Gönderen Konu: LOW PASS FILTER??? BİLGİ??  (Okunma sayısı 301 defa)

Çevrimdışı TA1BT

LOW PASS FILTER??? BİLGİ??
« : 14 Mayıs 2012, 10:30:43 »
Kullanan faydasını görenler bilgilerini paylaşabilir mi?
Sadece gönderirken mi etkilidir? yoksa dinlerken de faydalı olabilir mi (yani istenmeyen harmonikleri filtreler mi, dinlemedeyken QRM de azalma olur mu)?
Yeni nesil cihazların içinde dahili low pass flitre olduğu söyleniyor, harici de edinmeye gerek var mıdır faydası olur mu?
Kullanan arkadaşlardan yorumlarını bekliyorum, şimdiden teşekkürler...
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA2M

Ynt: LOW PASS FILTER??? BİLGİ??
« Yanıtla #1 : 15 Mayıs 2012, 01:10:58 »
Burak merhaba,

Low Pass (Alçak geçiren) filtreler cihazların çıkış katından harmonik frekansların yayılmasını engellemek maksadıyla kullanılırlar. Dinlemeye bir etkileri yoktur. Sadece yeni nesil değil eski nesil cihazların birçoğunun anten çıkışında bu filtreler mevcuttur.

Harici olarak bağlayacağın bir filtrede oluşacak kayıplardan dolayı dinleme seviyen bir miktar azalacaktır.

73,
Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #2 : 15 Mayıs 2012, 10:58:04 »
Mustafa Abi cevap verdiğin için teşekkür ederim.
Aslında benim cihazımdan çıkışta başka cihazlara (konuya komşuya) enterfere sorunum yok. Sadece çok fazla QRM (8-9 arası) dinliyorum. Acaba bana başka cihazlardan bir müdahale mi var (muhtamelen var), ve bu müdahaleyi biraz olsun engelleyebilir miyim diye, low pass filter dinlerken de işe yarar mı diye böyle bir konu açtım.

5. katında oturduğum binanın en alt katınada malesef bizim mahallenin trafosu var, sanırım bütün QRM ordan geliyor, yabancı bir sitede bulduğum amatörlere özel şebeke filtresi edinicem (faydası olur mu bilmiyorum). enerji hattından geleni engellediğimi varsayalım aynı trafodan rf yoluyla QRM oluşturacak müdahale varsa (olabilir mi bilmiyorum), ne yapabilirim? low pass filtre yada band pass filtre işe yarar mı? nasıl engellerim?
note: sadece cihazıma bağladığım bir topraklama hattı mevcut ama çare olmadı.
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 15 Mayıs 2012, 11:10:04 »
Burak Bey,

http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-1026 adresindeki ürünün kullandığı mantık ile bu sorunu çözebilirsin. Bu mantık çevresel gürültüleri ayrı bir antenle alıp seviye ve fazını ayarlayarak tekrar birleştirme yöntemidir.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 15 Mayıs 2012, 12:04:21 »
220 hattından vınıltı alıyor da olabilirsiniz. Beslemenizin 220 v girişine yüksek amperli şok bobini (bu bazen eski bir besleme trafosunun sargıları da olabilir) + fazla nötr arasına yüksek voltaja dayanma gücü olan bir süzme kondansatörü ekleyin, 0,1 mikrofarad 600 volt gibi bir değer olabilir. Bu beslemeden gelecek vınıltıyı süzmek için işe yarayabilir.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 15 Mayıs 2012, 12:24:17 »
Ahmet Mete beyin söylediği konu ile ilgili http://www.telsizciler.org/index.php/topic,21639.0.html adresinde mesajlaşmalar olmuştu. Zannederim yardımcı olur.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #6 : 15 Mayıs 2012, 15:12:13 »
Ahmet Mete Beyin bahsettiği sistem hemen hemen bütün switch mode adaptörlerde olan basit filtreleme sistemdir. Ben de kaliteli bir tane kullanıyorum, ancak deneyeceğim.
Amerikadaki forumlarda okuduğum ve herkesin bahsettiği http://www.arraysolutions.com/Products/nqnaclinefilter.htm bu üründen alıp deneyeceğim. Şimdilik en ekonomik çözüm bu gibi görünüyor. Keşke kaynağı bulabilsem - çözüm üretmek daha kolay olurdu.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #7 : 15 Mayıs 2012, 15:54:26 »
Burak Bey Selamlar,

Amerika'dan getirtmeden önce bence buralardan bir yerlerden bulup denemeniz daha ekonomik olur Derim.
Ben Ankara hurdalığa gittiğim zaman hep değişik çeşitlerden almaya çalışırım . En son Bilal abi yaptığımız Ankara ziyareti sırasında bir adet yüksek güçlü bulup almıştım. Verdiğimiz parada komik 15-20 TL civarında bir şeydi. Bence bunları denemenizi tavsiye ederim . Belki üzerinde düzeltme yapmanız bile mümkün olur. Çünkü bunlar değişik parazitleri kesmek üzerine yapılmış olabiliyorlar.
Hatta benim yaptığım bir uygulama izole trafo kullanmak yönünde idi. İstasyonumda tüm cihazları beslediğim hat üzerine 220-220 volt trafo  koydum gerçi benimkinin gücü biraz fazla idi ama elimde o vardı. (3 kva ) . Bundan gayet iyi sonuç aldım . Gerçi sizin işinizi görür mü bilmem ama denemesi kolay bir uygulama .
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #8 : 15 Mayıs 2012, 16:12:39 »
Emin Bey geçen havada karşılaştık selamlaşamadık (Gökhanla konuşuyordun) - tebrik ederim bu vesileyle..
Walla bundan sonra Ankaraya giderken haber verirseniz bizde belki işimize yarayacak çözümler buluruz :-) , yada piyasada tarif edeceğiniz biryerler varsa tabiki sipariş etmenden önce oradan teğmin edip denemek isterim.

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #9 : 21 Mayıs 2012, 20:26:13 »
1- Ahmet Mete Beyin dediği sargı ve kondansatör ugulamasını yaptım - sonuç alamadım - QRM de değişme yok.

2- Emin Bora Beyin dediği trafodan buldum (emanet - staco marka) denedim - sonuç alamadım - QRM de değişme yok.

3- Cihazımı şebeke ile değil 12V akü ile denedim, hatta çaktırmadan apartumandaki herkesin elektriğini 1 süreliğine ana şalterden kestim - sonuç alamadım - QRM de değişme yok.
3,777 de 7,092 de 14,150 de 18,275 de 21,390 da  bütün bu frekanslarda 9 sinyal parazit dinliyorum. 28,540 da 5 sinyale düşüyor. 9 sinyal parazit olunca daha düşük gelen istasyonları duyamıyorum. Hatta Trabzondan çağrı yaptığım bir arkadaştan telefon geldi, "ben seni duyuyorum - sen beni neden duymuyorsun" diye sordu.

4- Geriye bir tek Bilal Beyin dediği http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-1026  adlı ürünü kullanmak kaldı.
Onuda sipariş etmeden önce denemek isterim, olup da deneme amaçlı gönderebilecek olursa çok makbule geçer. Aslında bu üründen de hiç umutlu değilim.

Not: Ne kadar çalışıyor emin değilim ama sadece cihazım için çektiğim bir topraklama hattım var - bütün denemelerimi hem topraklı hem de topraksız yaptım.
Cihazım TS-2000, belki özel bir ayar isteyebilir benim bilmediğim.
Antenim G5RV, daha önce diamond w-8010 da kullandım, yukarıdaki şikayetten dolayı değiştirdim - ama sonuç alamadım.

YARDIMLARINIZI BEKLIYORUM

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 21 Mayıs 2012, 20:52:15 »
Burak bey merhaba.
1, 2 ve 3 no.lu maddeler benim tezimi kesinlikle %100 çürütmekte.
Bu durumda 2 olasılık kalıyor:
1- Antenden gelen parazitler, ki bunlar HF veya AF olabilir, local ya da DX olabilir.
2-Cihazınızdaki bir sorun yüzünden cihazınızın kendi içinde gürültü üretilmesi.
Çözüm için maalesef önerim yok, o kadar tecrübeli değilim, kısa sürede uygun çareler bulmanızı diliyorum.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND