Gönderen Konu: Diamond X50 Anten  (Okunma sayısı 390 defa)

Çevrimdışı TA1GKN

Diamond X50 Anten
« : 13 Mayıs 2023, 16:04:36 »
Merhaba

Diamond X50 anten aldım. Yaklaşık 6 kat yükseklikte 1.60lık
demir direğe monte ettim. Fakat plastik borudan yaptığım anten kadar verim alamadım. Plastik boruda 5 üzerinden 2 verim alırken diamond x50den 5 üzerinden 1 bile sesimin gitmediğini söylüyorlar. Firmaya sorduğumda kablo konnektör vs kontrol edin yazdılar. Birde borudnun demir olması olumsuz etkisi olurmu emin değiliz yazmışlar. Borunun demir olması olumsuz etki yapar mı?

73 ler

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Diamond X50 Anten
« Yanıtla #1 : 15 Mayıs 2023, 14:26:29 »
demir boru (ya da anten yakınında baska bir iletken) antenin ana elemanı hizasına çıkmıyorsa bir zararı olmaz aksine faydası olur.

Antenin yakınında (1-2 m içinde) herhangi bir metal var ise anten ana elemanı hizasına çıkan o zaman sıkıntı yaratır.

Kablo ve konektorler de de sıkıntı olma ihtimali tabii var.

Bir de baska taraftan bakalım

diamond x50 (orijinal olduğunu farz edersek ki piyasada cakmasi cok)
Gain:4.5dB(144MHz),7.2dB(430MHz)

flowerpot a yakın bir kazancı var bu antenin. cok yuksek kazancli degil en azindan vhf icin.
Ciddi bir fark gormeyi de beklememek lazim.

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #2 : 15 Mayıs 2023, 16:51:12 »
Oğuzhan bey anteni bu şekilde monte ettim

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2023, 10:29:25 »
Montajda bir sıkıntı yok. Gayet nizami.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #4 : 16 Mayıs 2023, 21:57:22 »
Edirne için yönlü anten düşünülebilinir.   https://www.qsl.net/dk7zb/start1.htm      -2m/70cm-Yagis ultralight    -6-El.-2m.  Dual 9.2dB .
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2023, 21:58:35 Gönderen: TA1LC »

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #5 : 16 Mayıs 2023, 22:45:00 »
       Merhabalar Gökhan Bey,
       Diamond x50 ve diğerlerinde de en dipteki bobine lehimli olan olan kondansatör veya kondansatörler (1pf 9pf 500v) bozulmuş olabilir.
Bu sebeple anten uygun performans sergilemeyebilir. Bu kondansatörleri ölçüp bakmak lazım.
       Kolay gelsin         73...

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #6 : 17 Mayıs 2023, 16:31:51 »
Oğuzhan bey 4,5 dB yerine  9,2 dB  kazanç kullanıldığında pratikte ne gibi üstünlük olur?  Kendim deneme kıyaslama fırsatım olmadı.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 22 Mayıs 2023, 13:26:35 »
Her 3 db hem alma hem gondermedeki kazancinizi 2 kat arttirir.

Örneğin el telsiziniz 5 watt yani 37 dbm çıkıyor diyelim. Aradaki kablo kaybını ihmal edersek
Bir çeyrek dalga antene bağladığınızda (çeyrek dalganın kazancı 2.15 dbi) 9 watt çıkar. 4.5 dbd kazançlı bir antene bağladığınızda cihazınız toplamda 44 dbm kazanca ulaşacak sanki  25 watt çıkıyor gibi çalışır.
9 dbd bir antene bağladığınızda toplam gücünüz  48.5 dbm yani 70 watt çıkar. Bir el telsizinden 70watt güç almak bu kadar kolay.

dbd yazmamın özel bir sebebi var. bazı antenlerde kazanç dbd bazılarında ise dbi yazar.

dbi izotropik yani hayal mahsülü bir noktada çıkış demektir.
Dipol ya da çeyrek dalga anten ise bu izotropik antene göre 2.15 db daha kazançlıdır.
dbi yazdığınızda bu 0 kabul edilen noktaya göre kazanç farkı dbd yazıldığında ise bir dipol antene göre kazanç farkıdır.

Her halukarda aradaki 4.5 db kazanç farkı hiç az bir fark değil.

Bu kazanç yukarıda da yazdığım gibi hem alma hem göndermede eşit etki eder.

Kazancı anten ile sağlamanın avantajı şudur.

Diyelim bir uzak istasyon ile konuşmak istiyorsunuz.
Her ikinizde de el cihazı ve  dipol ya da çeyrek dalga bir anten var.

Birbirinizi çok zor duyuyorsunuz. Taraflardan biri cihazına bir amplfiier bağladı ya da sabit bir cihaza geçti ve gücünü yükseltti 50watt a çıktı..
Bu sefer karşı istasyon sizi duyacak ama siz yine karşıyı duyamayacaksınız.

Ama bu kazanç işlemini bir anten ile yapacak olursanız (örnekteki gibi 9dbd bir kazanç olduğunu varsayalım) sizin telsiziniz 70w gibi çıkış yaparken karşı tarafın sinyali de size sanki 70w lık bir telsizden geliyor gibi güçlü gelecektir.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #8 : 22 Mayıs 2023, 13:43:16 »
Oğuzhan bey 4,5 dB yerine  9,2 dB  kazanç kullanıldığında pratikte ne gibi üstünlük olur?  Kendim deneme kıyaslama fırsatım olmadı.

Tabii burada bir ilave yapmak lazim.
Kullanılan anten yönlü anten olduğunda antenin özellikle yanları ve bir miktar arkası sağırlaşacaktır.
Kazanç bedavaya gelmiyor yani.

360 derece görüşmek gerekiyor ise omnidirectional bir anten daha yararlı olur.
Yönlü anten ise ya sürekli belirli bir yön ile konuşacaksanız faydalıdır ya da bir rotor mekanizmasi ile konuşacağınız yöne çevirmeniz gerekir.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #9 : 22 Mayıs 2023, 19:07:11 »
 Evet bir miktar yanlara bırakmak iyi olur yerel görüşmeler için. O sebepten dolayı 5 veya 6 eleman yeterli.
 Demek ki 4.5 ve 9.2 büyüklügünde deprem farkı ile kıyaslama yapabiliriz sinyaller açısından.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #10 : 23 Mayıs 2023, 14:09:37 »
Evet bir miktar yanlara bırakmak iyi olur yerel görüşmeler için. O sebepten dolayı 5 veya 6 eleman yeterli.
 Demek ki 4.5 ve 9.2 büyüklügünde deprem farkı ile kıyaslama yapabiliriz sinyaller açısından.

benzetme cok dogru ..richter olceginde oldugu gibi db de logaritmik bir skala. rakamsal artis ve etkisi arasinda fark oldukca yuksek..

ornek 30 dbm 1 watt iken 60 dbm 2 watt degil 1000 watt oluyor.

geniş açılı duymak için eğer kazancı yeterli geliyor ise moxon anten tavsiye edebilirim. geniş açılı duyabilir kazancı güzeldir yapması kolaydır.

ya da bir alternatif bir yagi (uzakta bir roleye donuk) bir de vertikal anten kullanılabilir. bir anten switch ile amaca gore uygun anten secilir.