Yepyeni bir proje ile karşınızdayız...
Malum 10 GHz bandında Amatör bandıımız var.
Amerika'da amatorler arasında oldukca yaygın (Onlar amatör ise bizdekiler ne bilmiyorum tabii)
Peki bizim elimizde ne var. 10-12 GHz aralığında downconverter'lik yapan LNB lerimiz var. Tum uyducularda ucuza satılan. Hatta cogumuzun evinde atıl vaziyette duran
Ayrica ne var. 10 dolara satılan RTL SDR alıcılarımız var..
Ne eksik. Bu LNB'yi besleyecek voltaj.
Bunları dusunurken kesin yapan biri vardır bunu diye dusundum ve birazcık araştırma ile yapanların sayfalarına videolarına ulaştım.
Toparlayacak olursak,
LNB dediğimiz cihaz (Çanak antenlerin ucundaki garip kutu diyelim) 10 GHZ civarında aldığı sinyali kaybın azalması için downconvert edip, güçlendirip (60 dB kadar hem de) 1.5 -2 ghz aralığında aşağıdaki uydu alıcıya gönderiyor. Uydu alıcınız da bu downconvert edilmiş sinyali işliyor.
LNB lerin çalışması için uydu alıcılarınız 12 ve 18V voltaj beslemesini kendisi gönderiyor. 12V verildiginde yatay, 18V verildiginde dikey (emin degilim tam dersi de olabilir) polarizasyonda LNB 'niz çalışmaya başlıyor.
Ancak , biz SDR cihazımızı buraya bağlayacağımız için, uydu alıcıyı devre dışı bırakmalıyız ama LNB yi yine de beslememiz gerekmekte.
Bunun için Bias-Tee denilen bir cihaz kullanıyoruz.
Bu cihaz Koaksiyel üzerine bir DC voltaj göndererek RF 'i etkilemeden uc noktadaki cihazların çalışmasını sağlar.
Örneğin anten sisteminizde bir LNA yani güçlendirici kullanıyor iseniz, bunu beslemek için yukarıya bir DC kablo çekmek yerine mevcut koaksiyel kablonuzdan gönderebilirsiniz.
Hatta çoğu amatör cihazda bu bias-tee kendi içinde olan bir özelliktir.
Örneğin FT-847 için Internal ve External Preamp secenegi mevcut. External Preamp derseniz koaksiyel uzerinde 12V DC gerilim uygular.
Şimdi gelelim ne yapacağimiza,
RTL-SDR mizi bilgisayarımıza bağladık, Anten çıkışını bir bias-tee devresine bağladık (
https://tr.aliexpress.com/item/RF-zolat-r-nyarg-Besleyici-nyarg-Tee-10-MHz-3-GHz/32848444588.html ) ucunu da çanak antenimize bağladık.
LNB lerin normalde 9.75 GHz bir convert frekansi (LO) vardır.
Yani normalde dinlemek istediğiniz bir frekans için SDR deki frekans + 9.75 GHZ ekleyerek gerçek frekansa ulaşabilirsiniz.
Örneğin bu sistemi kurdunuz, ve DL0SHF 'nin Ay'ı gördüğü sürece ay'a yayın yaptığı 500Wlık Beacon'u duymak isterseniz
10.368.025 Mhz i dinlemek için SDr yi 618,025 mhz e ayarlarsanız ve çanağı ay'a doğru çevirir iseniz bu yayını alıp ilk EME dinlemenizi çok ucuza gerçekleştirmiş olursunuz.
Eger SDR yi LNB nin çok yakınına takacaksanız bir attenuator kullanmanızda fayda var yoksa 60dB kazanc cihazi sature edecektir.
Siz yaptınız mı diyecekseniz,
bias-tee yi siparis ettim.
evde bosta lnb ve canak ve sdr var.
bakalım ne kadar olacak.