Gönderen Konu: DOĞAL AFETLER VE BİZ  (Okunma sayısı 446 defa)

Çevrimdışı TA8SMA

DOĞAL AFETLER VE BİZ
« : 07 Şubat 2023, 20:18:17 »
      Değerli amatör abiler-kardeşler yaaşanan bu depremin ardından amatör camia nasıl bir katkı yapabilir,yoksa şu anda amatör arkadaşlara şimdilik ihtiyaç mı yok?
 

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #1 : 08 Şubat 2023, 14:07:19 »
Birkaç gündür AFAD ile bağlantı halindeyiz.
Bu tür afetlerde genelde ilk 24 saat iletisim zorlugu yasanmakta ve bu sırada bölgeye dışarıdan gidebilecek amatörler olmadığı takdirde lokalde bulunan arkadaşlar (amatör ya da kamu personeli) kendi dertleri ile uğraşmakta.

Bu olayda da benzer bir durum oldu ama bölgeye dışarıdan erişimde de zorluk yaşandığı için ilk 24 saat pek bir destek verilemedi.

Zaten sonrasında bölge ile hem uydu hem gsm hem de jemus ve benzeri kamu telsiz sistemleri tam olarak çalışmaya başladı.
Kısacası bize bir ihtiyaç olmadı.

Ama yine de lokal haberleşmede amatörlerin desteği tabii ki olabilir. Sonuçta iletişim konusunda uzmanlığımız var. (baofeng amatorlerini dışarıda tutuyorum)


Çevrimdışı TA2CR

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #2 : 09 Şubat 2023, 06:38:18 »
bilmeyenler için yeni amatörler için afad amatör frekanslar paylaşılsa nasıl olur burada

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #3 : 09 Şubat 2023, 08:55:11 »
Afad'in amator frekanslari yok hocam.
Afad'in kendi frekanslari var ve amatorler arasında o frekansları kullanmaya yetkili kisiler TRAC ve AFAD arasındaki protokole istinaden paylasilmis durumda.
AFAD'ın talebi olmadan da o izin verilenler bile o frekansi kullanmamakta. Bu yüzden bu frekansların özellikle boyle public alanlarda paylaşılması da doğru değil.

Amatorler olarak yapabileceginiz sadece amator frekanslarda verebileceginiz kişisel destekten ibaret.

Onceden beri anlatmaya calistigim sey de bu.
Amator telsizcilik afet haberlesmeciligi degildir. Böyle bir algı var ama yanlış bir algı.

Bizlerin sadece talep gelmesi durumunda teknik bilgimiz (o da cogu kiside yok hele ki yeni amatorlerde maalesef hiç yok) olcusunde kurumlara destek vermekten ibaret.


Çevrimdışı TA8SMA

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #4 : 09 Şubat 2023, 13:48:42 »
Oğuzhan bey bilgilendirme için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA1ACW

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2023, 15:22:58 »
Bu tür afet zamanlarında milletce birlik olmak ve bir çok farklı düşünce ve sosyal gurupların kendi aralarında bir araya gelerek elini taşın altına koyduğunu görüyoruz.
Yıllarca amatör telsizcilik hayalimi üç sene öncesi gerçekleştirdiğimde bu camianın insanların sıkıntılı zamanlarında bir araya gelip çaresize çare olabileceğini düşünmüştüm.
Amatörlüğümün başından bu güne en çok gözüme çarpanlar bu işi cihaz alıp satanların ilanlarından çokta fazla öteye geçmiyor.Ne kadar üye olduğum sosyal medyadaki amatör telsiz camiasında bunu görmek beni bu işten nerdeyse soğuttu.
Bu arada dün bir yerde gözüme ilişti aşağıdaki frekanslarda yinede arada deprem ile ilgili yayın yapanlar olduğunu duymak bir nebze sevindirici.
28.540Mhz ben burda kısıntlı antenlerim ile zayıfta olsa duydum
3.777
7.092 bu frekanslarda malesef bir şey duyamıyorum

Yardım için paylaşımda bulunanlara selam olsun

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2023, 21:09:38 »
          Arkadaşlar merhabalar,
          Önce deprem felaketi dolayısıyla ülkemin başı sağ olsun. Hepimiz çok üzgünüz. Allah bir daha böyle felaket vermesin. Bir kaç gündür 28.540MHz de usb modunda  bir çalışma yapılmakta. Moderatörlüğünü  PA'dan Adem Bey yapıyor. Örneğin bugün akşam üzeri arkadaşlar Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinin bir köyüne yardımın organizesini yapıyorlardı.
          Aynı zamanda 7.092MHz de bugün TA6H/4 Orhan Bey nöbetçiydi. Deprem bölgesinde aktif istasyon var mı diye çarılar yapıyordu.             
          Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #7 : 11 Şubat 2023, 13:29:23 »
99 yılında ve sonrasında HF haberleşme ile oldukça faydalı işler yapılabilmesine rağmen, hem HF haberleşmedeki güç isterleri , propagasyon şartları hem anten (hele ki 3.5 ve 7 bandlarında) boyutları maalesef zor bir haberleşme sağlıyor.

Bu amaçla BTK'nın depremin ikinci günü vermiş olduğu izinle QO-100 uydusu üzerinden bir adet 60'lık çanak bir PA ve bir Adalm pluto ile gerek ankara gerek adana ve bir adet te sanırım hatay da olmak üzere ilk istasyonlar devreye sokuldu.

QO-100 uydusu üzerinden bu tür haberleşmeler çok hızlı ve rahat yapılaibliyor. Gerek kurması (ilk denemenizde mikrodalga oldugundan biraz zor gelebilir belki) gerekse isletmesi oldukca rahat bir haberleşme yöntemi olduğundan afet haberleşmesi ile ilgilenen arkadaşların bu konuyu da araştırmasını önemle hatırlatırım.

Çevrimdışı TA8A

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #8 : 15 Şubat 2023, 11:04:46 »
Oğuzhan Bey,

QO-100 uydusu kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsek iyi olacaktır. Sizin bu konuda bize yardımcı olacağınızı düşünüyorum. https://ta2nc.blogspot.com/ adresindeki sayfanızda 10GHz. ile ilgili güzel bilgiler bulunmaktadır. Belki bu bilgiler QO-100 uydusunu da kapsar hale gelir mi acaba diye de içimde bir his var. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2GC

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #9 : 15 Şubat 2023, 21:36:31 »
Volkan Şamlı bir çok Pluto getirmişti,eğer denk gelirsek bir video yapmasını rica ederim...

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #10 : 16 Şubat 2023, 09:00:58 »
Oğuzhan Bey,

QO-100 uydusu kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsek iyi olacaktır. Sizin bu konuda bize yardımcı olacağınızı düşünüyorum. https://ta2nc.blogspot.com/ adresindeki sayfanızda 10GHz. ile ilgili güzel bilgiler bulunmaktadır. Belki bu bilgiler QO-100 uydusunu da kapsar hale gelir mi acaba diye de içimde bir his var. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Bilal bey merhaba,
Aslında blog sayfamda bu konu uydunun ilk adı olan eshail basligi altında yazılı.

https://ta2nc.blogspot.com/search/label/eshail

Çok kısa bir özet olarak geçmem gerekir ise,

QO-100 (Nam'ı diğer eshail) yaklaşık 26 derece doğu da bulunan bir tv uydusu.

Üzerinde amatör iki adet transponder var.
Biri narrow band (ssb cw ve bazı dijital modlar için)
Diğeri wideband Dijital ATV yayını için çalışıyor.

Genel olarak (frekans bilgileri benim blog ve bir çok sayfada mevcut)  2.4GHz 'te uyduya gönderim (uplink)  10 GHz bandında ise uydudan gelen (downlink) bandlarına sahip.
Bu frekansların seçimi evlerde kullanılan 2.4 ghz bandında bir uplink frekansı piyasada bolca bulunan ve göreceli ucuz olan wifi booster cihazlarını kullanarak uyduya ulaşabilmenin maaliyetini düşürmek, 10 ghz downlink freklansını da standart (pll'li) tv LNB leri ile alabilmek için.

Alma kısmı en basiti.. Dediğim gibi bir LNB, LNB'yi besleyecek bir besleme devresi (bias-tee) ve bir rtl-sdr ya da başka marka sdr alıcı.
Gönderme kısmında ya bir transverter (sürmek için 28 mhz'ten 430 mhz'e kadar farklı seçenekler var ama SSB bir cihaz olması şart) ve bir amplifier gerekli.

Ya da aynı fiyata mal edebileceğiniz bir adalm pluto ve bir amplifier ile de bu işlemi yapabiliyorsunuz.
Ben her ikisini de kullandım.
Adalm pluto bir amatör için çok daha faydalı bir cihaz kesinlikle ama isindikça frekans kaymasını engelleyebilmek için ufak bir modifikasyonla içindeki kristali TCXO ya çevirmek gerekir.

Konu ile iligli uygulama cihaz ve benzeri konuları amatörce sohbetler programında çokça işledik. Videolu anlatımların çok daha fazla faydası olacağını düşündüşümden youtube üzerinden bu programları takip etmenizi tavsiye ederim.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #11 : 16 Şubat 2023, 09:02:57 »
Volkan Şamlı bir çok Pluto getirmişti,eğer denk gelirsek bir video yapmasını rica ederim...

Volkan bey zaten programlarının yarısında neredeyse bu konuyu işledi.
Youtube üzerinde bulabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2023, 11:25:31 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8A

Ynt: DOĞAL AFETLER VE BİZ
« Yanıtla #12 : 16 Şubat 2023, 11:28:33 »
Oğuzhan Bey,

Amatörce Sohbet kayıtlarına ara ara bakıyordum. Tekrar bir gözden geçirdim. https://www.youtube.com/watch?v=R3hLrhFirx8 adresinden ulaşılabilen "SDR Spectrum Analizatörü ,QO100 çanak yapıları,Aydan yansıtma,Eskiler ve anılar, Adalm Pluto" konulu sohbette bu konu anlatılıyor. Arkadaşların bilgisine sunarım. 73

Bilal Ekmekci, TA8A