Sayın Radyo Amatörü Arkadaşlarım.
Benim sorunum 7.099.00KHz ile 7.150.00KHz frekanslarının birbirinden çok uzak olması. Arası 51KHz. Malumdur ki mobillerde kullandığımız antenler ancak 20-25KHz band genişliğine sahiptir. Yani 7.099KHz de konuşan bir amatör 7.150KHz konuşmak istese
swr'nin yüksekliğinden cihazına zarar verecektir. Ben merak ettim. SWR fırlıyor.
Bu yaz ve geçen yaz Ankara'ya gittim. Benim gibi bir çok radyo amatörü arkadaşım da seyahat ederken aynı sorunla karşılaşmıştır em-
inim. Her ne kadar seyir halindeyken çok qso yapmasam da en azından qso yapan arkadaşlarıma kulak misafiri olmak ayrı bir zevk veri-
yor. Ama konuşmak isteyince de swr buna engel oluyor. Anteni 7.150.00KHz'e ayarlasak. Bu defa da aynı sorun 7.099.00KHz de ya-
şanıyor. HF'yi 2m 70cm den çok seven bir amatör olarak mobilde veya sabit istasyonda bile bu iki frekanstan birini tercih etmek duru-
munda kalmak istemiyorum. Halbuki iki frekans birbirine yakın olsa swr engeliyle karşılaşmadan ikisinde de rahatça qso yapılabilecek-
tir. Bu konuda bütün Radyo amatörü arkadaşlarımdan empati (kendilerini benim yerime koymalarını) yapmalarını istiyorum.
ACABA: Türk Radyo amatörlerinin kullandığı bu iki frekansın birbirine yakın olması için bir çözüm yolu bulunabilir mi?
73... TA3EN - Hüseyin KARAGÖZ
www.ta3en.com