Kıymetli Mesut Öz Bey
Hüseyin Karagöz ve Yaşar Karaman beylerin açıklamaları ardından sizin de ifadelerinizle konu çıkış transistörlerinin korunmasına doğru meyl etti. Voltaj yükselmesi olayını bizzat gördüm diyebilirim.
Bir verici devresi düzgün akortlanmış ve anten de bağlanmışsa problemsiz bir gönderme yapılıyor. Çıkış transistörünün kollektör voltajı, besleme devresi voltajı civarı oluyor. Ciddi akort bozulmaları, SWR yükselmesi veya anteninin yuvadan çıkması, kopması, kırılıp yere düşmesi gibi durumlarda, transistör enerjiyi dışarı gönderemiyor. Kollektör voltajı power supplay voltajının üzerine çıkıyor. Genelde verici kollektör voltajının son noktası olan 36 volt aşıldığında transistör bozulabiliyor. İşte bu durumu bilen telsiz imalatçıları transistörün kollektör ile emiter arasına 33 veya 36 voltluk 1 watt gücünde zener diyot bağlıyorlar. Kollektöre 3 ayak regüllator bağlayan devreye henüz hiç rasgelmedim.
Zener diyot bağlama olayını Bazı MOSFET lerde de görebiliyoruz. Bilhassa yüksek voltaj üreten vibrator devre mosfetlerinin çıkışlarında dahili, yüksek voltaj lı zenerler bağlı.
Ayrıca alıcı anten giriş Fet' leri de iki adet 1N4148 diyotları ile korunabiliyor. vesaire vesaire
Şu regülator devresinden memnun kaldım diyebilirim.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/power-supply-for-ssb-transmitter.htm Sağlıcakla
73! Hüsnü Köktürk
husnu66tr@yahoo.com