Uzun QSO: Bu QSO bol vakti olan amatörler arasında ve frekansta pile-up yoksa, ortalık sakin ise yapılır. QSO nun en önemli iki unsuru olan karşılıklı çağrı kodu değiş tokuşu ve karşılıklı sinyal şiddeti değiş tokuşu yapıldıktan sonra arazi biraz serbest ise ve taraflar da konuşmaya meyilli ise karşılıklı bilgi alışverişine devam edilir, ki bunlar sırası ile karşıdaki amatörün adını sorup sonra da kendi adımızı söylemek, karşılıklı QTH ları söylemek ve QTH yerini tarif etmek, karşılıklı olarak setupta yer alan cihazları ve antenleri saymak, karşılıklı hava durumu alışverişi olabilir. Bunların hepsi amatör QSO nun sınırları içindedir ve bunları söylediğiniz için kimse sizi ayıplamaz. Sohbete kural dışına çıkmadan devam edebilmek için bulunduğu QTH ın iklimini İngilizce uzun uzun anlatan amatörlere şahit oldum. Burada genel kural, sizin o QSO yu yaptığınız anda içinde bulunduğunuz şartları (cihaz durumu, hava durumu vb) anlatmaktır. Böylece karşıdaki amatör ve sizi dinleyen diğer amatörler hangi cihazlarla, hangi şartlarda sesinizin nereye nasıl gittiğini bire bir canlı yayında dinleyerek öğrenecek ve daha uzağa daha güçlü bir şekilde gidebilmek için kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Amatörlüğün ana amacı karşılıklı olarak bedava boş sohbet yapmak değil, sürekli olarak bir şeyler öğrenip telsizle muhabere alanında kendini geliştirmektir. Sohbet etmek isteyenler CB ve PMR kanallarına gitmelidirler. Amatörlük kavramı içinde telsizde sohbet ederek vakit geçirmek yoktur.
Uzun QSO, aşağıda anlatılan QSO ya %99 benzer bir şekilde defalarca tarafımdan yapılmıştır. Şimdi biz ikimiz aramızda uzun QSO yapmış olalım, benim konuşmaları eğik harf, sizin yanıtları da dik harfle gösterelim:
-CQ DX CQ DX CQ DX This is TA3EP TA3EP TA3EP is calling CQ and standing by.
(Si kü de iks Si kü de iks Si kü de iks Dis iz tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa iz kolling ci kü end stending bay) : CQ DX CQ DX CQ DX Konuşan TA3EP TA3EP TA3EP CQ çekiyor ve beklemeye geçiyor)
-TA1CH
(Tango alfa van çarli hotel)
-TA1CH 5 and 9.
(Tango alfa van çarli hotel fayf end nayn):Tango alfa van çarli hotel 5 ve 9.
-You are also 5 and 9. My name is Mesut, mike echo sierra uniform tango. What is your name?
(Yuar olso fayf end nayn. My neym iz mesut, mike echo sierra uniform tango. Vat iz yor neym?) : Siz de 5 ve 9 sunuz. Benim adım Mesut, sizin adınız nedir
-My name is Mete, mike echo tango echo, over.
(May neym iz Mete, mike echo tango echo, ovır) : Benim adım Mete, mike echo tango echo, tamam.
-Roger Mete. My QTH is İstanbul, what is your QTH?
(Racır Mete. May kütieyç iz İstanbul. Vat iz yor kütieyç?) : Anlaşıldı Mete. Benim QTH im İstanbul. Senin QTH in nedir?
-My friend Mesut, my QTH is Balikesir. Your modulation is very good. What is your setup please?
(May frend Mesut, may kütieyç iz Balıkesir. Yor modüleyşın iz veri gud. Vat iz yor setap pliyiz?) Arkadaşım Mesut, benim QTH im Balıkesir. Modülasyonunuz çok güzel, Donanımınızı söyler misiniz lütfen?
-My setup is a Yaesu FT-757 rig and a half wave dipole antenna. What is your setup?
(May setap iz e Yaesu foxtrot tango sevın fayf sevın rig end e half veyv daypıl antena. Vat iz your setap?) : Benim donanımım Yaesu FT-757 cihaz ve bir yarım dalga dipol anten. Sizin donanımınız nedir?
-I am using a Kenwood TS-480 and a 30 feet longwire balcony antenna at the moment. Microphone is back to you.
(Ayem yuzing a Kenwud tango siera for eyt ziro rig end a tirti fiit balkoni antena et dı moment. Maykrofon iz bek tu yu.) : Şu anda Kenwood TS-480 cihaz ve 30 fit uzunluğunda bir balkon anteni kullanıyorum. Mikrofon yeniden sizde.
-Roger Mete. There is a cloudy sky in İstanbul and temperature is about 22 degrees celcius. How is your weather conditions?
(Racır Mete. Deriz e klavdi skay in İstanbul end temperatür is ebavt tventi tu digriis selsiyus. Hav iz yor vedır kandiyşıns?) : Anlaşıldı Mete. İstanbulda bulutlu bir gökyüzü var ve hava sıcaklığı 22 selsiyus derece civarında. Sizin hava durumunuz nasıl?
-It is 26 degrees celcius here and the sun is shining. It is like a summer day. Over.
(İtiz tventi tu digriis selsiyus hiyır end dı san iz şayning. İtiz layk e samır dey. Ovır.) : Burada hava 26 celsus derece ve güneş parlıyor. Hava bir yaz günü gibi. Tamam.
-O.K. my friend Mete. Thank you for the QSO. Hope to meet you again. Good evening. 73 and bye.
(Okey may frend Mete. Tenkyu for dı küeso. Hop tu miit yu egeyn. Gud ivning. Sevınti tri end bay.) Tamam arkadaşım Mete. QSO için teşekkür ederim. Umarım seninle yeniden karşılaşırız. İyi akşamlar. 73 ve Allahaısmarladık.
-Thank you. Good luck and good DX. 73
(Tenkyu. Gud lak end gud dieks. Sevıntitri.) : Teşekkürler. Bol şans ve bol DX. 73