Gönderen Konu: HF ANTEN YAPIMI  (Okunma sayısı 248 defa)

Çevrimdışı TA1ICA

HF ANTEN YAPIMI
« : 03 Eylül 2015, 11:22:51 »
Daha önce HF anten konusunda bazı yazışmalarım olmuştu. Quad loop anten yapma isteğindeydim ama evin çatısının çevresi tam 42 mt civarında olduğundan ve kenarlara yaklaşamadığımdan bu anteni yapamadım. Profesyonel bir yardım almam gerek ama hem masrafı, hem de izin alıp evde olamayışım nedeniyle o da hayal gibi görünüyor. Kabloyu aldım ama çekemiyorum. Buradaki forumlarda balkon anteni vs gibi fikirler de var, ama hangisinin sağlıklı olacağına karar veremedim. Bu konuda uzman arkadaşlar bana fikir verebilir mi?

Sorumlarım şunlar: Bu aralar özellikle kısa dalga dinleme (SWL) ve 40 mt QRP ile uğraşıyorum. Manyetik loop antenlere baktım ama yapımı konusunda detaylı bilgi yok. Long wire anten düşünsem çatıda çekebileceğim maksimum kablo mesafesi 9 mt civarında, daha uzununu çekemem, o sebeple dipol de pek uygun değil.

Kısa dalga frekanslarında (HF) yani 2-30 MHz aralığında çalışabilecek çok bantlı (multiband) olup çatıda kullanabileceğim anten olarak hangi anteni önerirsiniz? Bobinli bir anten de olabilir. Tuner gerektiren bir anten SWL için çok pratik olmaz ama şartsa ona da bakarım.

Bu arada dinleme yapacağım cihazlar Tecsun PL-660, PL-880, Sangean ATS-909X veya Sony ICF-SW7600GR gibi SSB-HF dinleyebilen radyolar.

Destek için şimdiden teşekkürler.

73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: HF ANTEN YAPIMI
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2015, 16:20:09 »
İyi bir anten tuner,yer olmamasından kaynaklanan sıkıntıya da vertikal anten çözüm olabilir cihazınıza uyum sağlıyor ise ICOM at 130-140 serisi anten tuner işinizi görebilir tepkisi çok kısa zamanda olması nedeniyle bu anten tunerleri tavsiye ederim 150 wata hatta biraz daha faz güç miktarına çok rahatlıkla dayanırlar.Benim kullandığım sistem  vertikal  KUM 850 marin band 0-30  mhz, ve manual anten tuner 200 watlık anten ise 1200 watlık kolay gelsin
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2015, 16:26:20 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2015, 17:52:40 »
Dün akşam radyolardan birinin içinden çıkan tel anteni odanın bir duvarından diğer duvarına gerdim. Toplam uzunluğu 3 mt civarındaydı. Alınan ve dinlenen istasyon sayısı çok ciddi arttı. Böyle bir telle bile bu olduysa çatıda yatay olarak 7-8 metre bir tel gerip dipol yapsam o da iyi olur diye düşünmeye başladım.

Bir de manyetik loop denemesi yapmak istiyorum ama bir varyabl ile sürekli ayar yapma konusu biraz sıkıntılı.

73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2015, 23:25:59 »
Swr sadece göndermede  cihazımızı yaktığı için  sanki çıkış yapmada önemli ama dinlemede önemsiz gibi aklımıza bazen gele bilir , gelin görün ki  swr si düzgün olmayan anten dinlemede de zayıftır.
Hatta  bir tel takayım  çeksin  tarzı denemelerde  yakın ve kuvvetli istasyonlar haricinde zayıf gelen istasyonları duyamamıza neden olmaktadır   yakında kuvvetli istasyon yok ise kimseyi duyamaz oluruz hatta cihazımız  calıştığı bantta parazit bile almaz .
 En randımanlı anten  tek bant ayarlanmış swr si düşük , çalışacağı frekansta  fiziki boyu ile  uygun ölcülerde kesilmiş  antendir .
Ama bizler her bant için ayrı ayrı anten kurma imkanına sahip olamayız    o zamanda  karşımıza bol bantlı antenler çıkmakta   yani bir kac antenin birleştirilmiş hali de diyebiliriz    Her ne kadar bu antenler iyi ayarlanmış olsada bazen istenen swr yi tutmaya bilir işte o zamanda 
İmdadımıza anten tuner ler yetişir    bitlikte   her 3  konuyla ilgili bol miktarda  konu  açılmış ve   cevaplar bulunmaktadır .  1 çalışılacak frekansta  dalga boyunun dörtte biri uzunluğunda dipol anten yapabilirsiniz 2 bol bantlı antenleri birleştire bilirsiniz 3 anten tuner yapabilir bu antenlerin kolay swr tutmasını sağlayabilirsiniz  .
 Bir başka  anten çeşidide mobil antenler olabilir   .
Miraj anten denilen daha çok qrp ler için kullanılan antenlerde hem kolayca yapılabilir  hemde randımanı iyidir .
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32376.msg102431.html#msg102431
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32465.msg102902.html#msg102902

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 03 Eylül 2015, 23:39:34 »
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32180.msg101136.html#msg101136
   http://www.telsizciler.org/index.php/topic,29291.msg86396.html#msg86396
   Konuyu daha öncede  biraz araştırmışız şimdide  arkadaşlar uygun projeleri paylaşacaklardır     kolay gelsin  73
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2015, 23:41:05 Gönderen: TA1CH »