Merhaba Radyo Amatörü Arkadaşlar,
Merhaba Hulusi Bey, internet üzerinden gördüğüm kadarıyla Amerika ve Avrupa devlerinin çoğunda qrp yapıcılar çalışmaya devam ediyorlar. Dernekler üyelerine hatta bazen öğrencileri de davet ederek demonte qrp ve donanımlarının kitlerini önlerine koyuyorlar. Grup etkinliği biçiminde faaliyetlere yer veriyorlar. Bu faaliyetlerin şöyle faydaları var;
1-Devre elemanlarını tanıma,
2-Devre elemanlarının çalışma prensibini ve sağlamlık testini yapmayı,
3-Yapacakları devrenin bölümlerini, çalışmasını ve fonksiyonlarını,
4-Usta çırak ilişkisi şeklinde bilmediklerini ve karşılaştığı sorunların nasıl çözüleceğini öğreniyorlar.
5-Bu etkinliklerde bulunanlar, elektronik ilgilerinin hangi alanlarda olduğunun farkına varmaları sağlanıyor.
6-Katılan küçük misafirler de geleceğin bilinçli ve iyi amatörlerini oluşturmak için adım atmış oluyorlar.
7-Yaptıkları devrelerin çalışmasından haz duyuyor ve yenileri için motivasyon kazanıyorlar.
Arkadaşlar bunları niçin yazdım? Ülkemizdeki amatör derneklerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar elbette vardır. Ama Genel itibariyle
bu çalışmalarda çok ama çok yetersiz. Dernekler, bölgelerindeki qrp ile ilgilenen veya elektronik mühendislerinden seminer verdirebilirler. El yapımı qrp lerden örnekler getirilip qso lar yaptırılarak katılımcıların ilgi ve motivasyonları arttırılabilir. Sadece qrp ile sınırlandırmak yanlış olur. Yukarıda demiştim, qrp donanımları (anten, adaptör, swr-watt metre, tüner, maniple yapımı, basit audio amp vb.) ile ilgili zaman buldukça faaliyetlere yer verilebilir.
Arkadaşlar bu tür çalışmalar olmadığı zaman qrp çalışmaları evlerimizin içinde kalıyor. Bereket versin ki
www.telsizciler.org vb. gibi ayrıca kişisel sitelerin varlığıyla yayınlanmaları sayesinde haberimiz oluyor. Ayrıca şunu da belirteyim ki burada "Ben yaptım oldu" sekmesinde yayınlanan qrp ve donanımları ile ilgili çalışmalar o kadar azaldı ki sanki üzerimizde ölü toprağı varmış gibi. Üç bilemediniz dört yıldır qrp çalışmalarımız durmuş gibi geliyor bana. Yanlış anlaşılmaya neden olmasın çalışma yapanlara sözümüz yok. Öz eleştiri yapmak gerekirse üç yıldır ben de bir iki çalışmadan fazla bir şey yapamadım.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim. I love RF 73...