Cubesat tipi uydularda örneğin ITUpSAT1'de de standart bir kafes yapısı kullanılıyor. Bu kafes yapısı da bir takım donanımların istenildiği gibi yerleştirilmesi konusunda biraz sıkıntılar yaratmakta. Ancak yeni revizyonlar da devam ediyor.
Kamera konusuna gelince. ITUpSAT1'da kullanılan kamera bir VGA mod 640*480 piksellik. Kameranın da maliyeti 10 dolar. İlk başka çözünürlük ve kameranın fiyatı bu gibi bir uydu sistemi için komik kalabilir. Aslında benzer ilk sistemlerde de test ve deneme, bilgi birikimi elde etmek söz konusu olduğu için maliyetler ve bir takım özellikler minimum düzeyde tutuluyor. Uydu atılım esnasında veya uzayda çok ciddi bir arıza ile karşılaştığında (ki özellikle ilk denemelerin riski söz konusu ise) tüm harcamalar da boşa gitmekte.
Kamera sisteminin fazla özellikli olmamasının sebebi tabiki sadece maliyet getirisi değil. Bu kameradan elde edilecek verilerin de sağlıklı olarak aktarılması bir diğer husus. 640*480 piksellik bir görüntü karesinin hacmi ile 1280*800 piksellik bir görüntünün karesinin ebatı ve dosya boyutu farklı olacaktır. Uydudan birinci derecede sorumlu olduğumuzu düşünürsek mevcut RF modem ile yüksek çözünürlüklü dosyanın gönderilme zamanı da hayli uzayacaktır. SSTV'de bile basit bir resmin aktarılma süresi 1,5 dakikadır. Oysa ki 720 Km. yukarıdaki uydumuzun geçiş süreci 10-12 dakika arasında değişmektedir. Bu nedenle yüksek kaliteli resimler yerine diğer uydularda da kıtasal çözünürlük (yeryüzünde kıtaların seçilebileceği kadar) yeterli görülmüştür.
Sonuç olarak bir gözlem amaçlı fırlatılan uydu olmadığı için bu tip çalışmalar en uygun latform olarak değerlendirilmiş. SSTV ve APRS konusunu biraz irdeleyelim isterseniz.
(AX.25) APRS sinyalleri çok kısa süreli sinyaller olması, verilerin çok hızlı aktarılabilmesi. aktarmada hata kontrolü vb. yapılarak yeniden gönderilmesi mevcut I-Gate ve tekrarlayıcı sistemlerde mevcut. Uydu için düşünüldüğünde 144.800 MHz esas alınacağı için önce VHF bandının kullanılması, aynı bandı kullanan diğer uydularla frekans spektrum konusunda fikir birliğine varılması gerekmekte. Bir diğer husus frekans konusuna labaratuvar karar vermiyor, onlara şu frekansı kullanabilirsiniz diye bildirimde bulunuluyor. Eğer UHF de ısrar edilir ise bu durumda gelen sinyaller VHF kalacak, bir converter ile çevrilip verilse de aşağışya UHF olarak yansıtılacağı için yine yerde ikinci bir convert işlemine tabi tutulma zorunluluğu gelecek.
SSTV konusunda ise; resim kaynağı ne olacak? Üzerinde kendi çektiği kamera bir SSTV resim kaynağı (source) olarak mı kullanılacak yoksa içine yerleştirilecek önceden resim dataları yüklenmiş bir SD kartı üzerinden mi? Bir diğer husus ise üzerindeki kamera ile ayınan görüntülerin kullanılması durumunda bu resim datalarının üzerine uydudan geldiğine dair OSD gibi bilgilerin QSL kart gibi işlenmesi. Ancak bir SD kart türü platform üzerine önceden yüklenen resimlerde bunlar hazır olarak verilebilir. Bunların dışında aklıma gelenler bunun gönderilmeden önce işleneceği bir yazılımın uyugun hale getirilmesi ve bunun uydu üzerinde çalıştırılabilirliği. Bir nevi gömülü sistem olarak düşünüldüğünde uçuş bilgisayarı veya harici bir ünitenin eklenerek bi sistemleri kontrol ve işleme yeteneğinin kazındırılması amaçlanmalı.
İklim değişikliği belirttiğiniz gibi önemli bir konu, ancak meteo ve gözlem uydularını göz önüne aldığımızda uzaktan alggılama sistemleri biraz bizim konumuzun dışında kaldığı gibi kullandıkları banda ve analizler de oldukça detaylı. Ancak yine de yapılabilirliği hakkında bazı çalışmalar yapılabilir ve şimdiki gibi bazı telemetrik verilerin alınması gibi bir takım datalar gönderebilir.
Diğer yandan 12.000 radyo amatörünün ismi de uzaya gönderilebilir ve yörüngede kalmaları sağlanabilir. Belki bir kura sonucu belirlenen ismin bir Türkçe bir de İngilizce "Merhaba" kelimesi ses (voice) datası olarak yüklenip yayınlanabilir.
Tabi tüm bunların gerçekleşmesi ilgili kişilerin konumları gözönüne alındığında, APRS, SSTV, Telemetri ve repeater işlemlerinin 10-12 dakikalık süreye sığdırılması gerekiyor.
Buyrun arkadaşlar söz sizde devam edelim beyin fırtınasına. 73