Gönderen Konu: 40 METRE SSB/CW ALICI ARA FREKANS HESABI  (Okunma sayısı 262 defa)

Çevrimdışı TB5CVN

TA Callbook kaydı

Şükrü Özkarabacak
    MERSİN
  • OM/YL
  • TARSUS'TAN TB5CVN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK
40 METRE SSB/CW ALICI ARA FREKANS HESABI
« : 03 Nisan 2017, 10:36:45 »
Aşağıda resmi bulunan alıcıyı yaptım çalışması gayet sağlıklı. Osilatör frekansım 7.041 ile 7.190 aralığında çalışmakta. Bu alıcı mantık olarak kısaca anlatacak şöyle çalışmakta antenden gelen sinyal ne602 ye giriyor osilatörde aynı şekilde ne602 ye giriyor ne602 iki sinyali mix edip direkt lm386 ya ses olarak sürüyor daha sonra bu ses sinyali tda2030 ses yükseltecine giriyor ve sesi duyuyoruz.

Sorum şu bu alıcıya bir frakans metre takacak olursak ekrandaki frekans ile dinlenen istasyonun uyuşması için shifti kaç girmeliyiz? Eksi mi artı mı girmeliyiz?

AlICIYA AİT RESİMLER:

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: 40 METRE SSB/CW ALICI ARA FREKANS HESABI
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2017, 10:41:17 »
shift yok. Direkt gördüğün frekansın USB ve /veya LSB sini dinlersin.

Çevrimdışı TB5CVN

TA Callbook kaydı

Şükrü Özkarabacak
    MERSİN
  • OM/YL
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2017, 10:51:50 »
Nasıl bir mantık. Mikserden nasıl oluyor aynen geri çıkıyor?

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2017, 15:44:16 »
DC alıcı
Yani "direct coversion receiver" derler.Mobil qrp ve sota çalışmalarında, özetle  frekans gamının dolu dolu olmadığı propagasyonda   iyidir.Çünkü IF filtre yoktur. Osilatörünüz  kaliteli ve  harmoniksiz ise,  (  Süperhetorodin olmadığından dolayı, anten  katında sinyali çok fazla bastıran giriş  filtresine ihtiyaç yoktur) profesyonel alıcıları fazla  aratmaz.
 Kötü yanı;
Frekansmetrede gördüğün frekansı değil ama, 1.5 khz ALT ve ÜST yan bantları dinler.Doğal olarak bu tür alıcılar, pile-up un yoğun olduğu ortamlarda fiyaskodur.Çünkü seçicilik ve filtre sıfırdır. QRM ve QRN e çok maruz kalır.Kırsal bölgelerde mükemmel dir.
Ama dur.
Çok çok iyi bir yanı var.
Frekansmetre de shift e gerek yok.1-2 khz farkla (lsb-usb-cw) doğruyu gösterir.
Ayrıca;
Osilatör  çıkışını  iyi bir pi filtre ile harmoniksiz  olarak pa katına verirseniz ve  PA katınıda maniple ile kontrol ederseniz, iyi bir cw qrp transceiver olur.

Lakin osilatör yerine dds kullanın hocam. Aksi halde manipleye dokunduğunuzda pa dan dolayı osilatör chirp yapıyor. (80m de  bizzat  denedim ve gelen raporların hepsi bu yöndeydi)
Amatörün tx Osilatörü.
PLL-FLL-DDS yada VXO dur.
Gerisi pek stabil (unuttuğum varsa) değil.
Bu arada;
 Özlettin Şükrü hocam.Bakıyorum, yavaş yavaş HF e geliyorsun.Önce vhf-uhf sonra bass frekans ve en son smps lerde gördüm seni ama, ortayı buluyorsun nihayet.
İyi çalışmalar. 73

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2017, 15:53:53 »
           Şükrü Bey merhaba,
           Sizin bu yapmış olduğunuz Alıcı direkt alıcıdır. Bfo sinyali ve vfo sinyali de kullansaydınız o zaman  sorduğunuz soru yerinde olacaktı. Ama  siz miksere 7.040 ile 7.190 KHz girdiğiniz için yani sadece vfo girişi yapmanızdan dolayı  direkt okuyan frekans metre bağlayacaksınız o kadar.  Benim Pardus v.1 RX de aynı yöntemle çalışıyor. Yalnız bu tip alıcıların band genişliği çok geniş olmasından dolayı dinlenen istasyonlar birbirine girebiliyor. NE 602 den sonra 7.159 kristalinden oluşan bir filtre yaparsan ve lm386 ya öylece girersen bandını daraltmış olursunuz hocam.
           Kolay gelsin. 73.

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #5 : 12 Nisan 2017, 13:25:43 »
Şükrü Hocam,

Elinize sağlık, ben de birkaç genç arkadaş için basit bir DC alici düşünüyordum. PCB yi paylaşmanız yada  bastırdı iseniz satın almamiz mümkün mü?

73 HAKAN GÜNER TA0G

Çevrimdışı TB5CVN

TA Callbook kaydı

Şükrü Özkarabacak
    MERSİN
  • OM/YL
« Yanıtla #6 : 12 Nisan 2017, 15:18:58 »
Mail adresi verirseniz iletirim.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #7 : 12 Nisan 2017, 16:00:21 »
sesi netleştirmek için devre. potansiyometreden önce.