Gönderen Konu: VHF Lİneer Amp Projesi  (Okunma sayısı 3739 defa)

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: VHF Lİneer Amp Projesi
« Yanıtla #40 : 16 Nisan 2017, 18:25:30 »
Murphy yakalamış sizi Allah kolaylık versin  bol şans temenni ederim.

Adres bilgisini özelden geçerseniz yarın kargoya vereyim.

73
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #41 : 18 Nisan 2017, 16:39:16 »
Tecrubeli amcalara bir soru..

PA 'nin seuqncer kartini surme yontemim su sekilde.
TS-480 cihazi yazilim veya mike /paddle uzerindne PTT yaptiktan sonra, ptt out portundan sequencer'i tetiklemeyi dusunuyorum.
Once her iki roleyi (giris ve cikis) pesinden PA yi , pesinden de transverter'i tetiklemek bir opsiyon..(bu sirada 100-150ms kadar HF tarafi transvertera gonderme yapacak gibi .. gerci transverter PTT yoksa 3. antenine(28 mhz)  bypass yapmakta

Ya da transverter ve transceiver ayni anda tetiklenecek, pesinden roleler cekilecek , pesinden PA

Yani PA aktive olmadan girisine 1-2W civari bir RF geliyor olacak.

PTT yi ayri sur.. cihazdan alma derseniz evet en mantiklisi o
ideal sartlarda , PTT yi yaptiktan sonra
stage 1 roleler, stage 2 PA, stage 3 transverter+transceiver olmali ama su anda o ortamim yok.

Tavsiyelere acigim

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #42 : 21 Nisan 2017, 09:56:19 »
Bir ustte yazdigimi da oturdum yaptim.

Su anda PC den ayri bir comport uzerinden PTT yi suruyorum.
(Guzel oldu FSK da kullanabiliyorum boylece)
Bu PTT Lineer'in içindeki sequencer'i tetikliyor.

Stage 1- LNA rolesi kapatilir.(bende henuz LNA yok ama olsun)
Stage 2- Röleler aktive edilir.
Stage-3 - LDMOS 48V beslemesi açılır.
Stage 4 - Transceiver'a PTT gonderilir..

Burada Sequencerin is bitiyor ama, transceiver da 30ms delay ile kendine bagli transverter'i tetikleyip datayi basmaya basliyor.

PTT birakildiginda

Transverter+ Transceiver off
LDMOS off
ROleler off
LNA on

Sİmdi guzel bir kutulama isine girmeliyim. Switch jumper vs.. Gerektiginde sequencer'dan ayriabilecek, gerektiginde cw-keyer girebilecek bir yapiya girmek lazim.O sonranin isi ama..

DÜn gece benim bozulan transverter'i TA7W ile biraz bolduk parrcaladik. bastan yaptik... yaptik demeyeyim yapti diyeyim.
Cİhazi calistirdik.
Yetmedi harmonic ayarlarini falan yapti...
olcumlerini yapti.

Bu arada cok guzel degerleri var.

-135dB ye kadar RX yapabiliyor. transverer duyabilirken generator'u direkt ts-2000 e bagladik hic ses yok..
Duymasi gercekten cok hassas bir cihaz.

http://transverters-store.com/144mhz.htm    cihaz da bu.
VHF sabit cihaz arayan varsa (ve evinde bir 28 mhz cihazi varsa) kesinlikle tavsiye ederim.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #43 : 02 Mayıs 2017, 12:52:26 »
Amator radyo olur da sorun biter mi.
Gecenlerde dedim biraz yukleneyim cihaza.
Belki goren olmustur bu yuklenme pesinden kapasitor aramaya basladim cihaz icin heheh.

900W kadar cikista bir sure JT65 denedikten sonra bir gumleme ve kivilcim cikti PA icinden.
Magic Smoke goruldu birazcik.. of dedim gitti LDMOS
O sirada gozum wattmetreye takildi hala 900W cikis devam etmekte.
Dedim noluyor. Nedir
Durdurdum basladim incelemeye.
Hersey yerinde gorunurken.. Baktim pallet'İn final matching unit yanindaki kapasitorlerden biri eksik..
Yeri bos duruyor.
Palet ureticisi arkadasa yazdim. Dedim boyle boyle bir durum var. Cİhaz calismaya devam ediyor ama bir kapasitor sizlere omur.

Supply Line 'in RF filtre kapasitorleri dedi onlar.
Patlamissa oraya epey bir rf kaciyor olmali. SWR'n yuksektir dedi.
Dedim durum boyle boyle..
Filtre ile Palet arasi ne kadarlik kablo var dedi. Dedim yaklasik 15 cm.
Yanlis yapmissin dedi. 1/8 veya 1/6 bir kablo kullanmaliydin dedi.
Peki abi buyuksun dedim kabloyu degistirdim. Sİmdi de dingiltereden kapasitorlerin gelmesini bekliyorum.
Bu arada sorayim bu mesafe bu kadar etkiler mi?

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #44 : 04 Ağustos 2017, 11:50:40 »
Merhabalar. Uzun zamandır vhf linear için düşündüğüm ekipmanlara  (İtalab.it adresinden MRF1K50 ile yapılmış ld mosfetli 144mhz hazır linear, LNA, Coaxial Role, BPF, 48volt beslemeye) sonunda kavuştum.

Oğuzhan bey siz sequencer olarak hazır kitmi kullandınız? yoksa kendiniz bir devremi yaptınız? Sequencer için tavsiye edebileceğiniz stabil çalışan devre şeması biliyorsanız paylaşabilirmisiniz?

Ayrıca ekteki şemayı buldum internetten. Oğuzhan bey sizin düşündüğünüz bağlantı şeması böyle birşey mi?
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #45 : 04 Ağustos 2017, 15:15:48 »
Merhaba
Ben once Arduino ile yaptigim sequenceri kullandim.
Ama onun RF ten etkilenme olasiligini goze almak istemedim.
O yuzden seqencer devresine dondum

http://vhfdesign.com/en/other/sequencer-pcb.html#more-2561  adresindeki sequenceri aldim. Devre semasi da mevcut ama cok ucuz ve cok hizli bir sekilde gonderdikleri icin burayi tercih ettim.
Hatta ayni siteden bir tane de qro LNA satin aldim. Her ne kkadar daha catiya koymadiysam da.

Sequenceri direkt PA nin icinde kullaniyorum.
Step 1: Bilgisayar ya da external PTT den gelen PTT sinyalini aliyorum.
Step 2: LNA (varsa voltajini kesiyor)
Step 3: QRO ve qrp RF rolelerini tetikliyor.
Step 4: PA'nin Bias ve 48V beslemesini aciyorum
Step 5: Transceiver'in PTT portunu tetikliyorum.  Transceiver da ilave olarak kendine bagli transverter'i tetikliyor ve RF basliyor.

PTT birakildiginda da tam tersi yol izleniyor.

İlave olarak TS480'in iki adet PTT portu mevcut. Biri data digeri PA icin.
Bir switch ile kullanacagim moda gore step 5 te hangi ptt portuna giidlecegini ayirdim.
Data tarafini sectigimde ts-480 bilgisayardan gelen sesi gonderiyor.
SSB portunu secersem Mikrofondan gelen sesi gonderiyor.

Dikkatini cekmek istedigim nokta EME ve MS forumlarında da donen tartismalardan gordugum, SSB ve CW icin PTT 'nin ayak pedali ile yapilmasinin cok daha saglikli olacagi yonunde.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #46 : 04 Ağustos 2017, 15:27:53 »
Bu arada iki ustteki notta yazmis oldugum kapasitor sorunu muhtemelen Palet ureticisinin ATC kullanmamis olmasindanmis.

Birkac hafta once ayni Paletten TA7W de aldi, baktik oradaki kapasitorler ATC ile degistirilmis.
Ben de degistirdigimden beri hicbir sorun cikarmadan gerektiginde 1kw ya kadar cikabilen gucler alabiliyorum. Sagliki bir sekilde calismak icin cikisimi 400W ta sabit tuttugum icin isinma problemi vs de kalmadi.

Bu arada yaptigim bir iki ilave.

PA'yi bir onceki 3U luk server kasasindan cikarip hurdaliktan buldugum eski GSM power SUpply kutularindan birine tasidim.
Kutuyu aluminum shileding ile ikiye boldum. RF kismi(pallet ve filtre)  ile 12-24v guc kaynagi roleler ve sequencer'i ayirmis oldum.

Aliexpressten almis oldugum dual needle swr gostergesini ilave ettim.

Daha onceden 3 adet Cisco switchten cikma fan kullaniyordum.
BUnu, bir adet sessiz bilgisayar kasa fanı (paletin tam uzerine ufleyecek sekilde) ve bir adet 40C ye ciktiginda devreye girecek sogutucu uzerindeki fan ile degistirdim.
Gurultu sorunu kalmadi. Bir de cihaz artik tasinabilir hale geldi.

Isi sensoru direkt olarak paletin bagli oldugu bakir sogutucuya bagli. 45 snlik tam guc denemelerimde 55C nin uzerine cikmamamkta. TX durur durmaz da hizla isi dusmekte. Bu ayede ozellikle EME sartlarinda rahat kullanilabielcek bir hale geldi.

Daha yapacagim aklimda olan, yuskek swr koruma devresi, RF giris koruma devresi (4W'in uzeirnde besleme direkt LDMOS u kavuruyor)
Ozellikle son yazdigim kisim ile ilgili bilgili abilerimin yardimini bekliyorum.
10W a kadar olan girisler icin hem bir ayarlanabilir attenuator ihtiyacim var.. Hem de 4W max olacak sekilde bir koruma .
Boylece cihazin cikis gucunu ayarlamak benim cihazda (transverter uzerinde 0-10w arasi cikis gucu degistirilebilmekte)  mumkun ama.. cogu cihaz min 5W cikis veriyor.. Arada 2dB lik bir attenuatorum var ama.. o da gerekli guc hassasiyetini saglayamayacak.

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #47 : 07 Ağustos 2017, 20:10:29 »
Oğuzhan hocam elinize sağlık çok güzel bir çalışma acaba ldmos' u bakır  levhaya lehimliyecek misiniz yoksa vidalıyacak mısınız direk ?
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #48 : 08 Ağustos 2017, 23:34:21 »
Hocam gelecek zaman sormussunuz ama birkac aydir aktif kullaniyorum PA yi.
Shin Etsu X23 termal macun uzerine vidalamak suretiyle tamamladim.
Bakir levhayi da aluminyum sogutucu uzerine yine arctic cooler termal macun surerek sabitledim.
Deneme icin 700-800W civari JT65 gonderimi yaptigimda 55-60 derece civarina cikiyor tek fan ile soguturken.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #49 : 10 Ağustos 2017, 15:44:21 »
Oğuzhan bey w6pql' nın kontrol kartından sipariş verdinizmi? Bugün satın almak istediğimde paypal'a yönlendiriyor. Daha önce bahsedildiği gibi bu kartlardan birlikte sipariş verecek arkadaşlar olursa bende almak istiyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #50 : 10 Ağustos 2017, 18:52:16 »
hayir. almayi dusunuyordum ama daha sonra Ardunio ile de benzer bir sey yapabilecegimi dusunup vazgectim.
W6pql den sadece filtre ve swr-bridge almistim sanirim.
Simdi digitalion tech onu da satmaya baslamis.(palleti aldigim yer)
W6pql dediginiz gibi sadece paypal ile calisiyor ama digeri paypal + western union kabul ediyor.
Digitalion dan siparis verecek arkadslardan ben de bir attenuator rica edecegim hehe :)

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #51 : 12 Ağustos 2017, 23:55:43 »
Oğuzhan bey benimde attenuatora ihtiyacım var. Girişe koymayı düşündüğüm bu zayıflatıcılar vasıtası ile hem linear'in aşırı sürülmesini önlemeyi, hemde linear'in çıkış gücünü sınırlandırmayı düşünüyorum. Ben 6db ve 10db almayı düşünüyorum ama digitalion dan nasıl alışveriş yapabileceğimi bilmiyorum.

Sequencere gelince sizinde dediğiniz gibi vhf desing daki Ukrayna'lı amatör arkadaşlar 25 dolar ücrete western union ile havaleye hemen ürünü postaladılar, ürünün gelmesini bekliyorum. Devreyi incelediğimde çıkış portlarına eksi voltaj gönderiyor. Siz linear'in beslemesini port 2 den nasıl açıp kapama işlemini yaptınız?
Devre 50 volt dc'de maksimum 3 amper verebilecek şekilde dizayn edilmiş. Eğer ayrı bir mosfet vb elemanla sürdüyseniz detayları verirseniz memnun olurum.

Linear kontrol devresi arayışım devam ediyor. Ardunio'lar hakkında hiç çalışmam olmadı eğer bir kontrol ünitesi yaparsanız buradan paylaşırsanız yararlanabiliriz.

Ayrıca benim aldığım linear kitinde extra'dan İNHİBİT girişi mevcut. Bu girişe eksi 5 volt uygulandığında linear kesime gidiyor. İNHİBİT girişi vasıtası ile aşırı ısı (Temp) ve reflected yansıyan güç 100 watı gördüğünde koruma devresi olarak kullanmayı düşünüyorum.

Ayrıca önerinizi dikkate alıp sequencer'i foot swich ile şaseden tetikleyip ordanda sıralamayı başlatacağım. 73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #52 : 13 Ağustos 2017, 09:56:22 »
şöyle anlatayim.
Sequencer ground a çekiyor.
Yani Bir rolenin positif ayagini baglayip, negatif ayagini bu sequencer uzerinden suruyorsunuz. Boylece İster 12 ister 24 ister 50v olsun hepsinin ground'i ortak oldugundan ayni sequencer uzerinden kontrol etmeniz mumkun hale geliyor.
50V beslemede ben SSR role kullandim 80A. ( https://www.aliexpress.com/item/Solid-State-Relay-80A-SSR-80DD-Solid-State-Relay-DC-DC-Out-Temperature-Relay-Solid-State/32805642669.html?spm=2114.search0104.3.9.OYqIs9&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10065_10151_10068_10172_10084_10083_10119_10080_10307_10082_10081_10110_10137_10111_10060_10112_10113_10155_10114_10154_10056_10055_10054_10312_10313_10059_10314_10315_100031_10099_10078_10079_10103_10073_10102_10120_10052_10053_10142_10107_10050_10051-10120,searchweb201603_1,ppcSwitch_5&btsid=d7035099-12b0-464f-b0be-aded20ea3f3d&algo_expid=1f7bd0de-4788-4411-aa10-8354072c2e1f-1&algo_pvid=1f7bd0de-4788-4411-aa10-8354072c2e1f&transAbTest=ae803_2 )
Bu roleyi de 12v ile suruyorum. yukarida dedigim gibi 12V+ direkt olarak SSR ROleye gidiyor. Ground ise sequencer uzerinden.

Kac watt cihazinizdan cikacaginiza gore dBlik attenuator kullanacaginiz degisir. benim transverter 10W max ciktigi icin baslangicta alirken 2dBlik bir attenuator almistim. Daha garanti olsun diye 3dB lik koymayi dusunuyorum.
digitalion'da sayfanin ustunde shop kismi var. Oradan sepetinize ekleyip satin alma yapiyorsunuz. Odeme sayfasina gelince ben adamlar amail atmistim western union ile odemek istiyorum diye. bilgilerini gondermislerdi. baska ekstra birsey yapmadim.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #53 : 16 Ocak 2018, 12:50:06 »
Merhabalar,

Konunun başlarında ortak bir proje bahsi geçmişti ancak sonrasında pek ilerleme olmadı sanırım.
Her ne kadar fiziki olarak bir şeye başlamamış olsam da, HF ile ilgili bir şey yapamadığımdan, VHF için
bir linear projesine başlamak istiyorum. Öncelikle 200-250W'lık bir şey olabilir ya da hazır başlayacaksın,
BLF188XR ile mi başla dersiniz?

Çin sitelerinde 40-50$'a satılan paletler işe yarar mı? Bu paletlerSSB'de çalışır mı? FM/SSB farkını nasıl anlarız?

Bir projeye başlayalım derseniz, linear tarafında olmasa da, kontrol tarafında katkım bulunabilir.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #54 : 16 Ocak 2018, 14:17:34 »
Murat hocam merhaba,
BLF188XR ya da 578 serisi LDMOSlar 1400W civari bir guc veriyor
düşük güçlü cihazlar değil.
Fİyat olarak resmi satis rakamlari ve cogu yurtdisi sitede 200dolar.

40-50 dolara satılan palletlerin ne kadar işe yarayacağını bilemiyorum ama şöyle bir tecrübe  anlatayım.

benim ispanyadan aldığım pallet üzerinde biraz kullanımdan sonra besleme kaynağındaki filtre konsansatörler bildiğiniz patladı.
ilgili siteye yazdığımda bana ATC kapasitorleri tavsiye etti. Onlarla degistirdikten sonra bir sorun kalmadı. Ayrica sitedeki palletlerin de yeni revizyonunda atc ye gectiklerini gordum. BU yuzden ozellikle bu kadar yuksek guclere dayanikli malzeme kullanılmasında fayda var.  Aynı olay pallet'İn PCB sinde de gecerli. 30-35A gibi akımların geçtiği, 1 kw a yakın RF in geçtiği PCB'nin de aynı ölcüde kaliteli olması sart gibi.
Bu yuzden genelde teflon pcb kullanılmakta.

Benim şu anda VHF linear'im gayet saglikli bir sekilde calisiyor. (arıza kontrolü ile ilgili bir kontrol kartım yok yalnız-- tamamen sansa calisiyor, yuksek rf input , yuksek isi ya da yuksek swr koruma devrelerinin olması buyuk kolaylık sağlardı.. hatta bunların IP tabanlı kontrolu remote station icin de cok iyi olurdu)

Bir sonraki hedefim yine BLF188 ile HF bir lineer yapmak. HF tarafında kolaylık, standart elektrik roleleri ile qro role yapabilmek.. ama obur yandan, band filtreleri HF tarafında cok.. diger malzemelerin tamami ayni
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2018, 12:51:01 Gönderen: TA2NC »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #55 : 17 Ocak 2018, 09:08:18 »
Üstat, her zamanki gibi hızlı cevap için teşekkürler :)

Kondansatör konusunu okumuştum, şu an için paleti hazır almak mantıklı görünüyor.
digitaliontechnologies'deki paletlere baktım, 300W veya 1500W palet fiyatı çok fark etmiyor.

Burada 2 sorum var.

1. Gücü nasıl ayarlıyorsunuz?

2. Rx/Tx için normal röle kullanamıyor muyuz? kullanılmama nedeni güç mü? frekans mı? Bu röleyi temin etmek de sıkıntı sanırım.

Kontrol kartını hala yapmamış olmanız yüksek gücün rehavetinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum :) Yine de bu konuda yapabileceğim bir şey olursa
yardıma hazırım.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #56 : 17 Ocak 2018, 10:05:03 »
Murat hocam selamlar,

Ne kadar girersen o kadar cikiyorsun sonucta.
İlk sinyali urettigim vhf telsizimin gucunu kisinca otomatikman PA nin cikisi da kisiliyor.
Benim telsizin minimum cikis gucu 5W.  2 dB lik bir attenuator ile lineer e giriyorum.  yaklasik 3w giris,  minimumda 150-200W gibi bir guc cikiyor. attenuator'un degerini yuksek tutarsaniz daha dusuk gucle cikis yapabilirsiniz.

VHF icin normal (ama kaliteli) role ile calisabildigini biliyorum.
w6pql 'Nin bununla ilgili testleri var.
hem satiyor hem de yapmaniz icin BOM ve semayi vermis.
http://www.w6pql.com/using_inexpensive_relays.htm

Ben bir QRO  role buldugum icin direkt olarak onu kullandim.
VHF ten daha yukarida sartlari oldukca zorluyor ama bu tur roleler. frekanstan dolayi tamamen.

Bu tur tum PA larda kullanilabilecek bir "milli" kontrol karti yapabilir isek cok guzel olur kesinlikle. Bircok ornek amator calisma mevcut aslında internette de . Incelenip hepsinin iyi yonleri alinabilir. w6pql nin ve eb104.ru adresindeki kontrol kartlari iyi. eb104 teki ozellikle cok moduler. ne ozellik istiyor iseniz tek tek ilave ediyorsunuz gordugum kadariyla.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #57 : 18 Ocak 2018, 06:26:17 »
Kontrol kartı, işin en yapılabilir kısmı gibi görünüyor şu an :)

w6pql'ın sayfasındaki röleyi gördüm, fiyat makul.
Kontrol kartları da güzel. PA'yı yapıp, ihtiyaçlara göre bir kart tasarlamak en iyisi.

Değerli bilgiler için teşekkürler, tekrar rahatsız edeceğim sizi...

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #58 : 18 Ocak 2018, 08:15:21 »
Ne rahatsizliği, Elimden gelen birsey olursa her zaman.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #59 : 06 Eylül 2018, 23:05:46 »
Birkaç hafta once yasadigim gelismeyi burada paylasayim istedim.
Perseid yagmuru sirasinda, uyanmis usul usul meteor firtinasinda taşlardan sektirmekteydim ki,
Once odanin icinde mavi bir ışık gördüm. Aha dedim. Allahım sana gleiyorum..
Sonra bir gümleme..ve PA nın içinden firlayan kıvılcımlar..

Inceledigimde hem LDMOS hem de pallet'in üzerindeki Drain pinleri tamamen yok olmuştu.Resmen buhara dönmüştü.

Ancak sebebi neydi?
SWR gayet düzgün.. 1.03 civarı.. Röleler sağlam, Bias ve drain voltajları düzgün. pallet üstündeki tüm kapasitörler sağlam.. sıcaklık 45C civarı...
ben bulamayınca, Moonbouncers grubuna yazdım.. Madem bu işin babaları oradaydı. belki bir fikir çıkardı..
Epey bir yorum geldi.. karşılıklı yazıştılar vs.. en son vardıkları nokta, ldmos'un lehimlenmesi sırasında kullanmış olduğum 60/40 lehim'in , havya ile kullanılmaya çok uygun olmadığı, özellikle böyle yüksek frekans / güç olan yerlerde sıkıntı yaratmasının beklenebilen birşey olduğu yönünde oldu.
Zaman içinde içindeki kılcal çatlakların bu bölgedeki direnci yükselttiği, ısının daha fazla arttığı, en sonunda bir noktada ldmos'un RF i ground a kaçırıp rahmetli olduğu sonucuna vardılar.
Tavsiyeleri ise, 63/37 lehim kullanımı, ya da arada sırada lehim tazelenmesi oldu.

Tecrübe ucuz birşey değil.
Bir LDMOS (200 usd) ve bir pallet (150) gitmis oldu
Yeni paleti w6pql den siparis ettim.
Bir de onu deneyelim bakalim.