Gönderen Konu: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !  (Okunma sayısı 2969 defa)

Çevrimdışı TA2IRU

ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« : 25 Kasım 2009, 16:13:45 »
Merhabalar. Bundan iki ay önce ITU Uçak ve Uzay bilimleri Fakültesi, Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı sayın Prof.Dr. Alim Rüstem ASLAN yürütücülüğündeki proje ekibi tarafından hazırlanan ilk öğrenci uydumuz uzaya fırlatılmıştı. Biz de uydumuzun sinyallerini takip etmiş ve sizlerle paylaşmıştık. Değerli hocamız ve ekibi ile zaman içerisinde birçok kez yazışma imkânımız oldu. Kendilerine bir kez daha desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. ITUPSAT-1 hakkında sizlerden bir ricamız var.

Kendileri ile yaptığımız yazışmalarda biz radyo amatörlerine özel önem verdiklerini ve bu tür konularda birlikte çalışmak, fikir alışverişinde bulunmak istediklerini belirtmişlerdir. Bu amaçla da şu anda İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü’nün web sayfaları yenileniyor ve bir takım güncellemeler yapılıyor.

Bu çalışmalarda biz radyo amatörlerini de unutmadılar ve bir bölüm açıldı. Bizlerden beklentileri; radyo amatörlerinin ITUPSAT-1 'den elde ettikleri sinyal bilgilerinin geri besleme, analiz ve arşiv oluşturulması açısından kendileri ile paylaşılması. Bu konu ile ilgili bilgileri (ses dosyası, donanımlarımız vb.) gönderebileceğimiz bir e-posta adresi de açılmış.

Yabancı radyo amatörleri kendi uyduları ile nasıl ilgileniyorlarsa bizlerin de daha fazla bu çalışmalara katılarak onları desteklememiz gerektiğine inanıyoruz. Uydumuza, özellikle biz radyo amatörleri sahip çıkalım. Bu konuda desteklerimiz ileride üretilecek uydular için de büyük önem taşıyacaktır.

Lütfen bu çağrımızı Edirne’den Kars’a Türkiye’nin dört bir yanındaki ve yurt dışında yaşayan radyo amatörlerine ulaştırınız. Eminiz ki Türk Radyo Amatörleri bu konuya duyarsız kalmayacaklardır. Çok basit anten (Moxon, YAGI vb) ve frekans taramalı telsiz donanımınız ile bile veri elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bunları kaydetmek ve onlara göndermek.

Gönderme adresi şu şekildedir:

itupsat@rotam.itu.edu.tr Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir. Bu bilgileri gönderirken birlik beraberlik olması ve açısından standart bir formatta gönderilmesi önem arz etmektedir.

Gönderim Formatı:

Çağrı İşaretiniz:
Adınız Soyadınız :
Gözlem Tarihi ve Saatiniz: (20.11.2009 16.30 gibi)
Bulunduğunuz Şehir:
Locatorunuz: (LM09PV gibi)
Kullandığınız Anten Türü: (YAGI 9 Elemanlı, Moxon vb)
Kullandığınız Cihazınız: ICOM IC-706 MK IIG
Ek Ses Dosyası: (*. mp3, wma, wav vb.)

şeklinde göndermemiz onların bu bilgileri tasnif etmesinde büyük kolaylık sağlayacaktır. Diğer yandan aşağıdaki logoyu ve linki web sayfalarımızda yer almak üzere sitelerimizin sağ blok, sol blok veya uygun göreceğiniz görünür bir yere yerleştirmemiz onlara destek olmak açısından önem arz etmektedir.

Link verilecek web adresi:
http://usl.itu.edu.tr/indextr.html

Kullanılabilecek logo adresi:
http://usl.itu.edu.tr/ilkad%C4%B1m.png

« Son Düzenleme: 26 Kasım 2009, 09:55:23 Gönderen: TA8A »
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2009, 20:09:12 »
İnternetten araştırdım ve geçiş saatleri hakkında bir bilgiye ulaşamadım. Bu bilgiye ulaşabileceğimiz bir site var mı? Malum geçiş çok sınırlı bir zamanda olduğu için kayıt yapma imkanı bulamayabilirim. Ses kaydı rapor için mutlaka gerekli mi?
Şimdiden teşekkür ederim.
TA3fb
Barış
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2009, 20:41:22 »
Merhaba Barış Bey;

ITUPsAT-1 ve bazı uyduların auto TLE verileri yayınlanmadı. Şuan itibariyle sadece İstanbul merkezli geçişlerde (ve o geçiş anında kapsama alanındakiler) kullanılabilecek önceden geçiş (pass) bilgileri temin edilebilir. Bu konuda bir çalışma yürütülüyor. Radyo amatörlerinin AO-51 gibi uyduların AMSAT sitesindeki ön geçiş bilgileri gibi bir uygulama istediğimizi iletmiştim kendilerine.

Ancak güncel geçişleri AMSAT sitesi üzerinden veya Orbitron yazılımı ile canlı olarak izleyebilirsiniz. Aslında ses kaydı gerekli değil. Sadece biz bu tür raporların sağlıklı olarak arşivlenmesi ve analizde kolaylık sağlaması açısından böyle bir basit format olmasını istedik.

Şimdiye kadar hep yabancı uyduları takip ettiğimiz için böyle bir şeye gereksinim duyulmamıştı. Ancakunutmamak geekir ki bu bizim uydumuz. Radyo amatörleri olarak ne kadar çok geri besleme sağlarsak ileriki çalışmaları ve yapılacakları da o kadar etkileyecektir. Bu herhangi bir protokola dayanmayan tamamen özgür ve gönüllü olarak gelişen bir platfom olacak git gide. O nedenle arkadaşlarımızın konu üzerinde önemle durması gerekiyor. Kısacası yabancı bir uyduyu sadece duymakla kendi uydumuzu duymak ve bu bilgileir paylaşmak önemli.

Uydu bir çok bölgeden geçiyor. Çeşitli etkilere de maruz kaldığı muhahakkak. Bizlerin farklı bölgelerden gönderdiği bilgiler mutlaka anaiz edilecektir. Mesela büyük uyduların geçtiği magnetopause katmanında (Güneş rüzgârı ile bir gezegenin manyetik alanının karşılaştığı sınır)  gibi uydunun sinyalinin nasıl etkilendiği, doopler etkisi, takip kolaylığı, güçlüğü, band ve frekans kullanımı gib bir çok şey var. Belki bizler bu kadar çok teknik konulara girmeyecek ve sadece rasatlarımızı paylaşacağız ancak bu bilgiler incelenecek.

İnanın bu konularda ileride çok güzel gelişmeler olacak. Uzay artık bize de uzak değil. Yeterki yabancılardan daha iyi destek sağlayalım.  Radyo amatörlüğünün sadece bir el telsizi ya da HF ile konuşmaktan ibaret olmadığını bizlerin sözümona "brek brek" muhabbetini aştığımızı göstermemiz gerek. Her arkadaşım bunu başarabilir. Bireysel olmayabilir imkanı olmayabilir ama bir kaç arkadaş bir haftasonu bir araya geldiğinde grup olarak ya da dernekler kendi faaliyetleri ile bunu çok basit başarabilirler.

Yazdığım sebeplerden dolayı gerekli değil ses kaydınız ama en azından diğer bilgilerin yanında şu şiddetle duydum gibi bir not da yazabilirsiniz. Zaten görüşmelerimiz devam ediyor ve sitedeki form da buna benzer bir yapıda güncellenecek. Ayrıca bazı teknik bilgiler de eklenecek.

İlginize teşekkür ederim.
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2009, 21:03:46 »
Geniş cevap için teşekkür ederim. Tabiki ses kaydı almaya çalışacağım ancak alamadığım durumlarda gerekli raporu yazarım. VHF/UHF nin çok yaygın olduğu ülkemizde bu konuda değişik bölgelerden bir çok rapor geleceğinden eminim. Kolay gelsin
Barış
TA3fb
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2009, 21:26:01 »
Kullandığınız cihazı bilmiyorum. Eğer özellikli değilse Doopler etkisi dediğimiz frekans kaymasını Orbitron'dan izlerken manuel olarak elle yapmanız gerekebilir. Frekansı CW modda dinleyiniz. (Eğer ICOM 790 kullnıyorsanız moda uzun süre basın Left-rigt seçeneklerinden Left'i seçin) Eğer bunu otomatik kaydırma yapmak isterseniz ICOM'u bir HRD (Ham Radio Delux yazılımı)'ye bağlayarak kullanabilirsiniz.

Burada videosu var: http://www.vidoemo.com/yvideo.php?i=NWpVWlp3cWuRpQTZFQjA&satellite-qso-using-the-new-ham-radio-deluxe-satellite-track=

Anten konusunu da çok gözünüzde büyütmeyin. Onlar profesyonel yaklaştıkları için çok çok elemanlı YAGI kullanıyorlar. Yanılmıyorsam 19 dBi di. Ama WW2L levent abi araç telsizi anteniyle biz de 9-10 dBi lik tek Moxon ile yakalamıştık. İlk kaydınızı duymayı sabırsızlıkla bekleyeceğim. Bölgenize selamlar.
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #5 : 26 Kasım 2009, 22:15:55 »
FT-857 kullanıyorum, CW modda fırsat buldukça dinleyeceğim. Vertikal (x-300) kullanıyorum. Artık duyduğumuz kadar.
Tekrar teşekkürler
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #6 : 26 Kasım 2009, 22:23:02 »
Çok tatlı bir cihazdır muhterem. Önce mevcut antenle deneme yaparsınız ama eğer taşınabilir halde kullanam imkanınız varsa geniş bir alanda kullanmanız çok daha iyi olacaktır. en azından binaların engellerinden kurtulmuş olursunuz. Hem açık alanda ufka yakın derecede yakayıp uuk çizgisine yakın sonlanmaya kadar takip edebilirsiniz. Yüksekli ve açıya birazcık dikkat ettiğinizde çok güçlü alabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa bir UHF yükseltici kazancınız arttırabilir. Aslında en güzeli potatif 3-5 elemanlı bir YAGI yapmak. Heryere kolayca taşınabilir de.
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2009, 01:09:26 »
Yerim gayet iyi, batıya açık. Çanakkalenin en yüksek binasındayım, en iyi şartlarımda kayıtlı bir rapor göndermek istiyorum.
İyi bayramlar dilerim.
TA3fb
Barış
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #8 : 28 Kasım 2009, 11:54:52 »
Belki hoşunuza gider. Aşağıdaki videodan çalışmayı izleyebilirsiniz. 73

http://www.metacafe.com/watch/3799735/girl_of_itupsat_1/
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA2NCH

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #9 : 28 Kasım 2009, 14:27:19 »
Tesisatı Kurdum Bekliyorum..


Çevrimdışı TA3FB

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #10 : 28 Kasım 2009, 14:54:06 »
Bende programı kurdum ancak listede itupsat-1 i göremedim. Başka bir ayar yapmak mı gerekiyor?

Bu  arada http://www.n2yo.com/passes/?s=35935 buradan da bilgi edinmek mümkün
73 de TA3fb
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2NCH

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #11 : 28 Kasım 2009, 15:01:47 »
TLE Yükle  Bölümünden cubesat.txt Dosyasını Seçeceksiniz ama daha önce bu dosyaları güncelleyin.

Çevrimdışı TA2NCH

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #12 : 28 Kasım 2009, 15:39:45 »
Resimdeki Hizada Uyduyu Duydum.


Çevrimdışı TA3FB

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #13 : 28 Kasım 2009, 17:01:08 »
Teşekkür ederim, ayarı yaptım
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #14 : 28 Kasım 2009, 18:24:56 »
Fatih bey elinize sağlık, geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız bayram koşuşturması işte. Eğer tam duyma anında haritayı resimlediyseniz yine de çok iyi duymuşsunuz. Ama sanırım duyma işleminden sonraki az bir gecikmeden sonra ekranı resimlediniz. Diğer adreste sadece online geçiş bilgileri var. İleri zaman geçiş bilgileri orada bulamazsınız. TLE dosyanızı güncel tutup o verdiğiniz linke beraber kontrol edebilirsiniz. Yukarıdaki mesajlardan konumunuzun çok iyi olduğu anlaşılıyor bu da çok büyük avantaj. Geliş ve gidişte son ana kadar ufuk çizgisinde sinyal almaya devam edebilirsiniz. Kayıt imkanınız olduysa hiç vakit kaybetmeden forma uygun verileri doldurup gönderin. İTÜ bizden gelecek kayıtları bekliyor. 73
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #15 : 28 Kasım 2009, 19:48:30 »
Yukarıda verdiğim web adresindeki gerçek zamanlı geçişlerle Orbitron programındakiler birbirini tutmuyor. Hangisi daha doğru bunu öğrenme imkanımız var mı?
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2ATG

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #16 : 28 Kasım 2009, 23:45:24 »
uydu doğrudan CW modunda mı gönderiyor yoksa FM de audio olarak mors kodu mu geçiyor?
Malazgirt Bizans'ın Türk'e secdesi  Bu ses insanlığa hakkın müjdesi

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #17 : 29 Kasım 2009, 00:38:12 »
Merhabalar. Merkez frekans (Amatör UHF frekansı) 437.325 MHz. band olarak UHF içinde kalsa da beacon sinyalini CW modunda (TA1KS ITUPSAT1 HR işareti ile) dinliyorsunuz. Diğer türlü audio yani ses bilgisine çevrilmiş mors sinyali şeklinde göndermiş olsaydı normal modlarda da net olarak dinlenebilmesi gerekirdi. İletişimde uydu üzerinde Redbee BEELINE transmitter ve Microhard MHX425 tip RF modem ve PIC 18F4525 vb. içeren kartlar kullanılmakta. Bu tür uydularda 350 mW a kadar güç yükseltebilen RF yükselteçlerde mevcut.

Orbitron yazılımında TLE verilerini indirdiğinizde indirilen güncel dosyadaki veriler anlık olarak çevrilmekte ve online eş zamanlı işlenmekte. İnternet üzerinden baktığınızda ise bir Java uygulaması çalıştırılmakta. Dolayısıyla İnternet bağlantısında ilk anda gecikmes olmasa sonradan birbirini yakalaması gerekiyor. Ancak bazı etkenlerden dolayı Java Applet yavaş kalıyor olabilir. Orbitron'da yamışsınızdır ama hatırlatmak istetim. En güncel veriyi indirmeli, kendi konum bilgilerinizi saat bilgilerini doğru olarak girdiğinizden emin olun.

İlk "ANA" pencerede yazılım ayarlarının "Simülasyon" modunda kalmadığını, sağ kısımda kırmızı yazıyla "SIM" yazıp yamadığını da kontrol etmelisiniz. Uyduyu duydum deiğiniz ekranda SIM açık o nedenle hatırlatmak istedim.

Aşağıdaki TLE verilerini bir txt dosyasına kopyalayarak deneyin bir de. Kolay gelsin 73

ISILaunch01 ITUpSAT1
1 99997U 09999R   09266.27778473  .00000000  00000-0  00000-0 0 00011
2 99997 098.3297 000.8391 0006780 023.3738 188.1392 14.52012656000005
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA3E

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #18 : 29 Kasım 2009, 02:53:14 »
Merhaba.
Bu uydu üzerinde birde kamera bulunmaktadır.
Fakat 2 Aydan beri hiç görüntü yayınlanmadı?
Acaba bir sorunmu var? Yoksa benmi görmedim.
Sadece becon sinyali göndermek veya uzaydaki ilk Türk uydusu demek için gönderilmedi herhalde .

ITU Web sayfasında uydunun görevleri olarak

1.Kıtasal ölçekte görüntü yakalama ve yer istasyonuna aktarma,
2.Pasif kararlılık kontrol sistemi denenmesi,
3.Uydu üzerinde bulunacak sıcaklık, manyetik alan ve ivmelenme sensörleri ile ilgili değerlerin ölçülmesi, bu uydu sağlık verilerinin yer istasyonuna aktarılması.
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #19 : 29 Kasım 2009, 10:31:49 »
Proje Tanım:

- İlk Türk Uydusu.
- Küpuydu (CubeSat) standardı (PicoSat)
- Proje çalışmaları 2005 te başladı
- Etkin başlama 2006 (İTÜ ve TÜBİTAK desteği)
- Fırlatma 2009 Eylül
- Uydu maliyeti 250 000 YTL
- Altyapı ve destekler 1.5 milyon YTL
- Ana görev: Görüntüleme (640x480 piksel)
- İkincil görevler: Mıknatıs ile kararlılık sağlanması ve ataletsel veri yakalama.     

Görevler:

- Eğitim
- Esnek uydu sistemi
- Düşük çözünürlükle görüntü alma ve veri toplama, iletme
- Pasif yönelim sistemi (mıknatıs)
- Düşük maliyetli teknoloji deneme sistemi
- Deneysel uydu ve alt sistemleri tasarımı, üretimi ve uzay ortamı testleri

paralelinde çalışmalar devam etmektedir. 640x480 pix özellikli bir kamera da zaten yüksek değil kıtalararası çözünürlüklü resim alabilir. Doğrudur herhangi bir görüntü yayınlanmadı. Bu biraz süreç alan ve uygulamalar belli bir süreye yayılarak yapılan işlem. Biraz sabretmek gerek. Aynı anda fırlatılan diğer picosat türü uygularında elde ettiği veriler de yayınlanmadı henüz.
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com