Gönderen Konu: BALKON DEMİRLERİNE VEYA BİNANIN DEMİRLERİNE TOPRAKLAMA  (Okunma sayısı 326 defa)

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Değerli arkadaşlar
bilindiği gibi,topraklama denilen olay var kimi arkadaşlar
toprağa bakır kazıklarla veya bakır levha ile yapılmasını
tasviye ediyorlar bu şekilde bir topraklama

bazıları da balkon demiri binanın demirleri şeklinde de
topraklama yapılabilir diyorlar
balkon demirlerinden yapılan topraklama veya binanın demirleri
ne yapılan topraklama,
toprağa ne derece ulaşır hakiki topraklama yani
toprağa çakılmış bakır çubukların yerini tutabilirmi
veya ne derece sağlıklı olabilir balkon demirlerine yapılan topraklama

Çevrimdışı TA2ANL

Ynt: BALKON DEMİRLERİNE VEYA BİNANIN DEMİRLERİNE TOPRAKLAMA
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2015, 16:32:00 »
Bana bir arkadaşım, eğer antenine verici bağlamayacaksan, balkon demirini kullanabileceğimi söyledi. Ama verici bağlayacaksan kullanma, yere sağlam toprak hattı ile bağlan demişti. Yere bağlanmamı, statik elektriği aktarma ve yıldırımın zararlarından korunma sebebi ile demişti. Balkon demirine bağlı olan toprak hattı, verici çalışırken, manyetik alan yaratır, size bile elektrik iletebilir demişti.
Bu yazdıklarım, bana mantıken doğru geliyor ama fazlasını bende bilmiyorum.
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA4AAC

« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2015, 16:45:57 »
ben çatı katında oturuyorum, 7. kat. toprağa kablo indirmem imkansız. tavan betonunu kazıyıp çıkan demiri  yıllardır kullanıyorum. hiç bir şikayet\im olmadı... 73.
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #3 : 24 Aralık 2015, 09:16:27 »
Arkadaşlar Selamlar,

Malesef toprak hattı konusu  bu kadar basit değil. Hatta Topraklama ile ilgili en az 400 sayfalık bir kitap olduğunu biliyorum. Eğer arşivimde bulabilirsem buraya koyayım . ben okurken sıkıldım bunların hangisini uygulamayı başarırım deyip topraksız kullanıma geçtim .

Ama şunu söyleyeyim kalorifer, balkon demiri , saksı içine konan sistem vs maalesef topraklama sayılmamakta .
Tabi bir de ne tür topraklama istiyoruz ? öenmli soru bu .
Ben kitaba bir bakayım .
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA4LSM

« Yanıtla #4 : 24 Aralık 2015, 10:03:33 »
BEN BÖYLE BİR DIŞ ANTEN TOPRAKLAMA YAPTIM  BU OLURMU? EVİN SAĞINA 1 MT BAKIR ÇUBUKLA YAPTIM
EVİN DİĞER TARAFINDAN İÇ CİHAZ TOPRAKLAMA YAPTIM ODA AYRI BAKIR ÇUBUK TOPRAKLAMA. YANİ AYRI AYRI  ACABA BU TOPRAKLAMA İHTİYACINI ALIRMI?

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2015, 11:09:38 »
İsmail bey Selamlar,

Öncelikle güzel olmuş ellerinize sağlık.
Ama olur mu ? sorusuna beraber cevap arayalım .

Bakır çubuk ile yaptığınız topraklama için toprak dirençlerini ölçtünüz mü ?

Bakır çubuğu sadece toprağa çakıp bıraktınız mı ? yoksa yardımcı çözeltiler kullandınız mı?

Toprağın durumu nedir ? devamlı iletkenliği sağlamak üzere toprağa bağlı olarak nemlendirme yapıyormusunuz ?.

Peki özellikle antenleri topraklamak sureti ile bu yapmış olduğunuz işlemler neticesinde kendinize bir paratoner mi yaptınız.
Yani toprağa giden kısa yol yaratıp statik enerjiler için gel buradan kolayca yol yaptım sana hem buradan git hemde benim cihazlarıma hasar ver mi diyorsunuz ?

Yoksa bu sadece RF toprağı olsun düşüncesi ile yapılmış bir işlem mi ? Eğer böyle ise de bunun eski okuduklarımdan hatırladığım kadarı ile 60 cm civarını geçmeyen bir hat ile bağlanmış olması lazım . ( bilgi eskidir  kontrol edeceğim )

Tabi bu da statiklere yine kısa yol anlamına gelecektir.

Peki derseniz sen bu soruları soruyorsun da kendin ne yapıyorsun ?

Mümkün olduğu kadar telin üstündeki kuş prensibini uygulamaya çalışıyorum .

Detay ister iseniz yazayım :)

Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2015, 11:37:09 »
Emin selamlar iyi çalışmalar
Güzel yazmışsın. Zaten bu topraklama işi bizler için zor bir iş.
Topraklamanın önemini biliyorum ve ciddi bir iş, baştan sağma yapılsada olur yada böyle yapılsada çalışır gibi bir düşünce yanlış.
Cihazlara hasar verilebilir. Topraklama üzerine bir sürü yazı yazılmış, kitaplar yayınlanmış.
Bende apartmanda oturduğumdan en zahmetsizce bulabildiğim ve cihazlarıma yakın olan kolon içindeki etriye demirinden toprak hattı çektim. Ayrıca antenimdede counter poize var.
Senin bu yazından sonra tehlikeyi tekrar hatırladım ve şimdi her iki hattada bakıp bakıp düşünüyorum acaba başıma bir gün bir felaket gelirmi diye.
Kitabı bulup yayınlarsan mutlaka hepimize faydası olur.
73

Çevrimdışı TA4LSM

« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2015, 13:04:37 »
Öncelikle yaptığım  topraklama yanlış bir uygulama ise yardımcı olurmusunuz düzeltelim
Eğer zarar veren bir şema ise kaldırayım.
1.direnç ölçümü yapılmadı
2.çözelti kullanılmadı
3.toprak nemli bahçe toprağı devamlı ıslak
Yaptığım topraklama anten üzerindeki statik içindi paratoner değil
İnternette ham radio ground station diye örneği bulunan şemalardan ( 60 cm gözden kaçırmışım maalesef )
Birde bu klasik yöntem cihaz şaselerinden topraklama veya anten anahtarlarından topraklama ile benim uygulama arasındaki fark nedir.
Anladığım kadarıyla zararlı bir topraklama yapmışım  yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.   

( cihazlar için ayrıca topraklama var )

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #8 : 24 Aralık 2015, 13:24:41 »
Merhabalar,

Şebeke toprağı ve RF "toprağı" birbirinden farklı. Bakır çubuk da Emin Bey'in söylediği gibi ideal çözüm değil, hele ki istasyon ve çubuğun gömüldüğü nokta arasında 1-2 metreden fazla mesafe varsa.

Konu ile ilgili sağlıklı Türkçe bilgi arıyorsanız, Fazıl Turkan'ın kitabında bulabilirsiniz. Fazıl Ağabey toprak kavramını 37 sayfada, yıldırımdan korunma konusunu ise 17 sayfada ayrıntılı olarak anlatmıştır orada:

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,5834.msg103777.html#msg103777

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #9 : 24 Aralık 2015, 14:36:25 »
Çağlar Selam,

Kitap konusunda kesinlikle haklısın . Arkadaşları sadece yönlendirmek lazım . Fazıl abi kitabı tam bitirememişti. Bu hali bile muhteşem.

Evet İsmail bey şimdi neler yapabileceğimize bakalım .

Dikkat Lütfen Alıntıdır

http://www.amper.com.tr/index.html

TOPRAKLAMA DİRENÇ DÜŞÜRÜCÜ KİMYASALLAR

İletkenliği artırıcı bir malzemedir. Her türlü toprak yapısında (  Kayalık, Kumlu toprak gibi  ) Topraklama direncini düşüren ve iletkenliği zayıf olan topraklar için ideal bir malzemedir. Topraklama direncini istenilen  değerlerde elde edebilmek her zaman mümkün olmamaktadır. Fakat iyi bir koruma için belirtilen değerlerin altına düşürülmelidir. Topraklama sisteminin karakteristiği direkt olarak tesisatın yapıldığı toprağın yapısına bağlıdır. İdeal bir topraklama sisteminde elektrik akımının rahatlıkla geçebilmesi için topraklama direnci mümkün olduğunca küçültülmelidir. Dolayısıyla sistem ve çevresi hızlı iyon akışını düzenleyecek şekilde olmalıdır. Bir iletken de elektrik akımının geçişini elektron hareketi sağlarken topraktan bunu iyonlar sağlar. Eğer toprakta bulunan iyonların hareketi az ise elektrik akımının geçişi de zorlaşır yani direnç yüksek olur.

Genel özellikleri;
Sistemin ömrü boyunca elde edilen direnci korur.
Zamanla çözülmez veya bozulmaz.
Donma dayanıklılığını yaklaşık %10 artırır.
Periyodik olarak kontrol edilmesine gerek yoktur.
Hazırlanması yapılması için bir kişi yeterlidir.
Toprağa zararlı bir etkisi yoktur ve yeraltı sularını kirletmez.
Gem Tozunun Kömür Ve Tuza Göre Avantajları;
Metaller sırasında iyon sayılarının farklılığından dolayı,  iki metal yan yana geldiğinde aralarında bir potansiyel farkı oluşur. Bu potansiyel farkı metallerin pil gibi davranmasına ve bir iyon akışına neden olmaktadır. Buna galvanik korozyon denir. Kömür ve bakır arasında da var olan elektrokimyasal potansiyelden dolayı kömür bakırın iyonlarını alır. Zamanla bakırın iyon sayısında düşme olur ve bakır özelliğini yitirir. Tuzun ise suyla birleştiğinde oluşturduğu elektrolit korozyon bakırı bozar, ayrıca yeraltı suları ile konulan tuz miktarı zamanla azalmakta ve bitmektedir.

Evet aynı sayfaya bakarsanız toprak direncinin nasıl ölçüeceğini de göreceksiniz.

Yanlış iş mi yaptık?

Asla ve asla siz gayet güzel bir sistem için elinizden geleni yapıyorsunuz.

Yalnız hakikaten gerek var mı? veya tam oldu mu ? . Bence yanlış değil sadece tam olmadı. sebebine gelince topraklama hattı kesinlikle yapılmalı Fakaaattt ne eksik biliyormusunuz paratoner hattı!!!!!!

Bizlerin yapmak istediğinde bu yok . Olmuyor ekonomik olarak ta olamaz maliyetleri de kurtarmaz.

Profesyonel sistemlerde aysı sizin yaptığınızı yapmakta . Evet teknik olarak biraz ilaveler var ama temel işlemler aynı.
Profesyonel sistemin farkı bir paratoner hattı koyarak statik ve yıldırımlar için daha kısa bir yol yaratmaktalar.
Elektrik akımıda bu yolu tercih etmekte.

Bizde eksik olan bu dolayısı ile sistemimiz paratoner işlevi de görmeye başlamakta .

Peki daha önce kendimin ne yaptığını anlatmamıştım biraz ondan bahsedeyim çünkü çok daha ucuz bir şekil.

Ben tamamen tüm sistemimi topraklamaktan ayırıyorum.

Kulemdeki toprak hattını söktüm. İstasyondaki tüm enerji noktamı tek besleme üzerinde topladım . Bu sisteme bir adet izole trafo koydum 220-220 şeklinde böylelikle toprak ile ilgimi kestim .

Yani KUŞLAR Gibi tele kondum .

Beni toprak hattına bağlayacak tüm sisemlerden de uzaklaşmaya çalıştım .

Tam garanti mi ? 
Hayır hayır hayır asla böyle bir garanti olamaz . Sadece olasılıkları azaltmaya çalıştım.

Bu yapmış olduğum çalışma ben tamir ile uğraşırken bireysel çarpılmalarımın da önüne geçti. Eski alıcılar ile uğraşmayı sevdiğim için çok çarpılmakta idim. Bunlarında çok çok azalmasını sağladı.

Peki anten kulem binaya deymiyor mu ? Tabiki tutturma amaçlı burayı kullanmak durumundayım .
Yanlız bu temastaki direncin yüksek olması dahi akımın isizin üzerinizden olması ihtimalini azaltmakta .

İste elimizde olmayan ( maddi imkanların sınırlı olması ) sebepler ile hiç bir zaman çok çok azaltmanın bile olasılığı olamıyor.

Kıssadan hisse ;

Ya sistemimize topraklama yapıp paratoner kuracağız.

Ya da toprak ile ilgimizi en yok etmek için elimizden geleni yapacağız. ( Bizim için daha kolay bir yöntem )

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Fakat tekrar hatırlattığı için Çağlar arkadaşımıza teşekkür ederek Fazıl abinin ( Fazıl Turkan) kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Böylelikle konuşmak için hepimizin bir ortak noktası olacaktır.

Ben sadece yaşamış olduklarımın okuyabildiklerim ile analizinde buraya ulaştım .

Bilal Abimi 8 TA8A Bilal Ekmekçi ) az rahatsız etmedim bu konuda . Tabi Şevket Hocamıda (TA8E Şevket Çetin )anmadan geçemeyeceğim .

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA4LSM

« Yanıtla #10 : 24 Aralık 2015, 17:20:09 »
EMİN BEY YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
GEM TOZU SİPARİŞ EDİLDİ. TOPRAK DİRENÇ ÖLÇÜMÜ İÇİN  Bİ TANIDIKTAN YARDIM İSTENDİ.
PARATONER KONUSUNA GELİNCE SONUNA KADAR HAKLISINIZ ŞÖYLE Bİ DURUM 20 MT YAKINIMDA YÜKSEK BİR BİNA VE ÜZERİNDE  NÜKLEER PARATONER DEDİKLERİ RADYOAKTİF  PARATONER  VAR.  YARDIM ALMAK İÇİN BU İŞİ YAPANLARA GİTTİĞİMDE YAKININDA OLAN PARATONER 100 METRE ETKİ ALANI VAR DEDİ BEN ONLARIN YALANCISIYIM TABİ TEKNİK BİR BİLGİYE SAHİP DEĞİLİM. BU KONU HAKKINDA Bİ YORUMUNUZ OLURMU? Bİ ÖNCEKİ YORUMUNUZDA STATİK KISA DEVRE YAPIP CİHAZ ZARAR VERİR DEMİŞSİNİZ DU DURUMUN ÖNÜNE NASIL GEÇEBİLİRİM (BEN NERDE YANLIŞ YAPMIŞIM) AYRICA 60 CM GEÇERLİMİ ESKİ BİLGİ BİBAKAYIM DEMİŞTİNİZ ÇÜNKÜ TOPRAKLAMA HATTIM 12,5 MT. İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #11 : 24 Aralık 2015, 17:42:35 »
İsmail Bey Selamlar,

Evet konuyu açan arkadaşımızdan allah razı olsun . Bizleri bilgiyi paylaşmaya yöneltti

Öncelikle etrafınızdaki paratoner için çok şanslısınız. Özellikle bu paratonerden yüksek değil iseniz bir çok tehlikeden korunma şemsiyesi altına giriyorsunuz :) 

Aktif paratoner olarakta geçen bu paratonerler artık imal edilmiyorlar :) ( bilgiyi tekrar kontrol edeceğim ) Hatta zaman zaman atom enerjisi kurumu bu paratonerleri kontrol etmek durumunda . Malum radyoaktivite probleminden dolayı.

Bunlar yarattıkları elektron bulutu şemsiyesi ile etki alanındaki bölgeleri korumaktadırlar.

Şimdi sizin topraklama işine dönelim . Yapılan bu işler anlamlı bir noktaya geldi.
Yapacak olduğunuz doğru topraklama işlemi sizi Toprak anlamında rahatlatacaktır.
12, 5 m olan toprak hattınıza takılmayın çünkü mevcut şartların değiştirilmesi mümkün olamamaktadır.
Dolayısı ile üst başlıklarda konusunu ettiğimiz doğru yapacak olduğunuz topraklama size yeterli olacaktır.
Yinede kitaplarımı inceleyip size doğru bilgi aktarmaya çalışacağım .
Evlerde kullanılmakta olan faz nötr sistemi içindeki nçtr ucunun toprak olarak değerlendirilip fişlere bağlanması işi bizim karşımıza çıkan bir engel. Buna dikkat etmenizi rica ederim .
Aslında prizlerimizde bulunan toprak / şase / diye yanlış adlandırılan uç nötr olup elektrik şebeke trafosunun yıldız noktasını ifade eder.

Bunların toprak olarak kullanılmadığından emin olun.
Zaten bina yeni ise bina yönetmeliklerine göre sizin yapmaya çalıştığınız toprak sisteminin olması mecburi.
hangi müteahhit dikkate alır veya ne kadar kontrol edilir malesef bilemiyorum .
Sözün özü doğru yoldayız böyle ilerleyelim .

Selamlar

Emin

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #12 : 24 Aralık 2015, 18:00:54 »
Güzel bilgiler dönüyor ve naçizane birkaç şey ilave edeyim;

Aktif paratonerler (yani Radyoaktif) Yönetmelik gereği tüm Kamu ve Özel kurumlardan söküldü söktürüldü. Kalanlar ise konudan haber almayan yada söktürecek ekonomiyi sağlayamayanlar. Zira takılması da sökülmesi de özel yetkili firmaların kontrolünde yapılabiliyor.
Ayrıca Şemşiye etkisi yarıçap 50mt  civarındadır bu mesafe içerisindeyseniz şanslısınız, yok dışındaysanız daha fazla etki altında olabiliyorsunuz.

Toprak <> Nötr  kontrolünü şu şekilde yapabilirsiniz (Buradaki amaç biribirinden bağımsızlığını ölçmek) Bunun için öncelikle Sigorta panonuzda KAK rölesi (Kaçak akım rölesi) olması gerekiyor varsa  Toprak <şönt> Nötr yapın KAK röleniz atıyorsa birbirinden bağımsız bir Toprak ve Nötr hattına sahipsiniz.

Yeni Binalarda bu duruma dikkat edilse de sonraları binadaki daire içlerinde neler yapılıyor modifikasyon bilinmiyor birden KAK röleniz atmaya başlıyor ya devreden çıkartılıyor bypass yada yerine W-otomat sigorta bağlanıyor.

Bunların bertarafı için ölçme-test-değerlendirme açığa çıkıyor piyasa elektrikçilerinde eğer bişeyolmaz mantığı yoksa şanslısızınız yok bişeyolmaz mantığı ile çalışan elektrikçi-mütehait  kontrolündeyseniz işiniz zor.

Topraklama toz tabiri 10 yıl önce prof. çalışmalarla hayatımıza girdi ancak bu kesin kati çözüm olmasa da kimine göre aldatmaca kimine göre geçek toprak direnci sağlıyor. Topraklama daki amacımız statik ve yıldırım enerjilerinin ani ve en kısa yoldan toprağa boşalması elbetteki bu boşalma sırasında en kısa yolu izlesede yolunun üzerinde sağında solunda bir takım hasarları oluyor ama minimum hasarla altatıyorsunuz .

Şimdi diyeceksiniz ki yahu madem hasar olacak neden yapıyoruz,  max-min hasarı siz düşünün  birisinde yakıp yıkıp patlatıp gidecek diğerinde statik dahil ufak hasarlar ile atlatacaksınız "Tam tepenize düştüğü taktirde kaçarınız yok malesef"

GEM topraklama tozuna gelirsek bildiğiniz kalker-betonit çimeto özütü ihtiva eden karışımdan ibarettir  piyasa 10 yıl önce ilk çıktığında deli paralara satılıyordu şimdiler hepsinin çakması çıktı fiyatlar epeyce düştü.

"Yüksek gerilim üzerine konan KUŞ" misali uygulama da bir korunma yöntemidir tepenize düşmeye görsün.......

Bir dönem Arrestor çıkartarak Koaxial üzerinden taşınacak istenmeyen gerilimi sönümlendirmek amacı güdülmüştü kimi yerde yararı kimi yerde direkt geçirgenliği oldu

Vel hasıl Sözün özü hepsinin artıları ve eksileri var  gerisi karar vermek + emek + finansal güç size kalmış

Kalın sağlıcakla.

« Son Düzenleme: 24 Aralık 2015, 18:11:49 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #13 : 24 Aralık 2015, 18:38:17 »
Cihazın dışından 3 mm 6 metre kablo ile  1m topraklama çubuğu ile  yağmur suyunu bol alan bahçeye çaktım adaptörümün  dış kasası prizin toprağına bağlı .
 Bahçeye  çektiğim  topraklama dan  ben çıkış yaptığımda   cihazın dışından bana rf gelmesini engellemesini
  prizden gelen topraklama dan ise adaptörün dışından cihaza gelen az bir kaçak akım var onu engellemesini   
 kullandığım antendeki 4e1 balun dan da   statik elektiriği  toprağa kısa devre etmesini    bekliyorum amacım bu     ve ihtiyacımı karşılıyor    kullanmadığım zaman tum uhf vhf hf telsizleri hem antenden ayırıyorum hem şebekeden  anten ucunu  da  cihazlardan uzağa koyuyorum .

Cihazı topraktan ayırmak fazladan rf e maruz kalmamıza   neden olur  cihazın dış kasasında   rf dolaşıyor     .   
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2015, 18:40:32 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #14 : 24 Aralık 2015, 20:00:43 »
1964 YILINDA YAYINLANAN ORDU YA AİT MUHABERE KİTABINDA TELSİZ CİHAZLARININ NASIL TOPRAKLANACAGI VE BU TOPRAKLAMANIN NASIL YAPILACAGI HAKKINDAKİ YAZI AŞAGIDADIR.