Gönderen Konu: Dual band anten  (Okunma sayısı 317 defa)

Çevrimdışı TA1GKN

Dual band anten
« : 03 Mayıs 2023, 09:44:42 »
Merhaba

Resimdeki gibi amatör bir anten yaptım. Normalde evimin çatısından 100 km ötedeki ulaşamadığım Tekirdağ rölesine ulaştım ama çok sağlıklı bi görüşme yapamadım. Ses geldi ama ben çıkış yapamadım. Çatı anteni için tavsiyelerinizi almak isterim. Uygun ve performanslı olursa sevinirim.

Selamlar

Çevrimdışı TA1CAN

Ynt: Dual band anten
« Yanıtla #1 : 03 Mayıs 2023, 11:00:49 »
Slm resimde kaploları birbirine bağladığınızı gördüm acizane mümkünse kalın kabloyu direk bağlantı yapmadan takmaya çalışın bence
birde çatıya taktığınız antenin yuksekliği önemlidir.çatıdan mumkun olduğunca yukseğe takmanız verimi arttırır.ben özmek anteni almıştım çatıya takmıştım istanbuldan role uzerinden bağlanamadığım bir yer yoktu bazen bursa sakarya rolelerini bile konuştuğum oldu simplex de çok iyi konuştum istanbul içi .çatı tamirat olayı çıkınca mecbur balkona taktık verim düştü simlex düştü.burde daha deneyimli usdatlarımız var onlarsize daha verimli bilgiler verecektir.

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #2 : 03 Mayıs 2023, 11:42:10 »
Bantlı kısımda konnektör var ustam. Akşamda yağmur çiselediği için bantladım. Konnektörü çıkartıp direk lehimlersem dahamı iyi olur acaba.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2023, 11:54:01 »
Gökhan bey,

Yaptığınız antenin dokümanlarını paylaşabilirseniz arkadaşlarımız daha fazla yardımcı olabilirler diye düşünüyorum. Acaba anteni her hangi bir cihazla (SWRmetre, analizör v.b.) ölçme imkanınız oldu mu acaba? Kolay gelsin. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #4 : 03 Mayıs 2023, 12:00:09 »
Maalesef ölçme imkanımız yok. Anten rg58 ile yapıldı kablo rg213. Cihaz baofeng uv82. Bir arkadaşım Diamon x30 tavsiye etti. Verim alabilirmiyim acaba.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 03 Mayıs 2023, 12:08:10 »
Gökhan bey,

Yaptığınız antenin dokümanları ya da bu dokümanlara ulaşacağımız bir link olursa iyi olur. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #6 : 03 Mayıs 2023, 13:28:43 »
Anteni bu şemadan Bakarak yaptim

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 03 Mayıs 2023, 17:36:40 »
Gökhan bey,

Yaptığınız sabit anteni bağladığınız noktada el telsizi ile bir deneme yapma imkanınız olabilir mi acaba? O noktada el telsizi nasıl davranıyor? Oda alma yapıp gönderme yapmıyor mu? Bu deneme bize biraz daha fikir verebilir. Bu denemeden sonra X30 ile ilgili yorum yapabiliriz. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #8 : 03 Mayıs 2023, 22:25:04 »
Abi şuan anteni çatıda sabitledim. 3 tane röleden kuyruk sesi alıyorum ama konuşma duyamıyorum. Anonslarada cevap yok. Bazen kuyruk sesi çok kısa anlık dönüyor.

Çevrimdışı TA1CX

« Yanıtla #9 : 03 Mayıs 2023, 23:05:48 »
Dün akşam Tekirdağ 439.425 77 Tonlu rölede birkaç kez mandal duydum ancak ses yoktu. Yaptığınız antenin adı Flower Pot anten o antenden çok yaptım gayet güzel antendir. Ölçülere tam uyduysanız sorun olmaz. Tabi bir analizörü ile test etmek iyi olur.
Şu anda aktif olarak 2 adet kullanıyorum biri evde çatıda geniş alan hotspot için diğeri de işyerimde el cihazı bağlamak için.
Edirne de TA1IK İlhan Abi var onun ile iletişime geçebilirsiniz. Simplex görüşme yapabilirsiniz.
Bol QSO lu günler dilerim.

Çevrimdışı TA1CAN

« Yanıtla #10 : 04 Mayıs 2023, 08:43:34 »
cihazınız tx rx çalışıyor dimi ayarları tam

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #11 : 04 Mayıs 2023, 08:51:28 »
Tekirdağ ve ışıklar rölelerine 3 er kere çağrı yaptım cevap alamadım. Hava bulutlu olduğu için sanırım ulaşamıyorum. Sadece bir defa kazdağ rölesinden cevap alabildim oda kesikti cevap verdim cevap gitmedi sanırım. Cihazın tüm ayarları yapıldı. Evelsi gün anten daha alcak bir yerdeyken kesik kesik konuşmaları aldım. Şuan anteni 2 3 mt daha yüksek bir yere astım. Havanın açık olduğu bir gece yeniden deneyeceğim. Sanırım iyi bir anten almadan bi iş olmayacak.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #12 : 04 Mayıs 2023, 16:00:43 »
Hocam RF işi matematik işidir.

Örnek olarak veriyorum
Cİhazınız 5W bir telsiz ise 5Watt= 37 dBm yapar.
https://www.everythingrf.com/rf-calculators/watt-to-dbm (sayfadan baska degerler için hesaplama yapabilirsiniz)
daha sonra arada kullandığınız rg213'ün kaybına bakarsınız.
https://www.qsl.net/co8tw/Coax_Calculator.htm  adresinden hesaplayabilirsiniz. Buradaki hesaba göre 20 metre 145 mhz için kablo kullandığınızda (konektör ve ek yerinden oluşan kayıpları ihmal edersem antene gidebildiğiniz güç 3.3Watt yapar. Tabii bu anteninizin SWR'sinin 1.01 olduğu durum için geçerli.
SWR daha bozuk ise (yani anten tam rezonans değil ise) bu kayıp ta biraz dah artar.

Tamam çatıdan 3.3Watt çıkıyoruz.
Burada antenin kazancı devreye girer. FLower pot un kazancını tam bilmesem de 3dB kazançlı olduğunu düşünelim.
Antene ulaşan bu 3.3Watt gücünüz 3 dB kazançtan kaynaklı 6.6 watt yani diğer deyişle 38 dBm e çıktı. Yani antenden havaya çıkan kısım telsizden çıkandan daha güçlü hale geldi.

https://www.everythingrf.com/rf-calculators/free-space-path-loss-calculator  adresinden yapılacak hesaplama ile 100 km de 145 mhz te yaklaşık 115 dB kaybınız olduğunu hespalıyoruz.

Yani sizin karşı tarafrtaki röleye ulaşan sinyaliniz
38-115 = -77 dBm

Tam bu noktada işte karşıdaki rölenin anten kazancı duyma hassasiyeti gibi kavramlar devreye giriyor ki bunları bilmiyoruz.

Eğer uzak mesafe haberleşmede sıkıntı yaşıyorsanız iki alternatifiniz var.
Birincisi daha yüksek kazançlı anten kullanmak.
Vertikal antenlerin kazançları çok yüksek olmaz ama avantajı her yön ile haberleşmenizi sağlayabilir.
Sinyali eşit olarak dağıtır.

Ama diğer yönler bana o kadar gerekmiyor. Ben o yöndeki röleye ulaşmalıyım diyorsanız Moxon, Yagi gibi antenlere yönelmeniz lazım.
Her 3 dB kazanç hem alma hem göndermenizi 2 kat iyileştirir.

Diğer bir yöntem de antenin altına bir amplifier takmak ama bu noktada en az birkaç bin tl lik ilave masraf olacaktır. Anten ile güçlendirme her zaman daha fiyat avantajlı olacaktır.

Öncelikli olarak bir test aleti edinmeye bakın. Antenin tam frekansta olup omadığını teyit edin.
Konektörlerin kaliteli ve düzgün bir şekilde monte edildiğinden emin olun ve her zaman mümkün olan en kısa ve kaliteli kabloyu kullanın.

Sonrası zaten amatörlüğün keyifli kısmı olan deneme yanılma daha iyisini deneme ...

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #13 : 04 Mayıs 2023, 21:01:42 »
Oğuzhan bey verdiğiniz bilgiler için yine çok teşekkür ederim. Cumartesi ve pazar hava açıkken yine deneme yapacağım eğer verim alamazsan güzel vir anten siparişi vereceğim.

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #14 : 05 Mayıs 2023, 11:05:28 »
Birde hazır anten olarak tavsiyelerinizi alabilirsem sevinirim. Bütçe olarak 2500 civarı

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #15 : 05 Mayıs 2023, 11:38:41 »
Hazır düşünüyorsanız TA1ED (Telektronik) ile bir görüşün.