Gönderen Konu: ingilizce yabancı istasyonlar ile nasıl konuşulur  (Okunma sayısı 996 defa)

Çevrimdışı TA1CH

ingilizce yabancı istasyonlar ile nasıl konuşulur
« : 24 Eylül 2013, 11:11:14 »
Arkadaşlar  amatör telsizcilik hayatımda hic yabancı bir amatör telsizci ile  telsizden sesli konuşma yapmadım  nedenide ingilizcem olmadığı için  ama psk 31 ile  onlarca görüşme yaptım nedeni kalıplaşmış  sözcükler olduğu için  demekki  sesli görüşmedede
kalıplaşmış bir kac sözcük   bizim yabancı istasyonlar ile qso yapmamıza yetecektir  bir aralar  TA 8a Bilal beyin örneklemelerini  görmüş tüm   frekansta gürüşme varmı yada biz şuanda görüşme yapıyoruz yada işte malum istasyon bilgilerini  verip sinyal bilgisi alıp vermeyi  öğrenmek istiyorum  lütfen bu konuda kalıplaşmış  olan cümle leri türkce si okunuşu ve ingilizce  yazılışı ile  bize  yazarsanız bizde bu konudaki eksikliğimizi  gidermiş oluruz .frekanstan  yabancı istasyonları  üzerimize konuşmasını  onların dilinden uyarmayıda ve özür dilemeyide öğrenmek istiyorum teşekkürler .

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: ingilizce yabancı istasyonlar ile nasıl konuşulur
« Yanıtla #1 : 24 Eylül 2013, 12:13:15 »
bilmiyorum öğretin öğrenmek istiyorum en az 500 kişi kalem elinde bekliyor ben cahilliği kabul ettim  sıra sizde

Çevrimdışı TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 24 Eylül 2013, 12:34:33 »
Bilal amca teşekkür ederim diğer arkadaşlarda örnekleri coğaltırsa  daha iyi anlayacağımı zannediyorum 

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 24 Eylül 2013, 14:18:59 »
Mesut Amca,

İşin temeli bu. Daha da çoğaltırsak gerçekten çok fazla ingilizce gerekiyor gibi düşünülür. Ben yukarıdaki linkteki mesajda yazanlar ile senelerce QSO yaptım. Daha fazla örneğe ihtiyacım olmadı. Eğer siz daha fazla söylerseniz, karşıdaki amatör sizi ingilizce biliyor zannedip, o da detaya giriyor. O zaman sıkıntı çıkıyor.

Sözün özü, bir amatör QSO yu tamamlamak için gereken ingilizce bu kadar. Sonrası artık amatörün kendisine kalmış. Zaten diğer QSO ları takip etmeye başlayınca, ufak ufak detaylandırıyorsunuz. Yani arkadaşların gözünü korkutmamak lazım.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 24 Eylül 2013, 14:55:39 »
inşallah 7092 de karşılaşmak ümidiyle  tks

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 24 Eylül 2013, 21:13:05 »
frekansta dinlemede olan ta istasyonu varmı   diye cağrı bende yapmışımdır  bugün itibari ile yine duydum doğru bir cağrı şeklimidir yoksa cq cq cq  diye cağrımı yapmak gerekmektedir . yurt içine cağrı yaparken zaten genel cağrı yaptığımıza göre doğrusu nasıl olmalıdır . 73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 24 Eylül 2013, 21:25:16 »
Doğrusu: CQ TA stations. TA only please.

Bir kez İngilizce söylendikten sonra bir kez de Türkçe tekrarlanabilir. Burada amaç tüm dünya amatörlerinin sizin kimliğinizi ve derdinizi doğru olarak anlayabilmesidir. Tabii bu çağrı yapıldıktan sonra kendi kodunuzu da tam olarak söylemeniz gerekli. Çağrıyı tam olarak tekrar yazarsak:

CQ CQ CQ TA Stations. This is TA1CH, calling TA stations only.
(sikü sikü sikü tango alfa steyşıns. Dis iz tango alfa van çarli hotel, koling tango alfa steyşıns onli)
Parantez içindeki yazılar kelimelerin okunuşudur.

Sonra bir kez de Türkçe tekrarlanabilir, çünkü tüm dünya sizi tanımış ve derdinizi anlamıştır artık. Çağrı yaparken bir kez İngilizce, bir kez de Türkçe söylenirse bence bir sorun kalmaz.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 24 Eylül 2013, 21:35:55 »
Mesut bey ben paylaşmak adına kendi doğru bildiğimi yazıyorum ama benim de daha taze bir amatör olduğumu unutmayın. Şurada daha altı aylık aktif amatörlük geçmişim var. Biraz bekleyelim, belki büyük ustalardan önemli düzeltmeler ve eleştiriler gelebilir. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #9 : 24 Eylül 2013, 22:26:45 »
Merhaba.

Bir zamanlar TA3BS Tahsin abimizin hazırladığı ingilizce QSO umarım faydalı olur.

73
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 25 Eylül 2013, 08:02:13 »
Ali Rıza bey merhaba. Çok değerli bir belge paylaşmışsınız, size de, yazan amatör ağabeyimize de çok teşekkür ediyorum.
Minik bir katkım olacak, QSO ya başlayınca, karşılıklı olarak çağrı işaretleri doğrulandıktan hemen sonra, iki istasyon da karşılıklı olarak İngilizce birbirlerini kaç şiddetinde duyduklarını bildirirse, yani sinyal raporları değiş tokuşu yapılırsa QSO daha verimli olur kanaatindeyim. Böylece loglarda çok önemli bir yer tutan "sinyal şiddeti" bölümü de karşılıklı olarak doldurulabilecektir.

Bu durumda "My name is..." yazan satırdan hemen önce, bir üstteki satıra şöyle bir ilave yapabiliriz:

"What is my signal report?" (Sinyal raporum nedir?)
"Your signal report is 5 by 9 and what is my signal report please?"" (Sinyal raporunuz 5 e 9 dur, benimki kaçtır lütfen söyler misiniz?)
"Your report is 5 by 9 too." (Sizin raporunuz da 5 e 9 dur)

Buradan sonra isim sorulur vb QSO devam eder.

Saygılarımla, 73.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #11 : 25 Eylül 2013, 08:10:03 »
Frekans boşmu görüşme varmı ve üzerimize konuşmayapanlara. Burda görüşme var nasıl denir

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #12 : 25 Eylül 2013, 08:29:32 »
"Is this frequency in use?" (İz diz friküensi in yuuz?): Bu frekans kullanılıyor mu?
"Yes, this frequency is in use" (Yes diz friküensi iz in yuuz): Evet bu frekans kullanılıyor.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #13 : 25 Eylül 2013, 08:42:17 »
"Gentlemen please stand by. This frequency is in use" (Centılmeen pliyiz stend bay. Diz friquensi iz in yuuz.): Beyefendiler lütfen beklemede kalınız, bu frekans kullanılmaktadır.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #14 : 25 Eylül 2013, 13:15:35 »
TA3BS Tahsin bey tarafından hazırlanan QSO metninin orjinalini buldum.

Eksik olan sinyal raporu alma verme işi ilk görüşme yapılıp çağrı işaretlerinden sonra signal report 5/9

olarak verilebilir.

Umarım QSO esnasında faydalı olur.
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #15 : 25 Eylül 2013, 14:37:20 »
 Frekans boşmu görüşme varmı ve üzerimize konuşmayapanlara. Burda görüşme var nasıl denir

Ahmet Mete arkadaşımızın cevabına ek olarak

Yabancı istasyonlardan " frequency is occupied "(frikanzi is akkipayd)  yani " frekans dolu " tarzında bir cevap almanız daha yüksek bir olasalık .

73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #16 : 25 Eylül 2013, 17:52:08 »
ilgi gösteren herkeze teşekkürler şimdi calışıp pratik yapma zamanı .73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #17 : 25 Eylül 2013, 18:01:45 »
Mesut bey merhaba. Bendeniz kendimce bir şeyler hazırladım, çok basit bir kaç cümle örneği, selamlaşmalar, rakamlar vb. Bunun en sonunda da bir uzun bir kısa İngilizce QSO örneği ekleyeceğim. Bu sıralar yoğun olduğum için pek zaman ayıramıyorum, bu nedenle çalışma biraz yavaş geliyor, kusura bakmayın.

Temel kural: İngilizce kelimelerin yazılış ve okunuşları farklıdır. Üstelik okunuş sırasında uygulanacak belli kurallar da yoktur. A harfi bazen a, bazen e, bazen ey, bazen o, bazen de ı diye okunabilir. A harfi her zaman e okunur diye ezberlersek çok yanılırız. Onun için her kelimenin yazılışını ve anlamını ayrı ayrı ezberleyeceğiz.

Please (pliyiz): Lütfen
Thank you (tenk yu) Teşekkür ederim.
Thanks (tenks) Teşekkürler

Bu kelimeleri en başa yazdım, çünkü en çok kullanacağımız kelimeler bunlar. Muhatabına teşekkür etmeyen kişi amatör DEĞİLDİR. Hiç bir mecburiyeti olmadığı halde bizimle bir şeyler paylaşan bir insana karşı kibar olmak ve bol miktarda teşekkür etmek lazımdır, yoksa hem amatörlükten, hem de insanlıktan çıkarız.

Sayılar: Amatör kodlar rakamsız olmaz. O nedenle rakamları mutlaka okunuşları ile birlikte ezberlemeliyiz.

One (van) 1
Two (tuu) 2
three (trii) 3
four (foor) 4
five (fayf) 5
six (siks) 6
seven (sevın) 7
eight (eyt) 8
nine (nayn) 9
ten (ten) 10

Fifty-nine (Fiftinayn) 59
Fifty-seven (fiftisevın): 57
fifty-five (fiftifayf): 55
Seventy-three (sevınti-tri): 73
Eighty-eight (eytieyt): 88 (Dikkat ecnebiler için yalnız bayanlara kullanın. Yanlış anlayabilirler. Çünkü batılılarda erkek erkeğe yanaktan öpüşmek yoktur.)

Five by nine (fayf bay nayn) Beşe dokuz.
Sinyal raporu verirken söylenir.

Five and nine (fayf end nayn) Beş ve dokuz
(sinyal raporu verirken söylenir)

Signal (saynıl): Sinyal şiddeti.
What is my signal report? (vat iz may saynıl riport): Sinyal raporum nedir?

Selamlaşma
Hi (hay) Merhaba
Hello (Hello) Merhaba
Good morning (gud morning): Günaydın
Good evening (gud evening): İyi akşamlar
Good afternoon (gud aftırnun): Tünaydın
Good luck (gud lak) İyi şanslar
Good DX (Gud di-ix): İyi DX ler
Bye (baay) Allahaısmarladık
Bye-bye (baybaay) Allahaısmarladık

I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #18 : 25 Eylül 2013, 18:19:29 »
Bazı sorular ve yanıtları:

What is my report (Vat is may report) Benim raporum nedir? (Sinyal raporunu kastediyor)
Your report is 5 and 9, 59. (Yor report iz fayf end nayn, fiftinayn) : Sizin raporunuz beş ve dokuz, ellidokuz. (Her iki söyleyiş tarzı da kullanılıyor)

What is your name? (Vatiz yor neym) Sizin adınız nedir?
My name is ... (May neym iz ...): Benim adım ... dır.

What is your QTH? (Vat iz yor qutieyç?): QTH ınız nedir?
My QTH is İstanbul. (My kütieyç iz İstanbul): QTH ım İstanbuldur.

What is your setup? (Vat is yor setap?) : Kullandığınız donanımlar nelerdir?
I use a Yaesu FT-757 rig and a half wave dipole antenna. (Ay yuz e yaesu ef ti sevın fayf sevın rig end e half veyv daypıl antenna): Ben bir Yaesu FT 757 cihaz ve bir yarım dalga dipol anten kullanıyorum.

I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #19 : 25 Eylül 2013, 18:50:08 »
Kısa QSO örneği, ikimiz aramızda yapmış olalım, benim konuşmaları eğik harf, sizin yanıtları da dik harfle gösterelim:

-CQ DX CQ DX CQ DX This is TA3EP TA3EP TA3EP is calling CQ and standing by.
(Si kü de iks Si kü de iks Si kü de iks Dis iz tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa iz kolling  ci kü end stending bay) : CQ DX CQ DX CQ DX Konuşan TA3EP TA3EP TA3EP CQ çekiyor ve beklemeye geçiyor)

-TA1CH (Tango alfa van çarli hotel)

-TA1CH 5 and 9. (Tango alfa van çarli hotel fayf end nayn)

-You are also 5 and nine. Thanks and 73. (Yuar olso fayf end nayn. Tenks end sevınti tri)

-73 bye bye. (Sevınti tri bay bay)

AÇIKLAMA: Başında pile-up olan bir istasyonla konuşurken veya çeşitli nedenlerle lafı uzatmak istemediğimiz zaman bu yöntemi kullanmalıyız. Bir QSO nun olmazsa olmazı sinyal raporudur. Karşılıklı olarak çağrı kodu ve sinyal raporu değiş tokuşu yapınca QSO görevi yerine getirilmiş demektir. Artık iki taraf QSL alış verişi yapmaya hak kazanmıştır. Gerisi teferruattır.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND