Gönderen Konu: zennermi 78 serisi entegremi  (Okunma sayısı 208 defa)

Çevrimdışı TA1CH

zennermi 78 serisi entegremi
« : 02 Ekim 2014, 22:16:18 »
 sizce telsiz  beslemelerinde  kullanılan regule  devrelerinde zenner diodlu  regule devresimi daha kararlıdır entegre  lermi     selamlar .

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: zennermi 78 serisi entegremi
« Yanıtla #1 : 18 Ekim 2014, 16:24:18 »
Mesut Bey Mehaba
Yazınızı gördüm
İhtimal telsiz denince  osilator veya alıcı devreleri gibi  düşük amperli  parçaları kastetmiş olmalısınız diye düşündüm. Aksi halde yüksek güçlü verici regülator devrelerinde ana geçiş notasında ya 2N3055 bankası veya son yıllarda modul  transistor dediğimiz yüksek amperli karma transistorlü parçalar kullanılmakta.  Böyle güç ortamlarında şimdiye kadar hiç diyotlu  cinsine raslamadım.
1 amper ve altındaki devrelerde ise 7812 tipinde 3 ayaklı voltaj stablizator entegreleri  internet ortanında zenerlere nispetle fazlaca üstün tutulmakta.
Şahsımın va bazı bitlik arkadaşlarımın kanaati ise bu 3 ayaklıların biraz fazlaca akım harcamaları. Cihazlar pil ile besleniyorsa ciddi besleme promlemleri olacak.   sağlıcakla
73!     Hüsnü Köktürk         husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 18 Ekim 2014, 20:14:17 »
Hüsnü bey değer verip cevap yazdığınız için teşekkür ederim .  Yuksek guc elde etmek için  guc transistörünü  buyukten kücüğe doğru  örneğin  cıkışta  2x3055    sürücüsü  1x 3055   sürücüsü bd135   sürücüsü bc 237  ve beyzinde  1k direnc ile  1x 12 zenner diod   buyrun size yuksek amperli   dc guckaynağı  .                engegre  voltaj reglatörleri özellikle yuksek fr enerjisine mağruz kaldığında  zenner diod ile   karşılaştırrılmaz bir  kararsızlık  yapıyor  hatta cıkışlarında  fazla  voltaj verip  cihazı bozmasın diye guclü zenner ler ile   koruma bile sağlanıyor en azından ben öyle yapıyordum .... Bir zamanlar .       

Bir kücük not   elektronik öğrenmek istiyorum diyen genclere   malzeme öğrenin diyorum   çünkü malzeme öğrenmek elektronik öğrenmenin  en önemli yanı   ben bilmiyor olabilirim ama zennerden daha kararlı  voltaj kontrol entegreleride olabilir sadece   78 serisi ve 723 serisi ile yaşadığım olumsuzluklardan başıma gelen tatsız hadiselerden cıkardığım sonucları paylaşmak istedim .       73

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : 18 Ekim 2014, 20:49:18 »
             Mesut Bey merhabalar,
            Tabiki zener diyot yerine mini regüle entegresi olan78L05-06-08-12 vb tipleri var. Eğer çok akım çekmeyecekseniz bunlardan kullanmayı tavsiye ederim. Giriş şine ce çıkışlarına10uF ve 100n bağlanırsa çok güzel ve kararlı çalışıyor. Ben yıllar önce Forty-1 qrp diyotları kaldırmıştım. Stabil voltaj sağlıyor. Çok akım çekilecekse büyük tiplerinden kullanmak daha iyi olur.
             Kolay gelsin....

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #4 : 18 Ekim 2014, 23:58:48 »
Kıymetli Mesut Öz Bey
 Hüseyin Karagöz ve Yaşar Karaman beylerin  açıklamaları ardından sizin de ifadelerinizle konu çıkış transistörlerinin korunmasına doğru meyl etti. Voltaj yükselmesi olayını  bizzat gördüm diyebilirim.
Bir verici devresi düzgün akortlanmış ve anten de bağlanmışsa problemsiz bir gönderme yapılıyor. Çıkış transistörünün kollektör voltajı, besleme devresi voltajı civarı oluyor. Ciddi akort bozulmaları, SWR yükselmesi veya anteninin yuvadan çıkması, kopması, kırılıp yere düşmesi gibi durumlarda, transistör enerjiyi dışarı  gönderemiyor. Kollektör voltajı power supplay voltajının üzerine çıkıyor. Genelde verici kollektör voltajının son noktası olan 36 volt aşıldığında transistör bozulabiliyor. İşte bu durumu bilen  telsiz imalatçıları transistörün kollektör ile  emiter arasına 33 veya 36 voltluk 1 watt gücünde zener diyot bağlıyorlar. Kollektöre 3 ayak  regüllator bağlayan devreye henüz hiç rasgelmedim.
Zener diyot bağlama olayını Bazı MOSFET lerde de görebiliyoruz. Bilhassa yüksek voltaj üreten vibrator  devre mosfetlerinin çıkışlarında dahili, yüksek voltaj lı zenerler bağlı.
Ayrıca alıcı   anten giriş Fet' leri de iki adet 1N4148 diyotları ile korunabiliyor. vesaire vesaire
Şu regülator devresinden memnun kaldım diyebilirim.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/power-supply-for-ssb-transmitter.htm
Sağlıcakla
73!      Hüsnü Köktürk      husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 19 Ekim 2014, 09:10:13 »
Hüsnü bey  qrp yapan arkadaşlar  78 serisi entegreleri önermişler sağolsunlar  cıkış 5 vat iken bir sıkıntı yasanmayacağını bende düşünüyorum fakat  50 vatlarda  cıkış katlarıda  qrp lere ekleyen arkadaşlar var  .eski hf  telsizlerde 78 serisi entegreler kullanılıyormu  diye bir soru geldi aklıma   acaba  o zmanlar yoklarmıydı  yada bu gun  ki modern hf lerde durum ne acaba. 
 Benim tecrübelerim  bu serinin  yuksek vatta  voltaj kacırması  mevcut   şeklinde . mandala basınca   gecirmesi gereken  üstkısmı kacırıyor  12 voltsa 15 e cıkabiliyor buda  kullandığınız cihazı   tehlikeye atıyor    kullanan arkadaşların dikkatine ..  73

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #6 : 19 Ekim 2014, 10:57:00 »
Mesut Bey
78 stablize entegre serisi yeni bir devre değil. Netzteil firması tarafından   7805--7812--7815--7824  1A şeklinde üretimi vardı.  AF ve AC transistörlerinin kullanıldığı yıllarda vardı.

Bir üstte verdiğim linkteki power supply bu voltaj düşme ve yükselme problemlerini en aza indirecek şekilde dizayn edilmiştir. Besleme en fazla 18 volt olduğu için bir çökme  durumunda cihaz ciddi bir zarar görmez. Prensip olarak benim besleme kaynağının  AC giriş voltajı en fazla  AC alternatif  voltaj 18 volttur.
Durum daha ciddi ise  İstanbulda yeterli ebatta 12 volt aküler var. Niçin adaptör kullanayım.
Linkteki adaptörden isteyen arkadaşlar olmuştu.  Adaptörü kısa devre yaptırarak bozan çok oldu ama cihazım bozuldu diyen hiç olmadı.
Sağlıcakla
73!    Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com