Gönderen Konu: VHF Lİneer Amp Projesi  (Okunma sayısı 3756 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: VHF Lİneer Amp Projesi
« Yanıtla #80 : 25 Ekim 2018, 21:16:22 »
Dün gece oturdum geri kalan parcalari da birlestirip Lineer'i tekrar aktif ettim.
Gecen seferki board'tan farklı olarak bu cok daha verimli geldi bana.
Isi sensorunun yerlesimi, besleme kablolarinin degisimi gibi ufak tefek detaylar da calistim.
İlave olrak onceden 2dB lik bir attenuator ile beslerdim (5-7 w arasi besleme istiyordu)
Yeni topladigim sette ilave olarak 13dB lik bir attenuator kullandım.(Resimde orta ustte 3 adet transistor benzeri sey..)
Bu sayede cihazi tam guc (50W) actigimda bile lineer'de bir sorun olusmuyor ve 50W ta yaklasik 1200W guc elde edilecegini soyluyor W6PQL
Dun gece ilk PTTsine bastim.
Hemen bir almanya EME qsosu gerceklestirdim.
ELimde 1kWlik bir "kuş" um olmadığı için
is yerindeki 500W lik VHF "kuş"u kullandım.
Cihaz üzerindeki guc dugmesinde 10'luk skalada 5. birimde 500W cikis vardı (2W geri donus vardı)
Tahmini olarak tam gucte 1kw rahat gorebilecegimi dusunuyorum.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #81 : 28 Aralık 2020, 23:08:23 »
geçtiğimiz aylarda, bir adet daha blf188 hakkın rahmetine kavuştu.
Bu sefer neyse ki palete birşey olmadı.
Önce cihazin çıkış gücünün, TX başladıktan 5-6 sanıye sonra %5-10 civarı düşmeye başladığını fark ettim. Birkaç hafta sonra birden 800-900w olan çıkış gücü, 400-500 wattlara düştü..
Transistörün bir tarafı gitmişti.
Ne voltaj ne swr, ne sıcaklık ortada hiç bir sebep te yoktu.
W6PQL ile görüştüm. herşeyin kitaba uygun olduğunu söyledi.
Yeni bir transistör istedim. Gitti 180 küsür dolar daha.. Hazır elim değmişken, pallet üzerindeki tüm RF kapasitörleri de daha yüksek akım kaldırabilecek modeller ile değiştirdim.
Hazır parçalamışken çıkıştaki filtre'nin de ayarlarını nanovna ile kontrol edip biraz daha optimize ettim.

Tekrar mandala bastım. Bu sefer 1200w i bile sorunsuz vermekteydi.
Termal kamera ile inceledim. Devrede fazla ısınan hiç bir şey yoktu.
Ama beni kesmedi. Okumaya araştırmaya devam ettim.

http://www.broadcastconcepts.com/177300/P1000FM-188XR.pdf linkinde ilginç bir bilgi ile karşılaştım.
Açıklamasında yazdığı kadarıyla, (bu amcalar FM radyo vericisi yapıyorlar) pallet ile filtre arasında mutlaka 13.5 inch (yaklaşık 34 cm) coax kullanmak gerektiğini, sebebi tam bilinmese de, filtrelerden bazı fazlarda geri yansıma dolayısıyla (buna filtre reaksiyonu diyorlar) transistörün fazla ısındığını ve yavaş yavaş öldüğünü söylüyorlardı.
34 cm 88 mhz için teflon kablo kullanımında 1/8 dalgaboyuna denk. Yani voltajın minimum olduğu yere.

benim filtre ve pallet arasında 3 cmlik bir coax olduğundan sebebin bu olabileceğini düşündüm.

Bu düşüncemi moonnet grubuna yazdığımda, açıkçası olumlu ve destekleyici yorumlar aldım.
hesaplarıma göre teflon bir coax (rg400/403 gibi) kullandığım takdirde, bu kabloların 0.69 velocity faktörü de baz alındığında, 18cm gibi bir kablo boyuna ihtiyacım olacak.

Buna uygun olarak ara kabloyu güncelleyeceğim. Tek sorun TA 'da oyle ha diyince rg403 bulunamaması sanırım.

Bu tür bir amfi yapacak arkadaşlara bir bilgi olsun diye paylaşayım dedim.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #82 : 29 Aralık 2020, 11:39:52 »
RG402 Velocity Factor 69.5 gitti gidiyor gibi alış veriş platformlarında bulunabiliyor..

kablo pahalı geliyorsa bölüşülebiliniyor,en azından biz öyle yaptık..

91 senesinde ilk istasyonumu kurdum,heves tüm istasyonlar ile mükemmel iletişimdeyim,bir tek TA1D Kadri abi kuş uçuşu birbirimizi direkt görmemize rağmen sanki frekans 5KHz kayıkmış gibi çatlıyor,ilginçtir 25KHz başka yere gidersek kusursuz iletişim var.RF Harris'te çalışan müh arkadaş Mike'ye danıştım,cihaza girişte 33cm...1m arası 93ohm yada 75ohm ara kablo yap dene dedi,pek inanasım gelmedi ama hafta sonu denedim,herşey yolunda idi,günümüzde VNA Smith diagram ile olası phase hatalarını görsel hale getirebiliyor.

kısaca anlattığınız kablo olayı çok gerçekçi..

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #83 : 29 Aralık 2020, 13:23:09 »
Oğuzhan bey selamlar. Kendi VHF linear' imi uzun soluklu kullanmaya fırsat bulamadım, test ettikten sonra işim gereği kaldırmak zorunda kaldım. Yazdıklarınızı okuyunca kafamda birkaç sorular oluştu.
1- Kullandığım linear itb Elektronik firmasının    MD 1K AR 144 S modeli olan 142-146 MHz frekansı için özel olarak üretilmiş olsada lpf ve swr bridge kartları iki ayrı kart halinde  EB 104 Rus firmasından almıştım.
2- Pallet- filitre - swr bridge kartları arasında uzunluk  hesaplaması yapmadan kaliteli bir RG 142 kablo kullandım. Yukarıda bahsettiğim kartlar dikkate alındığında ileride bende böyle bir sorunla karşılaşır mıyım?
3- Ayrıca son kart swr bridge ile coaxiel röle arasında da aynı şekilde kablo boyu hesaplaması yapmadan bir RG 142 kullandım. Burada da böyle bir hesaplama gerekli midir?  hatta linear çıkışı ile anten sistemine kadar olan 7/8 helliax kabloda da yine velocity faktörü hesaplaması yaparak kablo boyunu ona göre kesmem gerekir mi?
4- Tecrübelerinizi görüyorum ve bende Pallet- filitre- swr bridge arasındaki kablolarını RG 142 yerine  RG 403 ile değiştirmemi önerirmisiniz? Nitekim elimde RG 403 kablo olmadığından böyle bir değişiklik yapmam gerekiyorsa benide dahil edebilirseniz masraflara ortak olur ortaklaşa kabloyu bölüşebiliriz.
Konu hakkında yardım ve destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #84 : 29 Aralık 2020, 17:24:38 »
Bugün öğrenilen derslere bir kaç ilave daha.

Filtreler ikiye ayrilir.
Absorbtive filtreler ve normal filtreler.
Normal filtrelerde harmonikler bloklanırken, bir kısmı da transistörünüze geri yansır. Özellikle yüksek güç cihazlarda harmonikler transistörünüzü gereğinden fazla ısıtacağından bir süre sonra 200 dolarınız buhar olur gider..
Absrobtive olanlarda ise yansıyan bu sinyal filtrenin içindeki dummy kısmında sıfırlanır ve yansıma olmaz.

Peki elimizde normal filtre varsa ne yapacağız?  Diğer mesajımda bahsettiğim gibi, 1/8 dalgaboyu bir kablo ile (RG 402 yazmamın sebebi yüksek güç dayanımıydı ayrıca semi-rigid olduğu için kutu içinde rahat büküp yerleştirebilirim diye düşünmüştüm., benzer şekilde tabii ki rg142 de kullanılır. Yeriniz varsa lmr400 kullanın isterseniz)
geri yansıyan bu harmoniklerin minimum voltaj seviyesinde transistörünüze geri yansıması sağlanır. Bu da kısmi bir koruma sağlar. 144 mhz için ortalama 24-25 cm kablo kulanılıyor. Ama velocity factor ile ben bunun 18-20 civarinda olması gerektiğini düşünüyorum açıkçası.
Tabii filtrenin iyi tune edilmesi de önemli.
Filtreden sonraki kısım için kablo boyu hesabına gerek yok. Çünkü röleler kapandığında sinyal anteninize kadar gidecek.. Tabii antende balununuz olduğunu var sayıyorum. Choke balunsuz anten kullanmayın.

Gelelim ikinci derse.

Amplifier'ınızın çıkış gücünü telsizinizin çıkış gücünü kullanarak azaltmayın.
Düşük güçlerde cihaz verimi düştüğünden, üretilen ısı miktarı daha da yükseliyor ve cihaz iç ısı dağılımının artmasından dolayı zarar görüyor. Gücü düşürmek için önerilen yöntem ldmos'un besleme voltajını düşürmek. Yani 50V ta 1 kw alıyorsanız, drain voltajını 25-30 voltlara düşürerek 300-400 wattlara inmeniz, telsizinizin gücünü kısmanızdan çok daha iyi bir şey.

Bir de haber vermiş olayım. Ankarada profesyonel olarak bizim askeri cihaz kutularının tasarımını ve üretimini yapan arkadaş, su soğutma için gereki heat spreader'i yapacağını söyledi. Deneme amaçlı bir tane yapıp denemeyi düşünüyorum. Isı olayına çok daha efektif bir çözüm olaiblir.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #85 : 29 Aralık 2020, 18:40:18 »
Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Bu tür bilgilere internette  rastlayamıyoruz. Linear girişinde ATT olmasına rağmen power olayını besleme voltajı üzerinden düşürme önerinizi dikkate alacağım. Ama Polonya Elektronik ten temin ettiğimiz besleme kaynağından voltajı nasıl düşürebilirim bu beni düşündürüyor.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #86 : 30 Aralık 2020, 00:16:33 »
Bu yontemleri de biraz sorguladim.
esp120 için bildiğim kadarıyla 40V 52v arası ayarlanabiliyor.
Çok bir şey katmıyor bu durum.

Bir diğer yöntem ise https://www.w6pql.com/a_big_power_supply.htm sayfasında anlattığı gibi bir smps güç kaynağı yapmak.
Daha doğrusu toplamak.
Bir enclosure içinde 13.8 24 ve 50v yapmış.
Bu yöntemle 24v besleme ile transistörün çıkışını 150-200w a kadar düşürmeniz olası.

Ya da düşük güç kullanacağınız zaman 50v yerine 28v 24v güç kaynağına geçeceksiniz
Aşağıdaki resimde blf188 in besleme voltajı ve çıkış gücü/verimi arasındaki eğrileri gösteren tabloları bulabilirsiniz.
25 vottan 50volta kadar çıkış değerleri ve gainleri mevcut.

Büyüklerimiz 30-40A gibi değerlerde bize voltajı düşürebilecek bir yol gosterebilirler ise cok daha iyi olur tabii.

Çevrimdışı TA1AST

« Yanıtla #87 : 30 Aralık 2020, 15:01:24 »
RG-402 İhtiyaç varsa 50 şer  cm yollayabilirim.Zira elimde bir projeden kalma 100mt kadar  kalmıştı.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #88 : 07 Ocak 2021, 08:53:33 »
Tekrar selamlar herkese,
Orhun hocamdan aldığım kabloyu geçen akşam pallet-filtre arasına bağladım.
Kendisine öncelikle çok teşekkür ederim.

Kullandığım kablo uzunluğu 24 cm.

Kabloyu değiştirmeden önce 1kw bir güç ile çıkış yaptım, yaklaşık 30A bir akım çektiğimi ölçtüm.
5 dakikalık bir transmit sonrası bakır soğutucu ısısı 58 dereceye kadar yükseldi.

Sonrasında kabloyu değiştirdim ve aynı testi tekrar ettim. Çektiğim akım 27A ya düşmüştü. Isınma da 46-48 derece civarındaydı.Yani ortalıkta 50volt 3A yaklaşık 150 wattlık bir verimsizlik varmış. Ya da verimsizlik demeyelim de, transistöre geri dönüp ısı enerjisine dönüşen bir fazlalık varmış elimine etmiş  oldum.

Geçen hafta gündeme  ilk getirdiğimden beri, EME meraklılarının katıldığı moonnet newsgroup ta bu konu derinlemesine tartışılıyor. Pek kimsenin fikri olmayan gündeme gelmemiş ama çok önemli bir konu olduğu ortaya çıktı.
Böyle bir konuyu gündeme getirip gayet teknik ve güzel bir tartışma ortamı meydana getirdiğim için de kendimi şanslı sayıyorum tabii.

Gerçi, orada bir mailime yazılan onlarca gayet teknik yorum dolu emaile bakıyorum, bir de güzel ülkemin en büyük amator forumlarından biri olan buradaki gelen cevapların ya da yorumların azlığına bakıyorum ve içimi bir burukluk ta kaplamıyor değil.

İçlerinden en yorum dolu email ise bu sabah geldi. Ne neden nasılı gayet güzel anlatmış W9IP Mike. Kendisi 4-5 ay önce de hiç tanımadığı bir Türk amatöre (bana ) 2 adet QRO RF röle de göndermişti.
Aşağıya yazdığı orijinal maili kopyalayacağım. İngilizcesi olmayanlar için çok kısa bir özet te yazmış olayım.

Bildiğiniz gibi, bir verici çalıştığında ana yayın frekansı yanında harmonikler de oluşturur. 144 MHz için kullanılan 24 cmlik bir kablo, tek rakam harmoniklerimizin (1-3-5 gibi) dalgaboylarının katlarına denk gelmektedir.
Filtreden transistöre geri yansıyan bu harmonikler tekrar transistöre dönüp ısı enerjisine dönüşmek yerine kablo boyundan dolayı tam dalga bir faz farkıyla geri döndüğü için ısı enerjisine soğrulmak yerine, transistörden tekrar geri yansır.(Bir sinüs dalganın voltajının 0 olduğu noktayı hatırlayın. Transistöre tam o noktada ulaşıyor)
Bu yansıma hem transistörü ısıtmaktan kurtarır, hem de mevcut dalga ile girişime yol açarak sinyalin daha da güçlenmesini sağlar verimi arttırır.

Orjinal email aşağıda.

Umarım birilerinin işine yarar.

Dear friends,

Last week, Moon-Net hosted a discussion about “Pallet - Filter Distance..does it matter?”  A coax jumper of about 24-25 cm between SSPA and low-pass filter was mentioned as a way to improve amplifier efficiency.  Nobody seemed to know why, however.

I consulted with a couple of knowledgeable and helpful gurus and did some digging on the internet.  I think that I have it figured out.

First…  Pallet - Filter Distance..does it matter?  Yes, it matters.

Next… why?  It’s complicated.

Most old-time amateurs, raised on vacuum tubes, are familiar with amplifier classes A, B, AB, and C.  In their search for greater efficiency, modern solid-state amplifier designers have developed other classes, such as Class F (described wonderfully here).  LDMOS transistors are well suited to these new classes because they behave more like on-off switches than amplifiers (link).  The key idea is that the more that the LDMOS device current acts like a square wave, the higher the efficiency of the amplifier.

This where harmonics come in.  In-phase odd-order (3rd, 5th, etc.) harmonic content makes the fundamental’s current waveform more square (even-order harmonics round off the squares).  If you can reflect the odd-order harmonics back to the amplifier output in the correct phase, they “square up” the output and improve efficiency.

Source: https://web.ece.ucsb.edu/Faculty/rodwell/Classes/ece218c/notes/Lecture9_SwitchingPAs.pdf

Where do low pass filters come in?  Recall that a LPF looks like its load (50Ω) up to the cut-off frequency and some other crazy impedance above that.  This means that the amplifier’s fundamental passes through to the load and the harmonics get reflected back to the amplifier.   

What happens to the reflected harmonics?  The answer depends on the length of the connecting cable.   24cm of RG142 is 1/2 λ at 144MHz’s 3rd harmonic.  This means that odd harmonics (3rd, 5th…) will be reflected from the input of the LPF and pass through the λ/2 coax (again) and arrive at the SSPA in phase with the fundamental signal which will allow them to add constructively to the fundamental.   Reflected even harmonics arrive at the SSPA out of phase and add to the fundamental out of phase.

Adding odd harmonics in phase with the fundamental makes its waveform more square (flat-topped) and consequently improves efficiency.

Higher efficiency means more output and less heat for the same input.  Improving efficiency of a 1.5kW amplifier by 5% will increase output and reduce device dissipation by 75 watts.

Another, more effective, ways to improve efficiency is “harmonic tuning,” but that is a different topic for another time.

73,

W9IP

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #89 : 07 Ocak 2021, 10:59:24 »
Teşekkürler konuyu buraya taşıdığınız için. Sayenizde yeni bir şey daha öğrenmiş olduk. Güzel sonuçlar almanız temennimiz ile 73.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #90 : 07 Ocak 2021, 11:59:05 »
Üstat,
değerli bilgiler için teşekkürler.

"Harmonic tuning" ilginç bir konu.

Class F Amplifier – Class-F amplifiers boost both efficiency and output by using harmonic resonators in the output network to shape the output waveform into a square wave. Class-F amplifiers are capable of high efficiencies of more than 90% if infinite harmonic tuning is used.

F Sınıfı Amplifikatör - F Sınıfı amplifikatörler, çıkış dalga formunu kare dalga şeklinde şekillendirmek için çıkış ağındaki harmonik rezonatörleri kullanarak hem verimliliği hem de çıkışı artırır. F Sınıfı amplifikatörler, sonsuz harmonik ayar kullanılırsa% 90'dan fazla yüksek verimlilik kapasitesine sahiptir.

İçinizi burkan konuda da bir kaç söz söylemek istiyorum.
Bu forumda sorduğum hiç bir soruya doğru dürüst cevap alamadım. (siz ve birkaç kişiyi hariç tutuyorum)
Önceleri ben mi derdimi anlatamıyorum diye düşünüyordum ancak, kötü ingilizcemle, yabancı forumlarda sorularıma cevap alabildiğime göre sorunun bende olmadığına karar verdim.
Burada, soru ya çok basit bulunup cevap vermeye tenezzül edilmiyor ya da bildiklerini kendilerine saklamayı tercih ediyorlar.
(bu ikisini haricindeyse zaten durum çok vahim)

Ben bilmediğimi öyle veya böyle öğreniyorum da, bence bu durum gerçekten amatörlerin şevkini kırıyor. Zaten artık forumda soru da sormuyorum.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #91 : 07 Ocak 2021, 13:45:38 »
Hocam siz yine sorularinizi sorun. Herkes teknik tarafına çok hakim değil bilgilerin. Daha da vahimi, bir çok amatör kulaktan dolma yanlış bilgiler ile bir şeyler yapmaya çalışıyor.
Burada soru sormak, cevap alamasanız bile, peşinden paylaşacağınız cevaplar ile bizim için bir know-how kaynağı yapacaktır burayı. Belki doğru bilinen bazı yanlışların da öğrenilmesine katkı sağlayacaktır.

Bilgiyi kendimize tutmanın bizi topluca bir yere götürmeyeceği aşikar. Paylaştıkça birilerinin kulağına kar suyu kaçar diye ümit ediyorum.

Saygılarımla

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #92 : 07 Ocak 2021, 14:35:47 »
Burada soru sormak, cevap alamasanız bile, peşinden paylaşacağınız cevaplar ile bizim için bir know-how kaynağı yapacaktır burayı. Belki doğru bilinen bazı yanlışların da öğrenilmesine katkı sağlayacaktır.

Üstat, zaten öyle yapmıyor muyuz?
Soru sormak, burada sesli düşünmek aslında. Soruyu sorup cevap gelsin diye beklemiyoruz ki, başka kaynaklardan da araştırıp öğrendiklerimizle yeni sorular üretiyoruz, sorarken öğreniyoruz, onu da paylaşıyoruz.
Ama bunu yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmeyince üzülüyor insan.

soru ve paylaşımların artması dileğiyle diyeyim o zaman...

73

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #93 : 13 Mart 2021, 07:49:27 »
Dün akşam sagolsun TA2AD'nin ince ince islediği bakir plakama kavuşup hemen LDMOS lehimleme işine giriştim.

https://www.youtube.com/watch?v=fRcfC0FvFq4  adresinden gorebilirsiniz.

Oğuzhan Bey

LDMOS'un ısıya maruz kalacağı süreyi kısaltmakta fayda olacağını düşünüyorum
bu elemanın datasheet'inde göstermemişler ama smd malzemelerin datalarında genelde gösterilir, ısınma süresi uzun tutulmamalı, hızla ısınıp lehimi aldıktan sonra hızla soğutmak iyidir

Bir başka video, süre biraz daha kısalmış gibi.

https://www.youtube.com/watch?v=oe9XCHsutrE
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #94 : 15 Mart 2021, 09:29:27 »
Lehimlemeyi junction isisinin altında yapıyorum hocam.
Lehim erimeye başlayınca transistoru uzerine koyuyorum ve yerine hızlıca yerleştirip soğutmak üzere plakayi hemen soğuk bir yüzeye koyuyorum.

Bahsettiğim gibi yaşadığım sorun tamamen filtre ve palet arasındaki kablo boyuyla alakalı cikti.
Kablo boyunu uzatınca cihazın çalışma sırasındaki verimi oldukça yükseldi ve çalışma sıcaklığı 10 dereceden fazla düştü.
Cihazın aynı güçte çektiği akım da 3A ya yakın düştü.
O işlemi yaptığımdan beri neredeyse her gün PA yı kullanıyorum ve hiç sıkıntı yaşamadım.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #95 : 22 Nisan 2021, 10:54:23 »
gelişmeler ve gelinen nokta ne durumda ? bir iki foto yayınlarmısınız ?,meraktayız..

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #96 : 23 Nisan 2021, 12:03:45 »
Engin bey,
Son yaptigim ustte bahsi geçen modifikasyon sonrası, cihaz stabil olarak 1200-1300W a kadar çıkış verebiliyor. Tahmini konuşuyorum çünkü wattmetrem 1kw max gosteriyor. Ama ibre o degerin üzerine rahat çıkıyor.
Isınması dediğim gibi, 50 derecenin altında hep.

İlave olarak şirketimizin iş yaptığı bir firma var. Sağolsun bana şu anda bir su soğutma plakası hazırlıyor.
Ağır metal kutudan kurtulup su soğutmalı bir yapıya geçeceğim bir iki haftaya. Sıcaklığın daha da düşeceğini düşünüyorum.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #97 : 23 Nisan 2021, 14:18:56 »
bende tam o konuyu merak ediyordum,öngörünüz harika ,nasıl soğutacaksınız diye.eski bir ses anfisinde dikey Aliminyum plakalar arası bakır bir boru gördüm,alkol tarzı bir sıvı doldurulmuş,transistörler ısındıkça bakırın içindeki sıvı buharlaşıp soğutuyor,piyasada pek aradım bulamadım,eski laptop'lardan çıkma küçük verimsiz şeyler, başarılarınızın devamını diliyorum,örnek oluyorsunuz .73

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #98 : 23 Nisan 2021, 15:09:36 »
Komple buz dolabın içine.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #99 : 23 Nisan 2021, 15:15:27 »
Cok tesekkur ederim
Bu konuda iki yaklasim var aslinda.
Birincisi ve en etkili olani tabii ki Pallet'in altında bulunan bakırın direkt sogutulması, suyun onun içinden geçmesi.
Aslında arkadasim onunla da ilgili bir on calisma yapti. İki parca bakır, içinde ısının iletimi için finler açılmış durumda. Üstünde de blf188 e uygun lehimleme için boslugu vs bulunacak sekilde. malum bakır pahalı. Elimde de hazır ldmos u lehimledigim bir bakırım var. Hic o yola girmedim o yuzden. Ama ileride kendi cihazlarini uretecek arkadaslar olur ise, boyle bir opsiyonlari var.
Haber verirseniz urettirebilirim.

Ben İkinci yolu tercih ettim. Mevcutta ldmos'un bagli oldugu bakır'ı üzerine oturtacak bir aluminyumdan islenmis ve icinde isi iletimi icin su kanalları olan bir plaka.
aliexpressten aldigim bir cpu sogutucu radyatoru, bir hazneli su motoru, seffaf borular.
Hepsi elime gecince mevcuttaki esek olusu gibi kutudan kurtulup daha hafif bir yapıya gececegim.
O zaman daha detaylı fotograflar paylasirim.
Ama yaptigim hesaplara gore radyator olmasa bile ldmosun sicakliginin o debide, dakikada 0.5 derece kadar su sicakligini yukseltecegi yonunde.
pratikte ne olacak gorecegiz :)