Gönderen Konu: ingilizce yabancı istasyonlar ile nasıl konuşulur  (Okunma sayısı 952 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: ingilizce yabancı istasyonlar ile nasıl konuşulur
« Yanıtla #20 : 25 Eylül 2013, 20:17:59 »
Uzun QSO: Bu QSO bol vakti olan amatörler arasında ve frekansta pile-up yoksa, ortalık sakin ise yapılır. QSO nun en önemli iki unsuru olan karşılıklı çağrı kodu değiş tokuşu ve karşılıklı sinyal şiddeti değiş tokuşu yapıldıktan sonra arazi biraz serbest ise ve taraflar da konuşmaya meyilli ise karşılıklı bilgi alışverişine devam edilir, ki bunlar sırası ile karşıdaki amatörün adını sorup sonra da kendi adımızı söylemek, karşılıklı QTH ları söylemek ve QTH yerini tarif etmek, karşılıklı olarak setupta yer alan cihazları ve antenleri saymak, karşılıklı hava durumu alışverişi olabilir. Bunların hepsi amatör QSO nun sınırları içindedir ve bunları söylediğiniz için kimse sizi ayıplamaz. Sohbete kural dışına çıkmadan devam edebilmek için bulunduğu QTH ın iklimini İngilizce uzun uzun anlatan amatörlere şahit oldum. Burada genel kural, sizin o QSO yu yaptığınız anda içinde bulunduğunuz şartları (cihaz durumu, hava durumu vb) anlatmaktır. Böylece karşıdaki amatör ve sizi dinleyen diğer amatörler hangi cihazlarla, hangi şartlarda sesinizin nereye nasıl gittiğini bire bir canlı yayında dinleyerek öğrenecek ve daha uzağa daha güçlü bir şekilde gidebilmek için kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Amatörlüğün ana amacı karşılıklı olarak bedava boş sohbet yapmak değil, sürekli olarak bir şeyler öğrenip telsizle muhabere alanında kendini geliştirmektir. Sohbet etmek isteyenler CB ve PMR kanallarına gitmelidirler. Amatörlük kavramı içinde telsizde sohbet ederek vakit geçirmek yoktur.

Uzun QSO, aşağıda anlatılan QSO ya %99 benzer bir şekilde defalarca tarafımdan yapılmıştır. Şimdi biz ikimiz aramızda uzun QSO yapmış olalım, benim konuşmaları eğik harf, sizin yanıtları da dik harfle gösterelim:

-CQ DX CQ DX CQ DX This is TA3EP TA3EP TA3EP is calling CQ and standing by.
(Si kü de iks Si kü de iks Si kü de iks Dis iz tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa iz kolling  ci kü end stending bay) : CQ DX CQ DX CQ DX Konuşan TA3EP TA3EP TA3EP CQ çekiyor ve beklemeye geçiyor)

-TA1CH
(Tango alfa van çarli hotel)

-TA1CH 5 and 9.
(Tango alfa van çarli hotel fayf end nayn):Tango alfa van çarli hotel 5 ve 9.

-You are also 5 and 9. My name is Mesut, mike echo sierra uniform tango. What is your name?
(Yuar olso fayf end nayn. My neym iz mesut, mike echo sierra uniform tango. Vat iz yor neym?) : Siz de 5 ve 9 sunuz. Benim adım Mesut, sizin adınız nedir

-My name is Mete, mike echo tango echo, over.
(May neym iz Mete, mike echo tango echo, ovır) : Benim adım Mete, mike echo tango echo, tamam.

-Roger Mete. My QTH is İstanbul, what is your QTH?
(Racır Mete. May kütieyç iz İstanbul. Vat iz yor kütieyç?) : Anlaşıldı Mete. Benim QTH im İstanbul. Senin QTH in nedir?

-My friend Mesut, my QTH is Balikesir. Your modulation is very good. What is your setup please?
(May frend Mesut, may kütieyç iz Balıkesir. Yor modüleyşın iz veri gud. Vat iz yor setap pliyiz?) Arkadaşım Mesut, benim QTH im Balıkesir. Modülasyonunuz çok güzel, Donanımınızı söyler misiniz lütfen?

-My setup is a Yaesu FT-757 rig and a half wave dipole antenna. What is your setup?
(May setap iz e Yaesu foxtrot tango sevın fayf sevın rig end e half veyv daypıl antena. Vat iz your setap?) : Benim donanımım Yaesu FT-757 cihaz ve bir yarım dalga dipol anten. Sizin donanımınız nedir?

-I am using a Kenwood TS-480 and a 30 feet longwire balcony antenna at the moment. Microphone is back to you.
(Ayem yuzing a Kenwud tango siera for eyt ziro rig end a tirti fiit balkoni antena et dı moment. Maykrofon iz bek tu yu.) : Şu anda Kenwood TS-480 cihaz ve 30 fit uzunluğunda bir balkon anteni kullanıyorum. Mikrofon yeniden sizde.

-Roger Mete. There is a cloudy sky in İstanbul and temperature is about 22 degrees celcius. How is your weather conditions?
(Racır Mete. Deriz e klavdi skay in İstanbul end temperatür is ebavt tventi tu digriis selsiyus. Hav iz yor vedır kandiyşıns?) : Anlaşıldı Mete. İstanbulda bulutlu bir gökyüzü var ve hava sıcaklığı 22 selsiyus derece civarında. Sizin hava durumunuz nasıl?

-It is 26 degrees celcius here and the sun is shining. It is like a summer day. Over.
(İtiz tventi tu digriis selsiyus hiyır end dı san iz şayning. İtiz layk e samır dey. Ovır.) : Burada hava 26 celsus derece ve güneş parlıyor. Hava bir yaz günü gibi. Tamam.

-O.K. my friend Mete. Thank you for the QSO. Hope to meet you again. Good evening. 73 and bye.
(Okey may frend Mete. Tenkyu for dı küeso. Hop tu miit yu egeyn. Gud ivning. Sevınti tri end bay.) Tamam arkadaşım Mete. QSO için teşekkür ederim. Umarım seninle yeniden karşılaşırız. İyi akşamlar. 73 ve Allahaısmarladık.

-Thank you. Good luck and good DX. 73
(Tenkyu. Gud lak end gud dieks. Sevıntitri.) : Teşekkürler. Bol şans ve bol DX. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #21 : 25 Eylül 2013, 20:43:49 »
Bazı ek hususlar:

-Eskiden QSO larda operatör adı, QSL lerin hangi yolla nereye gönderileceği vb. konuşulurmuş. Evet doğru ama günümüzde internet desteği yüzünden bu durum artık geçersiz kalmıştır. Bir istasyonun çağrı işaretini duyduğunuz zaman hemen Googledan araştırın. Mutlaka o amatörün internette bir kaydı vardır. Eğer qrz.com gibi bir yerde kaydı varsa, hangi QSL alış veriş yolunu tercih ettiğini de yazar. Bu sitelerde amatörlerin adresleri de mevcuttur, email adresleri de mevcuttur. eDX ödülü kazandım, şimdiye kadar hiç bir amatöre adresini, QSL alış veriş yöntemini vb. sormadım. İnternette tüm dünyaya açık bir şekilde sergilenen bir bilgiye ulaşmak için niye telsizde vaktimi harcayayım ki? Kimi amatör direkt posta ile QSL ister. Kimisi büro yoluyla QSL ister. Bazıları benim gibi eQSL kullanır. Bazıları da LOTW kullanır. Bazılarının menajerleri vardır, QSL ler bu menajerler aracılığı ile alınır verilir. Hepsini internette bulabilirsiniz.

-QSO lardan sonra mutlaka QSL yollamak şart değildir. Muhatabının QSL kartına ihtiyacı olan kişi öncelikle kendi kartını karşıya yollar (posta ile veya eQSL olarak) ve karşıdan yanıt bekler. Size (internette ilan ettiğiniz bir yolla) QSL yollayan bir kişiye mutlaka aynı şekilde karşılığını yollamanız gerekir. Eğer bunu yapmazsanız çok ayıplanır ve bazen de internette vb. afişe edilirsiniz. Herkes size kaba, nezaketsiz, yamuk amatör kişi gözü ile bakar.

-Bazen QSO yaparken işler ters gider. Muhatabınızın konuştuklarını anlayamaz ve QSO ya Fransız, hatta Japon kalmaya başlarsınız. Bazen de karşıdaki lafı uzatır ama sizin vaktiniz yoktur. O zaman suçu QRM lere atın, muhatabınızı duyamadığınızı söyleyin, teşekkür edin ve kaçın :)
Bunun yolu sıra size gelince şu cümleleri söylemektir:

-Sorry my friend, there is too much QRM here. I am loosing you. Thanks and 73. Bye.
(Sori may frend, der iz tu maç küarem hiyır. Ayem luzing yu. Tenks end sevıntitri. Bay.)
(Afedersin arkadaşım, burada çok fazla QRM var. Seni kaybediyorum. Teşekkürler ve 73. Allahaısmarladık)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #22 : 25 Eylül 2013, 21:50:11 »
Ahmet hocam  cocuğun ingilizce ödevlerine yardım edecek kadar ingilizce öğrendim sayenizde teşekkür ederim 73

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #23 : 26 Eylül 2013, 00:30:50 »
Ben zamanında bu kalıpları  beni camiaya kazandıran hocamın dosya kağıdına yazdırdığı cümlelerle yapardım nerde bu zenginlik.
Şimdide arkadaşlarımızın paylaştıklarını bir word sayfasına kopyalayarak ayrı bir zenginlik kazandı.
Paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara sonzuz şükranlarımı sunarım.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA6AUG

« Yanıtla #24 : 26 Eylül 2013, 01:02:13 »
Hersey cok guzel olmus tamamda.
Ne ulkemizden bahsettik ne de bulundugumuz sehrin ayirici ozelliginden.
Amator telsizci ayni zamanda gonullu turizm elcisi degilmidir?
Elin gavuru malatyanin kaysisini ve ya corumun leblebisini ya da istanbulun asya ile avrupa arasinda
Bir kopru olusturdugunu nereden bilecek.
Abi en azindan ulkemizin tanitimi icin cok kisa bir tanitim yapilabilir.
Sehzadeler sehri amasya dan sevgiler saygilar gibi.
73
uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #25 : 26 Eylül 2013, 08:36:34 »
Uğur abi  sıra onada gelecek ama bnaştan bir az öğrenelim  .sonra bak qrp nasıl yapılır diyede  tartışacağız yabancı amatörlerle.ama calışmak lazım . 73

Çevrimdışı TA1FR

« Yanıtla #26 : 26 Eylül 2013, 10:19:27 »
Arkadaşlar merhaba,
İşin tanıtım tarafı ile ilgili birkaç satır ilave edeyim dedim.
Normal qso'larda genellikle tanıtım için derekli zaman olmayabilir.. Karşı istasyon merak edip sorarsa gerekli bilgiler verilebilir...İstasyonunuz nereye yakın ?, hangi şehirdesiniz?, hava durumu nedir? gibi konular olabilir...  Daha önce  Türkiyede bir vesile ile bulunan bazı amatörler bunu belirtmekte ve kısa sohbetlere girebilmektedirler... 
Özel gün, özel çağrı işareti ile çalıştığınızda ise  qrz.com gibi bir siteye önceden bilgi koymanız gerekir...  burada günün anlam ve önemini ,istasyonun bulunduğu yerin de tanıtımını verebilirsiniz.. ayrıca çağrı yaparken de özel çağrı işareti ile çalıştığınızı ve maksadınızı anlatan kısa bilgi geçebilirsiniz...
Aslında yanıtımın en güzeli ve qso'nun olmazsa olmazı qsl karttır arkadaşlar...   sonuçta söz uçar yazı kalır...   güzel bir qsl kart dizaynı ile kendinizi ve  bölgenizi  tanıtmak elinizde...her qso'ya bir qsl kart göndermeniz zaten amatörlüğün etik kuralıdır...
bol qso lu günler diilerim   73 !   TA1FR

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #27 : 26 Eylül 2013, 22:06:19 »
değerli katkılarınız için teşekkürler Ahmet abininde  dediği gibi butun yazıları  a4 de döküp ezberlemek  ve bol pratik yapmak lazım teşekkürler  sağolun .73 

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #28 : 29 Eylül 2013, 17:25:29 »
Az önce yaptığım bir QSO yu aktarıyorum:

Ulaşabildiğim tüm frekanslar boş. 14.184 de iki Rus istasyon kendi dillerinde geyik yapıyorlar. Bendeniz de Rusça bilmediğim için birşey anlamasam da, cihaz açık ve sesleri kulağıma geliyor. Aradan 5-10 dakika ya geçti ya geçmedi, birden Ruslardan birisi çağrı yapmaya başladı. (HF frekanslarda sohbet yapanlara örnek olmasını dilerim) Anten tunerim o frekansta 1:1 SWR ye ayarlı idi zaten, hemen mikrofon başına koştum ve yanıt verdim. Gerisini aşağıda sunuyorum:

-RZ6CN, RZ6CN, RZ6CN is calling CQ.
(Radio zulu siks çarli nenci, radio zulu siks çarli nenci, radio zulu siks çarli nenci iz koling sikü)

-TA3EP
(Tango alfa tri eko papa)

-TA3EA your signal is 5 by 9. My name is Eugene, echo uniform golf echo nancy echo. My QTH is Otradnaya. TA3EA this is RZ6CH over.
(TA3EA yor saynıl iz fayf bay nayn. May neym iz Öjen, eko yuniform golf eko nensi eko. May kütieyç is Otradnaya. Tango alfa tri eko alfa dis iz radyo zulu siks çarli nensi ovır.)
TA3EA sinyaliniz 5 e 9 dur. Benim adım Öjen. QTH im Otradnaya'dır. TA3EA konuşan RZ6CH tamam.

-My callsign is TA3EP. Last letter is P. You are 5 by 9 too. My name is Mete, mike echo tango echo. My QTH is Balikesir. RZ6CH TA3EP over.
(May kolsayn iz tango alfa tri eko papa. Last letır is papa. Yu ar fayf bay nayn tuu. May neym iz Mete, mayk eko tango eko. May kütieyç iz Balikesir. Romeo alfa siks çarli novembır tango alfa tri eko papa ovır.)
Benim çağrı işaretim TA3EP dir. Son harfi P dir. Adım Mete. QTH im Balıkesir. RZ6CH TA3EP tamam.

-Thanks for the contact. Very good afternoon to you and your family. Good DX and 73. TA3EP RZ6CH.
(Tenks for dı kontekt. Veri gud aftırnun tu yu end yor femili. Gud dieks end sevıntitri. TA3EP RZ6CH.)
QSO için teşekkürler. Size ve ailenize çok iyi öğleden sonra dilerim. İyi dx ve 73. TA3EP RZ6CH.

-Thanks for the contact. Good luck and 73. Paka paka.
(Tenks for dı kontekt. Gud lak end sevıntitri. Paka paka)
QSO için teşekkürler. İyi şans ve 73. Görüşürüz.

Notlar:

Burada çoğu bilginin tek mandallama ile verildiği bir QSO örneği görüyoruz.

Burada İngilizce contact kelimesinin QSO ile eş anlamlı olarak kullanıldığını görüyoruz.

Bu QSO da muhatabımın bazı hataları vardır. Çağrı işaretini kodlarken uluslarası kabul görmüş olan kodlamaya bağlı kalmamıştır. N harfi için November yerine Nancy, R harfi için Romeo yerine Radio kullanmıştır. Bu teknik bir hatadır ve amatörler arasında çok yaygın olarak yapılmaktadır. Ben çağrı işaretini doğru anladığım ve anında qrz.com dan sayfasını bulduğum için üzerinde durmadım. Ama atıyorum bir Afrika'lı ya da başka ülkeden bir amatör bu kodlamayı anlamayabilirdi.

Benim çağrı kodumu Öjen ilk dinlemede yanlış anlamıştır. Bu bir kusur değildir, QRM ve QRN ler yüzünden böyle şeyler sık sık olur. Konuşma sonlarında sözü karşıya bırakmadan önce çağrı işaretlerini tekrarladığı için bu yanlışlık tarafımdan olayı çok abartmadan düzeltilmiştir. Ben de "papa" kodlamasını tam doğru dürüst telaffuz edemiyorum galiba, geçenlerde başka birisi de benim papa'yı Japan diye anlamıştı. Bu da benim hatam ve daha dikkatli olmalıyım.

Çağrı kodunun yanlış anlaşılmasını önlemek için ya konuşmanın ilk başında muhatabımızın kodunu tekrarlayıp teyit almalı ve/veya Öjen'in yaptığı gibi her sözümüzü bitirdiğimizde iki tarafın da çağrı kodunu tekrarlamalıyız. (TNX RZ6CH 73)

QSO içerisine muhatabınızın ana dilinde bazı kelimeler kullanmak kurallara çok aykırı gelmeyecek ve onun hoşuna gidecektir. Ben burada "paka paka" yı kullandım. Rusça "sonra yine görüşmeyi dilerim" ya da "sonra görüşürüz" gibi bir anlamı vardır. İngilizcesi "see you later" dir (Okunuşu "sii yu leytır": Sonra görüşürüz)

73
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2013, 09:50:36 Gönderen: TA8A »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #29 : 29 Eylül 2013, 17:39:42 »
Teşekkürler.   Sayenizde. Bayağı  kelime ve qso  örneği  öğrenme fırsatı oluyor bizler için. Sağolun ayrıca tebrikler .

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #30 : 07 Ekim 2013, 17:18:33 »
sizlere nekadar teşekkür etsem azdır . tekrarlanan mesajlar silinir katogorisine  giriyor ama  cok   faydanız oldu cok dersler aldım   teşekkür etmesem  aklımda kalır . 73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #31 : 28 Ekim 2013, 19:14:26 »
Şimdi aklıma gelen bir hususu daha ekleyeyim:

Uluslarası amatör haberleşmede yerel saatler geçersizdir. Gerek yarışma zamanı yapılan ve gerekse de yarışma dışında yapılan tüm QSO ların logları, UTC saatine göre kaydedilir. Bu nedenle telsiz başına geçtiğimizde mutlaka UTC saati kullanacağız. Ben şu yöntemi kullanıyorum: Bilgisayarın sağ alt köşesinde gördüğüm saatten 3 saat çıkarıp onu loga yazıyorum. Yani bilgisayar saatim 15.25 diyelim, bunu loga yazarken 12.25 olarak yazıyorum. Hep söylerim ya "ben bilgisayar saatini kullanıyorum" diye, işte bu şekilde biraz tadilat yaparak kullanıyorum.

Niye bilgisayar saati? Çünkü bilgisayar saati belirli aralıklarla internet üzerinden biz farkında olmadan otomatik olarak ayarlanıyor ve  düzeltiliyor. Bu nedenle daima doğru zamanı gösteriyor.

Tabii ki UTC saatine ayarlı bir dijital saat de telsizimin yanında duruyor, ama ona çoğu zaman bakmıyorum.

Kış saatine geçince, UTC zaman farkı -2 saat olacak unutmayalım.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3FB

« Yanıtla #32 : 28 Ekim 2013, 21:14:27 »
Mesut bey
Esasen çalışan bir istasyon yanında olup nezaret ederseniz sizin için daha iyi olabilir. Ben öyle yapmıştım. Her ne kadar insan ingilizce bilse bile çalışma esnasında ne söyleyeceği konusunda tıkanabiliyor. Zaman içerisinde uygulama yaptıkça açılırsınız. Ayrıca karşınızdaki insanlar (yabancılar veya gavurlar (!!!!)) bizden daha anlayışlılar. Özellikle dil konusunda gerekli nezaketi gösteriyorlar. Size başarılar dilerim.
73...
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #33 : 01 Kasım 2013, 21:46:45 »
 1B1AD  Mustafa topukçunun yabancı istasyonlarla nasıl qso yapılır örnek videosu  http://www.youtube.com/watch?v=IJw8CwKAxew

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #34 : 01 Kasım 2013, 21:59:13 »
Rasim bey  size ve  Mustafa beye teşekkürler .cok faydalı bir video .73