Gönderen Konu: Kenwood TS-2000'in modulasyonuna zayif diyorlar. Siz ne dersiniz?  (Okunma sayısı 328 defa)

Çevrimdışı TA5YY

Merhaba arkadaslar;

Kisa dalga cihazda icom kullananlar ts-2000'in modulasyonunun zayif kaldigini soyluyorlar. Ancak dunya geneline bakildiginda ts-2000 hala cok satilan ve neredeyse cogu istasyonda bulunan bir cihaz.

Bu konuda karsilastirma yapma imkani olanlarin konu hakkinda yorum yapmasini rica ediyorum.

Tesekkurler,

Çevrimdışı TA5YY

Ynt: Kenwood TS-2000'in modulasyonuna zayif diyorlar. Siz ne dersiniz?
« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2014, 17:59:10 »
Bu arada ts-2000 kullanicisi degilim. Arayis icerisindeyim ve sohbetlerde ts-2000 de alternatifler arasinda oldugu icin bu konuda uyari aldim.

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2014, 19:41:33 »
Yaesu FT 1200 test etiğini yazmıştınız 12 aralık tarihinde başka başlık altında , test etme imkanınız var demek ki bulursunuz bir Kenwood TS2000 gereken testleri yaparsınız yayınlarsınız,kulak ile sağır mı değil mi anlaması zor olur biz de faydalanmış oluruz sizin testiniz den..73!

Çevrimdışı TA5YY

« Yanıtla #3 : 24 Aralık 2014, 19:54:36 »
Cevat Bey;

Ts-2000 bulmus ve test etmis olsaydim zaten burada sormaz deneyimlerimi paylasirdim.

Ayrica dinlemesinin sagir oldugunu degil gondermesinde modulasyonun zayif oldugunu soyleyenler var demistim.

Bunlarin disinda; yazim dilinizin "sitemkar" olmasini ve "emir kipi" kullanmanizi anlayabilmis degilim.

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #4 : 24 Aralık 2014, 20:25:41 »
Sitem ve ya emir kipi değil de sadece elinizde olan imkanlar ile test etme imkanınız olanağınızın  olduğunuzu düşünerek yazmıştım.Uzun zaman üretilen bir cihazdı olumlu ve olumsuz yorumlar ola bilir.73!

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2014, 21:05:16 »
selam,

ts2000 cihazın TX sesi gayet iyi, ayrıca, TX için ekolayzer var, ayrıca lsb modunda proc tuşu ile sesi arttırabiyorsun,

bence iyi bir cihaz, arkadaşa aldık, 10 gün civarı kullandım, ALLAH herkese nasip etsin inşallah.

73

TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA4F

selamlar
bir ts2000 kullanıcısım bence harika bir cihaz fakat başıma gelen bir olayı anlatmak isterim. cihaz çok güzel çalışırken bir anda main band dinlemesi bir anda sanki 30-40 db zayıflatma devreye girmiş gibi zayıf dinlemeye başladı internette yaptığım araştırmayla bu soruna muhtemel  bir kaç arızanın sebep olabileceğini gördüm ilki main band kısmında bulunan yıldırım korumasının bobinin arıza lanabileceği idi kontrol ettiğimde herhangi bir problem yoktu, 2. arıza ilk zayıflatma transistörünün arızalanmasıydı oda sağlamdı 3. muhtemel arıza kaskat bağlı main band rx preamp sinin mosfetleriydi onlarda sağlamdı 4. ve son baktığım arıza ts2000 gibi diğer kenwood ürünlerinde sıkca karşılaşılan IF filtre arızasıydı ts2000 ve başka kenwood ürünlerinde kalitesiz toko If filtreler kullanılmış bu filtreler zamanla okside olup işlevlerini yitiriyorlarmış. main band kısmında 3 , sub band kısmında 1 olmak üzere 4 adet filtreyi eş değer murata marka filtrelerle değiştirdiğimde eskisinden daha iyi rx performansı aldım. gerekli bilgiyi internette "ts2000 filter problem" adıyla araştırırsanız gerekli dokümanlara ve video lara ulaşabilirsiniz. 73   

Çevrimiçi TA3EP

Mert bey, bahsettiğiniz olay Kenwood TS 2000 in müzmin hastalığıdır. Kalitesiz filtreler yüzünden değil, tasarım hatası yüzünden oluşmaktadır. Bu cihazlarda kullanılan TOKO filtrelerin kataloğunda DC gerilim verilmemesi, sadece AC gerilim ile sürülmesi gerektiği yazmaktadır. Oysa Kenwood mühendisleri bu bilgiyi gözden kaçırmış ve DC yi süzmeden filtreye uygulamışlar. Bu nedenle filtrenin içine gelen DC voltaj burada elektroforez etkisi göstermekte ve bir süre sonra filtrenin içinde metal molekülleri birikmektedir. Bu birikintiler üzerinden DC gerilim zaman zaman elektriksel arklar şeklinde deşarjlar yapmakta, bu da dinleme esnasında 59+ çatırtı seslerine yol açmaktadır.

Aynı tip filtreler Yaesu FT-857 lerde de kullanılmış ve maalesef aynı hata Yaesu mühendisleri tarafından da tekrarlanmıştır. Onlar da DC yi süzmeyi unutmuşlar. Benim ikinci el olarak aldığım Yesu FT-857d de de aynı arıza mevcuttu. Baştan umursamadım, duyduğum çatırtıları HF paraziti sandım. internette bu arızayı okuyunca durumu anladım.

Tedavisi olan bir hastalıktır. İnternet kaynakları filtreyi değiştirmeden önce, filtre giriş ve çıkışlarına birer tane 10nF kondansatör ekleyerek DC voltajın bloke edilmesini önerir. Bu tedavi yeterli gelmezse filtre değiştirme önerilir.

Filtreyi değiştirseniz de değiştirmeseniz de 10nF kondansatörleri takmak tavsiye edilmektedir. Eğer takmazsanız aynı arızanın bir süre sonra tekrarlayacağı varsayılır. Bu kondansatörler SMD olmak zorunda değildir. Mercimek de olabilir.

Ben FT-857D cihazımı kendim tamir ettim ve o günden sonra bir daha sorun yaşamadım.

Amatör cihazlar aleminde bir çok cihazın bu şekilde müzmin hastalıkları vardır. Bunlara gözümüzü kamaştıran, neredeyse sıfır otomobil fiyatına satılan son moda cihazlar da dahildir. Bizim cihazlara gelince, her iki cihaz da (FT-857D ve TS-2000) çok kaliteli cihazlardır. Başka müzmin hastalıkları yoktur. Eğer cihazları beğeniyorsanız ve bu tamiri yapabilecek kadar elektronik tecrübeniz varsa (ya da yaptırabileceğiniz sağlam bir tanıdık varsa) bu cihazlar alınıp kullanılası cihazlardır.

73
« Son Düzenleme: 04 Ocak 2015, 00:52:43 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

hocam 857d ile ilgili bir link paylaşırsanız bende biraz kurcalayayım kendi telsizimi  73

Çevrimdışı TA2KW

hımm, bak şimdi ft-857D kullanıcı olarak bu hastalık benimde canımı sıktı,

kondansaötrleri takma konusunda bir şema bir resim olur ise bende bu hastalığı tedavi etmek isterim.

73
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimiçi TA3EP

Arkadaşlar madem ki talep var, bu konuda ayrıntılı bir yazı hazırlayacağım. Bana biraz zaman tanımanızı rica ediyorum. Gerekli görsel ve yazılı belgeleri toplayınca ayrı bir başlık açıp bu konuyu anlatacağım. Her iki cihaz da ülkemizde yaygın olarak kullanılmakta. Bu nedenle kapsamlı bir tamir yazısının herkese faydası olacaktır. Bu konuda filmler de dahil olmak üzere, internette bir çok doküman var. Ben fotoroman gibi yapılacak işlemleri anlatan bir kaynak bulup orada yazılanları uygulamıştım. Eğer yeniden ulaşabilirsem onu da sizlerle paylaşacağım. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA5YY

Konu çok verimli bilgiler ihtiva etmeye başladı. Paylaşımda bulunan ve bulunacak olanlara tekrar teşekkürler,

Çevrimdışı TA4F

Ahmet bey verdiğiniz bilgiler çok yararlı haklısınız internetteki bazı kaynaklar dc blocking kondansatörünün konulmasını tavsiye ediyorlar şema üzerinde bakarsak sadece (ts 2000 için söylüyorum) bir adet filtrenin girişinde oda yakllaşık 2.7v gibi bir dc voltaj var idi (cf3 filtresi) bir çok video da bu kondansatör kullanılmamıştı bende şemaya sadık kalmaya karar verdim. Şunuda söylemek isterim kullanılan filtreler gercekten cok kalitesiz sökerken ufak bir ısıda pinleri elinizde kalıyor. Filtre kutucukları iyi kapatılmamış malzeme dağılıveriyor. Yerine kullandığım murata eş değeri filtrelerde filtre kasası iyi bir şekilde kapatılmış ve izolasyonu yapılmıştı.

Çevrimiçi TA3EP

Mert bey ben hem kondansatör taktım hem de filtre değiştirdim. Sonuç mükemmel oldu. Sizin fikrinize de saygılıyım. Çok büyük bir arıza değil bu, kolayca onarılıyor.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimiçi TA3EP

Söz verdiğim yazı şu başlıktadır:

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32481.0.html

Kolay gelsin.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND