Ali bey, cihazlarınız çok güzel. İyi günlerde kullanın. Bu konudaki görüşlerinize katılmakla birlikte, eğer uygun devre değişiklikleri yapılırsa, her cihaza her tür mikrofonun takılabileceğini düşünüyorum.
Nitekim Yaesu FT-817 ve FT-857 lerin hem dinamik mikrofon içeren mikrofonları, hem de kondansatör mikrofon içeren el mikrofonları vardır.
MD-100A8X masa mikrofonu ve stok mikrofonları olan MH-31A8J el mikrofonu dinamik mikrofon kapsülü içermektedir. DTMF tuşlu olan MH-59A8J mikrofon ise kondansatör kapsül içermektedir. (Uzaktan kumandalı mikrofon diye bilinir) Her iki tip mikrofon da aynı cihazda başarı ile çalışmaktadır.
İşin sırrı şudur:
Kondansatör mikrofonlar içindeki FET devrenin çalışması için belli bir voltaja ihtiyaç duyarlar. Bu voltajı telsiz cihazının mikrofon bağlantı uçlarından alıp, bir direnç vasıtası ile kondansatör kapsülün + bacağına vermek gerekir. Sonra da bu uçtan cihaza giden bağlantı kablosuna bir kondansatör takarak bu DC gerilimi tekrardan süzmeniz gerekir, çünkü bu gerilim direkt preamfiye giderse sorun çıkarabilir.
Dinamik mikrofonlar ise, aynen bir dinamo gibi, ses sinyalleri geldikçe, kendileri elektrik üretir. Dışarıdan elektrik istemezler. Tam tersi, yanlışlıkla voltaj bağlanırsa içlerindeki bobin yanabilir. Bu nedenle onları kondansatör mikrofon kullanan bir cihaza takarken: Ya kondansatör mikrofona gelen + gerilim besleme bacağını sökmeniz, veya araya bir minik kondansatör takarak gerilimi izole etmeniz gerekir.
Uygun devre eklentileri yaparak her iki tip mikrofon da biribirlerinin yerine takılabilir. Sorun çıkarabilecek tek konu empedans farklılığıdır. Çoğu profesyonel telsizde bu sorun olmaz, olanlar da uygun devreler ile veya empedans trafoları ile çözümlenebilir.