DC alıcı
Yani "direct coversion receiver" derler.Mobil qrp ve sota çalışmalarında, özetle frekans gamının dolu dolu olmadığı propagasyonda iyidir.Çünkü IF filtre yoktur. Osilatörünüz kaliteli ve harmoniksiz ise, ( Süperhetorodin olmadığından dolayı, anten katında sinyali çok fazla bastıran giriş filtresine ihtiyaç yoktur) profesyonel alıcıları fazla aratmaz.
Kötü yanı;
Frekansmetrede gördüğün frekansı değil ama, 1.5 khz ALT ve ÜST yan bantları dinler.Doğal olarak bu tür alıcılar, pile-up un yoğun olduğu ortamlarda fiyaskodur.Çünkü seçicilik ve filtre sıfırdır. QRM ve QRN e çok maruz kalır.Kırsal bölgelerde mükemmel dir.
Ama dur.
Çok çok iyi bir yanı var.
Frekansmetre de shift e gerek yok.1-2 khz farkla (lsb-usb-cw) doğruyu gösterir.
Ayrıca;
Osilatör çıkışını iyi bir pi filtre ile harmoniksiz olarak pa katına verirseniz ve PA katınıda maniple ile kontrol ederseniz, iyi bir cw qrp transceiver olur.
Lakin osilatör yerine dds kullanın hocam. Aksi halde manipleye dokunduğunuzda pa dan dolayı osilatör chirp yapıyor. (80m de bizzat denedim ve gelen raporların hepsi bu yöndeydi)
Amatörün tx Osilatörü.
PLL-FLL-DDS yada VXO dur.
Gerisi pek stabil (unuttuğum varsa) değil.
Bu arada;
Özlettin Şükrü hocam.Bakıyorum, yavaş yavaş HF e geliyorsun.Önce vhf-uhf sonra bass frekans ve en son smps lerde gördüm seni ama, ortayı buluyorsun nihayet.
İyi çalışmalar. 73