Gönderen Konu: Astron RS70a Güç Kaynağı 57 Amper  (Okunma sayısı 687 defa)

Çevrimdışı TA7R

Astron RS70a Güç Kaynağı 57 Amper
« : 13 Ocak 2015, 12:13:27 »
Merhabalar
TA9V un açtığı konuda bu devrenin benzerini görünce ilgimi çekti , HF cihazım için kendi yaptığım ve memnun olduğum DL5DBM nin 3 adet 2N3771 transistor kullandığı devreyi  uygulamıştım ancak bu devre 20A ,transistörlü bir 0-30 linear için 45 amper civarında bir güce ihtiyacım var.
Astron RS70a nın devresini şu linkte buldum (57 Amper Güç Ürettiği Yazılı) : 
http://www.repeater-builder.com/astron/pdf/rs70a-rs70m-2007-01.pdf
Devrenin benzeri için TA9V nin açtığı konuda , TA8A Bilal beyin ve TA6A Simavi beyin çok faydalı açıklamaları var , bunlardan yararlanacağım ancak yine de anlayamadığım bazı noktalar var onları sormak istiyorum.
1- Karşılıklarını bulamadığım SCR1 So565j  in yerine hangi tristörü kullanabilirim ?
2- Transistörlere bağlayacağım trafonun doğrultmasında tek tek hangi diyotlardan köprü yapayım ?
3- Devrede C5A ve C5b olarak verilen ve değerleri 65k yazan kondansatörler , köprüden sonraki süzme kondansatörlerimidir bunlar 65.000 uf midir? (toplam 130.000 uf)  25 volt az değil mi ?
4- Devrenin yanında yazan notta bütün kondansatörlerin (belirtilmeyenlerin) uf olduğu yazıyor , bu durumda mesela 0.01 yazan bir kondansatörün değerini 0.01 uf den mi dönüştüreceğiz ( pf -nf)
5- Devrede yine bütün dirençlerin ohm olduğu yazıyor ancak Q100 Transistörünün emiter-base arasında kullanılan R105 direnci 4.7 olarak yazılmış bunun 4.7 Kilo ohm olması gerekmez mi ?
6- Q100 diğer 2N3771 lerle aynı soğutucu üzerinde olmaz mı ?
Teşekkürler , 73
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2015, 12:27:03 Gönderen: TA7R »

Çevrimdışı TA7R

Ynt: Astron RS70a Güç Kaynağı 57 Amper
« Yanıtla #1 : 13 Ocak 2015, 19:52:25 »
Sami bey teşekkür ederim , bu devreyi de incelemiştim 40 amp.
Aklıma rahmetli babamın başından geçen bir olay geldi şimdi . 1970 li yıllar babam İş Bankasında veznedar olarak çalışmaktadır bankanın kapısının önünde yabancı plakalı bir araç durur , içinden iki bey çıkar ve vezneye doğru gelirler , ellerindeki parayı babama uzatıp " Türk lira" isterler. Babam paraya bakar  İran parası o tarihte bu parayı sadece büyük şehirlerde bozabilmekteler. Başını sağa sola sallar , Samsuna , Samsuna der ... Adam babamın elindeki parayı kapar ve hararetle " ohooo efendi ben gidirem şehri İrane ,sen yollarsın beni şehri Samsune ..." der ve gider .
Şaka bir yana yapmışken 50A üstü bir şey olsun istiyorum , devre denenmiş ve tavsiye edilen bir devre , uygulaması da zor değil ...
73 ..

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2015, 02:11:42 »
Ön çalışma ...

Çevrimdışı TA5S

« Yanıtla #3 : 31 Ocak 2015, 11:27:32 »
Bu proje hayata geçer ve istenilen ölçülerde çalışırsa harika bir çalışma olacak her amatörün odasında olmazsa olmaz gibi bir yer alacağına eminim bunda tabiki işçilikte çok önemli olacak tam bir proje olarak başlayıp biterse harika bir iş çıkacağına eminim kolay gelsin
Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   
Zoru başarırız imkansızlık biraz zaman alır....73

Çevrimdışı TA5S

Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   

Çevrimdışı TA5S

Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   

Çevrimdışı TA5S

Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #7 : 02 Şubat 2015, 09:20:33 »
@Hilmi bey , teşekkür ederim. Devrenin orijinali kendini kanıtlamış ,amatörler arasında çok tutulan ,uzun yıllardır hala üretimi devam eden bir ürün.
Fakat maalesef dervrede kullanılan malzemelerden bir kısmını Türkiyede bulmak imkansız ... Bazı parçaları ebay üzerinden ABD den sipariş verdim fakat diğerleri ebayde de yok . Gümrük sorunları nedeniyle Farnellden alış veriş yapmama kararı almıştım ama sırf bu devre yüzünden Farnellin ABD stoklarında olan malzemeler için sipariş verdim. Yinde de tüm parçalar aynı değil , Farnellden sipariş verdiğim SCR devredikinin aynısı değil. Cin malzemeleri Türk piyasasını berbat etmiş, nette arıyorum kaliteli elektrolitik kondansatör bulmak bile imkansız . Malzemeler tamamlanabilirse pcb yi ele alıp devreyi monte edeceğim , sonucu paylaşırım. İyi günler 73 ...

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #8 : 02 Şubat 2015, 19:40:31 »
Sadece Farnell Amerika stoklarında SCR  bulabildiğim için (  digikey posta 75 dolardan başlıyor) Farnelle SCR ve 20 euro doldurabilmek için yaprak kondansatör ıvır zıvır sipariş geçmiştim , bütün malzemelerin de Amerkan stoğu olmasına dikkat ettim. Gümrüğe takılacak yine diye düşünürken bu gün UPS den aradılar "kargonuz var" dediler , bekledik geldi , zarfı açtık o da ne !  10 adet yaprak kondansatör 2 adet  standart diyot ! SCR ler stok görünmesine rağmen non stok muş , sanırım gelince gönderecekler . Allah kimseyi Farnell'e düşürmesin !

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #9 : 03 Şubat 2015, 08:45:17 »
Ahmet Bey, Pİyasamızda SCR bol miktarda var. Maceraya gerek yok. Yine de siz bilirsiniz.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #10 : 03 Şubat 2015, 09:33:37 »
Ali Şahin bey ,65 Amper "non sensitve gate" scr ,webden baktığım satıcılar Bluemavi , direnc.net ,cemenardagul ,karaköy elektronik , yesilköy elektronik , we google Türkiye $ Türkçe arama seçenekleri hiç birinde izine rastlayamadım , ama tahmin ediyordum ki selanik pasajında bir yerde mutlaka vardır, oraya da gitme imkanım yok . Farnellden gelecek sanırım yine de bulabileğim bir yer önerirseniz Farnelden gelmezse ordan bakarım.
Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim 73 ..

Çevrimdışı TA5AGC

« Son Düzenleme: 15 Şubat 2015, 22:42:15 Gönderen: TA5AGC »
73.
H.Gültekin Çakar.  TA5AGC

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #12 : 06 Mart 2015, 15:34:47 »
Gültekin bey , çok teşekkür ederim, Farnellden siparişim vardı , limit doldurmak için de kondansatör ıvır zıvır yazmıştım , kondansatörleri yolladılar , karttan para da çekmemişler , tristörden hala haber yok , biraz daha bekleyip verdiğiniz linklerden araştıracağım. 73 ..

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #13 : 10 Ağustos 2015, 18:00:18 »
Havalar çok sıcak , atelyede oturup çalışmak mümkün değil ama telsizciler.org de proje görmeyince de canım sıkılıyor :-))
Malzemeler hazırdı , pcb çizimi de tamamdı ama Amerikadan bir arkadaşım Astron rs70m in orijinal pcb sini bulup gönderdi , diğer bir çok parça da dışardan ilave edilecek.
Kutu da hazırlandı sayılır ...
İlk fırsatta ," ben yaptım oldu" da ...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #14 : 10 Ağustos 2015, 18:06:41 »
Bir can sıkılması var haklısınız  keşke  sıcaktan olsa  :(

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #15 : 10 Ağustos 2015, 19:33:33 »
Tek noksanım , makul fiyatlara büyük kondansatör bulamamak oldu , 68.000 uf  35-50v gibi ... Bunun yerine 15 adet 10.000 uf 35v kullanacağım , resimde hazırladığım pcb üzerinde görülüyorlar ...
@Mesut bey haklısınız ancak yaşananların bu şekilde yaşanacağı çok önceden açık ve seçik olarak belli idi , ben ülkenin bir köşesinde gördüm de ... !
Konu siyasete girmeden yazılamıyor , amatör bir forumda siyaset olmamalı o yüzden yazamıyorum .Sadece ;
Allah Mehmetçiği , Polisimizi , Savcımızı  ... tüm devlet çalışanlarımızı korusun , Vatan hainlerinin , düşmanlarla iş birliği edenlerin , ucuz menfaatleri için vatanını satanların belasını versin , diyebiliyorum .

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #16 : 10 Ağustos 2015, 21:58:47 »
Ağzına sağlık