Gönderen Konu: MOBİLDE 7.099 İLE 7.150 KHz ARASININ UZAKLIĞI ve SWR ENGELİ  (Okunma sayısı 360 defa)

Çevrimdışı TA3EN

Sayın Radyo Amatörü Arkadaşlarım.

Benim sorunum 7.099.00KHz ile 7.150.00KHz frekanslarının birbirinden çok uzak olması. Arası 51KHz. Malumdur ki mobillerde kullandığımız antenler ancak 20-25KHz band genişliğine sahiptir. Yani 7.099KHz de konuşan bir amatör 7.150KHz konuşmak istese
swr'nin yüksekliğinden cihazına zarar verecektir. Ben merak ettim. SWR fırlıyor.

Bu yaz ve geçen yaz Ankara'ya gittim. Benim gibi bir çok radyo amatörü arkadaşım da seyahat ederken aynı sorunla karşılaşmıştır em-
inim. Her ne kadar seyir halindeyken çok qso yapmasam da en azından qso yapan arkadaşlarıma kulak misafiri olmak ayrı bir zevk veri-
yor. Ama konuşmak isteyince de swr buna engel oluyor. Anteni 7.150.00KHz'e ayarlasak. Bu defa da aynı sorun 7.099.00KHz de ya-
şanıyor. HF'yi 2m 70cm den çok seven bir amatör olarak mobilde veya sabit istasyonda bile bu iki frekanstan birini tercih etmek duru-
munda kalmak istemiyorum. Halbuki iki frekans birbirine yakın olsa swr engeliyle karşılaşmadan ikisinde de rahatça qso yapılabilecek-
tir. Bu konuda bütün Radyo amatörü arkadaşlarımdan empati (kendilerini benim yerime koymalarını) yapmalarını istiyorum.

ACABA: Türk Radyo amatörlerinin kullandığı bu iki frekansın birbirine yakın olması için bir çözüm yolu bulunabilir mi?

73... TA3EN - Hüseyin KARAGÖZ www.ta3en.com

Çevrimdışı TA1CH

çözüm var anten tuner 73

Çevrimdışı TA3EN

Mesut Bey merhaba,
        O seçeneği bende pekala biliyorum. Ama zaten telsize yeri zor buluyoruz. Tüneri nereye sığıştıracağız? Otomatik bile olsa
onunla da swr için uğraşma gerekiyor. Araçta sürüş güvenliğini bu tür meşguliyetler çok olumsuz etkiliyor. Çünkü yapılan işle-
min gerçekleşip gerçekleşmediğini ekrandan veya kadrandan takip etmek gerekiyor. Bereket konuşmak o kadar risk oluşturmu-
yor. Ama mobilde seyir halinde qso da tabiki eleştilir. Bunu da yerli yerinde yapmak gerekir.
        Herkese işlerinde kolaylıklar dilerim.        73...                                                                 

Çevrimdışı TA1CH

Hüseyin hocam   mobil anten tecrubem yok . Benim kullandığım  dipol antende  her bant için bir kez ayar yapmak yeterli oluyor yani 7150 için ayrı  7099 için ayrı ayar yapmıyorum  benim uyguladığım böyle,  mobilde  nasıl olur, diğer arkadaşlar nasıl yapıyor bilmiyorum
  sağlıcakla kalın    73

Çevrimdışı TA3D_SK

Bu frekanslarda calismak birilerinin emrimi?
Frekanslar birbirlerine yaklastirilabilir...
sorun cozulur.
yasar GOCET
TA3D

Çevrimdışı TA1JA

Anteni 7099Mhz icin ayarlayip, 7150Mhz icin L tipi bir devre yaparsiniz. Bir anahtar ile filtreyi devreye alip cikartirsiniz. Bir bobin, kondansator ve anahtar, fazla yer de kaplamaz.

73 de TA1MRT

Çevrimdışı TA3EP

Hüseyin hocam aracınıza iki ayrı anten takınız, ikisi de ayrı frekanslara ayarlı olsun. Anahtar ile değiştirip kullanınız.

Bilmeyen arkadaşlar için not: Hüseyin hocam portable antenleri kendisi imal eder, çok kaliteli antenler yapar.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

Mete hocam  Huseyin  hocamın  aklına   ve  becerisine güvenirim  qrp konusunda az yardımlarını almadım  lakin bu kuyuya neden taş attı onu anlayamadım   çıkar şimdi çıkarabilirsen  :) 73

Çevrimdışı TA3IHD

Hüseyin hocam, aynı konektörün canlı ucuna birden fazla anten teli lehimleyebilirsin. Yani birinci sargı anten 7099khz için, üzerine 2. sargı, 7150khz için saracaksın. Anteni yapan sensin, sana hiçte zor olmayacak. Hatta 3. Ve 4. Sargılarıda yapabilirsin. Sinyal rezonansa geldiği iletkeni seçecektir. Bir dene. Olacaktır. Çünki profesyonel antenlerde gördüm.

Ayrıca tek antene trap yapabilirsin. Trapa kadar 7150khz, trapla beraber  7099khz olacak. 73
« Son Düzenleme: 05 Ekim 2015, 22:08:38 Gönderen: TA3IHD »

Çevrimdışı TA6MO

Hüseyin abi öncelikle selamlar .
Aşağıdaki linkte bulunan resimlerde sizin işinizi görecek bir aparat var .
http://www.eham.net/articles/22237

TA6AMO MURAT
73's

Çevrimdışı TA6MO

Ynt: MOBİLDE 7.099 İLE 7.150 KHz ARASININ UZAKLIĞI ve SWR ENGELİ
« Yanıtla #10 : 06 Ekim 2015, 09:52:44 »
RESİM 2

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #11 : 06 Ekim 2015, 09:58:22 »
mobil antenin 25 khz lik toleransı varsa 7099-7150 khz nin tam ortası 7125 khz de anteni fixlemek çözüm olabilirmi  denemek lazım

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #12 : 06 Ekim 2015, 11:29:35 »
Hüseyin hocam ,
Antenlerde band genişliğine önemli katkısı olan kapasitif şemsiyeyi incelemeni öneririm .
Top Cap Preparation, Capacitance Hat
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #13 : 07 Ekim 2015, 15:44:39 »
             Merhaba Arkadaşlar,
             İlgilenip zaman ayırıp cevap ve görüşlerini yazan arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Gördüğüm kadarıyla bu konuda beni en iyi anlayan galiba TA3D. Kendisine çok teşekkür ederim. Ama yanlış anlaşılmaktan da korkarım. Lütfen hakkımda "40m bandını kendine göre dizayn etmeye çalışıyor"düşüncesine kapılmayın.
             Diğer kıymetli arkadaşlarım da sorunun sadece bireysel yönden çözümünü tavsiye ediyorlar. Ben, benim gibi aynı sorunu yaşayanların da dertlerine tercüman olmak için bu konuyu açtım. Araçta HF kullanmak, o uzun antenle yollarda seyahat etmek zaten çok dikkat çekiyor.
İkinci anteni düşünemiyorum.  Ve diğer tüner benzeri yöntemleri elbette biliyorum. Ama hiçbir kimse hiç bir tadilata girmeden  sıfır maliyetle sorunun çözümünü düşündüm. O niyetle konuyu açmıştım.Arkadaşlar arasında ortak bir konsensus oluşur m? diye de düşünmüştüm.
              Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.        73...  www.ta3en.com