Arslan Bey,
- AH-4 veya AT-130 gibi bir tuner kullanacaksanız 40 metre uzunluk sorun olmaz.
- AH-4 ya da AT-130 gibi bir tuner kullanmayacaksanız 1:4 balun kullanmanız lazım. Niçin? Çünkü bahsettiğimiz antenin empedansı 50 ohm değildir. Bu antenin empedansını 50 ohm kablo ve 50 ohm cihaz empedansına yaklaştırmamız lazım. Bu işi ya yukarıda bahsedilen anten tuner ile yaparsınız. Ya da balun ile yaparsınız. Balun ile yaptığınızda anteninizin ölçüleri uygun olmaz ise antenini istediğiniz frekansta çalışmaz.
- 41,5 metre antenin 40-20-15-10 metrelerde sağlıklı çalışacağına biz karar vermedik. Zaten öyle. Ölçtüğümüzde öyle çıkıyor. (Bakınız bu mesaj gurubundaki network analizör ile yapılan ölçüm)
Sonuç olarak, AH-4 veya AT-130 gibi bir tuner almayacaksanız anten boyunu 41,5 metre civarı yapmanız ve 1:4 balun kullanmanız lazım. Yerden yüksekliğe göre bu uzunluk değişebiliyor. Anteni biraz uzun yapıp montajı tamamladıktan sonra aşağıdan ölçerek boyunu tekrar ayarlarsınız. Eğer AH-4 veya AT-130 gibi bir tuner alacaksanız, kabloyu ne kadar çekebiliyorsanız çekin, anten tuner ayarlamayı yapacaktır.
Bu tip antenin AH-4 anten tunerle olan modelini evimde kullanıyorum, 1:4 balun ile yapılmış modelini iş yerimde kullanıyorum. İkisinde de bir sorunum yoktur.
Anten hesabı: 300/7050 KHz. = 42,55 metre Bu sonucu 0,97 veya 0,96 ile çarparak anten telinin gerçek boyutu bulunur. 42,55 x 0,97 = 41,25 Buna rağmen neden 41,5 metre diyoruz. Anten yerden 1-2 metre yüksekte olunca bu boyda SWR iyi oluyor. O sebeple 41,5 metre diyoruz. Sizin anten daha kısa veya uzun olabilir. Peki bu çarptığımız 0,96 veya 0,97 nedir?? Elektromanyetik dalgalar havada 300 bin km/saat hızla hareket ederler. Açık bakır telde ise daha yavaş hareket ederler. 0,96 veya 0,97 katsayısı bunun içindir. (Mesela koaks kablolarda ise daha yavaş hareket ederler. Bu katsayı koaks kablolarda 0,66 ya kadar düşebilir. Niye yavaş hareket ediyorlar diye sorarsanız bilmiyorum.)
73
Bilal Ekmekci, TA8A