Gönderen Konu: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü  (Okunma sayısı 1418 defa)

Çevrimdışı TA5FA

2015 yılının son ayları ve şuanda halen devam eden propagasyonun berbat halleri 11 yıllık meseleyi aklıma getirdi. Her yarım yamalak bilgiler kulaktan kulağa gider dedim ki bu işin aslını anlayalım.

Propagasyon neyolaki yazımıza bakmadan geçmeyin : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31570.0.html
Solar İndeksleri Anlamak yazımıza bakmadan geçmeyin http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32058.0.html









Biraz ansiklopedik bilgiler demeti olacak ama okumadan öğrenemeyiz değilmi ?


Havaküre (atmosfer),
Suküre (hidrosfer),
Buzküre (kriyosfer),
Taşküre (litosfer) ve,,,
Yaşamküreden (biyosfer)
oluşan iklim sisteminin hem yapımcısı hem de yönetmeni olan güneşin, bir sebeple, bir süreliğine de olsa dünyamızı doğru dürüst ısıtamadığını düşünün…

Sonuç mu? 1815 Nisan’ında Endonezya’daki Tambora Volkanı’nın patlaması ile yaklaşık 45 km yüksekliğe kadar püsküren 200 milyon tonun üzerindeki sülfür dioksit, güneş ışınımının yer yüzeyine ulaşmasını engelleyerek, 1816 yılının başta Batı Avrupa olmak üzere birçok yerde kayıtlara yazı olmayan yıl olarak geçmesine ve Haziran ayında bile yoğun kar yağışlarının görülmesine neden olmuştu. Benzer şekilde, güneş aktivitesinin düşük olduğu, yani güneşin iş yavaşlatma eylemi yapıp dünyaya gönderdiği enerjiyi azalttığı 17. yüzyılın ikinci yarısı, Batı Avrupa’da Küçük Buz Çağı olarak bilinen dönemin en soğuk zamanı sayılıyor. O dönemde ressamlar, durup dururken, donmuş kanalları, nehirleri, gölleri ve üzerlerinde kayan insanları tasvir etmeye başlamışlar.

Volkan patlamaları ve güneşin kendisindeki değişimler, dünyada yaşamın ilk izlerinin ortaya çıkışından günümüze dek iklimi kontrol eden en önemli doğal olaylar olarak biliniyor. Her ne kadar Sanayi Devrimi ile beraber dünyanın iklimini artık insanların değiştirdiği, kendi yapıp ettiklerimizin doğal değişkenliğe baskın çıktığı fikri ortaya atılmış ve buna birçok kanıt bulunmuş da olsa; güneş halen “durun bakalım” deyip, küresel ve bölgesel hava durumunu çeşitli zaman ölçeklerinde etkileyebilecek garip davranışlar sergileyebiliyor.





Meşhur İngiliz yayın grubu Nature‘a bağlı Nature Geoscience dergisinde, 2012 Ekim ayı içerisinde yayımlanan bir makale, güneş kaynaklı doğal değişkenliğin dünyanın iklimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu gözler önüne serdi. Makale, güneşten dünyaya gelen ışınımdaki (güneş radyasyonu) oynamaların Kuzey Yarımküre’nin kış iklimine olan muhtemel etkisini ele alıyor ve bugüne kadar bu konuda yapılan çalışmaların bir devamı niteliğinde. Önemi ise, yeni ve çok önemli gözlemleri temel alan bir çalışma olması. Ölçümünde birçok belirsizliğin var olageldiği güneş ışınımı, 2003’ün sonunda uzaya fırlatılan SORCE (Güneş Işınımı ve İklim Deneyi) uydusu ile daha önce ulaşılamamış bir hassasiyetle günümüze dek ölçüldü. Bu ölçümler, dünyanın yegane ısı kaynağı olan bu devasa ateş topunun saçtığı enerjinin kısa kabul edilebilecek zaman dilimlerinde dahi önemli ölçüde değişebildiğini, kesin olarak gözler önüne serdi. Mesela, 23 numaralı güneş döngüsü minimuma doğru inişe geçtiğinde (bunun ne demek olduğunu bir sonraki paragrafta anlatacağız), dünyaya ulaşan güneş ışınımında çarpıcı bir azalma gözlenmiş – bu azalma, önceki çalışmalarda kestirim yoluyla hesaplanan değerlerin 4 ila 6 misli imiş! Makalenin yazarları, Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da son 2-3 yılda yaşanan şiddetli kışları örnek olarak sunarak, ışınımdaki bu kayda değer azalmanın, Kuzey Yarımküre’nin kış mevsimini bariz bir şekilde etkilediğini söylüyorlar. Bu etkinin nasıl oluştuğuna bakmadan önce, güneş lekesi ve güneş döngüsü gibi kavramları bir gözden geçirelim.



Gelelim şimdi 11 yıllık meseleye .......
Güneş Döngüsü: Minimum’dan Maksimum’a…

Güneş etkinliğinin, tam adıyla söylersek güneşteki manyetik etkinliğin, minimumlarla maksimumlar arasında gidip gelen bir döngüsü var (Şekil 1). Güneşte en az patlamanın ve siyah lekenin gözlendiği, manyetik rüzgarın en zayıf, güneşten gelen ışınımın en güçsüz olduğu zamanlara güneş minimumu deniyor (Şekil 2).



Aslında bu öyle ender görülen, sıradışı bir şey filan değil: Bir minimumdan diğerine aşağı yukarı 11 yıl kadar zaman ancak geçiyor ve bu 11 yıl “bir güneş döngüsü” olarak adlandırılıyor. Minimum dönemleri ne kadar uzun sürerse, tek tek döngülerin süresi de o kadar artmış oluyor ve minimum o kadar derin olmuş olmuyor. Sıradışı olanlar da bu derin minimumlar: Örneğin, 1645’ten 1710’e kadar o denli az güneş lekesi gözlenmiş ki, bu dönem bütünüyle bir minimum sayılmış: Maunder Minimumu. Güneş minimumlarının ağababası olan Maunder Minimumu süresince Avrupa’nın çok soğuk bir yer olduğu, kışların sık sık haddinden fazla sert geçtiği ve uzun sürdüğü, genelde donmayan göllerin, nehirlerin sık sık donduğu tarihsel kayıtlardan biliniyor.

Normal bir güneş döngüsünün 11 yıl civarındaki ömrünün ortalarına doğru da, lekelerin çok, ışınımın gani gani olduğu bir zaman dilimi var, o da o döngünün maksimumu olarak adlandırılıyor. Güneşteki garip siyah lekeler ilk kez Galileo zamanında keşfedilmiş, leke gözlemlerinin bir standarda bağlandığı 18. yüzyıl ortalarından itibaren meydana gelen güneş döngülerini ise günümüzde numaralarıyla anıyoruz (Şekil 1). 1 numaralı güneş döngüsü 1755’te başlamış, 1760’ta maksimuma ulaşmış ve 1766’da sona ermiş.



11 yıllık pediyodu hesaplama yapmak istediğimizde 1978-79 yıllarında propagasyonun tepe noktasın da olduğu söyleniyor "2W cihaz ile onlarca DX yakalandığı husunda"  buradan yola çıkarak 11+11 yıllar ile bölümlediğimizde ,,,,,




Güneş Döngüsü 23 ve 24

23 numaralı döngü, 2000-2002 arasında maksimum yaptıktan sonra inişe geçmeye başladı , güneş patlamaları durdu ve lekeler yavaş yavaş gözden kayboldu. 4 Ocak 2008’de bir açıklama yapan NASA, döngü 24’e ait ilk lekenin güneş üzerinde belirdiğini ve bu yeni döngünün esaslı manyetik fırtınalar, güneş patlamaları ve bir sürü siyah lekeye sahne olacak güçlü bir maksimuma doğru tırmanışa geçmesinin yakın olduğunu duyurdu. Fakat… Heyhat… Açıklamadan hemen sonra lekeler tekrar gözden kayboldu! 23 numaralı döngü, 12 yıl 7 aylık süresiyle zaten son 200 yılın en uzun güneş döngüsü olmuştu, ve şimdi 24. döngünün lekeleri de ortalıkta gözükmüyordu! 2008 ve 2009 yılları neredeyse hiç güneş lekesi gözlenmeden geçti, böylece güneş etkinliği diğer parametreler bakımından da son 100 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu: Biricik yıldızımızın parlaklığı ve dolayısıyla yolladığı enerji azalmış, manyetik rüzgarı neredeyse durmuştu. Aynı dönemde, uzun yıllardır görülmeyen ve küresel ısınma neticesinde kaybolduğu iddia edilen soğuk ve karlı kışlar Avrupa’nın kuzeyine ve batısına bir hışımla geri döndü. Böylece bilim insanları, güneş etkinliği ve dünya iklimi arasındaki ilişkiyi yeni veriler aracılığıyla gözden geçirmek ve daha iyi anlamak için bulunmaz bir fırsat elde ettiler.




__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________


Kaynaklar:
www.solarham.net/
solarscience
bilalemmi.com
http://www.yerbilimleri.com/
http://havadelisi.com/
« Son Düzenleme: 13 Mart 2016, 21:03:13 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #1 : 13 Mart 2016, 20:43:24 »



https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #2 : 14 Mart 2016, 15:08:58 »
Özellikle uzak mesafe, HF çalışanlar için çok güzel bir konuya değinmişsiniz Mehmet Bey öncelikle teşekkür ederim.

Solarham sitesi bir yıldır sürekli takip ettiğim bir site ve çok da yararlanıyorum. Bazı zamanlar propagasyon şartları çok kötü oluyor ve hiç cihazı bile açma gereği duymuyorum. Şartlar iyi olduğunda ise inanılmaz uzaklıktaki istasyonlarla bile iletişim sağlanabiliyor.

Biz amatörler için maalesef önümüzdeki yıllar pek iyi görünmüyor. Aşağıda güneş lekeleri için Nasa'nın son tahmini gösteren bir grafik var (Türkçe bir  versiyonu yazı içerisinde mevcut) ve görüldüğü gibi hızla solar minimuma doğru gidiyoruz. Tahminlere göre 2020 yılında minimuma ulaşacağız (inşaallah ömrümüz varsa, tahminimce 53 - 55 yaşlarında olacağım). Yine tahminlere göre uzunca bir solar minimumu yaşanacak beklentisi var (hatta mini bir Maunder minimumu bekleniyor). Kimsenin ömrünü bilemeyiz tabii ama bir daha ki solar maksimumu göremeyebilir veya faal durumda olamayabiliriz. Kısacası içimizde bulunduğumuz yılların kıymetini bilmek gerekiyor.

Ha derseniz amatör faaliyetleri bırakacak mıyız ? (QRZ.com forum sayfalarına bakanlar varsa görmüşlerdir bu konu üzerine uzunca sohbetler ve artık bağ bahçe ile ilgileniriz ne yapalım diyenler var) Artık daha performanslı antenler yapmaya çalışacağız, belki daha iyi duyan/gönderen cihazlar bakacağız (Elecraft K3S almak için bahane :)), yahu bu Mehmet Bey PA deyip duruyordu neymiş bakalım şu diyeceğiz :), CW öğreneceğiz ya da JT65, JT9 düşük sinyal seviyelerinde çalışan haberleşme modlarına daha çok eğileceğiz (ne yapıp edip konuyu yine JT65'e getirdim, K1JT'nin Türkiye temsilcisi gibi hissediyorum bazen :) )

Selamlar 73..

http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #3 : 14 Mart 2016, 15:26:44 »
   Allah nasip ederse ömrüm olursa inşallah 2020 de emekli olduğumda biraz daha vakit ayırabilirsem ı zaman tatına varacağım HF nin :-) Nasipse 2017 de emekleyeceğim :-)
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #4 : 14 Mart 2016, 22:09:59 »
JT65  tekbaşına idare eder
CW+PA bir müddet daha götürür.

Aslında Güneş dermiş ya "durun bakim daha biz ölmedik"  deyi  ama ne olursa olsun 25. dönence nin tepe noktasına daha çoookk var ve inişe geçtik.

Daha çalışmam gereken 150 DXCC var  pes etmek yok ....

Kalın sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2016, 15:25:55 »
11 yıllık döngüyü ve şuanki noktamızı gösterir bir grafik bizde alladık pulladık paylaşıyoruz;




https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2016, 15:47:50 »
Mehmet bey bu da 2020 den sonra şartların daha iyi olacağı anlamına mı geliyor? Öyle ise güzel.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #7 : 03 Haziran 2016, 00:15:19 »
Değerli arkadaşlar
Evet güneş leke cetvellerini görüyoruz.
Sanırım ben biraz yaşlıyım. Eski yıllardan bazı şeyleri hatırlıyabiliyorum. Ve diyorum ki bu periyotların hepsi birbirine eşit değil.  1971  de halk tipi radyolarla kısa dalga dinliyordum.  Kısa dalganın yani 6-7mhz nin hatta 14 MHz nin zayıfladığını hiç hatırlamıyorum. Herkes radyo kullanırdı, kimse benim radyom kısa dalgayı çekmez demezdi.  CB cilerin faal olduğu yıllar- şimdi arşivden bir defter çıkardım,  bakıyorum    09/07/1986   CB ile Yozgat tan  Artvin, Rize- Derepazarı,  Arhavi, Gemlik, İstanbul(termobil), Bursa (Safari) ..görüşmüşlüğüm var..1986 extra bir yıl.  1987 de öyle. Deftere şöyle bir kayıt geçmişim.
--19/05/1987 Kanallar yerli ve yabancı açık   Görüştüklerimden bazıları   08/05/1987   Rize- Boyacı,    Bandırma-Otogar,  Edremit -Altındük-Mıklı köyü.
Sonra epey bir müddet radyo kullanmadım. Nice yıllar sonrası radyomu açtığımdaysa kısa dalganın yok olduğunu gördüm. Zannettim ki benim radyolarım bozulmuş.
Sanırım dalga zayıflaması pek logaritmik değil. Son yılların bir eseri olsa gerek, dalga zayıflaması  bana sanki aniden oluşmuş gibi geliyor.   Sağlıcakla
73!         Hüsnü Köktürk.
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2016, 00:24:43 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #8 : 06 Mart 2017, 14:08:18 »






« Son Düzenleme: 06 Mart 2017, 14:22:57 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #9 : 06 Mart 2017, 23:19:23 »
Teşekkür ederim 73
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimiçi TA3EP

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #10 : 07 Mart 2017, 07:45:54 »
Çok değerli bilgiler için teşekkürler. Doğanın rutin seyri kapsamında 2020 li yılları beklerken daha değişik QSO yöntemleri deneyeceğiz gibi görünüyor. Eski dost CW, tüm dijital haberleşme teknikleri (RTTY ve diğer modlar), moon bounce, meteor scatter, çeşitli mobil çalışmalar, QRO teknikler vb. vb.
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #11 : 10 Mart 2017, 11:16:31 »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #12 : 10 Mart 2017, 14:05:15 »
Mehmet hocam,

Bilgilendirmeler için tekrar teşekkürler, şartların böyle kötü olduğu günler, gözlemlediğim çoğu istasyon JT65 çalışmaya başlıyor. DX kovalayan arkadaşlara önerim bu modu kullanmaları ve bant açılış kapanışlarını takip etmeleri.

Görmüşsünüzdür, iki gün önce buna benzer kötü şartların olduğu bir zamanda sabah bizim saatimizle 7:00'da 80M'de CG9NC Kanada istasyonu ile JT65 QSO yaptık.

73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #13 : 18 Temmuz 2017, 20:09:25 »
1966 yılından bir grafik
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #15 : 04 Eylül 2018, 17:59:15 »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #16 : 04 Eylül 2018, 18:04:00 »
Eyvah eyvah bittik bir kaç yıl :-(
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #17 : 09 Aralık 2018, 00:42:08 »
















































https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2OD

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #18 : 09 Aralık 2018, 09:34:28 »
2019 dip yılı olacak galiba :(
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Propagasyon (11 yıllık periyot) Güneş döngüsü
« Yanıtla #19 : 25 Temmuz 2019, 00:04:27 »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn