Mert bey, bahsettiğiniz olay Kenwood TS 2000 in müzmin hastalığıdır. Kalitesiz filtreler yüzünden değil, tasarım hatası yüzünden oluşmaktadır. Bu cihazlarda kullanılan TOKO filtrelerin kataloğunda DC gerilim verilmemesi, sadece AC gerilim ile sürülmesi gerektiği yazmaktadır. Oysa Kenwood mühendisleri bu bilgiyi gözden kaçırmış ve DC yi süzmeden filtreye uygulamışlar. Bu nedenle filtrenin içine gelen DC voltaj burada elektroforez etkisi göstermekte ve bir süre sonra filtrenin içinde metal molekülleri birikmektedir. Bu birikintiler üzerinden DC gerilim zaman zaman elektriksel arklar şeklinde deşarjlar yapmakta, bu da dinleme esnasında 59+ çatırtı seslerine yol açmaktadır.
Aynı tip filtreler Yaesu FT-857 lerde de kullanılmış ve maalesef aynı hata Yaesu mühendisleri tarafından da tekrarlanmıştır. Onlar da DC yi süzmeyi unutmuşlar. Benim ikinci el olarak aldığım Yesu FT-857d de de aynı arıza mevcuttu. Baştan umursamadım, duyduğum çatırtıları HF paraziti sandım. internette bu arızayı okuyunca durumu anladım.
Tedavisi olan bir hastalıktır. İnternet kaynakları filtreyi değiştirmeden önce, filtre giriş ve çıkışlarına birer tane 10nF kondansatör ekleyerek DC voltajın bloke edilmesini önerir. Bu tedavi yeterli gelmezse filtre değiştirme önerilir.
Filtreyi değiştirseniz de değiştirmeseniz de 10nF kondansatörleri takmak tavsiye edilmektedir. Eğer takmazsanız aynı arızanın bir süre sonra tekrarlayacağı varsayılır. Bu kondansatörler SMD olmak zorunda değildir. Mercimek de olabilir.
Ben FT-857D cihazımı kendim tamir ettim ve o günden sonra bir daha sorun yaşamadım.
Amatör cihazlar aleminde bir çok cihazın bu şekilde müzmin hastalıkları vardır. Bunlara gözümüzü kamaştıran, neredeyse sıfır otomobil fiyatına satılan son moda cihazlar da dahildir. Bizim cihazlara gelince, her iki cihaz da (FT-857D ve TS-2000) çok kaliteli cihazlardır. Başka müzmin hastalıkları yoktur. Eğer cihazları beğeniyorsanız ve bu tamiri yapabilecek kadar elektronik tecrübeniz varsa (ya da yaptırabileceğiniz sağlam bir tanıdık varsa) bu cihazlar alınıp kullanılası cihazlardır.
73