Herkese tekrar merhaba,
Son gelişmeleri bildirmek istiyorum. Uzun denemeler sonunda başarısız olunca ve apartman sakinlerinin de antene tepki göstermeleri sebebiyle evden taşınmaya karar vermiştim. Şehrin merkezine oldukça uzak bir muhitte güzel bir ev buldum. 2 hafta önce de yeni eve taşındım. Ev yeni inşaat olduğu için ufak tefek sorunlarını halledip doğalgaz ve elektrik bağlantısını da yaptıktan sonra Sirio'yu geçen hafta çatıya diktim. Sonuç: MÜKEMMEL. Tek çubuk dahi parazit yok. Sadece akşam belli saatte genellikle tam 19:30 gibi 4-5 kuvvetinde QRM oluşuyor ama o da gece yarısından sonra kesiliyor. Ben çevredeki bahçe ve tarlaların sulama motorlarından şüpheleniyorum ama yine de kesinlikle eski evdeki kadar sinir bozucu değil.
Bir de anteni söküp tekrar takınca SWR'yi tam olarak tutturamadım. 1,8-1,9 gibi değerler veriyor. Bir ara çıkıp antenin ucundaki uzantının boyuyla ilgili ayarlama yapmam gerekecek.
Tabi şehir merkezinden uzaklaşmanın bazı handikapları da oluyor haliyle. Bulunduğum muhitte Telekom internet altyapısı henüz kurulmamış Dolayısıyla internet yok. GSM üzerinden aldığım internet de bir yere kadar efektif olduğu için Tooway denen uydu internet bağlantısı yaptım. Başka bir başlıkta bununla ilgili tecrübelerimi de paylaşırım.
Yüksek SWR ye rağmen propagasyon açıldığında geçen hafta Brezilya/Sao Paolo, Guatemala, Karayipler/St.Lucia adası ile QSO yaptım. FM bandında Kazakistan/Aktobe'deki Türk TIR şoförleriyle görüştüm. İnanılır gibi değildi. Çok şaşırdım. Özellikle Brezilya'dan 5/7, 5/8 raporlar aldım. Lineer amfi kullanmadığımı söyleyince hepsi çok şaşırdı. QSL kart istediler. Adreslerini aldım. Bayramdan sonra göndermeyi düşünüyorum.
Bir de şunu gördüm. 27 Mhz CB frekansında uluslararası bir jargon oturmuş durumda. Bizdeki gibi "yorgun savaşçı 21", "esrarlı gözler 72" gibi saçma çağrı işaretleri kullanılmıyor. Kullanımı zorunlu olan sadece rakamlardan oluşan ülke prefix'leri var. Türkiye'nin ülke kodu 116. 116 kodundan sonra iki harf ve 3 basamaklı bir numaradan oluşan son ek var. Harf grupları genellikle CB telsiz klüplerinin ve topluluklarının belirlediği harflerden oluşuyor. Son üç rakam da üye numarası gibi. Ama eğer bir gruba dahil değilseniz daha önce alınmamış bir harf grubu ve numara ile kendi çağrı işaretinizi oluşturup qrz11.com sitesine register edebiliyorsunuz. İlginçtir ki spottting bilgileri bile var. Aynı bizim amatör bandlardaki gibi ve bu işi gayet ciddiyetle yürütüyorlar. Ben bu iletişimlere şahit olmadan önce CB ortamını daha vasat ve kalitesiz olarak düşünüyordum ama son yaptığım QSO lardan sonra şunu söyleyebilirim ki yurtdışında CB işini gayet ciddiyetle ve hakkını vererek yapan insanlar çoğunlukta.
116 koduyla çıktığım zaman inanılmaz pile-up'lara şahit oldum. Kimse araya girip de saygısızlık yapmadı. Görüşme bitince sırayla QSO yaptılar. Takdir ettiğimi belirtmeliyim. Bu bağlamda şunu da belirtmek isterim. Amatör camiaya girmeden önce bence her amatör adayı CB ile deneyim kazanmalı, bu işin yazılı olmayan asgari nezaket kurallarını tecrübe etmelidir.
Bundan sonraki planım iyi bir HF cihaz ve Yagi anten edinip artık amatör bantlarda da ülkemizin ismini duyurmak.
Tüm dostlara iyi bayramlar ve iyi tatiller diliyorum.
73.