Gönderen Konu: Mode-Modülasyon neyolaki ?  (Okunma sayısı 527 defa)

Çevrimdışı TA5FA

Mode-Modülasyon neyolaki ?
« : 01 Temmuz 2015, 16:19:47 »
Bilginin RF ile taşınması farklı yöntemlerle yapılır. Her birinin kendine göre avantajı ve dezavantajı vardır. Gelin haberleşme için gerekli olan Mode-Modülasyon tiplerini hep beraber tanıyalım.

CW (Continuius wave - Devamlı Dalga)
RF üzerinden bilgi taşınmasında kullanılan ilk modülasyon tiplerindendir. RF sinyalinin bir anahtar ile açılıp kapanmasından ibarettir. Bu anahtar vasıtası ile karşıya uzun ve kısa işaretler gönderilir. Bu işaretler Morse Alfabesi temel alınarak bilgiye dönüştürülür.
Biraz daha görsel detay isterseniz Telgrafın tellerine kuşlarmı konar yazımıza bakınız : http://ta5fa.blogspot.com/2014/01/morse-cw-maniple-paddle.html

Gerekli minimum ekipman yapısı aşağıdaki gibidir



AM (Amplitude Modulation - Genlik modülasyonu)
Radyonun icadına dayanan bir tarihi vardır. İlk kullanımlar bildiğimiz Radyo yayınlarıdır. Sonraları Radyo Amatörleri de kullanmaya başlamıştır.

Gerekli minimum ekipman yapısı aşağıdaki gibidir



FM (Frequency Modulation-Frekans modülasyonu)
AM modülasyonundan daha kaliteli olarak ses karşıya gönderilir. İlk olarak 1936 yılında demo çalışmaları yapılmıştır. 1937 yılında Amerikalı Radyo Amatörü W1XOJ tarafından son hali verilerek FCC'den onay alınmıştır. Günümüzde karasal yayınların genelinde kullanılmaktadır. VHF-UHF bandlarındaki rölelerde kullandığımız modülasyondur.

Gerekli minimum ekipman yapısı aşağıdaki gibidir





SSB (Single Side Band - Tek yan band)
Genel olarak SSB "tek yan band" olarak bilinir. AM temeline dayanır. AM merkez frekansının ve diğer yan bandın bastırılıp, kullanılacak olan yan bandı ortaya çıkarılmasına dayanır. USB (üst yan band) ve LSB (alt yan band) bu modülasyonun en çok bilinen alt seçenekleridir.

Gerekli minimum ekipman yapısı aşağıdaki gibidir





DIGITAL MODE'LAR
Genelde data haberleşmelerinde kullanılan mode tipleridir. Çok çeşitli teknikleri ve tipleri vardır;

RTTY
PSK
SSTV
JT65 ,
MFSK, MT63, HELL, THOR, PACKET, PACTOR, THROB, OLIVIA, CONTESTIA, JT6M, WSPR,DOMINO   v.b v.b v.b


Data-Digital haberleşme modları ilk yıllarında fiziksel olarak çok büyük ekipmanların telsizler ile birleşimiyile gerçekleştirilebilirdi.  Bakınız  RTTY tarihindeki ekipmanlar.



Bakınız eskilerden TTY nasıl çalışırmış : https://www.youtube.com/watch?v=gwIhZwmHe2w


Sonraları PC Bilgisayar sistemlerinin ortaya çıkmaları ile data modlarında çalışmak kolaylaşmıştır. Bir PC bilgisayara uygun yazılımlar yükleyip, telsizle arasına basit arabirimler bağlayarak çok daha az ekipman ile data haberleşmesi yapılabilir olmuştur.

Günümüzdeki gerekli minimum ekipman yapısı aşağıdaki gibidir





Kaynaklar;
ARRL Handbook 2014
RGSB Handbook
« Son Düzenleme: 07 Temmuz 2015, 13:44:57 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2015, 16:19:29 »
Mevcut Radyo Amatörleri sınav sistemimize Lisans alımı sonrası doping olması açısından gereklilik arz eden bu konuyu biraz daha açalım, RF (Radyo Frekans) haberleşmesinde modülasyon olmazsa olmazlardan dır devam eden bu yazımızda mode-modülasyon tiplerine kısaca kafa karıştırmadan çok çok fazla tekniğe girmeden anlatmaya çalışacağız. Konuyu çok detaylı görmeden genel mantığını anlamak adına bakarsak daha yararlı, verimli olacaktır.

Hazırsanız Başlıyoruz;

İnsanlık, yaşamın ilk çağlarından itibaren bilgiyi-haberi iletmenin yollarını aramış veya araştırmışlardır. Afrikalılar tamtam sesleriyle,Kızılderililerin dumanla,Güvercinlerin evcilleştirilmesiyle posta güverciniyle, gemicilerin bayrakla haberleşmeleri v.s v.s v.s örnekler çoğaltılabilir.



Günümüze baktığımızda Uzaktan haberleşmeye Telekomünikasyon adı verilir. Enerjinin elektriksel olarak uzak mesafalere gönderilmesi işlemidir.

İletilecek bilgi; hedefe ya iletim-telli hatlar ile ya da tel kullanmadan atmosfer içinde bir radyo frekans yöntemi ile gönderilir.


Haberleşme kısaca; bilginin bir yerden başka bir yere hatasız olarak iletilmesi olayına denir. Haberleşmedeki temel prensip; iletilecek olan bilgi türü, önce elektrik, elektromanyetik veya optik enerjiye dönüştürülerek uzak mesafelere iletilir ve karşı tarafta tekrar eski orijinal haline dönüştürülür. Burada bilgi; ses, müzik,veri, görünen hareketli manzaralar, hareketli veya hareketsiz resimlerdir.


Alçak frekanslı bilgi sinyallerinin, yüksek frekanslı taşıyıcı sinyaller üzerine bindirilip uzak mesafelere gönderilmesi işlemine MODULASYON denir. Alçak frekanslı bilgi sinyalleri tek başına uzak mesafelere gidemezler. Yüksek frekanslı sinyaller ise az bir güçle uzak mesafelere gidebilirler. Bu nedenle, taşıyıcı sinyaller hamal olarak kullanılırlar ve alçak frekanslı bilgi sinyalleri vericide modülasyon işlemine tabi tutularak, taşıyıcı üzerine bindirilir.

Modülasyon işlemini gerçekleştirmek için iki sinyale ihtiyaç vardır: BİLGİ SİNYALİ ve TAŞIYICI SİNYALİ 'dir. Alçak frekanslı bilgi sinyaline, modüle eden, modüle edici, modülasyon sinyali, gönderilecek sinyal, alçak frekanslı (AF) sinyal adı da verilir.



Yüksek frekanslı taşıyıcı sinyaline, modüle edilen, RF (Radyo Frekans) sinyali, hamal sinyal de denilebilir.
Modülasyon işleminde modüle eden sinyal bilgi sinyali, modülasyona uğrayan veya modüle edilen sinyal ise taşıyıcı sinyalidir.

Modülasyona Neden İhtiyaç Duyulur?

Alçak frekanslı sinyaller doğrudan doğruya elektromanyetik dalgalar şeklinde yayınlanamazlar. Aşağıda sıralanan maddelerden dolayı alçak frekanslı sinyaller, yüksek frekanslı taşıyıcı sinyaller üzerine bindirilir.

1. Alçak frekanslı bilgi sinyallerinin enerjileri uzak mesafelere gidecek kadar fazla değildir. Haberleşme için gerekli yayın mesafesini sağlamak için bilgi sinyali, taşıyıcı üzerine bindirilir.

2. Eğer bir vericide modülasyon işlemi gerçekleştirilmeseydi yani bilgi sinyali, taşıyıcı üzerine bindirilmeseydi bu vericinin kullanacağı anten boyu çok uzun olurdu.

20 Hz - 20 KHz ses frekans bandında çalışan bir verici anteninin fiziki uzunluğu çok büyük olurdu.
Örneğin; 3 KHz 'de yayın yapan bir vericinin kullanacağı anten boyunu bulalım.

Anten Boyu, = Elektromanyetik dalganın boşlukta yayılma hızı / f

= 300000 / f (KHz) = 300000 / 3 = 100000 metre

Eğer vericide yarım dalga boyu anten kullanılıyorsa 100.000 / 2 = 50.000 m 'dir.

Bulunan 50 km 'lik uzunluk antenin elektriki uzunluğu olup fiziki uzunluk bundan % 5 daha kısadır. O halde antenin elektriki uzunluğu 50.000 m. % 95 = 47.500 metredir.

Buradan anlaşılacağı gibi bu kadar büyük bir antenin kurulması mümkün değildir.
Vericinin anten boyunu kısaltmak için modülasyon işlemi gerçekleştirilir yani bilgi sinyalleri taşıyıcı üzerine bindirilerek uzak mesafelere gönderilir.

3. 20 Hz - 20 KHz 'lik ses frekans bandının dar oluşu sabebiyle bu frekans bandına yerleştirilecek istasyon adedi sınırlıdır. Bu frekans bandında çalıştırılacak herhangi bir vericinin band genişliği 5-10 KHz arasında olacağı için, ses frekans bandında birbirini etkilemeden çalışacak verici istasyon adedi birkaç taneyi geçmeyecektir.

Yukarıda anlatılanlardan dolayı modülasyon işlemi gerçekleştirilir. Bilgi sinyallerinin, taşıyıcı sinyal üzerine bindirilmesiyle; bilgi sinyalleri uzak mesafelere gönderilebilir, vericilerin kullanıldığı anten boyları kısalır, RF (radyo frekans) bandı içine çok sayıda verici istasyonu birbirini etkilemeden uzak mesafe ile telsiz haberleşmesi sağlanır. Radyo frekans bandı 20 KHz. 'den 30000 MHz. 'e kadar olan frekansları kapsar.

RF haberleşmesinin ilk günlerinde ses frekansı daha henüz taşınamadığından anahtarlama veya ark yöntemiyle kode yani morse kod veya şimdilerde CW (Continuius wave - Devamlı Dalga) kullanılmıştır. Sonrasında ses frekansını da Modüle yöntemiyle taşınmasıyla  AM -FM - Digital  mode-modülasyon tipleri kullanılmaktadır.

Buraya kadar Mode-Modülasyonu genel çerçevede yazmaya-anlatmaya çalıştık gelelim Radyo amatörlüğünde hangi tipte mode-modülasyon kullanılmaktadır ı aşağıda hep birlikte göreceğiz.......
« Son Düzenleme: 04 Temmuz 2015, 16:23:13 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #2 : 06 Temmuz 2015, 10:29:53 »



Şimdi sade bir şekilde "CW" olarak adlandırılan haberleşme modülasyon tipini anlatalım;
Telsiz iletişimi olan Mors kodu amatör telsizciliğin ilk yıllarında iletişim kurmak için tek yoldu. 19. Yüzyıl’ın Radyotelgraf, uygun adıyla (kablolu) telgraf zengin bir dizi kısaltmalar ve prosedürler ile eski bir kültürü korur. Herkes Morse kodu diye bir tabir duymuştur işte tamda bu mode bunu yansıtır;  Daha detaylı bilgi : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,33242.msg107530.html#msg107530

CW Mode örnek ses dosyası için dinleyiniz https://archive.org/details/CW-21wpm

CW Mode örnek ses dosyası için dinleyiniz  https://archive.org/details/4W-N1YC-20M-CW
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2015, 11:14:13 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #3 : 07 Temmuz 2015, 13:20:12 »


Orijini Single Side Band olan  dilimize çevirirsek Tek yan band olarak karşımıza çıkan aslında bize USB ve LSB adlarının daha aşina geldiği bir mode-modülasyon tipidir.

Adından da anlaşılacağı üzere Tek yan band  oluşu USB (Upper side band) üst yan band kullanılır iken diğer i LSB (Lower side band) alt yan band bastırılır.
Öte yandan LSB kullanılırken ise  yukarıdaki durumun tam tersi uygulanır ve USB bastırılır.






40mt -80mt -160mt bandlarında LSB
20mt- 17mt- 15mt- 12mt- 10mt  bandlarında USB kullanılır.

Neden SSB ?
İlk anlatımda şundan bahsetmiştik aslında SSB'nin merkezi AM modülasyonudur  hal böyle olunca neden SSB sorusuda hemen akla gelebilir. Kaynaklar ve deneyimler şunu söyler SSB modu AM modundan 8 kat daha etkilidir.  Yani 125W SSB  = 1000W AM sebebine gelince aslında SSB isminde gizlidir.
SSB verimliliğinin nedeni, her iki yan bantlar ve taşıyıcı üretmek için kullanılan bu gücün  "AM'de 1000 W düşünürsek",  vericide sadece bir yan banda kullanılıyor olmasıdır ki buda takribi " SSB'de 125W" gibidir.

Radyo amatörlerinin SSB kullanmalarının yegane sebebi de budur.


  LSB örnek ses kaydı (K1N  Navassa ile 40mt bandında yapılan QSO 'dur)   https://archive.org/details/K1N-40M-SSB
   LSB örnek ses kaydı (TI9/3Z9DX ile 40mt bandında yapılan QSO 'dur)   https://archive.org/details/TI9-3Z9DX-40M

   USB örnek ses kaydı (5U5U ile 15mt bandında yapılan QSO 'dur)  https://archive.org/details/5U5U-15M-SSB
   USB örnek ses kaydı (8Q7CQ ile 17mt bandında yapılan QSO 'dur)  https://archive.org/details/8Q7CQ-17M-SSB
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2015, 11:11:06 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #4 : 08 Temmuz 2015, 18:38:28 »


Kısaca Data iletişimde kullanılan mode  diyebiliriz
İlk kullanıldığı dönemlerde son derece mekanik ekipmanlar ile yapılan bu mode  PC teknolojisi ve kullanımının gelişmesiyle Bilgisayar ses kartlarıyla alınan ve gönderilen datanın daha kolay işlenebilmesiyle sık kullanılan mode lar haline gelmiştir.

Digital (dijital) modelar kendi içinde çeşitlilikleri vardır bunlar genel i aşağıda listelenmiştir;

En Popüler'leri;
RTTY
PSK
SSTV
JT65


Diğer kullanımda olanlar;
MFSK
MT63
HELL
THOR
PACKET
PACTOR
THROB
OLIVIA
CONTESTIA
JT6M
WSPR
DOMINO


Radyo Amatörlüğünde çok sık kullanılan  mode'lara tek tek bakalım,

RTTYRadyo Tele Teyp
RTTY Radyo Tele Type kelimelerinin kısaltılmış halı olup Radyo amatörleri tarafından  uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Yazılı metni gönderme esasına dayandığı mutlaka telsiz cihazı yanında bir de bilgisayara ihtiyaç duyulmaktadır. Elbette bunların dışında bir modem veya ses kartınada ihtiyaç vardır. Ancak son yıllarda yazılan harika yazılımlar sayesinde ses kartı bu iş için yeterli olmaktadır.

Daha geniş bilgi için bakınız : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31772.msg98840.html#msg98840


  RTTY 45 datası ses örneğini dinlemek için link'e tıklayınız  : https://archive.org/details/rtty45_wav

  RTTY 75 datası ses örneğini dinlemek için link'e tıklayınız  : https://archive.org/details/rtty75_wav



RTTY datasının waterfall (şelale) ekranında görüntüsü aşağıdaki gibidir






CQ WPX RTTY yarışmasından ekran görüntüleri

https://www.youtube.com/watch?v=DnhSus1kuN8   40 dk bir video dur
https://www.youtube.com/watch?v=UdPKlGyf-dY    50 dk bir video dur

EA RTTY yarışmasından ekran görüntüleri ;

https://www.youtube.com/watch?v=LsGGFhM1kSI    1 saatlik bir video dur
https://www.youtube.com/watch?v=cI5AMzPUBDk    20 dk bir video dur



*************************************************************************************

PSK : Phase Shift Keying

PSK Phase Shifting Keying kelimelerinin kısaltılmış şeklidir. Faz kaydırma esasına dayanan bir haberleşme türüdür. RTTY ise frekans kaydırma esanıa dayanmaktadır.  PSK31 modu  terisi ilk defa SP9RVC tarafından ortaya atılmış ve  G3PLX Peter Martinez tarafından geliştirilmiştir.  PSK31 modu için Baud hızı 31.25 ve bant genişliği de 31 HZ dir. Bu moddaki 31 rakamı buradan gelmektedir. Ayrıca PSK63 moduda kullanılırki 63 rakamı yukarıdaki açıklama ile paraleldir.
Diğer dijital haberleşme modlarında bant genişliği yaklaşık 300-500 Hz dir. PSK'da  Bant genişliğinin dar olması  zayıf sinyallerde bile çalışma olanağı sağlar. Aynı zamanda tek bir frekansta 20-30 istasyonun çalışmasına imkan verir.  Çok düşük güçte 1-2 W DX yaparsanız şaşırmayınız. BU MOD  İLE ÇALIŞIRKEN 20-25 W'ı  GEÇMEYINIZ, Aynı frekansta başkalarını da çalışabileceğini dikkate alınız.  Genelde yeni başlayanlar 100 W ile banta dalmakta. 100 W  bu mod için çok fazladır.
PSK31 haberleşmesi için ses kartı kullanılır. Bu mod için çalışma frekansları 1838.150 , 3580.150 , 7035.150 , 10142.150 , 14070.150 , 18100.150 , 21080.150 , 24920.150 , 28120.150 KHz frekansları kullanılmaktadır.


   PSK31 datası ses örneğini dinlemek için link'e tıklayınız  : https://archive.org/details/psk31_wav

PSK31 datasının waterfall (şelale) ekranında görüntüsü aşağıdaki gibidir




Daha detaya inersek  PSK >> (Binary PSK) ve QPSK (Quadrature PSK)  ayrımlarını da görebiliriz ancak genellikle frekanslarda  BPSK duyarız .



*************************************************************************************

SSTV  : Slow Scan TV

SSTV Slow Scan Television(Yavaş Taramalı Televizyon)  kelimelerinin kısaltılmış şeklidir. Hemen belirtmekte yarar var   SSTV ile hareketli görüntü iletme olanağı yoktur.   Sadece resimleri belli sürelerde gönderebilirsiniz. Kısacası 1-1.5 dakika arasında bir resim alabiliyorsunuz. Oysa evlerimizdeki TV lerde bu değer saniyede 25 resimdir.
SSTV'nin amatör bandlara uygulama ilkesi her renk için  ayrı bir ton esasıdır.  Bir resimdeki  her renk ayrı bir ses sinyaline dönüştürülüp yayımlanmaktadır.
İlk SSTV çalışması  1958 yılında VE1BFL ve bir grup arkadaşı tarafından başlatılmıştır. P7 Radar tüpü kullanılarak başladıkları bu çalışma ile 8 saniyede bir görüntü elde edebiliyorlardı. 1974 yılında dijital tarayıcı dönüştürücüler SSTV modu için kullanılmaya başlandı. Oldukça pahalı olan bu sistemler  yerini bilgisyayarlara bıraktı.
SSTV modunda resim gönderme şekline göre değişik alt modlar da  mevcuttur. Bunlar Martin, Scottie, Robot, Pasakon TV (P3, P5, P7).  Bunlar arasında günümüzde en çok kullanılan modlar  MARTIN ve SCOTTIE dir.  Avrupalı radyo amatörleri Martin Modunu kullanırken Japon radyo amatörleri SCOTTIE modunu tercih etmektedir.
HF bantı için en çok kullanılan SSTV frekansları, 7035-7045 , 14225-14-235, 21340-21345 , 28680-28690 dir.


   SSTV   Scottie format datası ses örneğini dinlemek için link'e tıklayınız  : https://archive.org/details/radio-sstv-scottie1-own.mp3


   SSTV   Martin format datası ses örneğini dinlemek için link'e tıklayınız  : https://archive.org/details/radio-sstvmartin1.mp3


SSTV datasının waterfall (şelale) ekranında görüntüsü aşağıdaki gibidir




*****************************************************************************************

JT65

JT65A HF frekanslarda düşük sinyal koşullarında haberleşmeyi sağlamak için hazırlanmış bir moddur. İçerdiği hata düzeltme fonksiyonu v.b. özelliklerle duyulmayacak kadar düşük sinyallerle bile çalışmayı sağlamaktadır. Öyleki miliW ile 5W aralığındaki bir güç ile binlerde km ötedeki bir istasyon ile görüşebilirsiniz.

JT65A modu bizlere  Prof. Dr. Joe TAYLOR (K1JT)tarafından armağan edilmiştir. Kendisi Princeton Üniversitesi’nde fizik profesörü ve astrofizik alanındaki çalışmalarıyla 1993 yılında Nobel almış. Genç yaşlarından beri amatör radyo lisansına sahip olan Joe, düşük sinyal/gürültü oranlarında bile iyi şekilde çalışacak bir iletişim yöntemi üzerinde çalışıyordu ve bu çalışmanın sonucunda 2001 yılında WSJT (Weak Signal / Joe Taylor baş harflerinden) yazılımı ortaya çıktı. Bu yazılım FSK44, JT6M ve JT65 modlarını içeriyordu ve özellikle EME (Earth Moon Earth), Meteor Scattering, Tropo Scattering haberleşmesinde kullanmak için tasarlanmıştı.

Daha detaylı bilgi ve nasıl çalışılır'ı öğrenmek için bakınız https://yadi.sk/i/cDekS15ShXY2h   TA4ASO Şadan Bey'in hazırladığı çok değerli bir kaynaktır.


  JT65  datası ses örneğini dinlemek için link'e tıklayınız  : https://archive.org/details/Jt65Sample


JT65 datasının waterfall (şelale) ekranında görüntüsü aşağıdaki gibidir



« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2015, 00:31:52 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #5 : 09 Temmuz 2015, 15:31:32 »


 Genlik Modülasyonu (Amplitude Modulation, A-M, G-M):

Taşıyıcı sinyal genliğinin bilgi sinyalinin frekans ve genliğine bağlı olarak değiştirilmesidir.

Bu modülasyon türü 1906 yılında ilk defa olarak, Kanadalı mühendis Reginald Fessenden tarafından (1866-1932) geliştirilmiştir.  Şimdilerde kısadalga radyolar haricinde pek kullanımı yoktur. Genlik modülasyomı ile yayın yapan A-M vericilerde orta, uzun ve kısa dalgalar kullanılır. Orta dalgadan yayın yapan A-M vericiler 550-1600 KHz, uzun dalgadan 150-350 KHz, kısa dalgadan ise 6-18 MHz arasında yayın yaparlar.
 CB (Citizen Band-Halk bandı) telsizlerin ilk popüler olduğu dönemde AM kanallı cihazlar kullanılırdı şimdilerde FM daha çok kullanılmaktadır.



Genlik Modülasyonunun Özellikleri:

1- Modülasyon anında taşıyıcının genliği değişir, frekansı ise sabittir.
2- Modülasyon anında, taşıyıcının altında ve üstünde olmak üzere iki adet kenar band oluşur.
3- BW, modüle eden sinyal frekansının iki katına eşittir.
4- A-M vericiler, güçlü vericilerdir.
5- A-M 'de önemli olan sinyalin uzak mesafelerde dinlenmesidir. Bu yüzden ses kalitesi düşüktür.
6- A-M yayınlan almak için ayrıca bir antene gerek yoktur.
7- A-M alıcıların ara frekansı 455 KHz. dir.
8- % 100 modülasyonda modülasyon faktörü l 'e eşittir.
9- Modülasyon sinyal frekansının yükselmesi, taşıyıcı dalga genliğinin çok hızlı değişmesine neden olur.
10- Modülasyon sinyal genliğinin yükselmesi, taşıyıcı dalga genliğinin çok yükselmesine neden olur.




Frekans modülasyonu (frequency modulation - FM), taşıyıcı dalga frekansının, bilgi sinyalinin frekans ve genliğine bağlı olarak değiştirilmesidir. Frekans modülasyonu, genlik modülasyonundan daha günceldir. Günümüzde, ticari amaçla yayın yapan FM vericiler 87,5 MHz -108 MHz arasında yayın yaparlar.
Ayrıca 2m-70cm bandlarında da FM modülasyon tipi kullanılır kendi içeriğinde WFM (wide) ve NFM (narrow) ayrılır.





Frekans Modülasyonunun Özellikleri:

1. Modülasyon anında, taşıyıcının frekansı değişir, genliği ise sabittir.
2. Modülasyon anında çok sayıda kenar bandları oluşur.
3. BW, modülasyon faktörüyle değişir.
4. F-M vericiler, A-M vericiler gibi çok güçlü değildir.
5- F-M 'de önemli olan sesin bozulmadan en uzak mesafelere gönderilmesidir. Sesin kalitesi yüksektir, stereo yayın yapılabilir.
6- F-M yayınları almak için bir antene ihtiyaç vardır.
7- F-M alıcılarda ara frekans değeri 10,7 MHz.dir.
8- Modülasyon faktörü genellikle l 'den büyüktür.
9- Modülasyon sinyal frekansının yükselmesi, taşıyıcı frekansının değişme hızını arttırır.
10- Modülasyon sinyal genliğinin büyümesi, taşıyıcının frekans değişme sınırını genişletir.





Yazımız içinde isimleri verilen kaynaklar haricinde aşağıdaki kaynaklardan da görsel ve ses dosyaları anlamında yararlanımıştır.
Kaynaklar;
ARRL Handbook 2014
RGSB Handbook
nonstopsystems-Radio Sound
ta9j kütüphanesi
hfradio-org
psk31 reviews
QST 1996/June magazin
TA5FA kütüphanesi
Radyo Yıllığı EDREAD 1986
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA8C

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #6 : 16 Temmuz 2015, 15:22:18 »
mehmet bey ellerinize sağlık çok güzel bir kaynak her amatörün bilmesi gerekenler bunlar
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
http://www.gazianteptrac.org.tr/
Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever, cahiller ders vermeyi tercih eder.
Edouard Le Berquier

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #7 : 16 Temmuz 2015, 23:39:33 »
   Altın değerinde bilgiler teşekkür ederim .
Aydın'dan 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA1ABX

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #8 : 31 Ekim 2017, 15:38:32 »
Super Notlar.
Çok Teşekkür ederiz.
Tekirdağ'dan Selamlar.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #9 : 31 Ekim 2017, 17:39:20 »
Cok harika bir kaynak yazi
Tesekkurler.


Çevrimdışı TA2TC

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #10 : 13 Şubat 2018, 17:40:45 »
Elinize sağlık Mehmet Bey. Çok faydalı yazılar bunlar.

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Mode-Modülasyon neyolaki ?
« Yanıtla #11 : 13 Şubat 2018, 18:19:45 »
Frekans modülasyonu (frequency modulation - FM), taşıyıcı dalga frekansının, bilgi sinyalinin frekans ve genliğine bağlı olarak değiştirilmesidir.  bu ifade de bir gariplik var ama cözemedim