Gönderen Konu: electret mikrofon kullanımı  (Okunma sayısı 214 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

electret mikrofon kullanımı
« : 01 Aralık 2016, 19:23:21 »
Değerli arkadaşlar

Zaman zaman kullanmış olduğum electret mikrofonların üzerine kalite değerlerini gösteren işaretler koyarım.

Zamanla görüyorum ki mikrofonlarımın büyük kısmı ya tamamen bozulmuşlar veya kalite kaybetmişler.
Mikrofonların değerini düşüren etkenler ne olabilir?
İnternet ortamında az miktarda bazı yabancı yazılar gördüm, ama kullanıcıyı uyaran yazılara pek raslayamadım. Mikrofon kullanımında nelere dikkat etmeli?. Konu hakkında bilgi veya deneyimi olan arkadaş var mı?

73   Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA1LC

Ynt: electret mikrofon kullanımı
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2016, 10:34:32 »
muhtemel paslanmadan olabilir

Çevrimdışı TA1AST

« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2016, 21:25:12 »
rutubetli ortamlarda kaçınınız.Mikrofon üzerine fön makinesi ile biraz sıcak hava tutup tekrar kontrol ediniz..

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2016, 21:02:17 »
İlgilerinizden memnun oldum
Yüksel Mert  ve Burak işler Bey

Yabancı kaynaklı bir yazı bulmuştum ama kalabalığın içinde  şimdilik bulamadım
Öncelikle Yüksel Bey' in paslanma konusunu kısacık işleyelim.

Pek çok üretici firma kapsul içindeki fet  gate sini kapsül mikrofonun sabit, hareketsiz dairesel levhasına lehimsiz, fiziksel, mekanik temas yaptırarak bağlıyor.  Az da olsa perçinleyen firmalar var.  Fet gatesi çoğunlukla altın veya platin olmadığından zamanla oksitlenebiliyor. Bunu yakın zamanda 8--10 yıpranmış mikrofonu açarak gördüm.

İkinci olarak yabancı kaynaklı yazıda,  yazar   mikrofonu sakın rüzgara fırtınaya, yüksek gürültüye  karşı tutmayın diyor. Ben'se  eminim  içerisine üflemediğim mikrofon yoktur.

Yine yazar   kapsül arkasına lehimle bağlantı yaptığınızda, lehimleme süresini çok kısa tutunuz diyor. Bu çok doğru. Benim lehim taştı, aklımda fet'in s ve d uçlarının fazla ısınmaması vardı.  Fe't i  ısıtmamaya özen gösteriyordum, keşki fet ısınsaymış.!!
 Mikrofonun aliminyum gövdesi ısındı.   Kapsülün hareketli, yani kapasite etkili, parlak  levhası eğilip büküldü. Bizler bu parlak levhayı aliminyum olarak biliriz. Sanki naylonmuş gibi büzülmeler oldu.

Fotoğrafını buraya koyuyorum. Mikrofonlarınn arka bağlantılı kısmına bakarsak s, sourge ucu kalın hatlarla mikrofon gövdesine bağlanmıyor, bir iki ince çizikle bağlanıyor.   Anladım ki üretici firma bu çizik işini süs için yapmıyor, gayesi mikrofon gövesini isidan korumakmış.

sağlıcakla    73    Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com
« Son Düzenleme: 03 Aralık 2016, 21:10:59 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2016, 23:00:43 »
      korozyon el cihazlarının flex iletişim hatlarını eritebiliyor. bir zamanlar satmadan önce sahibi th-79 mikrofon şase pistini erimişti içine üflemekten. şaseye köpru yaptım, cihazı yade ettim.