Mesut bey merhaba. Bendeniz kendimce bir şeyler hazırladım, çok basit bir kaç cümle örneği, selamlaşmalar, rakamlar vb. Bunun en sonunda da bir uzun bir kısa İngilizce QSO örneği ekleyeceğim. Bu sıralar yoğun olduğum için pek zaman ayıramıyorum, bu nedenle çalışma biraz yavaş geliyor, kusura bakmayın.
Temel kural: İngilizce kelimelerin yazılış ve okunuşları farklıdır. Üstelik okunuş sırasında uygulanacak belli kurallar da yoktur. A harfi bazen a, bazen e, bazen ey, bazen o, bazen de ı diye okunabilir. A harfi her zaman e okunur diye ezberlersek çok yanılırız. Onun için her kelimenin yazılışını ve anlamını ayrı ayrı ezberleyeceğiz.
Please (pliyiz): Lütfen
Thank you (tenk yu) Teşekkür ederim.
Thanks (tenks) Teşekkürler
Bu kelimeleri en başa yazdım, çünkü en çok kullanacağımız kelimeler bunlar. Muhatabına teşekkür etmeyen kişi amatör DEĞİLDİR. Hiç bir mecburiyeti olmadığı halde bizimle bir şeyler paylaşan bir insana karşı kibar olmak ve bol miktarda teşekkür etmek lazımdır, yoksa hem amatörlükten, hem de insanlıktan çıkarız.
Sayılar: Amatör kodlar rakamsız olmaz. O nedenle rakamları mutlaka okunuşları ile birlikte ezberlemeliyiz.
One (van) 1
Two (tuu) 2
three (trii) 3
four (foor) 4
five (fayf) 5
six (siks) 6
seven (sevın) 7
eight (eyt) 8
nine (nayn) 9
ten (ten) 10
Fifty-nine (Fiftinayn) 59
Fifty-seven (fiftisevın): 57
fifty-five (fiftifayf): 55
Seventy-three (sevınti-tri): 73
Eighty-eight (eytieyt): 88 (Dikkat ecnebiler için yalnız bayanlara kullanın. Yanlış anlayabilirler. Çünkü batılılarda erkek erkeğe yanaktan öpüşmek yoktur.)
Five by nine (fayf bay nayn) Beşe dokuz.
Sinyal raporu verirken söylenir.
Five and nine (fayf end nayn) Beş ve dokuz
(sinyal raporu verirken söylenir)
Signal (saynıl): Sinyal şiddeti.
What is my signal report? (vat iz may saynıl riport): Sinyal raporum nedir?
Selamlaşma
Hi (hay) Merhaba
Hello (Hello) Merhaba
Good morning (gud morning): Günaydın
Good evening (gud evening): İyi akşamlar
Good afternoon (gud aftırnun): Tünaydın
Good luck (gud lak) İyi şanslar
Good DX (Gud di-ix): İyi DX ler
Bye (baay) Allahaısmarladık
Bye-bye (baybaay) Allahaısmarladık