Gönderen Konu: Besleme Trafoları  (Okunma sayısı 451 defa)

Çevrimdışı TA7R

Besleme Trafoları
« : 08 Şubat 2015, 11:31:00 »

Merhaba ,
Yapmayı planladığım 60-70 Amp. civarındaki bir güç kaynağı için trafo seçiminde kararsız kaldım. Her ne kadar konuyu başka bir forumda tartışmış olsak da hala aklıma takılan sorunlar var .
İki tür trafo sardırma ihtimalim var ;
1-    220 giriş , 16.5 v çıkış trafo. Aslında en temizi bu görünse de bazı soruunları var. Doğrultmada bu akım değerleri için tek bir köprü diyot kullanamayacağım için , tek tek büyük civatalı diyotlardan oluşturulacak köprüde diyotların soğutucu izalasyon problemi var , diyotları tek tek kutudan ve veya soğutucusundan izole etmek gerekecek ve sadece 2 diyot tek bir soğutucuya takılabilecek bu durumda izole edilmesi gereken 3 grup soğutuculu diyotla uğraşmak var , kutunun zaten büyük olacak boyutunu iyice büyütecek de bu durum.
2- Sekonderi  16.5 V - 0 V- 16.5 V sardırmak , Bu durumda iki diyotla doğrultma yapabilmek mümkün ve bu iki diyot da tek bir soğutucu üzerine bağlanabilecek , Olmazsa diyotlara birer paralel diyot daha bağlama imkanı var ve bunlar da o tek soğutucuya bağlanabiliyor. Elimde usa dan gelme italyan üretimi (IR yazıyor) 70HF10 diyotlar var , çok kaliteli olduklarını zannetmiyorum . Bu ikinci durumda eğer sadece 2 diyot doğrultmada yetersiz kalacaksa (güç olarak) paralel diyot bağlamam gerekecek ve o zaman ikişerli diyotların karekteristik özellikleri eşit olmalıymış , okuduğum bir makalede eğer böyle olmazsa diyotlardan birinin üzerine bütün yükün bineceğini ve yanacağını yazmışlar ...
Bu iki tip trafo şeklinin bilmediğim başka avantaj ve dezavantajları varmıdır ? Bana öneriniz hangisi olur ?  ( ikinci trafo durumunda sadece iki 70hf10 ile işi halledebilirmiyim?) Teşekkürler 73 ..

Çevrimdışı TA3OM

Ynt: Besleme Trafoları
« Yanıtla #1 : 08 Şubat 2015, 18:50:43 »

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2015, 20:13:36 »
1.Çizim A tercih edilir. 2.Diyotlar paralel baglanmaz. 3.Elinizdeki diyotlar iyidir bir ara piyasada başka marka yoktu hindistan yapımıdır sorunsuz vida anod vida katod bulunur çiftleyerek montajı kolaylastırırsınız. Lİnkteki ve kutu diyotlar patates.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2015, 20:29:43 »
@Mustafa bey ,çok teşekkür ederim,konu hakkında picprojede Ipek rumuzlu hocamın (kimden bir şey öğrendiysem hocamdır)  uyarısı şöyle "not,köprü diyot için diyot seçimi yapar iken diyotların 60...100voltu geçmemesine dikkat edin.

piyada 1000 volt 35 amper diyodlar var genelde bunlar popular olmuş ,fakat yüksek voltajlı diyodların PIV akımları düşük voltajda berbat,diyot başına üstünde 3 volttan fazla gerilim düşümü tespit ettim."  Ben teknik olarak izah edemem ama daha önce de karşılaştığım bazı devrelerden gereğinden yüksek voltaj diyot hatta kondansatör kullanmamam gerektiğini düşünüyorum. 100 A 100V da çok aradım yok . Çok memnun olduğum bir 20A güç kaynağım var , thristör korumalı o da . Onda KPC50 kullanmıştım 50 amp. geçen durduk yere yandı , aşırı yük falan da uygulamadım hatta sağlam kapattım , bozuk açtım da diyebilirim. Allahtan telsize zarar vermedi , enteresan olanı başka arızalı eleman da yok , köprüyü değiştirdim çalıştı. Dendiği gibi bunların çoğu patates olamalı ...
@Yüksel bey çok teşekkür ederim. Diyotların sadece katodda vida olduğunu sanıyordum , bu çok iyi oldu , eğer anot da vidalı bulabilirsem , epeyce bir sorunumu çözmüş olurum , tavsiyeleriniz gibi yapacağım.
Yazan okuyan herkese selam ve saygılar .

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 09 Şubat 2015, 16:44:51 »
Nevzat Bey,

İki çeşit trafoyu da kullanabilirsiniz. Çift sargılı olan sizi diyot sayısından tasarruf ettirir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2015, 18:04:50 »
Teşekkür ederim , 73 ..

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #6 : 11 Şubat 2015, 15:45:46 »
Elimde  3kv lık yanmış bir toroid var , linear için sardırmıştım yandı . Sökmesi ve sarması epeyce sıkıntılıdır ama ,bunu sarmak istesem hesabı nasıldır ? nasıl sarılır toroid trafo ?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 11 Şubat 2015, 16:54:48 »
Nevzat Bey,

İlk saran kişinin hesaplarında yanlışlık yoksa siz pratik olarak şu şekilde yapabilirsiniz.

- 220 Volt sargısını sökerken kaç tur olduğunu sayınız. Aynı kalınlıktaki tel ile aynı tur sayısında giriş sargısını sarınız.

- Giriş tur sayısı / 220 x Çıkış voltajı = Çıkış tur sayısı formülünden çıkış tur sayısını bulunuz.

- Çekmeyi düşündüğünüz akıma uygun olarak bu tur sayısı kadar çıkış sargısını sarınız.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #8 : 11 Şubat 2015, 17:03:09 »
Bilal bey , 220 giriş 8x 285 v sekonderleri vardı , yeniden sardırmak için ist yollamıştım, anlaşamayınca trafo geri geldi , üst sargılardan bir miktar kesip sökmüşler, ben ellemedim öyle duruyor , primer en altında mıdır , yan yana mı sarılmıştır , üst üste bindiği yerlere yağlı kağıt vb. koymak lazım gelir mi gibi sorunlar da var. Teşekkür ederim 73 ..

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #9 : 12 Şubat 2015, 09:20:14 »
Cizim B de biraz fazla bakır gider bence.

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #10 : 13 Şubat 2015, 09:00:39 »
              Nevzat Bey merhabalar,
              Regüle çıkışında transistör mü yoksa modül mü kullanmak niyetindesin? Modül tavsiye ederim.
Hem amperi yüksek, he de montajı kolay. Hakiki toshiba transistörlerden bulmak da zorlaştı.
              Kolay gelsin, başarılar dilerim.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #11 : 13 Şubat 2015, 09:58:39 »
Huseyin bey merhaba ,
Elimde önceden yaptığım 20A güç kaynağımdan artan Toshiba 2N3771 lerden vardı ,eksik olanı da bluemaviden istedim geldi. 20N3055 lerden sonra bu 2N3771 ler çok sevdiğim transistörler oldu. Sahte olma konusunda benim de endişem var , teşekkür eder hayırlı çalışmalar dilerim 73

Çevrimdışı TA1LC

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #13 : 04 Mayıs 2015, 22:04:06 »
Merhaba , Farnell siparişimden 3 ay sonra tristörleri yolladı ,trafo konusunu artık realize etmek istiyorum . Netten orta uçlu doğrultmaçları incelediğimde hemen hepsinde orta uca "load" direnci bağlanmış durumda , bizim devrede ise yok .  Linear için sardırdığım trafoya yaptığım doğrultma devresini bağladığımda 8 adet 280 voltu doğrultup bir birine bağlayan bir devre yapmıştım devre OM Power om2500hf linearın besleme şeması idi birebir kopya yapmıştım sonuçda 800 tl lik trafo bağlar bağlamaz yandı , doğrultulan 280v ları birbirine eklerken muhtemelen şemada olmayan bazı elemanları kullanmak gerek idi ben şemaya güvendiğim için trafoyu yakmıştım diye düşünüyorum , onun için şemalara çok güvenim yok.
Trafonun 2 adet 16.5 volt çıkışlarına sadece birer diyot bağlayıp diyotların kaodlarını da bir birine bağlayıp +33 v mu elde edeceğiz ? Orta uçda da load direnci olmayacak mı ? ( şema b)

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #14 : 04 Mayıs 2015, 22:22:02 »
Güç kaynağı şeması , diğer voltaj için ayrı trafo kullanacağım.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #15 : 04 Mayıs 2015, 23:23:47 »
Burda konu ile ilgili bir açıklama buldum ama tam anlayamadım :

Major Circuit Variations:

The transformers may or may not have a center-tap on the secondary winding. Usually the RS-series supplies have the center tap, while the SL-series do not. If there's a center-tap lead, it goes to ground and there will be two stud diodes or one or two bridge rectifier packs with only the positive and AC terminals connected. If there is NO center-tap lead, a bridge rectifier will be used with all four terminals connected and the negative terminal goes to ground. Don't confuse the two. I've seen people try grounding the negative terminal of the bridge rectifiers on supplies with a center-tap, with disastrous results.