TA7R Ahmet Nevzat bey, değerli fikirleriniz ve paylaşımınız için ben de size çok teşekkür ederim. İkimizin de fikirleri belli, çok fazla söylenecek söz yok. Sizi eleştirmek, polemiğe girmek veya sizin fikrinizi değiştirmeye çalışmak niyetinde değilim. Ama neden bu cihazlar iyidir, alınır kullanılır dediğimi biraz açıklayayım da arkadaşlarım beni hatalı ürün meraklısı saftirik bir amatör falan sanmasın :)
Biraz yabancı dil bilgim vardır, her bilgiyi sadece kısıtlı ülkem kaynaklarından değil, ecnebilerden de okuyup öğrenmeyi severim. Ne yazık ki bilgi mutluluk getirmiyor, çoğu zaman acı veriyor. Bilmeyenler bilenlere göre daha mutlu oluyor. Buraya yazdığım bu minicik bilginin en az yüz kat kadar fazlası bende mevcuttur. Dünyada amatörlerin kullanımı için çıkarılmış her telsiz cihazının bir zayıf noktası mevcuttur. Çok kaliteli olarak bildiğimiz pek çok pahalı telsiz modelleri öyle müzmin hastalıklara sahiptirler ki, hastalıkları henüz tam tedavi edilemediği gibi günümüze kadar sebepleri bile keşfedilememiştir.
Bu da doğaldır, telsiz firmaları kendi elektronik parçalarını kendileri üretmezler. İçinde 1 milyon transistor içeren 15-20 entegre, binlerce direnç, binlerce kondansatör.... dört beş katlı fiber baskılı devreler sandwiç gibi birleştirilir, onlarca metre bağlantı kablosu ve yüzlerce fiş soket kullanılarak birleştirilir. Üstelik siz mandala basınca bunların üzerine inanılmaz enerji bombardımanı olur.
Böyle bir sistemdir telsiz, cihazdan öte bir şeydir. Bir SMD direnç boyuna kadar küçüldüğünüzü ve telsizin ana plaketine bırakıldığınızı düşünün. Çevrenizde ne görürsünüz? Bir de mandala basılınca o aldığınız enerji şokunu bünyenizde hissetmeye çalışın. Nasıl bir ortam orası? Korku filmi gibi değil mi?
Bu kadar ayrıntılı bir sistemin sıfır hata ile üretilmesi mümkün olur mu? Bence olmaz.
Bu nedenle de her cihazın bir zayıf noktası mutlaka olur. Fabrikadan gelmese bile Çin malı bir dirençten, bir dayanma gerilimi düşük kondansatörden, bir çin malı filtreden gelir, illaki de bir yerden gelir.
Bu durumu bildiğim için ben mükemmeliyetçilikten vaz geçtim. Benim kriterim şudur: Cihazın genel olarak çalışma kalitesi iyi olmalı, alma verme güzel olmalı, müzmin arızası bilinen ve kolay tamir edilen türden olmalı. (Nasıl olsa bir arızası olacak er geç)
Bu cihazlara kalitelidir demem gerçekten iyi çalıştıkları içindir. Uzay istasyonunda Kenwood TM-D710 kullanıldığını biliyor musunuz? NASA bile kalitesiz dememiş, bu cihazı almış, imalatında dandik filtre kullanılmasına rağmen...
Fikrinize saygılıyım, ancak biz kolay ayrışıp bölünebilen, en gereksiz konulardan bile polemik ve tartışma yaratabilen bir camiayız. Sizden ve diğer arkadaşlardan ricam, fikir beyan ederken sadece arıza ve tamir konusuna odaklanınız. Cihazların kalitesi hakkında yorumları lütfen kendinize saklayınız. Bu yazı birkaç cihazı övme ya da yerme yazısı olmasın, güzel bir bilgi kaynağı olsun.
"Hatasız telsiz arayan telsizsiz kalır" de TA3EP.
73