Sorulara cevap vereyim :)
Evet, 1970'li yıllarda TRAC" dergileri ile başladım. O zamanlar verici yapmak zinhar yasaktı. Ancak istasyonlardan QSL istemek için SWL yapılabilirdi. Onda bile tehlike vardı aslında. QSL kart nedir sorunuzu anlamadım tam ama, "o tarihte çışık yapamıyordunuz ki QSL olsun" diyorsanız, SWL QSL'si diyeyim. 1980'de de Üniversite için başka şehire gittiğimden amatörlükten uzaklaştım. 3222 de 1980'lerin başlarında kalktı zaten.
RTTY'deki "değişiklik" dediğim, kısaca anlatayım; en azından benim gözümde, APRS, RTTY'nin "mütekamil" hali. O zamanlar RTTY -en azından bizim için- decode edilmesi imkansızdı. Şimidi "ben bir PIC ile bile bunu decode ederim" diye düşünüp "nasıl bir şey yapılır, klavye olsun mu ekran kaç satır" diye hayal kurmaya başlayınca, ortaya çıkan sonuç, şu anda zaten varolan (ama 80 öncesinde adını duymadığım) APRS oldu. Yani artık safkan RTTY ile değil, APRS ile uğraşmak gerek sonucu çıktı. Zaten her ikisi de sayısal iletişim sistemleri, ancak bilirsiniz ki ARPA'nın public olması ile birlikte "paket" mantığı her türlü iletişimin içine girdi. Bir bakıma PSTN (normal) telefonların yerini IP telefonlara bırakması gibi. PSTN de RTTY gibi değişmedi ama artık telefonla uğraşılacaksa PSTN ile değil, VOIP ile uğraşmak misali, RTTY yerine Paket haberleşme ile ilgilenmek ve imkanlarını kullanmak daha akılcı geldi. Bu yüzden APRS'ye RTTY'nin gelişmiş hali demekyi uygun gördüm.
RTTY'nin çıkışı 1800'lerin ortalarında olması gerek, En azından benim çocukluğumda 19,21,39 metre gibi "kısa dalga" bantlarında sık sık RTTY sinyallerine rastlardım. 1982'den değil, 1800'lerin ortalarından beri sinyallerin değişmediğine eminim :) SSTV de o zamanlar vardı ama şimdiki ITUPSAT'tan daha gözalıcı idi. Halen var mı bilmiyorum.
QSL kartlarını TRAC dergisinden öğrenmiştim. Ben o zaman çocuktum, ama abilerimiz birçok kart alırdı. QSL kartı istemek için mail yollanmıyordu :) Bir zarfın içine IRC ve üstünde adresiniz yazılı bir zarf koyar ve QSO yu yapanlardan birisine yollardınız. Tabii QSO içinde adres verilmemişse yapacak bir şey yok. Ben sadece 3 adet, o da normal radyolardan almıştım. Unutmuyorum, birisi "İran İslam Cumhuruyetinin Sesi", biri "Çin Halk Cumhuriyetinin Sesi", diğeri de bir SSCB radyosu idi. Ben Mors ve yabancı dil bilmediğimden ancak TÜRKÇE yayını olan SW radyo istasyonlarından isteyebiliyorum ve kaç tane istediğimi hatırlamıyorum ama, 3 tanesi göndermişti. Örneğin BBC "size QSL yollayamayız, daha iyi bir rapor göndermeniz gerek" diyerek motivasyonumu bozmuştu :)
Bu dergilerin ben doğmadan önceye ait olduğunu düşünürsek, QSL kartının çok daha eskilere dayanıyor olması gerek.
Hem TRAC dergilerini, hem de o QSL kartları ile BBC'nin mektubunu ne yazık ki kayıp ettim. Üniversite yıllarında ziyan oldular.
Ancak eski tarihlere ait QSL kartları derseniz, internette bol miktarda vardır. Örneğin 1925'ten bir QSL kartı:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b8/WEFCorshamG2UV.jpgSaygılar,
73, TB2PWX