Oğuzhan Bey,
QO-100 uydusu kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsek iyi olacaktır. Sizin bu konuda bize yardımcı olacağınızı düşünüyorum. https://ta2nc.blogspot.com/ adresindeki sayfanızda 10GHz. ile ilgili güzel bilgiler bulunmaktadır. Belki bu bilgiler QO-100 uydusunu da kapsar hale gelir mi acaba diye de içimde bir his var. Sağlıcakla kalınız. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
Bilal bey merhaba,
Aslında blog sayfamda bu konu uydunun ilk adı olan eshail basligi altında yazılı.
https://ta2nc.blogspot.com/search/label/eshailÇok kısa bir özet olarak geçmem gerekir ise,
QO-100 (Nam'ı diğer eshail) yaklaşık 26 derece doğu da bulunan bir tv uydusu.
Üzerinde amatör iki adet transponder var.
Biri narrow band (ssb cw ve bazı dijital modlar için)
Diğeri wideband Dijital ATV yayını için çalışıyor.
Genel olarak (frekans bilgileri benim blog ve bir çok sayfada mevcut) 2.4GHz 'te uyduya gönderim (uplink) 10 GHz bandında ise uydudan gelen (downlink) bandlarına sahip.
Bu frekansların seçimi evlerde kullanılan 2.4 ghz bandında bir uplink frekansı piyasada bolca bulunan ve göreceli ucuz olan wifi booster cihazlarını kullanarak uyduya ulaşabilmenin maaliyetini düşürmek, 10 ghz downlink freklansını da standart (pll'li) tv LNB leri ile alabilmek için.
Alma kısmı en basiti.. Dediğim gibi bir LNB, LNB'yi besleyecek bir besleme devresi (bias-tee) ve bir rtl-sdr ya da başka marka sdr alıcı.
Gönderme kısmında ya bir transverter (sürmek için 28 mhz'ten 430 mhz'e kadar farklı seçenekler var ama SSB bir cihaz olması şart) ve bir amplifier gerekli.
Ya da aynı fiyata mal edebileceğiniz bir adalm pluto ve bir amplifier ile de bu işlemi yapabiliyorsunuz.
Ben her ikisini de kullandım.
Adalm pluto bir amatör için çok daha faydalı bir cihaz kesinlikle ama isindikça frekans kaymasını engelleyebilmek için ufak bir modifikasyonla içindeki kristali TCXO ya çevirmek gerekir.
Konu ile iligli uygulama cihaz ve benzeri konuları amatörce sohbetler programında çokça işledik. Videolu anlatımların çok daha fazla faydası olacağını düşündüşümden youtube üzerinden bu programları takip etmenizi tavsiye ederim.