Çağlar Selam,
Kitap konusunda kesinlikle haklısın . Arkadaşları sadece yönlendirmek lazım . Fazıl abi kitabı tam bitirememişti. Bu hali bile muhteşem.
Evet İsmail bey şimdi neler yapabileceğimize bakalım .
Dikkat Lütfen Alıntıdır
http://www.amper.com.tr/index.htmlTOPRAKLAMA DİRENÇ DÜŞÜRÜCÜ KİMYASALLAR
İletkenliği artırıcı bir malzemedir. Her türlü toprak yapısında ( Kayalık, Kumlu toprak gibi ) Topraklama direncini düşüren ve iletkenliği zayıf olan topraklar için ideal bir malzemedir. Topraklama direncini istenilen değerlerde elde edebilmek her zaman mümkün olmamaktadır. Fakat iyi bir koruma için belirtilen değerlerin altına düşürülmelidir. Topraklama sisteminin karakteristiği direkt olarak tesisatın yapıldığı toprağın yapısına bağlıdır. İdeal bir topraklama sisteminde elektrik akımının rahatlıkla geçebilmesi için topraklama direnci mümkün olduğunca küçültülmelidir. Dolayısıyla sistem ve çevresi hızlı iyon akışını düzenleyecek şekilde olmalıdır. Bir iletken de elektrik akımının geçişini elektron hareketi sağlarken topraktan bunu iyonlar sağlar. Eğer toprakta bulunan iyonların hareketi az ise elektrik akımının geçişi de zorlaşır yani direnç yüksek olur.
Genel özellikleri;
Sistemin ömrü boyunca elde edilen direnci korur.
Zamanla çözülmez veya bozulmaz.
Donma dayanıklılığını yaklaşık %10 artırır.
Periyodik olarak kontrol edilmesine gerek yoktur.
Hazırlanması yapılması için bir kişi yeterlidir.
Toprağa zararlı bir etkisi yoktur ve yeraltı sularını kirletmez.
Gem Tozunun Kömür Ve Tuza Göre Avantajları;
Metaller sırasında iyon sayılarının farklılığından dolayı, iki metal yan yana geldiğinde aralarında bir potansiyel farkı oluşur. Bu potansiyel farkı metallerin pil gibi davranmasına ve bir iyon akışına neden olmaktadır. Buna galvanik korozyon denir. Kömür ve bakır arasında da var olan elektrokimyasal potansiyelden dolayı kömür bakırın iyonlarını alır. Zamanla bakırın iyon sayısında düşme olur ve bakır özelliğini yitirir. Tuzun ise suyla birleştiğinde oluşturduğu elektrolit korozyon bakırı bozar, ayrıca yeraltı suları ile konulan tuz miktarı zamanla azalmakta ve bitmektedir.
Evet aynı sayfaya bakarsanız toprak direncinin nasıl ölçüeceğini de göreceksiniz.
Yanlış iş mi yaptık?
Asla ve asla siz gayet güzel bir sistem için elinizden geleni yapıyorsunuz.
Yalnız hakikaten gerek var mı? veya tam oldu mu ? . Bence yanlış değil sadece tam olmadı. sebebine gelince topraklama hattı kesinlikle yapılmalı Fakaaattt ne eksik biliyormusunuz
paratoner hattı!!!!!!Bizlerin yapmak istediğinde bu yok . Olmuyor ekonomik olarak ta olamaz maliyetleri de kurtarmaz.
Profesyonel sistemlerde aysı sizin yaptığınızı yapmakta . Evet teknik olarak biraz ilaveler var ama temel işlemler aynı.
Profesyonel sistemin farkı bir paratoner hattı koyarak statik ve yıldırımlar için daha kısa bir yol yaratmaktalar.
Elektrik akımıda bu yolu tercih etmekte.
Bizde eksik olan bu dolayısı ile sistemimiz paratoner işlevi de görmeye başlamakta .
Peki daha önce kendimin ne yaptığını anlatmamıştım biraz ondan bahsedeyim çünkü çok daha ucuz bir şekil.
Ben tamamen tüm sistemimi topraklamaktan ayırıyorum.
Kulemdeki toprak hattını söktüm. İstasyondaki tüm enerji noktamı tek besleme üzerinde topladım . Bu sisteme bir adet izole trafo koydum 220-220 şeklinde böylelikle toprak ile ilgimi kestim .
Yani KUŞLAR Gibi tele kondum .
Beni toprak hattına bağlayacak tüm sisemlerden de uzaklaşmaya çalıştım .
Tam garanti mi ?
Hayır hayır hayır asla böyle bir garanti olamaz . Sadece olasılıkları azaltmaya çalıştım.
Bu yapmış olduğum çalışma ben tamir ile uğraşırken bireysel çarpılmalarımın da önüne geçti. Eski alıcılar ile uğraşmayı sevdiğim için çok çarpılmakta idim. Bunlarında çok çok azalmasını sağladı.
Peki anten kulem binaya deymiyor mu ? Tabiki tutturma amaçlı burayı kullanmak durumundayım .
Yanlız bu temastaki direncin yüksek olması dahi akımın isizin üzerinizden olması ihtimalini azaltmakta .
İste elimizde olmayan ( maddi imkanların sınırlı olması ) sebepler ile hiç bir zaman çok çok azaltmanın bile olasılığı olamıyor.
Kıssadan hisse ;
Ya sistemimize topraklama yapıp paratoner kuracağız.
Ya da toprak ile ilgimizi en yok etmek için elimizden geleni yapacağız. ( Bizim için daha kolay bir yöntem )
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Fakat tekrar hatırlattığı için Çağlar arkadaşımıza teşekkür ederek Fazıl abinin ( Fazıl Turkan) kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Böylelikle konuşmak için hepimizin bir ortak noktası olacaktır.
Ben sadece yaşamış olduklarımın okuyabildiklerim ile analizinde buraya ulaştım .
Bilal Abimi 8 TA8A Bilal Ekmekçi ) az rahatsız etmedim bu konuda . Tabi Şevket Hocamıda (TA8E Şevket Çetin )anmadan geçemeyeceğim .