Gönderen Konu: Röleler hakkında  (Okunma sayısı 304 defa)

Çevrimdışı TB2PWX

Röleler hakkında
« : 22 Ocak 2013, 16:12:25 »
Röle listesini inceliyorum;
Kocaeli'de listeye göre biri Yuvacık, diğeri Bağçeşme'de olan iki rölenin frekansları birbirinin aynısı. Sadece tonlar değişik.
Bunun anlamı, rölelerden biri kullanılırken diğeri kullanılamayacak değil midir?
Çünkü bu iki lokasyon bibirinin kapsama alanında.
Aynı frekansın seçilmesinin sebebi ne olabilir?

Çevrimdışı TA2BU

Ynt: Röleler hakkında
« Yanıtla #1 : 22 Ocak 2013, 20:10:32 »
dinlerken ayni frekansi dinlersiniz; ama acarken (ki el cihazinin role cikisina gore daha dusuk gucte olduguna hesaben) hangisini daha iyi aciyorsaniz onu kullanirsiniz...

bahsettiginiz roleleri  bilmiyorum bu yorumum benzer baska yerlerde gordugum kullanim icindir...

73

Engin
ta2bu/4

Çevrimdışı TB2PWX

« Yanıtla #2 : 22 Ocak 2013, 23:15:40 »
Frekanslar farklı olsa, iki ayrı muhabere mümkün olur.
Bu hali ile iki röle, tek bir röle gibi kullanımış olmayacak mı?
İki röle var ama tek bir muhabere yapılabiliyor.
Bu dezavantajına karşılık bir avantajı olmalı.
Tek frekanstan ikisini birden dinleme imkanı vermesi mi sadece avantaj?

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2013, 20:38:42 »
evet bu işin  mantığı nedir  bilen biri cavap verirse  bende merak ettim   selamlar

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #4 : 24 Ocak 2013, 21:13:32 »
Her ne kadar harita üzerinde kapsam alanları aynı gibi görünsede farklıdır, benim tahminim rölelerden birinin yüksekliği diğerinden daha fazla, yüksek olan DX haberleşme için kullanılıyor.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA2HZ

« Yanıtla #5 : 25 Ocak 2013, 00:00:05 »
Şenol bey sizde kocaelinde oturduğunuza göre bunu cok iyibilmeniz gerekmektedir malumunuz kocaeli coğrafi olarak bir kısmı istanbula kapalı iken diğer kısımları acık yani 145 725 71.9 tonlu yuvacık rölesi istanbula ve adapazarına acık ve ayrıca şehir merkezindende sıkıntısız girilebiliyor fakat yuvacık rölesi gölcük karamürsel yalova o bölgeye malesef kapalı hal böyle olduğundan bir 2ci röleyide bağceşme mevkine kurmak zorunda kaldık bağceşme bölge olarak sakarya tarafına tamamen acık ve tam karşısındada yuvacık gölcük karamürsel değirmendere ve yalavoyı cok rahat görmektedir ve o bölgedeki amatör arkadaşlarda böyleliklen aktif olabiliyorlar birtek istanbula kapalıdır böyleliklen kocaelindeki bulunan her 2 rölemiz den siz nerde olursanız olun farklı tonlarda olduğundan ve farklı yerlerde olduğundan dolayı kapsama altına almaktadır umarım anlatabilmişimdir.Birde ben sizi kocaelindeki rölelerde hic duymadım şenol bey umarım duyuşuruz.73de
TA2HZ

Yusuf Ayka
aykayusuf@gmail.com
0551 862 60 62
QTH KN40SX İZMİT/KOCAELİ

Sevgide serbestlik. Saygıda mecburiyet..

Çevrimdışı TB2PWX

« Yanıtla #6 : 25 Ocak 2013, 10:10:53 »
Yusuf Bey; Tanışıyor muyuz bilmiyorum, tanışmıyorsak tanışmayı arzu ederim.
Doğrusu 1981'den beri Kocaeli'deyim ancak coğrafyasını çok iyi bilmediğim ortaya çıktı :)
Ayrıca beni rölelerden duymamış olmanız da normal, çünkü henüz neyin ne olduğunu anlama aşamasındayım. Amatörlüğe 1970'li yıllarda bir giriş yaptıktan sonra bıraktım ve birkaç gündür ısınmaya çalışıyorum. O zamanlar ancak HF'de DX dinleme yapıp QLS toplamaya çalışmaktı amatörlük. Şimdi ise VHF / UHF / Röle icad olmuş. Onları kavramaya çalışmakla meşgulüm.
Durumu daha iyi ve net olarak kavramak için soruyorum, cevaplarsanız memnun olurum:
Bu iki rölenin (Yuvacık ve Bağçeşme) frekansları FARKLI olsaydı şimdiki yapabildiğimiz neyi yapamıyor olacaktık?
73

Çevrimdışı TA2HZ

« Yanıtla #7 : 25 Ocak 2013, 10:46:53 »
Şenol bey kocaelinde benden eski olduğunuz belli bende 1994 taşındım bende şahsen tanışmak isterim kocaeli valiliği il afad acil durum müd calışmaktayım herzaman beklerim ayrıca YM2Kİ derneğinin başkan yardımcılığını yapmaktayım şayet uğrarda bir cayımı kahvemi icmeye gelirseniz aklınızdaki sorularıda bir acıklık getirmeye calışırım.saygılarımla 73de
TA2HZ

Yusuf Ayka
aykayusuf@gmail.com
0551 862 60 62
QTH KN40SX İZMİT/KOCAELİ

Sevgide serbestlik. Saygıda mecburiyet..

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #8 : 25 Ocak 2013, 17:53:28 »
Şenol bey (TB2PWX) merhaba.Aramıza hoş geldin.Yazılarınızı değişik başlıklar altında dikkatle okudum , Amatör telsizciliğe 1970 yıllarda başladığınızı ve RTTY daha değişik olduğunu ,QLS kart topladığınızı,1980 yılında amatör telsizciliğı bıraktığınızı yazmışınız.Merak ettiğim konu QLS kartı nedir? RTTY modunda ne gibi bir değişikler olduğunu yazar iseniz en azında bilgi sahibi olurum,ilk RTTY sinyalini 1982 yılında duydum,o zamandan bu güne kadar sinyalde pek fazla bir farklılık göremedim, stres atmak için SSTV sinyallerini dinlerim.Yurt dışında telsizcilik yaptığım dönemde dernekte bulunan kartları arada bir karıştırıyordum, SWL ve QSL kartları var dı,1960 -1970 -1980-1989 yılları arasında sözü ettiğiniz karttan görmedim,ve ya gözümden kaçmış ola bilir,o bahsi geçen karttan elinizde var ise foruma bir örneğini yansıtır sanız çok memnun olurum,ve bu vesile ile sayenizde siteyi ziyaret eden arkadaşımızı bilgilendirmiş olursunuz. 73!.... de TA3İW

Çevrimdışı TB2PWX

« Yanıtla #9 : 25 Ocak 2013, 18:54:43 »
Sorulara cevap vereyim :)
Evet, 1970'li yıllarda TRAC" dergileri ile başladım. O zamanlar verici yapmak zinhar yasaktı. Ancak istasyonlardan QSL istemek için SWL yapılabilirdi. Onda bile tehlike vardı aslında. QSL kart nedir sorunuzu anlamadım tam ama, "o tarihte çışık yapamıyordunuz ki QSL olsun" diyorsanız, SWL QSL'si diyeyim. 1980'de de Üniversite için başka şehire gittiğimden amatörlükten uzaklaştım. 3222 de 1980'lerin başlarında kalktı zaten.

RTTY'deki "değişiklik" dediğim, kısaca anlatayım; en azından benim gözümde, APRS, RTTY'nin "mütekamil" hali. O zamanlar RTTY -en azından bizim için- decode edilmesi imkansızdı. Şimidi "ben bir PIC ile bile bunu decode ederim" diye düşünüp "nasıl bir şey yapılır, klavye olsun mu ekran kaç satır" diye hayal kurmaya başlayınca, ortaya çıkan sonuç, şu anda zaten varolan (ama 80 öncesinde adını duymadığım) APRS oldu. Yani artık safkan RTTY ile değil, APRS ile uğraşmak gerek sonucu çıktı. Zaten her ikisi de sayısal iletişim sistemleri, ancak bilirsiniz ki ARPA'nın public olması ile birlikte "paket" mantığı her türlü iletişimin içine girdi. Bir bakıma PSTN (normal) telefonların yerini IP telefonlara bırakması gibi. PSTN de RTTY gibi değişmedi ama artık telefonla uğraşılacaksa PSTN ile değil, VOIP ile uğraşmak misali, RTTY yerine Paket haberleşme ile ilgilenmek ve imkanlarını kullanmak daha akılcı geldi. Bu yüzden APRS'ye RTTY'nin gelişmiş hali demekyi uygun gördüm.
RTTY'nin çıkışı 1800'lerin ortalarında olması gerek, En azından benim çocukluğumda 19,21,39 metre gibi "kısa dalga" bantlarında sık sık RTTY sinyallerine rastlardım. 1982'den değil, 1800'lerin ortalarından beri sinyallerin değişmediğine eminim :) SSTV de o zamanlar vardı ama şimdiki ITUPSAT'tan daha gözalıcı idi. Halen var mı bilmiyorum.
QSL kartlarını TRAC dergisinden öğrenmiştim. Ben o zaman çocuktum, ama abilerimiz birçok kart alırdı. QSL kartı istemek için mail yollanmıyordu :) Bir zarfın içine IRC ve üstünde adresiniz yazılı bir zarf koyar ve QSO yu yapanlardan birisine yollardınız. Tabii QSO içinde adres verilmemişse yapacak bir şey yok. Ben sadece 3 adet, o da normal radyolardan almıştım. Unutmuyorum, birisi "İran İslam Cumhuruyetinin Sesi", biri "Çin Halk Cumhuriyetinin Sesi", diğeri de bir SSCB radyosu idi. Ben Mors ve yabancı dil bilmediğimden ancak TÜRKÇE yayını olan SW radyo istasyonlarından isteyebiliyorum ve kaç tane istediğimi hatırlamıyorum ama, 3 tanesi göndermişti. Örneğin BBC "size QSL yollayamayız, daha iyi bir rapor göndermeniz gerek" diyerek motivasyonumu bozmuştu :)
Bu dergilerin ben doğmadan önceye ait olduğunu düşünürsek, QSL kartının çok daha eskilere dayanıyor olması gerek.
Hem TRAC dergilerini, hem de o QSL kartları ile BBC'nin mektubunu ne yazık ki kayıp ettim. Üniversite yıllarında ziyan oldular.
Ancak eski tarihlere ait QSL kartları derseniz, internette bol miktarda vardır. Örneğin 1925'ten bir QSL kartı: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b8/WEFCorshamG2UV.jpg

Saygılar,

73, TB2PWX

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #10 : 25 Ocak 2013, 23:10:30 »
Şenol bey tekrardan merhaba.Size zahmet oldu,çok geniş kapsamlı bilgi sunmuşunuz,ben sizlerin kadar bilgi sahibi değilim,öğreneceğim çok şeyler var.Türkiyede amatör-telsizci arkadaşlarımız digital modlarda  RTTY, SSTV,BPSK konteslere katılıyorlar.Tabi APRS çalışan arkadaşlarımız var.Benim yazdığımı her halde anlayamamışınız gibi geldi bana,RTTY ne zaman çıktığını yazmadım,ben ilk amatör-telsizciliğe adım atığımda 1982 yılarnda RTTY sinyalerini  duyduğumu  yazmıştım,SW radyodan 19,25,39 metreler de değil,dernegimizde bulunan büyüklerimizin kendi yaptıkları amatör bandlarda 80,40,20,15,10 metre de çalışan lambalı telsiz ile,ilk defa RTTY sinyalin sesini o zaman duymuştum.Sağlıcakla kalın ... 73 de  TA3İW