Gönderen Konu: SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(  (Okunma sayısı 1033 defa)

Çevrimdışı TA7H

Ynt: SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(
« Yanıtla #20 : 18 Temmuz 2015, 23:54:20 »
Bende de 59+ parazit var sürekli. Etrafımda herhangi bir baz istasyonu vs yok.
Ömer bey'in dediğini yaptım. Cihaz çalışırken, fişi çektim. Cihaz kapanana kadar paraziti dinledim. 59+ olan parazit, 57-56 oldu.

Galiba güç kaynağım sorunlu.

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #21 : 19 Temmuz 2015, 11:50:07 »
An itibariyle akü ile yaptığım denemeden de sonuç alamadım. Aynı sinir bozucu parazit aynen devam ediyor. Aküyü araçtan söktüğümle kaldım. şimdi işin yoksa bu sıcakta aküyü yerine yerleştirip teybin saatini, aracın saatini, webastonun tarihini saatini ayarla dur. :(((

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #22 : 19 Temmuz 2015, 12:13:40 »
Trafosuz , elektronik güç kaynakları belli frekanslarda rf sinyal üretiyor, parazit üretmiyor.
Sizin duyduğunuz parazit pek muhtemelen çatı civarındaki bir parazit kaynağı. Kim bilir nedir. Bu bir şanssızlık. Yüksek gerilim, 150000v,  33000v  yakın sokak trafoları v.s. yapabiliyor. 73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #23 : 19 Temmuz 2015, 12:18:26 »
Şimdi işin yoksa bu sıcakta TA3IWS arkadaşın qrm problemine yardım için önerilerde bulun ve buradan paylaş dur. :)

Serkan bey radyo amatörlüğü bilgi ve becerinin haricinde aynı zamanda  sevgi, istek, zamanından fedakarlık, yeri geldiğinde işinden ve ailenden bu uğurda amacının gerçekleşmesi için fedakarlıkta ister.
Eğer bu yaptıklarınızdan hemen bıkıp pes ettiyseniz  düşüncelerinizi buradan açıkça paylaşmayın. En azından size burada yardım için bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlara haksızlık etmemiş olursunuz!!

Hobisi için sırtında aküsünü, antenini Uludağ'ın Keşiştepe gibi 2486 rakım yükseltilerine  kadar taşıyanların yanında bu yorgunluk birşey değildir sanırım.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #24 : 19 Temmuz 2015, 12:33:09 »
Onur   hepimiz çalışan insanlarız bazen başımda birden fazla kişiyle  bir toplantıda veya  bir yuksek yerde bişeyler takmaya calışırken telefon calıyor  ve karşıdaki bakıyorum  amatör  bir arkadaş  hemen işimi bırakıyor  ve cevap veriyorum hic alakasız  bir konuda   başımdakiler beni beklerken ben ama tör arkadaşın sorularına  cevap veriyorum   işin cözümlenmesi bir kenara  benim hoşumada gidiyor bu durum   . Arkadaşın  sorunun çözülmesinden  çok   bu üzerime bir borc     bana emek veren amatörlerin abi ve kardeşlerimin hakkını bu şeklilde ödemeye çalışıyorum  bize düşen bu   biz böyle gördük ve halen görüyoruz ne ekersen onu biçersin  sözü bence cok doğru   . 73

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #25 : 19 Temmuz 2015, 12:41:02 »
Onur bey elbette pes etmedim,
Komşularla yaşadığım sinir harbinin ertesinde yaşadığım bu talihsizliği tüm ayrıntılarıyla ve hissettiklerimle "samimi" bir şekilde buradan paylaşmak istedim sadece. Burada yazarak iletişim kurduğumuz için mimikler ve ses tonları olmadığından sadece yazdıklarımı okuduğunuzda belki gözünüzde şımarık ve maymun iştahlı bir profil canlanmış olabilir. Takdir edersiniz ki kimse burada bana cevap vermek zorunda da değil. bu gönüllülük ve yardımseverlik sonucunda gelişen bir davranış biçimi. Burada bu sıcaklarda bana değerli zamanını ayıran, önerilerde bulunan tüm değerli arkadaşların, üstadların her fikri benim için değerlidir ve hepsine buradan saygılarımı sunuyorum.
Farkındaysanız her öneriyi elimden geldiğince uygulamaya çalıştım. Kaldı ki daha önce yaşadığım şehirde benim de aracımla 2200 metre rakımlı Hasandağ'da mütevazi donanımımla defalarca naçizene uğraşılarım oldu. Bu hobiyi yaşadığım olumsuzluklar nedeniyle bırakacak değilim. Hatta şunu söyleyeyim eğer apartmanda yaşadığım bu problem büyürse emin olun evimi değiştirmeyi bile düşünüyorum.
Yardım etmeye çalışan, önerilerde bulunan tüm arkadaşlara, üstadlara tekrar sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #26 : 19 Temmuz 2015, 12:59:35 »
Ben swr ile ilgili  cevap yazmıştım size parazit ile ilgili bir  cevapta yazayım   10 m de 11 m de   vartikal anten ile   paratizi  kesme ihtimaliniz  yok ülkede enerji nakil hatları her üzerinde olduğu sürece kesemeyeceksiniz   . 73

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #27 : 19 Temmuz 2015, 13:09:34 »
Mesut abi cevap ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
En azından sorunun ne olduğunu anlamış oldum. Benim için paraziti kesmekten çok sebebini öğrenmek daha önemliydi çünkü dediğim gibi daha pahalı cihazlarla bu tecrübeyi yaşasaydım daha çok üzülecektim.
Amatör telsizcilik ruhunu ve felsefesini yaşatmaya çalıştığınız için size ve diğer değerli üstadlara da tekrar tekrar saygılarımı sunuyorum. Sadece telsiz konusunda değil elimden gelen her konuda amatör camia üyelerine yardıma hazır olduğumun bilinmesini isterim.
Bu vesileyle herkesin bayramını tekrar kutlarım. Görüşmek duyuşmak dileğiyle.
73

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #28 : 21 Temmuz 2015, 20:08:01 »
Merhabalar.
Yazılanları okudum.hepsi mantıklı ve tecrübe ile bilinen şeyler.
Qrm in kaynagını bulmak zor.önce kendimiz etrafımızdan işe başlamak lazım.
Vaktiyle başımdan geçen bir olayı sizlerle paylaşayım.
Sabah iş yerime geldigimde şalteri açar sonra bilgi sayarımı açar çalışmaya başlardım.
Telsizimde hf bandlarda devamlı prazit 9+ olurdu.havadandır şartlandardır derdim.
Yaz ve kış mevsimindede havadaki fip gürültü farklı oluyor.
Bir gün yine sabah iş yerime geldim nasıl olduysa bu sefer önce telsizimi açtım.one sanki anten tskılı değil gibi...alışmışım o yüksek gürültü ye.daha sonra pc yi açınca ortalık gürültü den geçilmiyor.
Meğer pc nin güç kaynağı gürültü üretiyormuş.
Önce kendimizden başlamalıyız.modem adaptörü.gsm şarz aleti vesaire.mümkünse bulundugumuz dairenin cereyanını keserek işe başlamalıyız.
Tabii önce akümüzu hazırlıyacagız.
Yazacak bazı şeyler daha var.
Yine görüşürüz  73 de  ta7bb

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #29 : 22 Temmuz 2015, 11:42:46 »
Serkan Bey Selamlar,

Eh bir iki kelimede ben edeyim :)
Öncelikle bu QRM işi için yakından başlamanızı tavsiye ederim . Özellikle cep telefonu şarj sistemleri artık SMPS sitemini kullanıyor. Dolayısı ile bu şarj cihazları inanılmaz etkilemekte. Bu tür trafo kullanmayan sistemlerden bazıları da aydınlatma sistemleri . LEd olsun halojen lambalar olsun hatta başucu lambaları bile bu tür SMPS leri kullanmakta.
Yakınlardan başlayarak bu işi kontrol ederseniz zannederim bölgesini lokalize etmekte zorlanmazsınız.
Komşuların elektrik kesilmesine gelince ;

Çok ama çok kolay bir sistem var.
Yalnız bu tip bir uygulama için biraz yardım gerekli. Eğer İzmir de olmasa idiniz memnuniyetle gelirdim ama orada da meraklı arkadaşları bulmanız mümkün olur.
Biraz uykusuz kalabilirsiniz ama özellikle İmsak vaktinden yarım saat sonra ( Namaz kılan komşulara rahatsızlık vermemek için ) ;
Daire içindeki sadece telsizin beslendiği hat açık olup bu hat üzerinde hiç bir SMPS olmadığından emin olarak daire içi sigortalarınızı Açın ( Kapatın)
 Daha sonra apartmanın sigorta girişlerinin olduğu yere inin ve sizin dışınızdaki tüm dairelerin elektrik sigortalarını Açın ( Kapatın)
Size yardım eden amatör arkadaşa UHF veya VHF üzerinden telsiz ile durumu sorun .

Eğer hala gürültü var ise durum kötü ): En azından sizin ulaşabileceğiniz bir mesafede olmadığını anlayıp QTH değişikliği için hazırlıklara başlayın.

Eğer gürültü kesildi ise  şans ibreyi sizden yana değiştirmiş demektir.

Şimdi sırası ile her dairenin elektriğini açarak durumu yukarda ki arkadaştan raporlamasını isteyin. Gürültünün başladığı daireyi bulana kadar devam edin . Yalnız işin püf noktası buldum diye durmamak . Bulduğunuz daireyi tekrar devre dışı bırakın ve tüm daireler bitene kadar deneyin . Başka bir dairede de aynı tür gürültü kaynağı olabilir.

Evet peki gürültünün kaynağını bulduk diyelim . Nasıl yok etme yoluna gideceğiz (:

Aslında bu kısım en yaratıcı bölüm. İşiniz nedir bilemiyorum ama insan faktörünün etkin olduğu hizmet sektöründe iseniz yaratıcılığınıza bağlı olarak çok seçenek olur.
Belki ufak bir hediye belki nazik bir rica probleminizi halleder.
Yada gürültünün kaynağını söyleyerek evdeki bebek telsizine girdiğini ve ufaklığı duyamadığınız ricası bile olur.
Yaratıcılık kısmı işte burada başlıyor.
Evet aklıma gelenler bunlar . tabi siz gürültünün kaynağını bulur bulmaz yaratıcılık konusunda tüm yeteneklerimi imkanlarınıza sunarım :)

Saygı ve sevgilerimle
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #30 : 22 Temmuz 2015, 11:50:38 »
Bu konuda benimde bir sorum var 
arkadaş  sorusunun başında 27 ve 26 mhz den bahsetmiş    bu bahsettiğimiz smps sistemler yok iken cep telefonu bile  yok iken     cb  telsizlerde bahsi gecen frekanslarda   vertikal anten kullnırken   hep parazit vardı sadece yağmurlu havalarda   parazit sıfıra inerdi ve hatta   antenlerini acaba parazit düşer mi diye  sulayan arkadaşların olduğu bile anlatıla gelmiştir   bu frekansta   lokal bir parazit olmasa da   parazit  hep oluyor  acaba neden   ben şehir nakil hatlarından şüpheleniyorum acaba   ormanlık alanda   şehirden uzak   catı anteni ile    deneme yapan yada kurulu çalıştıran varmı   . 73

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #31 : 24 Temmuz 2015, 16:07:45 »
Evet, nihayet....
Bu sabaha kadar denediklerimi yazayım. Önce cihazın kendisini kalın bir bakır kablo ile toprakladım. sonuç olumsuzdu. sonrasında yaşadığım dairenin sigortasını attırarak elektriği kestim. aküye bağlı halde cihazı denediğimde QRM aynı şekilde devam ediyordu. Eninde sonunda yaşadığım ilçede elektrikler mutlaka kesilecekti ve ben de o anı beklemeye karar verdim.

Bu sabah saat 6.30 civarında alarm sesiyle uyandım. bilgisayarımın bağlı olduğu UPS elektrik kesintisi nedeniyle alarm veriyordu. Uyku sersemi bir halde kalkıp yan taraftaki binayı kontrol ettim. Yan binadaki diyaliz merkezinin jeneratörü çalışıyordu. demek ki ilçede genel bir elektrik kesintisi olmuştu. hemen cihazın başına koştum ve akü bağlantısını yaparak cihazı açtım. evet..parazitin p'si yoktu. günlerdir kulağımı tırmalayan o iğrenç hışırtıdan eser kalmamıştı. tüm freknsları USB ve FM modunda kontrol ettim. tek çubuk dahi QRM yoktu. hatta 27.555'de çok derinden ırak ve katar prefixlerini bile duydum. uyku sersemliğim mutluluğa dönüştü. demek ki sistemimde bir sorun yoktu.

Elektrikler gelene kadar bekledim. Elektrik geldiği anda parazit anında başladı. ben şahsen bir çok arkadaşın da belirttiği gibi enerji nakil hatlarından şüpheleniyorum. Eğer başka bir kaynaktan enterferans olsaydı QRM elektrikler geldiği anda değil parazite sebep olan şey tam manasıyla faaliyete geçtikten sonra yani en azından bir 5-10 saniye sonra başlardı diye düşünüyorum.

Emin bey, önerinizi okurken bir an "görevimiz tehlike" filminin sahneleri ve film müziği aklıma geldi. :) oldukça mantıklı. lakin oturduğum apartman asortik led aydınlatmaları takılıp, parlak dolap kapakları monte edilerek "lüks daire" adı altında millete pazarlanan bir site olduğu için tüm elektrik panoları janjanlı ahşap kapaklı bölmelerin içinde kilit altına alınmış durumda. anahtarı kapıcıdan almadan habersiz bir şekilde bu denemeyi yapmam mümkün görünmüyor. zaten elektrik kesintisi imdadımıza yetişti. :))

Sami bey, önerileriniz için çok teşekkür ederim. Zannedersem sizin gibi bir üstadın yanında bir süre çıraklık yapmam gerek :). Pazartesi yıllık izne ayrılacağım. Eğer Küçükkale'de oturuyorsanız ve müsaitseniz izin dönüşü sizinle tanışmayı ve görüşmeyi çok isterim.

Bu vesileyle yardımcı olan, tecrübelerini paylaşan ve önerilerde bulunan tüm dostlara tekrar teşekkür ediyorum.
saygılar.

73.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #32 : 24 Temmuz 2015, 17:00:30 »
Yağmurda aynı etkiyi yapıyor  parazit  kesiliyor  .

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #33 : 24 Temmuz 2015, 17:24:35 »
Mesut abi,
anlaşılan o ki bu evden taşınana kadar ya elektriklerin kesilmesini bekleyeceğim ya da yağmurun yağmasını. Olmadı bir şekilde anten yapmayı öğrenip balkonda takılacağım. :)

73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #34 : 25 Temmuz 2015, 12:30:14 »
gürültü ilçe merkezinden bir yerden geliyordur durum anlaşılıyor gibi, sende cihazı araca tak aç cihazı ilçe içerisinde bir aşağı bir yukarı dolanıp sinyalin en şiddetli olduğu noktayı bulmaya bak eğer bulursan işin biraz kolay gibi,tam kaynağını tespit edebilirsen sahibi ile bir görüş bakalım
müsade ederse sistemini kontrol et muhtemelen smps veya hastanelerde olan cihazlar gibi cihazlar varmı yokmu belki bunlar da enterferans
yapabilir adama dersin eğer basit bir SMPS güç kaynağından yapıyorsa değiştirmesini önerirsin yada ben alayım takayım dersin  araçla gezerken mutlaka kaynağına yakınlaştığında sinyal çok kuvvetlenecektir. vaktin varsa uğraş derim.   
« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2015, 12:33:01 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #35 : 25 Temmuz 2015, 15:17:41 »
Merhaba Hayati bey,
Cihazı aracımda kullandığım zaman hiç bir parazit duymuyorum. Hem Midland ML-145 anten ile hem de Sirtel Santiago-1200 ile denedim. Yaşadığım ilçede gerek şehir içinde gerekse şehrin etrafındaki yüksek kesimlerde defalarca kullandım. Evde yaşadığım parazite benzer bir QRM kesinlikle olmuyor.
73

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #36 : 21 Eylül 2015, 18:14:02 »
Herkese tekrar merhaba,
Son gelişmeleri bildirmek istiyorum. Uzun denemeler sonunda başarısız olunca ve apartman sakinlerinin de antene tepki göstermeleri sebebiyle evden taşınmaya karar vermiştim. Şehrin merkezine oldukça uzak bir muhitte güzel bir ev buldum. 2 hafta önce de yeni eve taşındım. Ev yeni inşaat olduğu için ufak tefek sorunlarını halledip doğalgaz ve elektrik bağlantısını da yaptıktan sonra Sirio'yu geçen hafta çatıya diktim. Sonuç: MÜKEMMEL. Tek çubuk dahi parazit yok. Sadece akşam belli saatte genellikle tam 19:30 gibi 4-5 kuvvetinde QRM oluşuyor ama o da gece yarısından sonra kesiliyor. Ben çevredeki bahçe ve tarlaların sulama motorlarından şüpheleniyorum ama yine de kesinlikle eski evdeki kadar sinir bozucu değil.
Bir de anteni söküp tekrar takınca SWR'yi tam olarak tutturamadım. 1,8-1,9 gibi değerler veriyor. Bir ara çıkıp antenin ucundaki uzantının boyuyla ilgili ayarlama yapmam gerekecek.
Tabi şehir merkezinden uzaklaşmanın bazı handikapları da oluyor haliyle. Bulunduğum muhitte Telekom internet altyapısı henüz kurulmamış Dolayısıyla internet yok. GSM üzerinden aldığım internet de bir yere kadar efektif olduğu için Tooway denen uydu internet bağlantısı yaptım. Başka bir başlıkta bununla ilgili tecrübelerimi de paylaşırım.

Yüksek SWR ye rağmen propagasyon açıldığında geçen hafta Brezilya/Sao Paolo, Guatemala, Karayipler/St.Lucia adası ile QSO yaptım. FM bandında Kazakistan/Aktobe'deki Türk TIR şoförleriyle görüştüm. İnanılır gibi değildi. Çok şaşırdım. Özellikle Brezilya'dan 5/7, 5/8 raporlar aldım. Lineer amfi kullanmadığımı söyleyince hepsi çok şaşırdı. QSL kart istediler. Adreslerini aldım. Bayramdan sonra göndermeyi düşünüyorum.

Bir de şunu gördüm. 27 Mhz CB frekansında uluslararası bir jargon oturmuş durumda. Bizdeki gibi "yorgun savaşçı 21", "esrarlı gözler 72" gibi saçma çağrı işaretleri kullanılmıyor. Kullanımı zorunlu olan sadece rakamlardan oluşan ülke prefix'leri var. Türkiye'nin ülke kodu 116. 116 kodundan sonra iki harf ve 3 basamaklı bir numaradan oluşan son ek var. Harf grupları genellikle CB telsiz klüplerinin ve topluluklarının belirlediği harflerden oluşuyor. Son üç rakam da üye numarası gibi. Ama eğer bir gruba dahil değilseniz daha önce alınmamış bir harf grubu ve numara ile kendi çağrı işaretinizi oluşturup qrz11.com sitesine register edebiliyorsunuz. İlginçtir ki spottting bilgileri bile var. Aynı bizim amatör bandlardaki gibi ve bu işi gayet ciddiyetle yürütüyorlar. Ben bu iletişimlere şahit olmadan önce CB ortamını daha vasat ve kalitesiz olarak düşünüyordum ama son yaptığım QSO lardan sonra şunu söyleyebilirim ki yurtdışında CB işini gayet ciddiyetle ve hakkını vererek yapan insanlar çoğunlukta.
116 koduyla çıktığım zaman inanılmaz pile-up'lara şahit oldum. Kimse araya girip de saygısızlık yapmadı. Görüşme bitince sırayla QSO yaptılar. Takdir ettiğimi belirtmeliyim. Bu bağlamda şunu da belirtmek isterim. Amatör camiaya girmeden önce bence her amatör adayı CB ile deneyim kazanmalı, bu işin yazılı olmayan asgari nezaket kurallarını tecrübe etmelidir.
Bundan sonraki planım iyi bir HF cihaz ve Yagi anten edinip artık amatör bantlarda da ülkemizin ismini duyurmak.

Tüm dostlara iyi bayramlar ve iyi tatiller diliyorum.

73.

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #37 : 21 Eylül 2015, 20:07:40 »
Merhaba.
Cb de 116 kodu tesmii mi yoksa sizmi oluşturdunuz.
Merakımdan soruyorum.

Çevrimdışı TA3IWS

« Yanıtla #38 : 21 Eylül 2015, 20:24:55 »
Merhaba Ömer bey,
116 prefix kodu tescilli bir kod.

http://fldx.org/site/prefix.php

Bu adrese bakarsanız her ülkenin HAM amatör radyo kodlarıyla birlikte tüm dünya tarafından kabul edilmiş CB prefix kodları da var.

Benim CB kodum 116TA003 116 ülke kodu. TA ve 003 son ekini kendim belirledim. Eğer CB gruplarına üye olmak isterseniz kodunuzu da onlar belirliyor. Hazır qsl kartlar var. üye olduğunuzda o kartlardan size yolluyorlar. siz de qsl yaptığınızda o kartlardan gönderiyorsunuz. böylece gruplar da dünya üstünde bilinir oluyor. örneğin size linkini verdiğim adres FL (foxtrot lima) grubuna ait. Eğer ben bu gruba üye olsaydım kodum 116FL ile başlayacaktı. türkiyeden üyelerı yoksa 116FL001 olacaktım. bunun gibi.

kodumu belirlerken grup isimlerine baktım. TA yoktu. niye 003 seçtiniz derseniz TA3 e uygun olsun diye. :)

linkte verdiğim kodları indirdikten sonra 27.555 frekansını dinlerseniz operatör isimleri daha anlaşılır olacaktır.

Şu an telsiz başındaysanız eğer güney amerikadan  ve ispanya'dan bayağı bir çağrı var.

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #39 : 21 Eylül 2015, 21:50:37 »
merhaba.
bilgi için teşekkür ederim.
yıllar önce cb kullanmıştım ama kodlamanın bu şekilde oldugunu bilmiyorum.
bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.