Gönderen Konu: İki tane 1:1 balun  (Okunma sayısı 484 defa)

Çevrimdışı TA8A

İki tane 1:1 balun
« : 19 Haziran 2025, 11:28:43 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Aşağıda iki adet 1:1 balun bulunmaktadır. İkisi de 1:1 olsa da bir farkları var. Acaba farkları nedir?

73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2025, 11:31:05 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA1JA

Ynt: İki tane 1:1 balun
« Yanıtla #1 : 20 Haziran 2025, 10:40:21 »

Merhaba,

Koaksiyel kablo ile yapılanlar daha çok "ortak mod bastırma" (CMC)
tek veya çift tel ile sarılanlar "empedans uygunlaştırma" için daha uygun diye düşünüyorum.

Sizin yorumunuzu da merak ediyorum.

73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 20 Haziran 2025, 11:36:40 »
Murat bey, ipucu olsun diye iki tane de 4:1 balun resmi ekliyorum.
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2025, 11:44:32 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #3 : 20 Haziran 2025, 12:03:41 »
Bilal Bey,

Yok, bu bende bir ışık yakmadı :)

ilki 1:1 sarımlı 2 trafodan oluşuyor, girişleri paralel bağlandığında 4:1 balun oluyor.

2.resim, 4:1 voltaj balun

ancak bunu kullanmak için peşine 1:1 CMC bağlamak gerekiyor. Ona da hibrit balun diyorlar nedense.

73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : 21 Haziran 2025, 06:43:34 »
Bilal amca selamlar. 15 yılı aşkın bir süre önce bir gurup bal un saran amatör toplulukla tanışmıştım. W2FMI (SK) nın kaynaklarını okuyup tartışırken orada konusu geçmişti. Yüksek frekanslarda swr nin tutması için kaç mm tel kullanıldıysa iki telin arasınada o kalınlıkta misina ile beraber sararak daha iyi empedans eşleşmesi ve yalıtım sağlıyor.
 Daha sonra dx engineering in rahmetli Jerry Sevick in bal un larını geliştirip comet marka ile piyasaya sürdüğü tasarımlarında gördüm buna birde yüksek voltaj dengeleyici kapasitör ekleyerek band genişliğinini artırarak düzgün bir swr elde etmişler.
Bu tür çalışmalarınızdan elde ettiğiniz tecrübelerinizi dinlemekten zevk duyarım.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 21 Haziran 2025, 12:35:56 »
Murat bey ve Onur bey, mesajlarınız için teşekkür ederim. Gelelim balunlara.

BALUN ya da UNUN ya da BALBAL hazırlarken şu konuyu kesinlikle unutmamak gerekiyor. Baluna sardığınız çiftli hattın empedansı çok, çok ve çok önemlidir. Bu hattın empedansına dikkat etmeseniz bile sonunda 1:1, 4:1 balun yapabilirsiniz. Fakat bu balunlar 50:50 ohm veya 200:50 ohm aktarımı yapamayabilir. Sizin hazırladığınız hattın empedansına göre farklı bir aktarım değeri ortaya çıkar.

Kırmızı siyah renkli kablo sarılmış balun incelemesi:

Bu kablo standart elektrik kablosudur. üzerinde 2,5mm2 yazdığını okuyabiliyorum. Kablo kesitinden yola çıkarak iç iletken çapını 1.8mm olarak hesapladım. Bu tür kabloların özellik sayfalarında ortalama dış çapının 3,5mm olduğu görülmektedir. Bu kabloların dış yalıtım malzemesi PVC dir. PVC nin dielektrik katsayısı ise 3,5 ile 6 arasındadır. Biz 4 desek olur.

Bu bilgileri ve http://www.emclab.cei.uec.ac.jp/xiao/Wire/index.html adresindeki hesap makinesini kullanarak hesapladığımda, bu kablonun empedansı 81,5 ohm çıkıyor. (İsteyen arkadaşlar aşağıdaki formülü kullanıp kendileri hesaplayabilir. HI)

Yani, kırmızı siyah kablo ile sarılmış balunun 1:1 balun olduğu doğrudur ama 50:50 ohm balun değildir. 81,5:81,5 ohm balundur. Ben bu balunu kullanırsam, 50ohm hattı 81,5 ohmluk bir baluna girmiş ve çıkışına da 50 ohmluk bir anten takmış olurum. Yani uygun olmayan bir durum ortaya çıkar.

Koaks kablo ile yapılmış ikinci balun ise gerçekten 50:50 ohm balundur. (UN-UN dır.)

Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

« Son Düzenleme: 23 Haziran 2025, 11:40:55 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #6 : 23 Haziran 2025, 10:25:14 »
Bilal Bey Merhaba,

Bu formülde Er değeri nedir?

koax ile yapılan 1:1 sarım BAL-BAL'mıdır? yoksa UN-UN'mudur?

73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 23 Haziran 2025, 11:56:54 »
Murat Bey,

Hemen yanlışımı düzelttim, UN-UN yaptım. Teşekkür ederim.

Er değeri "Dielectric Constant" olarak geçmektedir. Hava'nın değeri 1 'e çok çok yakındır. (1.000586) Bir tane PDF dosya ekliyorum. Ayrıca http://www.ydic.co.jp/english/technology/table_E.html linkinde de bir liste var. Er değerinden emin olmak için bir kaç yerden bakmak gerekiyor. Maddelerin farklı formlarının farklı Er değerleri de olabiliyor.

İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #8 : 24 Haziran 2025, 11:54:55 »
Bilal Bey,

Kıymetli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

O zaman kablo çifti veya bakır tel ile sarmak yerine koaksiyel kablo kullanmak daha doğru. Tabi memlekette yüksek güçlerde ince koaksiyel kablo bulmak sorun.
Onur Bey'in bahsettiği, 2 tel arasına ip sarma yöntemini ben de gördüm ama bunda da işçilik zorlaşıyor.

Peki diyelim ki trafomuz hesaba göre 80:80ohm oldu, ama VNA 50ohm yük ile normal sonuçlar veriyor. Bu konuda yorumunuz var mı?

Bu tarz paylaşımların artması dileğiyle, 73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 25 Haziran 2025, 08:47:18 »
Murat Bey,

İlginiz için teşekkür ederim. Daha önce bu konuda epey çalışmıştık. Rahmetli İrfan Kozan (TA8EN, TA8O) hocamın bu çalışmalarda emeği çok büyük. Hiç üşenmeden onlarca toroid sarmıştı. Allah rahmet eylesin.

Bu farkı görmek için biraz daha detaylı ölçüm yapmak gerekir. Aşağıda bir ölçüm resmi bulunmaktadır. (Üzerine tıklarsanız daha büyük görebilirsiniz.) Şimdilik yalnızca iki çizgiye odaklanacağım. Pembe ve mavi. 4:1 toroidin her iki ucuna 50 şer ohm takılıp ölçümler yapılmıştır.

Pembe olan çizgi, 200 ohm görmemiz gereken, oranın 4 olduğu taraftaki empedans çizgisidir. Mavi olan çizgi ise 12,5 ohm görmemiz gereken oranın 1 olduğu taraftaki empedans çizgisidir. Oranın 1 olduğu tarafa 50 ohm takıp, oranın 4 olduğu taraftan ölçersek 200 ohm görmemiz gerekir. Oranın 4 olduğu tarafa 50 ohm takıp oranın 1 olduğu taraftan ölçersek 12,5 ohm görmemiz gerekir.

Pembe olan iz, testler sırasında kullandığımız 50 ohm yükün balunun oranı 1 olan girişine bağlandığındaki durumunun 4 oranlı tarafından ölçümünü göstermektedir. Yani 50 ohm dört ile çarpılıp 200 ohm civarı bir değer görülüyor. Frekansa ve 200 ohma göre maksimum değişim %2 oluyor. Mavi iz ise 50 ohm yükün 4 oranlı çıkışına takılıp, 1 oranlı girişinden ölçümünü göstermektedir. Yani 50 ohm dörde bölünüyor ve 12,5 ohm civarında bir değer elde edilmesi bekleniyor. Buradaki değişim ise 12,5 ohma göre çok fazla. %236 (Yüzde ikiyüzotuzaltı) Bu sonuç ise şunu kanıtlıyor. Balunların 1:4 1:6 gibi söylenmesi ve anılması yanlış. Eğer böyle olsaydı 12,5 ohm civarında olması gereken mavi çizginin %234 oynamaması gerekmekteydi. Balunların 1:4 !:6 olarak anılması yerine, 50:200, 50:300 gibi giriş çıkış empedansları ile anılması daha doğru olmaktadır.

Farklı bir açıdan anlatırsak, 1:4 balunun 4 oranlı çıkışına 50 ohm bağladığımızda, 1 oranlı girişinden hep 12,5 ohm'a yakın bir değer görmemiz gerekirdi. Ama göremiyoruz. Eğer 50 ohm yükü doğru olan tarafa takarsak ancak o zaman diğer uçtan neredeyse 200 ohma çok yakın değerler okuyabilmekteyiz. Yani 50/200 ohm olarak yapılmış bir balunu 25/100 veya 75/300 olarak kullanamayız. Eğer bizim 1:4 oranlı fakat giriş empedansı 100 ohm olan bir baluna ihtiyacımız var ise bu balunu sıfırdan tasarlamamız gerekir. Nasıl olsa oran aynı diye herhangi bir 1:4 balunu kullanamayız.

1:4 balunun oranı 4 olan tarafına 50 ohm takıp VNA ile oranı 1 olan tarafından ölçebilirseniz bu farkı görebilirsiniz diye düşünüyorum.

Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Not:
Bu ölçümlerde kullanılan balunun özellikleri:
           Toroid:Bir ara piyasada bol bulunan pembe toroid.
           Kullanılan tel: 1.2 mm bakır emaye tel.
           Teller arasındaki aralık: 1.2 mm misina ile sağlanmıştır.
           Sarım sayısı: 5 tur.
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2025, 09:37:40 Gönderen: TA8A »