Gönderen Konu: Rusça yardım...  (Okunma sayısı 791 defa)

Çevrimdışı TA3ALS

Rusça yardım...
« : 24 Ekim 2016, 18:36:14 »
Linkteki Şemada bulunan T1 ve T2 trafolarının(ferrit) geçirgenliği hakkında yardıma ihtiyacım var.
Rusça bilen arkadaşlar bu konuda yardımcı olabilir mi?

http://ra3ggi.qrz.ru/LAMP/1.htm

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: Rusça yardım...
« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2016, 16:07:31 »
Ali Bey,
iyi günler.
Tipik bir lamba giriş empedansı ve çıkış empedansı denkleştirme trafoları.
cihazımızın çıkışı 50 ohm lambanın ise yüksek değerde, çıkış da ise tam tersi anten çıkışımız 50 ohm. Burada bildiğim kadar 1:4 kullanılmış. ferrit nüveler klasik çalışma frekansına ve aktarılacak güce göre de değişkenlik gösterir.
saygılarımla
yasar gocet
TA3D

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2016, 16:49:03 »
Yaşar bey, merhaba;
Lambanın çıkışında (puşpul değil-2300-2500 ohm) denediğim 1:1 balun çekirdeği ısınıyor, ama aynı balunu 50 ohm yükte denediğimde hiç bir ısınma olmadan güç aktarımı yaptığını gördüm.
Yazıyı yandexle çevirdiğimde düşük geçirgenlikli demiş gibi algıladım(20-50 gibi).
Ben iki nüve ile denedim.Birisi 43 malzemeli idi(600). Diğeri pembe toroid, o da yüksek geçirgenliğe sahip (2000 gibi diye biliyorum).
İkisinde de çekirdek ısındı, oysa 50 ohm çıkışta kullandığımda 100 watt güçte 3-5 watt kaybı oluyor ve ısınmıyor.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2016, 19:10:11 »
http://www.ok1rr.com/tubes/gu-29.pdf   gu29 için 100W çok. 40-50W arası normali. Belki yerine iki adet 6146  100W için daha iyi.T2 trafo erimeyen teflon kaplı tel ile sarılması gerekiyormuş demek ki ısınması muhtemel.Bu tür şemalar (balunlu lambalı) daha çok deney amaçlı. Ön akım ayar 30 miliamper.
« Son Düzenleme: 26 Ekim 2016, 19:17:14 Gönderen: TA1EH »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #4 : 27 Ekim 2016, 10:37:58 »
Yüksel Bey, bazı değişikliklerle aşağıdaki şemayı yapmak istiyorum. Örneğin anot devresini sorduğum şemadan kullanmayı düşünüyorum.

Bu şemada G2 gerilimi giriş geriliminden elde edildiği için lambayı fazla yormadan daha yüksek güçte kullanmak mümkün.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #5 : 27 Ekim 2016, 15:51:04 »
 Verdiginiz iki şema isabetli degil. İki adet tüp 100W.  Bir adet  ortalama 50W ,60 çok. Bu tüp için tipik işe yarayacak yapı (örnek):
2W inp. 100W outp. Bundan fazalsı örnegin FT101 son katı olabilir iki GU 29 ile.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #6 : 27 Ekim 2016, 20:13:44 »
Yüksel bey, ben de lambayı zorlamamak gerektiği kanaatindeyim, ama merak ettiğim bu değil,  puş pul çıkışın endüktif empedans uyumlaması idi. 43 ferrit malzemesi ile bu iş olmuyor, denedim gördüm.

Niçin paralel kullanmıyorsun derseniz,  trafo kullanmadan elimdeki gu19-1 ile 75-80 watt birşey yapmak istemiştim.

Selamlar...

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #7 : 28 Ekim 2016, 14:02:00 »
Push Pul VHF te uygulanmakta- mühendisler daha iyi bilir, çift kat sayı frekans bastırmak için. Gümüş kaplama bobinin Q faktörünu iyileştirsede yeterli olmuyor.
Toroidli denemeler gördüm hatta televizyon saptırma kömürü kullanılmış hava aralıgı bırakılmış fakat 14 MHz sonrası problemli.Son olarak T200-2 deneyebilirsiniz büyük oldugu için ısınma olmaz belki ve  kayıplar az malzemede, teller içü birarada sargılı olması gerekiyormuş.Ama riskli p.p. her an oscilasyon yapabilir ne de olsa VHF tüp. Oscilasiyon cihaza zarar verebilir.Trafosuz denenmiş şema ekte... İki 811 tup ile muhteşem olur. 811 TA1ED Metin Beyde yenisi var. http://www.telektronik.com/?product=3971434&pt=G%C3%9C%C3%87+Y%C3%9CKSELTE%C3%87LER%C4%B0 (T200-2 tor aynı sitede var) .

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #8 : 28 Ekim 2016, 16:56:27 »
Paypal sorunumuz nedeniyle GU50 yerine FU50(çin versiyonu) almıştım 4 adet, yoldalar, bugün yarın gelir. 200-300 wattlık bir amplifikatör yaparım.Pasif ızgara diye tabir edilen esasa göre yapmayı planlıyorum.
811 değil de, iki adet GI7BT ile ilerki zamanlarda 800 watt bir cihaz yapma düşüncem var. Ama 400 watt'a ayarlayıp döke saça kullanmayı düşünüyorum.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #9 : 28 Ekim 2016, 19:33:18 »
pervane fan sesi olmazsa daha iyi. seramikler e fan gerekiyor 400 w için cam yetrerli

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #10 : 28 Ekim 2016, 22:55:56 »
Aslında Lambadan daha önemli sorun diğer malzemeler. Bu iş için gereken variyabıl kondansatörler benim için sorun teşkil ediyor. Laser ile kestirip elde yapmam gerekecek. Bu işler hurda kaynaklarına yakın olmadan olmuyor. Bu yüzden GU50 li devreler gibi ekstrem malzemelere ihtiyaç duyulmayan tasarımlara yöneliyorum.
Selamlar...

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #11 : 29 Ekim 2016, 13:36:11 »
Evet anladım.Diyorsun ki onbeşe mal edip beşyüze  satmak.Güzel. Yakın zamanda sitede görürüz resimlerini iinşallah nasipise. Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #12 : 29 Ekim 2016, 15:21:14 »
Yüksel Bey, bir yanlış anlaşılma var sanırım, kendim için yapıyorum. Bu işin ticaretiyle ugraşan biri değilim. Benim ekipmanımın tamamı el yapımıdır,  20 senedir amatör olarak elektronikle uğraşırım, ama iki senedir amatör radyocuyum. Asıl hobim kendi ekipmanımı kendim yapmak.
Selamlar...

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #13 : 01 Kasım 2016, 01:26:55 »
başlangıç için güzel ekonomik ground grid şema. trafo derdi yok. ufak retüşlere müsait.   http://www.qrz.lt/ly2bok/Konstrukcijos/PA%204%20x%20GU-50/PA%204%20GU50.htm

Çevrimdışı TA0LKJ

« Yanıtla #14 : 03 Kasım 2016, 01:02:27 »
selamlar
lamba sayısını 6 ya çıkarmanızı öneririm yada 2 lamba neden derseniz rf gücünü dB tablosuna bakarak yaparsanız 10w onun 2 katı 100w onun 2 katı da 1Kw olduğunu görürsünüz
onun için 600-700w güç 100w etkisinden çok az farklıdır ama 2 katı etkisi yoktur
 yine dikkat ederseniz önemli ampli üreticilerinin amatörler arasında tutlan modelleri genelde 1kw ve az üstüdür

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #15 : 03 Kasım 2016, 10:38:33 »
Lambalar geldi, 4 adet FU50. Çin malı, rus üretiminin kalitesini tutar mı, bilmiyorum. Ama paypal iptal olduğundan aliexpresten bunu alabildim.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #16 : 03 Kasım 2016, 12:52:46 »
  Hakan bey eme veya vhf fm için söyledikleriniz dogru.hf için degişkenler daha çok. fading te 100w gürültü altına kayboldugu zaman 400w ortada kalır.fm üst üste transmit mümkün degil, ssb ve  cw de birden fazla istasyon sesini aynı yerde duyurmaya çalışıyor.gu50 3 adetten fazlası 10 metrede sıkıntılı olacagı soyleniyor artan grid ve montalama kapasiteden.geometrik olarak dogru şekşlde dizildigi zaman 4 adet kullanılması mümkün oluyormuş. Ali bey, çin olmaları çıkma olmasından iyidir.soketleri var mı? merak ettim.almanlardan kopyalanmış zamanında şimdi çinliler.
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2016, 12:55:38 Gönderen: TA1EH »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #17 : 03 Kasım 2016, 13:39:22 »
Yüksel Bey,
Elimde iki adet soket var, daha önce GU19 için getirtmiştim. Yenisini getirtmek çok zaman alacak,  zira gelmesi üç ayı buluyor. PC power soketlerindeki dişi bacaklar aynen oturuyor, onları kullanabilirim, epoksi PCB'ye dizmeyi düşünüyorum.
gu50 3 adetten fazlası 10 metrede sıkıntılı olacagı soyleniyor artan grid ve montalama kapasiteden.geometrik olarak dogru şekşlde dizildigi zaman 4 adet kullanılması mümkün oluyormuş.
Doğru geometrik diziliş nasıl olmalı, bi bilgi var mı?

« Son Düzenleme: 03 Kasım 2016, 13:50:32 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #18 : 03 Kasım 2016, 22:27:43 »
   input pinler en kısa yoldan baglanacak. eger gridler şase ise -katod,1no(input) pin ler birbirne yakın olması gerekiyor.   tüpleri sıraya dizmek tercih edilmez . gu50 ile yaptıgım yok gu74 ile yapmıştım uzun zaman önce. Size kolay gelsin.

Çevrimdışı TA0LKJ

« Yanıtla #19 : 04 Kasım 2016, 01:45:24 »
 gu50/ls50/fu50 üç tüpte aynıdır kalite ömür gibi unsurları geçerseniz pek ala çin tüpler çok berbat falan değil sadece ayaklarda sorun olabiliyor (benim aldıklarımda en azından böyleydi ayakların üzerinde gri renkli çok kalın boya,toz gibi statikle yapıştırımış gibi bir tabaka vardı) ilk anod geriliminde anod ile soket inanılmaz bir ark yaptı ve tüp sizlere ömür
 Yapı olarak sweep tüp tabir edilen tv tüpleri gibi ground grid katod giriş çalışabilirler çok rahatlıkla bütün sweep amplilerde bulunmayan tüplerin yerine kullanılabilirler ancak eger bias voltajı vermeden direk katodtan sürmeye kalkarsanız çok yüksek giriş seviyelerine ihtiyacınız olacaktır
 Doğru diziliş bilmiyorum,ben yapılmış örnekleri kopyalamayı tercih ederim internette az bir araştırmayla bu tüplerin kolaylıkla özensizce 10 tanesinin dahi bir araya bağlanarak kullanıldığını gördüm
bir Alman amatörün yaptığı 6 lambalı oldukça dikkat çekici titizlikte ve profesyonelce yapılmış

link   http://www.dc9dz.de/en/6pack.html 

Yüksel Bey siz 100w ile 400w arasında büyük fark olacağını düşünüyorsunuz görüşünüze saygı duyuyorum elektonik bilginiz el beceriniz benden kat kat üstündür wattmetre bazında tabiki 4 katı.Legal limit derseniz onada eyvallah ancak dB bazında baktıgınızda kişisel olarak aynı kanaatte değilim
Hf teki bahsettiğniz unsurların çok daha fazlası eme çalışmasında var hf te bir kabloya taş bağlayıp ağaç dalına atıp dünyanın tersiyle görüşebilirsiniz ama emede böyle bir tesadüf yaşama şasınız asla yok. Birsürü etken'e aynı anda hakim olmak gerekiyor  öncelikle eme çalışmaları fm mod ta yapılmaz ssb,cw ve digital.Eme çalışan bir istasyon çok muhtelif güçlerde linearlar kullanır  250w olanıda görürsünüz 7kw olanıda aslolan burada güç değil anten kazancı ile elde edilecek ERP güçtür.Ama kısa dalgada çok dB li antenler ebatlarından dolayı pek mümkün değildir hele ülkemiz şartlarında bu tür anten kullanan amatör sayısı sanırım 2 elin parmaklarını ancak bulur
Bu bakımdan 2 lambalı veya 6 demiştim yoksa maksadımız doğruyu tartışarak bulmak kimseyi incitmek yada yanlış yönlendirmek değil
73