Gönderen Konu: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !  (Okunma sayısı 3929 defa)

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #100 : 14 Aralık 2009, 13:01:37 »
Şimdi öyle bir konuya bastınız ki, hemen cevap versem mi vermesem mi karar veremedim açıkçası. Ama önce sizin yapmak istediğinizi tam anlamıyla doğru algılamak adına biraz daha açar mısınız?

Radyo teleskop olarak kullanım derken evrende hidrojen, Güneş , Jüpiter ve onun uydusu IO'nun gözlemini mi kasttettiniz yoksa farklı bir şey mi?
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
  • Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir.
« Yanıtla #101 : 14 Aralık 2009, 13:28:41 »
Merhaba,

Şimdi bu nereden aklıma geldi :))) Contact filmini seyreden pek çok kişi vardır sanıyorum. Orada Bir bayan radyo astronom vardı. Uzunca bir süre uzayı dinledi.  Neyse konu buradan aklıma geldi. Bizde radyo amatörü olarak uzayı, güneş sistemini eldeki mevcut olanaklarla dinleyebilirmiyiz diye düşündüm. O yüzden böyle bir soru sordum. Yani bilmiyorum hangi frekanslarda dinleme yapılır nasıl dinlenir? bu konuda ne yapılabilir. Örneğin bizim uydumuz ITUpSAT'ıda bu tür bir radyo teleskobunda görebilirmiyiz?  yada pulsarları, kara delikleri, beyaz cüceleri gözlemleyebilirmiyiz? bunun için bir software varmıdır?

Yani uydu haricindede amatörler olarak eldekilerle ne yapabiliriz? Belki Aslan hocamıza bunuda sormak lazım :))

73's

Levent
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Herkese 73's. Bitiniz bol olsun.
39'52'26 Kuzey, 032'39'99 Doğu,
KM69HU99XA,  Ankara / TURKIYE

web: www.postoglu.com
mail: levent@postoglu.com
 tlf:  0 532 542 43 94

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #102 : 14 Aralık 2009, 13:47:45 »
Uydumuzu normal olarak görüp göremeyeceğimizi merak etmiş ve yine bir bilene sormuştuk. Notu aşağıya aktırıyorum. Devamında diğer sorularınıza cevap olmaya çalışacağım.

ITUpSAT1 TELESKOPLA GÖRÜLEBİLİR Mİ?

Radyo amatörlerimizde ITUpSAT1 konusunda gittikçe artan bir merak uyanmakta. Merakla birlikte sorular da tabi. Geçenlerde aklımıza uydumuzun teleskoplarla görünüp görünemeyeceği konusu takıldı. Ebatları çok küçük,  görünmez heralde derken işi bir bilene sormak gerek dedik. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nden sayın Doç. Dr.Selim O. SELAM beye sorumuzu yönelttik.

"Merhabalar. Radyo amatörlerinin ilgi alanlarına gökyüzü ve uydu konularının da dahil edildiğini görmek ve bu konuda sizlerle fikir alışverişinde bulunmak, beni  fazlasıyla memnun etti. Dilerseniz sizi daha fazla merakta bırakmadan hemen sorduğunuz soruları maddeler halinde cevaplayayım.

1. ITUpSAT-1 uydumuzun Yer’den görülebilecek en büyük ayrıtı, 10x10x10 cm. boyutlarındaki kübün diagonal köşegeni olacaktır. Bu köşegenin uzunluğu:

2. Peki Yer yüzünden 720 Km. yükseklikte bu uzunluk hangi açı altında görülür?

3. Ankara Üniversitesi Gözlemevi’nin en büyük çaplı teleskobu (40 cm çaplı f/10 odak oranlı aynalı teleskop) ve ana odağa bağlı CCD kameranın (APOGEE-ALTA U47) gökyüzünde gördüğü toplam açısal alan yaklaşık olarak 11x11 yaydakikasıdır. Bu CCD kamera her biri 13 mikron boyutunda 1024x1024 pikselden oluşmaktadır. Buna göre kameranın 1 pikseli, gökyüzünde 11 yaydk x 60 /1024 = 0.65 yaysn açı görebilmektedir. Bu demektir ki 2 yaysn açısal boyuta sahip ITUpSAT-1 uydusu CCD kameramız üzerinde topu topu 3 piksellik bir görüntü oluşturacaktır. Kısacası görüntülemek için çözünürlük son derece düşük. Bir nevi nokta kadar görünecektir.

Ayrıca atmosferik çalkantı, bizim gözlemevinin konumu civarında gökcisimlerinin anlık görüntülerinde 2-3 yaysn mertebesinde bir bulanıklık yaratmakta (Seeing Effect) ki, bu da görüntünün netliği konusundaki en önemli engellerden birisi. Daha ITUpSAT1’in hangi parlaklıkta görüldüğünü de işin içine hiç katmadık, bu da ayrı bir faktör.

4. Aslında sadece yukarıdaki bilgi bile ITUpSAT1 uydusunun bizim gözlemevi teleskopları ile gözlenmesinin mümkün olmadığını söylüyor, ama dilerseniz bir de uydunun hareket hızından kaynaklanan etkiye bakalım. Çünkü görüntülenememesinin sebebi sadece ebatları veya parlaklığı ile ilgili değil.

Mesajınızda; Yer yüzeyinde sabit bir gözlem yeri için geçiş süresinin 10-12 dakika sürdüğünü belirtmişsiniz. Bir gözlem yeri için bir ufuktan diğer ufka (mesela doğudan batıya) ve baş ucundan geçen faydalı görüş alanı en fazla 150º olabilir. Yani uydumuz 150 derecelik bir açıyı 10 dakikada katediyor diyebiliriz. Teleskobun bu hızı takip etmesine teknik anlamda olanak yok. Donanımsal olarak astronomik teleskoplarda bu kadar yüksek hızlı takip sistemleri yer almıyor. Çok uzak gökcisimlerini gözlemleyebiliyoruz. Ancak bu gökcisimlerinin uzay boşluğundaki hareket hızları o kadar düşük ki, onlar için gereken takip hızı sadece Dünya'nın ekseni etrafındaki dönüş hızından kaynaklanan günlük hareket mertebesinde oluyor. Bu takip hızı, bize yakın mesafeden geçen uyduların yörünge hızlarına oranla çok ama çok daha düşük hızlarda.

Haydi diyelim ki uydunun başucu civarında nereden geçeceğini, CCD’nin gökyüzünde gördüğü toplam alan hassasiyetinde (yani birkaç yaydakikası mertebesinde) biliyoruz, teleskobu oraya yönlendirdik ve sabit bekliyoruz. O anda CCD gökyüzünde 11 yaydk görüyor. Uydumuz ise 150 dereceyi 10 dakikada alıyor. Yani uydu, CCD’nin toplam görüş alanından (10dk x 60) x 11yaydk / (150º x 60) = 0.73 saniye gibi "REKOR" bir sürede geçip gidecek. Bu sürede CCD’ye belirli bir poz süresi verip, görüntü kaydetmek ise neredeyse imkansız! Üzgünüm, ama mevcut donanımla ITUpSAT1'in anlamlı bir görüntüsünü yakalamak mümkün değil.

Radyo amatörleri ve sizlere çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Görüşmek üzere, esen kalınız."

Dr. Selim O. SELAM
Ankara Üniversitesi Gözlemevi, Fen Fakültesi

06100, Tandoğan, Ankara-TÜRKİYE
Tel : +90 (312) 212 67 20 Harici:1364,
Faks:+90 (312) 223 23 95

---------------------------------
Konu ile ilgili 1 yıldan fazla bir çalışma ve bilgi birikimim var. Oldukça da ilginç bir konu. Türkiye'de halen üniversitelerde bu konu "Uzun Dalga Radyo Astronomisi" konusunda teorik olarak eğitim verilmekte.

Çanak anten ve dipol anten hatta bazı pratik uygulamalarda uydu alıcılar vb. kullanılarak gözlemler yapılabiliyor. Frekanslar ise gözlenecek duruma bağlı olarak değişiyor. Helyum 500 MHz., Güneş'teki Hidrojen gözlemi için 1421 MHz. ya da 15 metre bandında 21.5 MHz. örneksayılabilir. Bununla ilgili NASA'nın bir 220 dolarlık alıcı kiti var onu da inceledim. Hatta bir üniversitenin bünyesinde NASA'ya başvuruda bulunmuştuk. Lakin o kiti reddedip kendi kitimizi yapmayı planlamıştık. Çok daha ucuza mal edilebilir.

Radyo amatörü bay Tony'nin sitesinde çok çok ucuz SDR devreleri var. (http://www.kb9yig.com/) Kendisi ile yaptığım görüşmelerde dilersek bu devrelerin kristallerini tam bizim istediğimiz şekilde ayarlayıp gönderebileceğini söylemişti.

Bu tür bir çalışmada gözlem veya donanım sorun teşkil etmiyor aslında, önemli olan o verileri yorumlayabilmek. Akşam size e-posta ile o zaman yaptığımız planlamalara ait iki sayfalık bir bülten göndereyim ve planlamanın ne kadar geniş kapsamlı olduğunu inceleyin. Ancak dilerseniz bu konuyu ITUpSAT1'in dışında bir yerde tartışalım, çünkü konuya girdiğimizde oldukça uzayacak bir diğer konu bu. 73

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #103 : 15 Aralık 2009, 09:30:26 »
Facebook'ta ITUpSAT Fun CLub herkesin katılabileceği ödüllü bir yarışma düzenleniyor. Detaylar daha sonra açıklanacak. Bilgilerinize. 73

http://tr-tr.facebook.com/Itupsat1.FunClub

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #104 : 15 Aralık 2009, 09:31:43 »
Arkadaşlar ITUpSAT1'in logoları değişmiştir. Çalışmalarınızda yenilerini kullanabilirsiniz. Bilgilerinize. 73

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #105 : 15 Aralık 2009, 10:52:33 »

Merhaba Ruha bey,

Yeni logomuz hayırlı olsun. Bu arada dünyada pusula var da uzayda pusula nereyi gösteriyor ya

da uzay araçları nasıl yolunu buluyor hadi size bir uzmanlık sorusu :)))

Cevaplar için çok teşekkürler...

73's

Levent
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #106 : 16 Aralık 2009, 20:15:18 »
Sanırım burada (3-4) arkadaş başbaşa kaldık. O nedenle sorunuza ben cevap vereyim.

Pusula Dünya üzerinde iken Dünyanın manyetik alanından etkilendiğini biliyoruz. Uzayda kavramlar birazcık değişmekte. Yukarıda uyduda kullanılan mıknatıs örneğini göz önüne alırsak; gidiş istikametine göre yatay ve dikey konumlamada yine manyetik alandan etkilenecektir. Yan yüzeyde sürekli aşağı konumda olmakla birlikte, alt ve üst düzlemde N (kuzey) ucu iğnenin eğik düzleminde tak manyetik Kuzey alanınnı üzerinde geçerken hafif aşağı zorlanır konumda kalmalı. Ondak dikey konum aşıldığında örneğin ekvator bölgesine gelindiğinde de manyetik Kuzey alanını takip etmeye çalışacaktır. Tabiki bu durumda sadece ibre manyetik alan etkisinde olacak ancak kadran üzerindeki yön iyaretleri anlamını yitirecektir.

Uzay araçlarının konum bilgileri ile ilgili olarak ise;

Yer yüzündeki izleme istasyonlarına göre veya zaman zaman başka uydulara göredir. Ayrıca üzerlerinde bulunan, cyroskoplar ve ivme ölçerler yardımıyla anlık konum değişikliklerindende haberdar olan uydular bulunmakta. Fakat günümüzde uyduların yerlerini belirlemeleri çok önemli bir mesele haline geldi. Çünkü uzay şartlarında "Space Weather and Environment" dediğimiz uzay havası ve ortamı çok dost canlısı olmayan bir ortam.

Manyetik etkiler, yüklü parçacıklar, radyoaktif ışımalar uyduların ve uzay araçlarının iletişimine olumsuz etkimekte. Bunun önüne geçmek için de bugün milyar dolarlık bütceler ayrılmış durumda. Konuyla ilgili Amerika'nın ünlü dergilerinden bir yazıyının bağlantısını aşağıda bulabilirsiniz. 73

http://www.popsci.com/technology/article/2009-11/air-force-seeks-better-space-technology-are-star-wars-upon-us

Çevrimdışı TA2NCH

« Yanıtla #107 : 17 Aralık 2009, 12:53:06 »
Uydumuz Geçti.

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #108 : 17 Aralık 2009, 13:03:22 »

Merhaba,

Bilal beyden rica etsek acaba bu uydu kısmına ayrı bir topik açabilirmi?

(antenler, depo, uydular gibi....)

73's

Levent
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #109 : 17 Aralık 2009, 13:17:01 »
Eski mesajları bir kontrol edeyim. Eğer uydu ile ilgili olarak yeterli sayıya ulaşmış isek hepsini bir başlık altına toplayabilirim. Daha önce TA1D Mehmet Abi ile bir kaç arkadaşın yazdıkları da vardı.

73 de ta8a

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #110 : 17 Aralık 2009, 13:24:18 »

Teşekkürler Bilal bey,

Verdiğiniz bu hizmetlerden dolayı size çok çok teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum.

73's

Levent, TB2NJL
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #111 : 25 Aralık 2009, 22:18:19 »
Bugun Facebook`ta ITUpSAT sayfasını biraz inceledim hemen arkasından uyduyu izlemem için gerekli programı indirdim ve baktım ki minik uydumuz öğlen saat 13.00 sırasında Ankara üzerinden geçeceğini farkettim.

Hemen VX-7R cihazımı açtım ve frekansı ayarladım. Azıcık QRM içerisinde ilk 5 sn de 53 raporla daha sonra 55 halinde duydum. Morse Becaonu dinleme imkanım oldu fakat kayıt edemedim :(.

Takip etmeye devam edeceğim.

Cihaz. Yaesu Vx-7R
Anten : Diamond SRH815S
Rakım : 905m.
Yer :Eskişehir

Saygılarımla

TA4PR/ 2
Ali PARGAN
Mak.Müh.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #112 : 25 Aralık 2009, 23:22:44 »
2. DİNLEME
minik milli uydumuz gece saat 23.20 (Yerel) sırasında Ankara üzerinden kuzeye dogru geçerken cihazımla gene aynı sinyal raporuyla  Morse Becaonu dinleme imkanım oldu fakat kayıt edemedim :(.

Takip etmeye devam edeceğim.

Cihaz. Yaesu Vx-7R
Anten : Diamond SRH815S
Rakım : 905m.
Yer :Eskişehir

Saygılarımla

TA4PR/ 2
Ali PARGAN
Mak.Müh.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #113 : 08 Ocak 2010, 09:38:17 »

Merhaba,

Acaba kayıtları gönderen sayısında artış oldumu?

Sertifikamı gönderdiler :) Aşağıda..

Levent, TB2NJL
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #114 : 09 Ocak 2010, 22:24:09 »
Konferanstaki konuşmadaki katılım sayısı ile ilgili bir resim.

TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #115 : 09 Ocak 2010, 22:44:42 »
Kıymetli Arkadaşlar,

ITUPSAT-1'in gönderme modu hakkındaki bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum. Uydunun gönderme modu CW DEĞİLDİR! FM modunda gönderme yapmaktadır. FM modülasyonunu kullanarak mors göndermektedir. Yani bu uyduyu elinizdeki telsizlerle dinleyebilirsiniz. Hatta el telsizlerinizin üstündeki anten ile balkondan duyabilirsiniz.

Tekrar ediyorum Gönderme modu CW değildir, FM modülasyonu kullanılarak mors kodu ile kendi çağrı işaretini göndermektedir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #116 : 13 Ocak 2010, 23:10:50 »
Merhaba.

Bende itupsat1'i icom 2725 cihaz vertikal dual anten ile Fm modunda dinledim ve video kayıdı yaptım
bilgileride itupsat1 wep sayfasına göndereceğim

Sinyalin Fm olduğu itupsat1 web sitesinde yayınlanmıştır.

Sinyal CW diye dinleme yapmayan istasyon arkadaşlar fm cihazları ile dinleme yapabilirler.
Hatta uygun konumdan el telsizi ile dinleme yapabilirler.

İzmir'den selam ve sevgilerimle
TA3EL-Alirıza
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #117 : 14 Ocak 2010, 15:10:45 »

Merhaba,

Radyo amatörleri olarak bu uyduya sahip çıkmamız gerekir diye düşünüyorum. İtü sayfasına bakarsak 12 kişi dinleme ve kayıt yapıp göndermiş. Bunların 3 taneside yabancı istasyonlar. Yani Türkiye'de 1000 yakın aktif istasyondan sadece 8 adeti bu projeye destek vermiş. Toplantıda Aslan hoca amatörlere ait uydu çalışmasında bulunulacağını belirtti ve bu konudada Radyo amatörlerinden destek bekliyor. Bizimde bu projeye amatörler olarak sahip çıkmamız gerekmezmi? Yani uyduyu dinleyip kayıt yapsak ve bunuda e maille gönderirsek bu projeye sahip çıkmış oluruz.

Haydi Amatörler kayıt yapmaya ......ve destek vermeye...

Her şey gönlünuzce olsun,

73's

Levent, TB2NJL
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #118 : 14 Ocak 2010, 16:17:39 »
Merhaba Levent Bey, Nasılsınız..

Kendi savunmamı şu şekilde arzedeyim,

1- ITUPSAT atıldığından bu yana yazılan tüm mesajlarda dinlenen sinyal tipi CW olarak verilmiştir. 
2- 2 Mesaj yukarıda, TA8A Bilal Beyin mesajını okuyana kadar ben kılımı kıpırdatmadım, çünkü all mode cihazım yok..
3- Ne zamanki Bilal beyin yazısını okudum,  uyduyu takibe başladım. Konu başlığı "ITUPSAT bizi çağırıyor", evet yukarılardan çığırıyor ama nasıl çığırdığını yeni öğrenmiş bulunuyorum.
4- Akşamları, yapabildiğim 2-3 saat içerisindeki periyotlarda, maalesef hala da duyamadım.

Umarım en kısa zamanda bende sertifika başvurumu yapabilirim..

Görüşmek üzere,
Saygılarımla, Atila

Çevrimdışı TB1BTJ

« Yanıtla #119 : 14 Ocak 2010, 22:51:55 »
kesinlikle desteklenmesi gereken bir proje bir sonraki projeye TÜRKİYE radyo amatörleri olarak maddi manevi ve teknik destek vermemiz gerektiğini düşünmekteyim bu destek dernek cemiyet vs farkı gözetmeksizin bence ferdi anlamda olmalıdır.yukardaki görüşlere katılmamak elde degil gerçektende fm modunda beacon yayını yapan itupsatın dinlenip raporlanma sayısı oldukça düşük seviyede haydi arkadaşlar bakın itü bizlerin sınırlarını atmosferin dışına taşıyor  onların bu emeğininin çabasının en azından manevi anlamda destek bulması gerekli ki ikinci bir amatör uydu için o ekipte zaten var olan azim ve şevk daha da artsın. 73 TB1CTJ OP.JAN ACEMOĞLU
TB1BTJ
OP.JAN ACEMOĞLU
LOC.KN41LB