Öncelikle mesaj yazan herkese teşekkür ederim.
Başta TA3IWN, TA0ISK olmak üzere benden önce lisans alan tüm abilerim/üstatlarım bu yazı sizler için,
Şu anda ben bu kadar kolay(?) birşeyi soruyorsam, bunu bilmediğim halde lisansımı aldıysam hepsi sizin yüzünüzden! Sizler zamanında bu camiaya destek çıkıp, ayakta durmasına yardım edebilseydiniz lisans almak bu kadar kolay , 50 sorunun sadece cevaplarını ezberlenip alınabilmesi kadar kolay hale gelmezdi. Şu anda internette türkçe olarak amatör telsizcilik hakkında bırakın toplu bir doküman, parçalar halinde bile doğru düzgün bir doküman, yazı yok.
Siz zamanın da elinizdeki imkanları zorlayarak , yoksa imkan yaratarak işin tekniğini öğrendiniz. Peki neden bizlerin öğrenebilmesi için bir kaynak oluşturmadınız? Bu bir kitap olabilirdi, 1 sayfa yazı olabilirdi ?? Eğerki amatör telsizcilik bu hale geldiyse tamamen sizin umursamamanızdan kaynaklı. Sizler bireysel olarak birşey yapamayabilirdiniz ancak dernekler mevcuttu. Bunlara destek verebilirdiniz yada var olan dernek hoşunuza gitmiyorsa organize olup kendi derneğinizi kurabilirdiniz. Sonuçta o derneklerde bu şekilde kuruldu.
Kıyı emniyeti yıllardır aynı soruları aynı cevap şıklarıyla soruyor. En basitinden forumda bu konuyu dile getirip sizlerin hazırlayacağı sorulardan sorulmasını talep edebilirdiniz, ancak bildiğim kadarıyla böyle birşey yapılmadı. Kaldı ki kurumdan Nuri beyde forumda diye biliyorum, ulaşma sorununuzda yoktu.
Diyeceğim odur ki sizler beni eleştirmeden önce kendinizi eleştirmelisiniz. Sonra ben aynı seviyede kalırsam o benim ayıbım. Ayrıca "..amatör telsizcilerin nerelere geldiği nokta ortadadır..." , "..amatörlük bilgilerini tekrar gözden geçirmesi dileğimdir.." diyerek beni ve yeni arkadaşları amatörlükten soğutuyorsunuz. İnsanları eleştirmek yerine öğrenilmesi için kaynak gösterin. Bildiğiniz şeyleri ne kadar "basit" dahi olsa forumda "Haberiniz var mı" yada "Ben yaptım oldu" kategorilerine yazın lütfen. Kırıcı değil yapıcı olmalısınız.
Saygılarımla
Cok bilginiz olmayan konularda tahmini birseyler yazmissiniz sanirim.
Lisans sinavina maalesef biz amatorler, hatta dernekler karar veremiyoruz.
Dernekler de dahil olmak uzere (Hatta bizzat Kıyı Emniyetinden bazı arkadaslar bile) tum gercek amatorler, sinav sisteminin degistirilip, eskisi gibi bilmeyenin alamayacagi bir sinav sistemine donebilmek icin ugras veriyorlar ama, "devlet buyuklerimiz" olur demeden olmuyor.
Onlarin da simdilik boyle bir niyeti yok.Defalarca bu konuda adimlar atildi. en alttan en uste tum burokrasi yontemleri denendi. denenmeye de devam ediliyor.
Araba ehliyetini bile soforuluk bilmeden dagitirlarken, telsizi bilmeseler ne olur diye dusunuyorlar sanirim.
Ustteki notlarda goruldugu gibi, dokuman cok, forumlardaki cevaplar cok, turkce ve yabanci dilde binlerce blog ta bulunmakta. Arastirmak ogrenmek isteyen arastirir ogrenir.
Bu hobi, yapisi geregi, hazir bilgilerin onunuze sunulacagi bir hobi degil.
Arastirmak ogrenmek, baskalarinin deneyimlerinden birseyler cikarmak ve onlari bir adim oteye tasimakla ilgili bir hobi.
Bu hobi kendini gelistirmek, deneysel calismalar yapmak uzerine bir hobi.
Tam da bu sebeple , herseyi bir arada bulabileceginiz bir kaynak yok. Olması da mumkun degil.
Soyle soyleyeyim, sadece ARRL antenna book (ki bir amatorun elinde olmasi elzemdir bence) 992 sayfa.
Bu sadece anten tarafi. Bu hobide, mekanikten, elektronige, bilgisayardan, yarışmalara kadar o kadar fazla dal var ki..
Size degil, genel olarak soyleyecek olursam en azindan, sinavda sorulan soruların ne oldugunu biraz arastiran, ezberlemeden ogrenerek yapan biri (Gerekli merakı varsa) zaten temelini atmış olur.
Ondan sonrası yıllarca tecrubelerini arttırarak ilerlemek. Bu sirada yanlis sorular da sorabilir. Ters cevaplar da alabilirsiniz. Herkes egitmen edasiyla aman kirmayayim diye cevap vermek durumunda degil.
Onemli olan bilgiye ulasabilmek ;)
Umarim arastirmayi seven bir yapiniz vardir ve bu hobiye gonul verip ilerlersiniz.
73