Daha önce HF anten konusunda bazı yazışmalarım olmuştu. Quad loop anten yapma isteğindeydim ama evin çatısının çevresi tam 42 mt civarında olduğundan ve kenarlara yaklaşamadığımdan bu anteni yapamadım. Profesyonel bir yardım almam gerek ama hem masrafı, hem de izin alıp evde olamayışım nedeniyle o da hayal gibi görünüyor. Kabloyu aldım ama çekemiyorum. Buradaki forumlarda balkon anteni vs gibi fikirler de var, ama hangisinin sağlıklı olacağına karar veremedim. Bu konuda uzman arkadaşlar bana fikir verebilir mi?
Sorumlarım şunlar: Bu aralar özellikle kısa dalga dinleme (SWL) ve 40 mt QRP ile uğraşıyorum. Manyetik loop antenlere baktım ama yapımı konusunda detaylı bilgi yok. Long wire anten düşünsem çatıda çekebileceğim maksimum kablo mesafesi 9 mt civarında, daha uzununu çekemem, o sebeple dipol de pek uygun değil.
Kısa dalga frekanslarında (HF) yani 2-30 MHz aralığında çalışabilecek çok bantlı (multiband) olup çatıda kullanabileceğim anten olarak hangi anteni önerirsiniz? Bobinli bir anten de olabilir. Tuner gerektiren bir anten SWL için çok pratik olmaz ama şartsa ona da bakarım.
Bu arada dinleme yapacağım cihazlar Tecsun PL-660, PL-880, Sangean ATS-909X veya Sony ICF-SW7600GR gibi SSB-HF dinleyebilen radyolar.
Destek için şimdiden teşekkürler.
73