adaptörde mandala bastığınızda  ölcü aleti ile ölcün mandal basılı iken voltaj  kac volt birde 20 amperlikte mandal balısı iken ölcün voltaj kac volt     tabiki fm yada am modunda   73

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #9 : 17 Temmuz 2015, 15:56:33 »
Mesut bey,
maalesef voltmetrem yok. :(

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #10 : 17 Temmuz 2015, 15:58:48 »
swr metrenin her adaptörde set ayarını ayrı yapıyorsunuz değilmi hani bir adaptör fazla volt veriyor ve dolayısiyle cıkış artıyor ve set ayarını her defasında yapmıyorsanız farklı gösterebilir   diye söylemiştim 73

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #11 : 17 Temmuz 2015, 16:02:18 »
   SWR konusuna yakından bakmadan bir şey söylemek güç . Ama 70 watt çıkış yaparken 7 amperlik kaynak yetersiz gelip cihaz sapıtıyor olabilir .
   Gürültü konusunda Hayati abi'nin yazdıkları bence doğrudur . Apartmanda merkezi uydu sistemi varsa bunun güç kaynağı da gürültü yapıyor genelde . Eğer bundan değilse asansör yada komşu evlerde bir üreteç vardır ki çözümü çok zor görünüyor. İmkan varsa balkon anteni denemeleri yapılabilir . sonuçlar çatı gibi olmaz ama şartlar zorluyorsa yapacak bir şey yok .
  İyi bayramlar ve kolaylıklar dilerim.
73

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #12 : 17 Temmuz 2015, 16:10:50 »
Mesut bey evet, her güç kaynağını bağladığımda SWR metrenin kalibrasyonunu yaptım. kalibrasyon sonrası SWR ölçümünü gerçekleştirdim. Sonuç değişmedi. Belki de Barış bey'in dediği gibi 7 amper cihaza yetmiyor, enerjiyi antene gönderemediği içinde SWR yükseliyor olabilir. ayrıca antenim 2 adet merkezi uydu çanağının hemen yanına kurulu. altta çatı arasında da dediğiniz gibi merkezi uydu sisteminin dağıtıcı cihazları var.

Anlaşılan o ki bu iş bu evde olmayacak. Yanıtlarınız için tekrar çok teşekkür ediyorum.
İyi bayramlar.
73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #13 : 17 Temmuz 2015, 19:16:05 »
yine ölçü olması bakımından 1 watın çekeceği akım miktarı benim yaptığım çeşitli ölçümlerde 0.220 mili amper civarı normal çekmesi gereken 1 watın akım değeri bu olursa 70 watı .220 mili amperle çarptığında toplam çekmesi gereken akımı bulursunuz  .22x70wat  15.4 amper gibi bir şey çıkıyor kaldıki sizdeki trafolu 7 amper diyorsunuz çok yetersiz kalır. 
« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2015, 19:18:21 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #14 : 17 Temmuz 2015, 22:31:11 »
   Cihaz yeterli gücü çekemediğinde ilginç tepkiler verebiliyor . Mesela bir ara kullandığım aselsan mobil cihazda akü zayıfladığında yüksek swr uyarısı veriyordu. Oysa tamamen hatalı ölçüm söz konusu idi .
   Uydu santralinin fişini çekip kontrol edin olmazsa. Tabi komşular ne der bilemiyorum :-) Bir ağabeyimizin başına benzer bir durum gelmişti vakti zamanında . Santralin güç kaynağını trafolu ile değiştirip sorunu çözmüştü . Ama şartlar ve insanlar her zaman uyumlu olmuyor işte ...
73

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #15 : 17 Temmuz 2015, 23:09:21 »
Bir zamanlar cb anten kurulumunu ticari olarak yaparken hemen antenin dibinde rg- 213 kabloyu 5-10 tur  30-40  santimetre  çapında  sarıp siyah bant ile tuttururduk. Göndermede  tv enterferansı keserdi. Siz bunu dinlemede deneyin olumlu olabilir.

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #16 : 18 Temmuz 2015, 14:18:08 »
Merhaba Serkan.Cihazın çıkışını 70 watta çıkardıklarına göre bir modifikasyona uğramış tam teşekkül lü ortamda yapılmamış ise QRM olasılığı olma ihtimali yüksek .İkinci olasılık evinde bulunan arkadaşların da yazdığı gibi swich mod jarz ve ya adaptörlerden olma ihtimali yüksektir.Son olarak sırası ile komşularının elektriklerini kesmek olacak tabi  ayrıca ikinci bir sıkıntı yarata bilir senin açından.Sizin binadan kaynaklanmaya bilir yakında bulunan diğer binaların çatısında eski televizyon antenlerin yükselteçlerinden olma ihtimali var.Yıllar öncesi yaşlı bir amcanın  yeni aldığı TV anteninin uçakların frekanslarına sarktığını o dönemde Telsiz Genel Müdürlüğünden Spektrum bölümünden gelen arkadaşlar tespit etmişlerdi. Umarım böyle bir sıkıntı yaşamazsın.Son olarak arkadaşların yazdığı gibi 7 amperik adaptör çok az 70 wttlık telsiz için . Hayırlı bayramlar olsun..73!'s

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #17 : 18 Temmuz 2015, 15:52:29 »
Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.

Cihazda yapılmış olan modifikasyonla ilgili bir sıkıntı olsaydı araçta kullandığımda da parazit yapardı diye düşünüyorum. Komşuların elektriklerini de kesersem beni artık sopayla falan kovalarlar herhalde :)))))

Şaka bir yana etkileşim yapabilecek bir çok faktör var ve hepsini tek tek denemek gerekiyor. Öncelikle cihazı sadece düz akü ile denemeyi düşünüyorum. Sonuçları buradan paylaşırım. Yurtdışı forum sitelerine de baktım. Tüm amatörlerin üzerinde hemfikir olduğu tek bela bina içi elektrik şebekesi üzerinde çalışan bilgisayar network cihazları. Şu prize takılıp internet sinyalini şebeke kablosu üzerinden dağıtan aletler. Avrupadaki amatörler qrm problemi ile ilgili web sitesi açıp bu tür PLT denen aletlerin yasaklanması için kampanya bile başlatmışlar.

site şu: http://www.ukqrm.org.uk/

hatta şu sitede PLT (power line technologies) cihazlarının yarattığı QRM in ses örnekleri de var. http://www.ban-plt.org.uk/
QRM problemi yaşayan arkadaşlar bu sitedeki ses örneklerini incelerse belki kendi çevrelerindeki bu sorunu teşhis etmiş olabilirler. Benim duyduğum QRM bu örneklere uymuyor. Zeminde sabit bir şekilde yoğun bir hışırtı var. FM bandında 8-9 şiddetinde, USB de ise 5 şiddetinde.

Bugün uzak istasyonlar ile QSO yapma şansım oldu. Romanya, Çek cumhuriyeti ve Güney Fransa istasyonları ile görüştüm. 5/9 ve 5/8 raporlar aldım. Göndermemde hiç bir sıkıntı yok. Benim duyduğum istasyonlar ise zannedersem baba istasyon tabir edilen lineer kullanan istasyonlar. Zayıf sesler QRM nedeniyle seçilemiyor. Buradan da anladığım kadarıyla sistemde bir sıkıntı yok gibi görünüyor. Problem aldığım sesleri maskeleyen zemindeki yoğun QRM.
73.

Çevrimdışı TA3ISW

« Yanıtla #18 : 18 Temmuz 2015, 22:09:40 »
Anten catıda kaç metre lik direk uzerınde ? Sanırım catıdaki tüm dip gurultulerini topluyorsunuz. Anteni yukseltin ve topraklamanızı kontrol edin.

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #19 : 18 Temmuz 2015, 22:54:12 »
Çatıda yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde geniş bir baca mevcut. Anteni bu bacanın üzerine diktiğim 2,20 metrelik demir bir boruya monte ettim. Antenin çatı zemininden yüksekliği bu durumda 3,70m. falan yapıyor. Ancak direği dikmiş olduğum geniş bacanın üst kısmındaki beton muhafaza üzerinde iki adet de merkezi sisteme ait çanak anten mevcut.