Gönderen Konu: VHF Lİneer Amp Projesi  (Okunma sayısı 3702 defa)

Çevrimdışı TA1LC

Ynt: VHF Lİneer Amp Projesi
« Yanıtla #120 : 30 Kasım 2021, 18:19:29 »
Sürekli bir akım geçirmek yöntemini  http://www.cqham.ru/ forumunda okumuştum.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #122 : 30 Kasım 2021, 18:43:30 »
Konu 135. 136. 137.  Çeviri var.    Faydalı bilgi olduğu için paylaşmak istedim.     

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #123 : 21 Haziran 2022, 19:54:19 »
Amfiye yeni birşey eklemedim merak etmeyin ama planlarım bu yönde :d
Sanırım 4-5 ay önce bozuk bir röle yüzünden BLF188 transistörümü biraz hırpalamış ve 1200W civarı olan çıkış gücünü 800W lara düşürmeye nail olmuştum.

Evet transistör hala çalışıyor ama 800W civarını geçemiyor. E bu güç te tabii terestrial ve EME çalışmaları için hala yeterli bir güç.

Neyse, dün akşam acaba benim transistör ne kadar oldu diye aratırken ampleon un sayfasında "Artık yeni tasarımlarınızda BLF188 yerine ART1K6FH kullanın. BLF188 end of life oldu" diye bir ibare gördüm.

Dedim peki bu yeni meret nedir ? Fiyatı nedir? direkt olarak eskisiyle değişim sağlanabiliyor mu vs.. Bir sürü soru işareti ile okumaya başladım

https://www.ampleon.com/products/extremely-rugged/50-v/ART1K6FH.html  adresinde temel özellilerini görebileceğiniz bu transistör aslında BLF188 e oldukça benziyor.
1 Mhz-425 MHz arası çalışablen bu LDMOS extremely high rugged sınıfıymış. Yani oldukça ama oldukça dayanıklı.
BLF188 in aksine 50V yerine 55V a kadar çalışabiliyor.
48V ile beslenirken CLASS E sınıfı amplifier olarak kullanılabiliyor.Yani bir lineer çalışma modundan tam bir switch gibi çalışmaya başlıyor ve verimi neredeyse %100 e yaklaşıyor diyebiliriz.

Peki bu yetiyor mu hayır.. Bu küçücük kasaya bir de 1600W (55V ta) güç sığdırmışlar.
Lineer modda çalışmasında da %77 verim söz konusu.
LDMOS un hem input hem output'una ESD koruma koymuşlar. Bu d aekstra bir dayanıklıkıl sağlamakta.
CW Pulse denemelerinde yani 100us aralıkla çıkışın kısa devre edilmesi testinde 65:1 SWR oranına dayanabilmiş.

Hemen W6PQL ye sordum. Direkt olarak BLF188 i söküp yerine bunu takabiliyor muyuz diye?
Verim için bir iki şey yapmak lazım dedi.
Birincisi bias tarafındaki akımı değiştirmek için iki direncin değeri değişiyormuş.
İkincisi ise çıkıştaki kapasitor (koaksiyel kullanılıyor burada devre üzerinde) değerini biraz düşürmek gerektiği için buradaki koaksiyelin boyunu biraz kısaltmak gerekiyormuş.
Ama evet geri kalanı aynı.

Neyse bir gün bendeki transistör tamamen uçarsa bununla değiştiririm.

Bu arada fiyatları aynı.
Her ikisi de 180$ civarı.