Gönderen Konu: Anten Kurulumu  (Okunma sayısı 861 defa)

Çevrimdışı TA3LRT

Anten Kurulumu
« : 22 Temmuz 2019, 21:24:47 »
merhabalar,
Çatıya cb için 5/8 anten kuracağım. Şimdilik 200w ile çıkış yapacağım. Ancak çatıda dinlemede kullanılan, sürekli aktif durumda vhf anten bulunmakta.  ben cb'yi bu antenin 2 3 metre yakınına kuracağım.  Soruma gelecek olursak, ben çıkış yaptığım zaman vhf cihaza bir zararım olur mu, olursa etkisini en aza indirmek için nasıl bişey yapmalıyım?

Ayrıca cb cihaz ile anten arasında 30 metre mesafe var. Araya takoz koyacağım. Takozu çatıya mı koymalıyıp , yoksa cihazın yanına mi ?

Çevrimdışı TA3IW

Ynt: Anten Kurulumu
« Yanıtla #1 : 22 Temmuz 2019, 22:07:40 »
Takozu araç geri kaymasın diye aracın arka tekerine koymalısın,lisanslı amatör-telsizcinin ''TAKOZ'' kelimesini kullanması hiç hoş bir şey değil kısacası amatör telsizcilerin nerelere geldiği nokta ortadadır.

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #2 : 22 Temmuz 2019, 23:03:09 »
Berat arkadaşım merhaba,

Cb cihazı ile şimdilik 200 Watt çıkmayı düşünüyorum demişsin, İzmirden neresi ile görüşmeyi düşünüyorsun merak ettim. Kolay gelsin.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 23 Temmuz 2019, 00:27:40 »
Takozu araç geri kaymasın diye aracın arka tekerine koymalısın,lisanslı amatör-telsizcinin ''TAKOZ'' kelimesini kullanması hiç hoş bir şey değil kısacası amatör telsizcilerin nerelere geldiği nokta ortadadır.

Dogru soze ne denir..

VHF anten'in dibine guzel bir bandpass / highpass filtre koymaniz gerek..

Cihazi farkli frekanslarda bile olsaniz baskilar.. Zarar verme olasiligi da (giristeki LNA leri sagirlastirma ya da tamamen yakma) var.

Ayrica iki vertikal anteni birbirine bu kadar yakın koymamalısınız.
27 MHz, dalga boyu yaklaşık 11 metre desek, 1/4 lambda uzağında bulunmalı vhf anteniniz en az.. 2.5-3 metre yapar..
Bundan sonra her metre 3 dB daha iki anten arasındaki sinyal farkını azalatır.

Yaklaşık olarak 3 metre birbirinden uzak iki antenden birinden 200W çıkış yapmanız, diğer antene 200mW (30 dB düşük)  lık bir cihaz bağlayıp direkt mandala basmşışsınız etkisi yapacaktır.(bandpass bir filtre yoksa)

PA'yı nereye koyacaginiz ile ilgili de , bir amator olarak!!, CB de kullandığınız frekans, arada kullandiginiz koaksiyel kablo verilerini kullanarak basit bir dB hesabı ile attiginiz tasa degip degmeyecegini gorebilirsiniz.

30 metre.. arada RG58 olsa, 27 MHz te 2 dB kayıpla antenden 130watt civarı çıkabilirsiniz

Kabloyu RG213 yaparsaniz 160W
1 dB için yukarı taşımaya değip değmeyecegini siz dusunun..

« Son Düzenleme: 23 Temmuz 2019, 00:29:17 Gönderen: TA2NC »

Çevrimdışı TA0SI

« Yanıtla #4 : 27 Temmuz 2019, 14:10:35 »

Oğuzhan bey, çok değerli bilgilerinize adıma teşekkür ederim.Yalnız ben de bu arkadaşımızın amatörlük bilgilerini tekrar gözden geçirmesi dileğimdir.Ön açıklama yapan  iki arkadaşımızada ayrıca teşekkürler.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #5 : 27 Temmuz 2019, 22:43:44 »
Soruma gelecek olursak, ben çıkış yaptığım zaman vhf cihaza bir zararım olur mu, olursa etkisini en aza indirmek için nasıl bişey yapmalıyım?

Bir''aydınlatıcı'' bilgi vereyim.   5/8 in  hemen dibine radiellerin altına kabloyu (RG-213) 5-6 tur sarın 50-60 santimetre çapında. 5-6 turlu çember yapın ve batla sıkıca tutturun. Başka hiç birşeye gerek yok. Bir zamanlar karasal TV yayınlarına (VHF)- e sarkmaları önlemenin yolu buydu. Denenmiştir netice alınmıştır. 1990 Yılında Saray /Kırklareli şehrinde bir biçerdöver çifliğinde cep telefonu yoktu kişi aynı CB sistemle ev ve biçerdöverler arasında konuşuyordu. 200 wat ile ve 1e 1 bir durum söz konusu. Bu büyük sorundu kendisi için ve çözdügümüz için iyi para kazanmıştık. Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2019, 23:24:43 »
Bir''aydınlatıcı'' bilgi vereyim.   5/8 in  hemen dibine radiellerin altına kabloyu (RG-213) 5-6 tur sarın 50-60 santimetre çapında. 5-6 turlu çember yapın ve batla sıkıca tutturun. Başka hiç birşeye gerek yok. Bir zamanlar karasal TV yayınlarına (VHF)- e sarkmaları önlemenin yolu buydu. Denenmiştir netice alınmıştır. 1990 Yılında Saray /Kırklareli şehrinde bir biçerdöver çifliğinde cep telefonu yoktu kişi aynı CB sistemle ev ve biçerdöverler arasında konuşuyordu. 200 wat ile ve 1e 1 bir durum söz konusu. Bu büyük sorundu kendisi için ve çözdügümüz için iyi para kazanmıştık. Kolay gelsin.

Verdiginiz bilgi kendi icinde dogru ama konuyla alakasiz.
RFI engellemek baska birseydir, baski/coupling  yuzunden yakindaki bir anten ve dolayisiyla buna bagli olan cihazda yaratacaginiz voltaj ve buna bagli olarak zarar verme olasiliginiz baska birsey.

Soylediginiz yontem ile anten dibinde bir balun olusturmus ve koaksiyel kablodan yayilan RFı i engellemis olursunuz
ama saglikli bir sekilde 200W lık bir sinyalin havaya ciktiginda yakındaki diger antenler uzerinde (frekanstan hatta cihazin acik veya kapali olmasina bakmaksizin) yaratacagi elektriksel etkiden kacamazsiniz.

Sizin frekansinizda bir sarkma veya baski hissetmeseniz bile o akim oralarda dolasmaya devam eder.

Bunu engellemenizin yolu ya antenler arasinda mesafeyi yuksek tutmak, ya da filtre (balun değil)  kullanmaktir.

https://www.w8ji.com/antenna_coupling.htm adresinde 1000 watt için değişik bandlarda değişik konfigurasyonlarda antenlerin birbirlerine etkilerini gösterir bir tablo verilmiş.
Vertical yanina horizontal, iki vertikal yanyana gibi.
Hesaplar 1000 watt icin ama, bunu diger wattlara gore de hesaplamaniz mumkun.
Bir fikir verecektir.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #7 : 29 Temmuz 2019, 15:34:28 »
Yeni nesil SDR cihazlarda sıkıntılı olabilir. Geniş bant.  Eskiden  bu sorunu iki 1N4148 karşı pararel anten girişine bağlayarak çozerdik.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #8 : 29 Temmuz 2019, 16:04:34 »
Şimdi merak ettim okudum ingilizcem biraz zayıf olsada ''9.) It is unlikely that transmitter or amplifier harmonics will damage receivers.'' 145/27=5,3 bu da beşinci harmonik demek. Eski nesil cihaz ise birşey olmaz.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #9 : 29 Temmuz 2019, 17:31:15 »
Şimdi merak ettim okudum ingilizcem biraz zayıf olsada ''9.) It is unlikely that transmitter or amplifier harmonics will damage receivers.'' 145/27=5,3 bu da beşinci harmonik demek. Eski nesil cihaz ise birşey olmaz.

Harmoniklerin yarattigi zarar ile burada bahsedilen biraz farklı.

Biliyorsunuz RF sinyalleri, anten uzerindeki manyetik alanin diger antenin uzerindeki yarattigi manyetik ile olusur.

Bir nevi transformator gibi dusunun. Sadece primer sekonder arasi biraz uzak :)

Bu yuzden tekrar ediyorum, harmonikten bagimsiz olarak (hangi frekans oldugu, cihazin acik ya da kapali olmasından bagimsiz olarak) yakin iki antenin birbirini etkilemesi sonucu coupling etkisi ile bu zarar oluşur.

Harmonikten gelecek olan, daha cok qrm olacaktır.

Yayin yapan frekansın konu ile iligli tek baglantisi, dalga boyuna bagli olarak etkileyecegi, coupling yapacagi antenlerin mesafesidir.

Aynı mesafedeki 80/160m cihazi ile yapilan yayinin yaratacagi etki ile,
2m bandinda yapilan yayinin etkisi (gucleri ayni olsa bile)  ayni olmayacaktır. Dalga boyu arttikca etki mesafesi de yukselmektedir.

Harmonik sadece su noktada ortaya cikabilir. Bir filtre (high low ya da bandpass) kullansaniz bile, ister istemez yayin yapan cihazin harmonikleri de frekansi denk gelir ise,  bu filtreden gececektir. Orada onemli olan kac db'nin gectigi ki, dediginiz gibi 5. harmonikte kalan pek birsey olmayacaktır.

73

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #10 : 29 Temmuz 2019, 20:25:27 »
   Tabi eğer alıcı yerine RF voltmetre /prob baglar isen durum işte öyle olur. SDR basit alıcılar gibi. RF proptan farksız.                                                             
      Konuyu açan Berat bey nasıl bir VHF alıcı kullandığını belirtmemiş. Bu enterferans konvesionel alıcılarda daha çok birinci arafrekansta etki ile meydana geliyordu 21 MHz  veya 30-40 MHz arası olan birinci arafrekans CB kombinasyonların sarktığı yer. Bassetiğim 5 turlu çember birinci arafrekansa girmeleri engelliyor.                     
      Basit SDR alıcılarda  anten girişinde filtreleme yok mecbur filtrte vericiye takılacak. Hiç garanti degil. İyisi  yukarıda bassetiğim diotlu koruma.                       

Kaliteli cihazlar var. Aynı anten üzerinden Kros Bant yapıyor. Aynı anda hem dinleme hem gönderme. Bütün enerji antenin üzerinde. Yine de çalışıyor yanmıyor. Adam yardım istiyor ama siz laf salatası yapıyorsunuz kusura bakmayın.  Aydınlatıcı oldum sanırım.   

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #11 : 30 Temmuz 2019, 00:25:37 »
Siz cok iyi biliyorsunuz hocam.
saygilar.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #12 : 30 Temmuz 2019, 01:51:56 »
Denenmiş olmasi nedeniyle paylaştım. Herşey biliyorum demedim.

Çevrimdışı TA3LRT

« Yanıtla #13 : 30 Temmuz 2019, 20:02:36 »
İlk yazılan tepkilerden dolayı başka nasıl tepkiler gelecek diye merak edip bekledim, yanıt vermemin zamanı geldi.

Açıkcası cb hakkında, daha doğrusu telsiz sitemleri hakkında çok fazla bilgim yok. Antenlerin nasıl çalıştıkları, nasıl yayılım yaptığını kitaplarda yazdığı kadarıyla az çok biliyorum. TA2NC hocamın anlattığı gibi, dB hesaplarını bu şekilde kullanmam gerektiğini, Highpass filtrenin ne işe yaradığını, nasıl çalıştığını biliyordum ama bu şekilde kullanmam gerektiği hiç aklıma gelmemişti.

Neden 200W derseniz tamamen ne kadar çok, o kadar iyidir diyerek 200W. Hemde daha önce cb için 1kW ile çıkış yapan bir kaç kişi görmüştüm. Belli bir konumum yok konuşmak için, sesimi havanın elverdiği günlerde yurt dışına duyurmak istiyorum. Antenin 1kW ya kadar dayanımı var, siz kaç watt ile yayın yapmamı tavsiye edersiniz? Cihazın çıkışı 5W.

Ev ile anten arasında 30metre kablo çekeceğim yada telsizide çatıya koyup . yanına koyacağım bir bilgisayar y(raspberry pi) ile internete çıkartıp sadece çatıya cat5 kablo çekeceğim. Henüz karar vermedim buna

Çatıda hazırda duran anten, sdr tabanlı bir cihazın anteni. Vhf bandı için demişlerdi ancak 1 Ghz de dinleme yapıyormuş.

Çevrimdışı TA3LRT

« Yanıtla #14 : 30 Temmuz 2019, 20:31:27 »
Öncelikle mesaj yazan herkese teşekkür ederim.

Başta TA3IWN, TA0ISK olmak üzere benden önce lisans alan tüm abilerim/üstatlarım bu yazı sizler için,

Şu anda ben bu kadar kolay(?) birşeyi soruyorsam, bunu bilmediğim halde lisansımı aldıysam hepsi sizin yüzünüzden! Sizler zamanında bu camiaya destek çıkıp, ayakta durmasına yardım edebilseydiniz lisans almak bu kadar kolay , 50 sorunun sadece cevaplarını ezberlenip alınabilmesi kadar kolay hale gelmezdi. Şu anda internette türkçe olarak amatör telsizcilik hakkında bırakın toplu bir doküman, parçalar halinde bile doğru düzgün bir doküman, yazı yok.

Siz  zamanın da elinizdeki imkanları zorlayarak , yoksa imkan yaratarak işin tekniğini öğrendiniz. Peki neden bizlerin öğrenebilmesi için bir kaynak oluşturmadınız? Bu bir kitap olabilirdi, 1 sayfa yazı olabilirdi ?? Eğerki amatör telsizcilik bu hale geldiyse tamamen sizin umursamamanızdan kaynaklı. Sizler bireysel olarak birşey yapamayabilirdiniz  ancak dernekler mevcuttu. Bunlara destek verebilirdiniz yada var olan dernek hoşunuza gitmiyorsa organize olup kendi derneğinizi kurabilirdiniz. Sonuçta o derneklerde bu şekilde kuruldu.

Kıyı emniyeti yıllardır aynı soruları aynı cevap şıklarıyla soruyor. En basitinden forumda bu konuyu dile getirip sizlerin hazırlayacağı sorulardan sorulmasını talep edebilirdiniz, ancak bildiğim kadarıyla böyle birşey yapılmadı. Kaldı ki kurumdan Nuri beyde forumda diye biliyorum, ulaşma sorununuzda yoktu.

Diyeceğim odur ki sizler beni eleştirmeden önce kendinizi eleştirmelisiniz. Sonra ben aynı seviyede kalırsam o benim ayıbım. Ayrıca "..amatör telsizcilerin nerelere geldiği nokta ortadadır..." , "..amatörlük bilgilerini tekrar gözden geçirmesi dileğimdir.." diyerek beni ve yeni arkadaşları amatörlükten soğutuyorsunuz.  İnsanları eleştirmek yerine öğrenilmesi için kaynak gösterin. Bildiğiniz şeyleri ne kadar "basit" dahi olsa forumda "Haberiniz var mı" yada "Ben yaptım oldu" kategorilerine yazın lütfen. Kırıcı değil yapıcı olmalısınız.

Saygılarımla

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #15 : 30 Temmuz 2019, 21:10:07 »
Kendi ayıbını örtmek için başkalarını suçlamak olaya ayrı bir derinlik katmış. Başkalarını suçlayacağına neden oturup öğrenmedin acaba? Burada herkes her türlü soruya cevap veriyor.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA3LRT

« Yanıtla #16 : 30 Temmuz 2019, 23:05:04 »
Ben ayıbımı örtmeye çalışmıyorum yada kimse yardımcı olmuyor da demiyorum, öyle bir izlenim verdim sanırım. Evet ben bu işi bilmiyorum ama öğrenmek istediğim de bana hitaben amatör telsizciliğin geldiği nokta "bu" deniliyor.  Soru sorup öğrenmek istediğim zaman kimi üstadlar sadece eleştirip geçiyor. Ne yapmalıyım, bu işin doğrusu nedir söyleyin onu yapayim? 

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #17 : 30 Temmuz 2019, 23:40:16 »
Oku, okuduğunu anlamaya çalış , anlamadığını sor ve araştır, tekrar oku. Okumaya kanun ve yönetmeliklerden başlayabilirsin. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #18 : 31 Temmuz 2019, 12:12:46 »
Berat Bey,

Bu sitede ana sayfada sağ üst köşede arama kutucuğuna kitap yazıp aratırsanız istemediğiniz kadar kaynağa ulaşırsınız. Arada ingilizce olanlar var. Tercüme edemediğimiz için kusura bakmayın.

Google'dan aratmadım! Siz Google'dan aratmayı da deneyebilirsiniz. Ben yalnızca bu sitede aratarak TÜRKÇE olan aşağıdaki linklere ulaştım.
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,5834.0.html
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32466.0.html
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,27026.0.html (Bu mesajda bahsedilen kitapları bu linkte bulabilirsiniz https://www.nadirkitap.com/kitapara_sonuc.php?kelime=celal+dutar )
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,36311.0.html Bu mesajda bahsedilen kitabı bu linkte bulabilirsiniz https://www.nadirkitap.com/telsiz-haberlesmesi-elektronigi-ve-amator-telsizcilik-temel-bilgileri-emir-muyacic-kitap9846132.html )

Eğer Osmanlıca olsun derseniz: http://www.telsizciler.org/index.php/topic,36134.0.html

73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 31 Temmuz 2019, 12:15:47 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #19 : 31 Temmuz 2019, 12:40:22 »
Öncelikle mesaj yazan herkese teşekkür ederim.

Başta TA3IWN, TA0ISK olmak üzere benden önce lisans alan tüm abilerim/üstatlarım bu yazı sizler için,

Şu anda ben bu kadar kolay(?) birşeyi soruyorsam, bunu bilmediğim halde lisansımı aldıysam hepsi sizin yüzünüzden! Sizler zamanında bu camiaya destek çıkıp, ayakta durmasına yardım edebilseydiniz lisans almak bu kadar kolay , 50 sorunun sadece cevaplarını ezberlenip alınabilmesi kadar kolay hale gelmezdi. Şu anda internette türkçe olarak amatör telsizcilik hakkında bırakın toplu bir doküman, parçalar halinde bile doğru düzgün bir doküman, yazı yok.

Siz  zamanın da elinizdeki imkanları zorlayarak , yoksa imkan yaratarak işin tekniğini öğrendiniz. Peki neden bizlerin öğrenebilmesi için bir kaynak oluşturmadınız? Bu bir kitap olabilirdi, 1 sayfa yazı olabilirdi ?? Eğerki amatör telsizcilik bu hale geldiyse tamamen sizin umursamamanızdan kaynaklı. Sizler bireysel olarak birşey yapamayabilirdiniz  ancak dernekler mevcuttu. Bunlara destek verebilirdiniz yada var olan dernek hoşunuza gitmiyorsa organize olup kendi derneğinizi kurabilirdiniz. Sonuçta o derneklerde bu şekilde kuruldu.

Kıyı emniyeti yıllardır aynı soruları aynı cevap şıklarıyla soruyor. En basitinden forumda bu konuyu dile getirip sizlerin hazırlayacağı sorulardan sorulmasını talep edebilirdiniz, ancak bildiğim kadarıyla böyle birşey yapılmadı. Kaldı ki kurumdan Nuri beyde forumda diye biliyorum, ulaşma sorununuzda yoktu.

Diyeceğim odur ki sizler beni eleştirmeden önce kendinizi eleştirmelisiniz. Sonra ben aynı seviyede kalırsam o benim ayıbım. Ayrıca "..amatör telsizcilerin nerelere geldiği nokta ortadadır..." , "..amatörlük bilgilerini tekrar gözden geçirmesi dileğimdir.." diyerek beni ve yeni arkadaşları amatörlükten soğutuyorsunuz.  İnsanları eleştirmek yerine öğrenilmesi için kaynak gösterin. Bildiğiniz şeyleri ne kadar "basit" dahi olsa forumda "Haberiniz var mı" yada "Ben yaptım oldu" kategorilerine yazın lütfen. Kırıcı değil yapıcı olmalısınız.

Saygılarımla

Cok bilginiz olmayan konularda tahmini birseyler yazmissiniz sanirim.
Lisans  sinavina maalesef biz amatorler, hatta dernekler karar veremiyoruz.
Dernekler de dahil olmak uzere (Hatta bizzat Kıyı Emniyetinden bazı arkadaslar bile) tum gercek amatorler,  sinav sisteminin degistirilip, eskisi gibi bilmeyenin alamayacagi bir sinav sistemine donebilmek icin ugras veriyorlar ama, "devlet buyuklerimiz" olur demeden olmuyor.
Onlarin da simdilik boyle bir niyeti yok.Defalarca bu konuda adimlar atildi. en alttan en uste tum burokrasi yontemleri denendi. denenmeye de devam ediliyor.
Araba ehliyetini bile soforuluk bilmeden dagitirlarken, telsizi bilmeseler ne olur diye dusunuyorlar sanirim.

Ustteki notlarda goruldugu gibi, dokuman cok, forumlardaki cevaplar cok, turkce ve yabanci dilde binlerce blog ta bulunmakta. Arastirmak ogrenmek isteyen arastirir ogrenir.

Bu hobi, yapisi geregi, hazir bilgilerin onunuze sunulacagi bir hobi degil.
Arastirmak ogrenmek, baskalarinin deneyimlerinden birseyler cikarmak ve onlari bir adim oteye tasimakla ilgili bir hobi.

Bu hobi kendini gelistirmek, deneysel calismalar yapmak uzerine bir hobi.
Tam da bu sebeple , herseyi bir arada bulabileceginiz bir kaynak yok. Olması da mumkun degil.

Soyle soyleyeyim, sadece ARRL antenna book (ki bir amatorun elinde olmasi elzemdir bence) 992 sayfa.
Bu sadece anten tarafi. Bu hobide, mekanikten, elektronige, bilgisayardan, yarışmalara kadar o kadar fazla dal var ki..

Size degil, genel olarak soyleyecek olursam en azindan, sinavda sorulan soruların ne oldugunu biraz arastiran, ezberlemeden ogrenerek yapan  biri (Gerekli merakı varsa) zaten temelini atmış olur.
Ondan sonrası yıllarca tecrubelerini arttırarak ilerlemek. Bu sirada yanlis sorular da sorabilir. Ters cevaplar da alabilirsiniz. Herkes egitmen edasiyla aman kirmayayim diye cevap vermek durumunda degil.
Onemli olan bilgiye ulasabilmek ;)

Umarim arastirmayi seven bir yapiniz vardir ve bu hobiye gonul verip ilerlersiniz.

73